Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
19 Квітня 2024, 15:05:08

Увійти

google


Автор Тема: Як стати космонавтом  (Прочитано 4403 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

SpaceCossacks

  • Offline Offline
  • Повідомлень: 46
  • Подяк: 0
    • Космічні Козаки
Як стати космонавтом
« : 15 Квітня 2013, 07:40:52 »
. - .

Юрій Батурін: «Треба йти слід у слід».

Розкажіть, будь ласка, коли Ви вирішили стати космонавтом і як ним стали? Чи пам’ятаєте свій перший політ у космос? Враження від першого польоту. Який з польотів вважаєте найважливішим для себе?

Я поділяю появу мрії і прийняття рішення про що-небудь. Рішення переводить мрію в чіткий план, який необхідно точно виконувати. Мрія поступово стала формуватися після польоту Юрія Олексійовича Гагаріна (я чудово пам’ятаю цей день), як у дуже багатьох. Але прийняв рішення стати космонавтом я, будучи студентом фізтеху, на третьому курсі. Склав план (згодом опинився на подив правильним) і перейшов з факультету радіотехніки та кібернетики, де навчався, на факультет аерофізики і космічних досліджень, після закінчення якого прийшов працювати інженером на підприємство, сьогодні всесвітньо відоме як Ракетно-космічна корпорація «Енергія» імені С. П. Корольова. Через три роки зробив першу спробу потрапити в Загін космонавтів, але невдало. А далі був довгий багаторічний шлях, інженерна робота, потім 12 років в загоні космонавтів Центру підготовки космонавтів імені Ю. О. Гагаріна, два космічні польоти …

Космічний політ забути неможливо. А в першому польоті я до того ж вів детальний щоденник (все не зберуся його опублікувати). Польоти всі важливі, їх розставляти по сходинках не варто. Але перша зустріч з Космосом змінює в людині дуже багато.

Якими якостями повинен володіти космонавт? Чи є якісь обмеження (фізичні, психологічні, ще якісь) для цієї професії?

Космонавт повинен бути здатним опановувати все нові і нові робочі навички  та вміння, які йому доведеться застосовувати в космічному польоті, тобто ставати універсалом. Крім того, це означає, що він повинен бути готовий все життя вчитися. Звичайно, він повинен володіти хорошим здоров’ям, бути витривалим і психологічно стійкою людиною.

У чому особливості освіти для космонавтів? Як, хто і де готує космонавтів? Чи існує у космонавтів спеціалізація, і якщо так, то яка? Крім обов’язкової навчальної програми чи потрібні якісь додаткові знання та навички? Де їх можна отримати?

Головна особливість освіти космонавта – вона ніколи не закінчується. Вивчати нове і складати іспити – буденність для космонавта. У Росії космонавтів готують в Центрі підготовки космонавтів імені Ю.А. Гагаріна