Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
25 Квітня 2024, 13:27:34

Увійти

google


Автор Тема: Любители астрономии из Сум  (Прочитано 32451 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Orion

  • Offline Offline
  • Повідомлень: 599
  • Подяк: 464
  • Владимир, г. Сумы
    • АстроСуми
Re: Любители астрономии из Сум
« Відповідь #640 : 08 Листопада 2017, 23:25:02 »
. - .

Про нашу участь у кампаніях знову написали на Science Ukraine.
https://scienceukraine.com/cosmos/street-astronomy-searches-asteroids/

А також на сайті Сумської міської ради:
https://smr.gov.ua/uk/novini/podiji/7943-sumchani-vidkrivayut-asterojidi.html

Чому там, бо я подав проект на закупівлю обладнання для двох шкіл міста Суми: Dob8" Goto, Coronado PST, окуляри ES82, UHC фільтр. Пізніше напишу детальніше.
https://pb.smr.gov.ua/projects/53
Записаний
Sky-Watcher P15075 EQ3, Canon EOS 550D, Philips SPC 900
http://astro.sumy.ua

Orion

  • Offline Offline
  • Повідомлень: 599
  • Подяк: 464
  • Владимир, г. Сумы
    • АстроСуми
Re: Любители астрономии из Сум
« Відповідь #641 : 25 Листопада 2017, 15:01:05 »
. - .

З 24 листопада по 7 грудня триває голосування в рамках конкурсу “Громадський бюджет”, у якому бере участь проект для сприяння вивченню астрономії в школах. Проект передбачає заходи для залучення учнів до наукової і аматорської астрономічної діяльності, а також закупівлю якісного обладнання для двох шкіл. Автор проекту – астроном-аматор Володимир Сулим.

Проект №53 на сайті конкурсу:
https://pb.smr.gov.ua/projects/53

У проекті беруть участь Сумські загальноосвітні школи І-ІІІ ступенів № 27 (по вул. Охтирська, 33) і №21 (по вул. Котовського, 32), які активно відгукнулись на ініціативу автора проекту взяти участь у конкурсі. Зацікавленість в проекті, яку виявили вчителі фізики і астрономії в цих школах, а також їх багатий досвід, можуть гарантувати успішність проекту. Розташування шкіл на південному сході міста сприяє астрономічним спостереженням менш інтенсивним міським освітленням.

Проект також передбачає взаємодію з іншими школами міста. Результат реалізації проекту може бути важливим кроком для сприяння вивчення астрономії у школах міста Суми. Тому він був доданий до категорії “загальноміський”.

Заходи

З метою залучення учнів і вчителів до вивчення астрономії проект передбачає розроблення і реалізацію програми, що охоплює семінари з астрономії, вивчення принципів спостережень астрономічних об’єктів і роботи з обладнанням, участь у міжнародних кампаніях з пошуку астероїдів, у яких зокрема бере участь автор проекту разом із колегами, дослідження змінних і наднових зір та інші освітні і наукові проекти.

З метою формування уявлення про астрономічні об’єкти і Всесвіт взагалі, проектом передбачена організація практичних занять, астрономічних спостережень і майстер-класів з астрономічної фотографії за допомогою якісного астрономічного обладнання.

Обладнання

Бюджет проекту сягає 174984 грн і включає в себе два телескопи і аксесуари до них для кожної школи окремо.

Для спостережень увечері передбачений візуальний телескоп системи Ньютона діаметром 200 мм на монтуванні Добсона Sky-Watcher Dobson 8″ GoTo – популярний серед аматорів інструмент, який дозволяє спостерігати Місяць, планети, комети і астероїди, далекі галактики, зоряні скупчення і туманності навіть в умовах міського освітлення. Для полегшення роботи вчителя телескоп оснащений системою ведення для компенсації видимого руху зір та автоматичного наведення астрономічні об’єкти. Серед аксесуарів до цього телескопу були обрані 4 якісні окуляри Explore Scientific 2″ з великим полем зору 82 градуси і UHC фільтр Lumicon Ultra High Contrast, який компенсує вплив міського освітлення. До телескопу також передбачений Li-Po акумулятор.

Для спостережень удень передбачений спеціальний сонячний телескоп CORONADO PST, який дозволить безпечно спостерігати сонячні плями, протуберанці і інші структури в атмосфері Сонця. Невеликий телескоп може працювати на звичайному фотоштативі, який доданий до кошторису проекту.

Історія проекту

В історії проекту на сайті можна побачити вказівки до відхиленого проекту обсерваторії у якості структурного підрозділу СумДУ, який був ініційований ГО “Подумай” і спеціально розроблений автором проекту у співавторстві з колегами. Проект передбачав будівництво куполу з телескопом-астрографом для наукових задач, майданчик для спостережень, великий візуальний телескоп діаметром 16 дюймів, електронне обладнання тощо. Але разом із координаційною радою і управлінням освіти ми дійшли висновку про неможливість його реалізації в рамках конкурсу. Було прийняте рішення повністю змінити проект до його поточного формату. На сторінці проекту розміщені фотографії автора проекту і астронома-аматора Олександра Мельника.

Голосування

За правилами конкурсу голосувати можуть особи, що мешкають, працюють чи навчаються в місті Суми. Більше у статті:
http://astro.sumy.ua/proekt-osvitni-zahody-i-obladnannya-dlya-spryyannya-vyvchennyu-astronomiyi-v-shkolah/

Дякую!

Автор висловлює подяку координаційній раді і управлінню освіти у сприянні проекту, в особливості Андрію Моші і Олені Назаренко.

Автор вдячний усім колегам, які брали участь у розробці оригінальної версії проекту і зібрали 50 підписів із необхідних 30, зокрема: Олександру Мельнику, Дмитру Сенченко, Андрію Катькалову, Павлу Карпусю, Олексію Братушці, Денису Пащенко, Віктору Кмитюку, Євгену Кузьмичову, Андрію Мішеніну.
Записаний
Sky-Watcher P15075 EQ3, Canon EOS 550D, Philips SPC 900
http://astro.sumy.ua

Orion

  • Offline Offline
  • Повідомлень: 599
  • Подяк: 464
  • Владимир, г. Сумы
    • АстроСуми
Re: Любители астрономии из Сум
« Відповідь #642 : 01 Грудня 2017, 22:02:01 »
. - .

Астрономи-аматори із Сум, будь-ласка, проголосуйте за проект! Найпростіше - Bank ID (Приват24). Дякую!  :SLA:

https://pb.smr.gov.ua/projects/53
Записаний
Sky-Watcher P15075 EQ3, Canon EOS 550D, Philips SPC 900
http://astro.sumy.ua

Orion

  • Offline Offline
  • Повідомлень: 599
  • Подяк: 464
  • Владимир, г. Сумы
    • АстроСуми
Re: Любители астрономии из Сум
« Відповідь #643 : 03 Квітня 2018, 22:52:48 »
. - .

Стаття про весняну кампанію цього року і два відкриття, зроблені нашим учасником Олексієм Семещуком:
http://astro.sumy.ua/poshuk-asteroyidiv-i-novi-vidkryttya-ukrayinskoyi-komandy/

З 9 березня по 6 квітня цього року триває кампанія з пошуку навколоземних астероїдів Catalina Sky Survey NEO Asteroid Search Campaign, у якій втретє взяла участь українська команда Street Astronomy. А восени команді вдалось зробити два нових відкриття.


У кампанії взяли участь Вадім Мулявка, Олексій Семещук із міста Рівне, Сергій Плакса із міста Краматорськ, а також Володимир Сулим, Олександр Мельник і Дмитро Сенченко із міста Суми.

Кампанія NEO Asteroid Search Campaign організована International Astronomical Search Collaboration. Під час кампанії команда працювала зі знімками, зробленими в рамках обзору Catalina Sky Survey на телескопі діаметром 1,5 м в обсерваторії з кодом G96 у Центрі малих планет, яка знаходиться на вершині Леммон, США, штат Арізона.

Цього разу кількість знімків була обмежена, вірогідно через погодні умови. Два знайдені командою рухомі об’єкти не увійшли у попередній список відкриттів.

Після осінньої кампанії минулого року куратори повідомили нам, що два об’єкти, знайдені учасником Street Astronomy Олексієм Семещуком, були підтверджені. Внутрішні коди об’єктів UKR0203 і UKR0204 змінились відповідно на 2017 RP7 і 2017 RN7, за якими їх можна знайти у базі Центра малих планет. Ці об’єкти є новими, до цього невідомими астероїдами.

Астероїд 2017 RN7 належить до Головного поясу астероїдів, тобто його орбіта знаходиться між орбітами Марса і Юпітера. Період його обертання навколо Сонця – 5,5 роки. Для обчислення орбіти другого астероїду спостережень поки що недостатньо.

Вітаємо Олексія і команду з новими відкриттями!

Більше інформації про відкриття у статті наших колег:
http://www.streetastronomy.com.ua/articles/vidkryttya-novyh-asteroyidiv-ukrayinskoyu-komandoyu-astronomiv-amatoriv.html
« Останнє редагування: 23 Квітня 2018, 23:16:09 від Orion »
Записаний
Sky-Watcher P15075 EQ3, Canon EOS 550D, Philips SPC 900
http://astro.sumy.ua
Подякували

Orion

  • Offline Offline
  • Повідомлень: 599
  • Подяк: 464
  • Владимир, г. Сумы
    • АстроСуми
Re: Любители астрономии из Сум
« Відповідь #644 : 28 Травня 2023, 03:47:18 »
. - .

Друзі, хотів би поділитись деяким досягненням. Українській пошуковій команді Street Astronomy вдалось дати назву "Sumshchyna" (Сумщина) астероїду (565139) 2017 BB95.

Астероїд був знайдений у 2017 році в рамках міжнародної кампанії з пошуку астероїдів, яку організовує International Astronomical Search Collaboration (IASC). Знайдений він командою, до складу якої тоді увійшли: Вадим Мулявка, Олексій Семещук (Рівне), Сергій Плакса (Краматорськ), Андрій Катькалов і Володимир Сулим (Суми). Ми обробляли знімки з обсерваторії Pan-STARRS F51 і звітували IASC про знайдені на знімках невідомі об'єкти.

Нам пощастило і за ту кампанію було підтверджено два астероїди: 2017 BB95 і 2017 BB92. Знайдений мною 2017 BB95 я відслідковував до цього року, коли він отримав постійний номер. Але виявилось, що відкривачем стала обсерваторія Mount Lemmon G96. Проте команда обсерваторії одразу пішла нам на зустріч і дозволила назвати астероїд. За згодою всіх учасників нашої команди, я запропонував IASC назву Sumshchyna.

Сторінка астероїда на сайті Центру малих планет:
https://minorplanetcenter.net/db_search/show_object?utf8=%E2%9C%93&object_id=Sumshchyna

Сторінка астероїда на сайті JPL NASA:
https://ssd.jpl.nasa.gov/tools/sbdb_lookup.html#/?sstr=565139

Деталі цієї історії я виклав у статті на нашому сайті:
https://astro.sumy.ua/asteroyid-znajdenyj-ukrayinskymy-lyubytelyamy-astronomiyi-otrymav-nazvu-sumshhyna/

Нижче наведений сертифікат, виданий нам обсерваторією Mount Lemmon, а також порівняння орбіти Сумщини з орбітами планет.
Записаний
Sky-Watcher P15075 EQ3, Canon EOS 550D, Philips SPC 900
http://astro.sumy.ua

SIDEROCRATOR

  • Клуб Астрополіс
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 7661
  • Подяк: 6250
  • Omnes in astronomo continentur.
Re: Любители астрономии из Сум
« Відповідь #645 : 28 Травня 2023, 10:13:39 »
. - .

Мої найщиріші вітання!!!
Записаний
Астрономія корисна, бо показує нам, яка нікчемна люди­на тілом і яка велична вона духом, бо розум її в змозі осягнути сяючі безодні, де її тіло, лише темна точка, але вона у змозі насолоджуватися їхньою безмовною гармонією. А. Пуанкаре
http://ukr-vo.org/personalities/index.php?b&6&lit=%CB&idp=1031
Подякували

Orion

  • Offline Offline
  • Повідомлень: 599
  • Подяк: 464
  • Владимир, г. Сумы
    • АстроСуми
Re: Любители астрономии из Сум
« Відповідь #646 : 28 Травня 2023, 10:38:28 »
. - .

Дуже дякую!  :SLA:
Записаний
Sky-Watcher P15075 EQ3, Canon EOS 550D, Philips SPC 900
http://astro.sumy.ua

Vando

  • Offline Offline
  • Повідомлень: 31
  • Подяк: 71
Re: Любители астрономии из Сум
« Відповідь #647 : 22 Січня 2024, 14:42:46 »
. - .

Вітаю! Чи проводяться ще в сумах тротуарки? Чи функціонує ще в якійсь формі клуб? Читаю, раніше було чимало заходів. А зараз як? Було б дуже цікаво дізнатись, дякую
Записаний
Єдиним благом є знання, а єдиним злом – неуцтво
Подякували

Orion

  • Offline Offline
  • Повідомлень: 599
  • Подяк: 464
  • Владимир, г. Сумы
    • АстроСуми
Re: Любители астрономии из Сум
« Відповідь #648 : 22 Січня 2024, 14:54:08 »
. - .

Доброго дня. З початком карантину в 2020 році, а тепер в умовах війни відкриті спостереження стали неможливими. Проведення інших освітніх заходів призупинено. Кожен з нас займається астрономією індивідуально, але ми всі на зв'язку. Якщо щось цікавить або маєте бажання поділитись досвідом, будь ласка, пишіть у цій гілці на форумі або в повідомленнях на нашій  сторінці https://facebook.com/astrosumy. Будемо раді спілкуванню.
Записаний
Sky-Watcher P15075 EQ3, Canon EOS 550D, Philips SPC 900
http://astro.sumy.ua
Подякували

Vando

  • Offline Offline
  • Повідомлень: 31
  • Подяк: 71
Re: Любители астрономии из Сум
« Відповідь #649 : 22 Січня 2024, 16:25:53 »
. - .

Зрозумів, подякував, відкланявся!
Для ясності скажу, що я взагалі з Волині. Але є друг з сум який зацікавився. От взнаю для нього. Дуже сподіваюсь, що з перемогою активна астрономічно-популяризаторська діяльність відновиться по всій Україні  :SLA:
Записаний
Єдиним благом є знання, а єдиним злом – неуцтво
Подякували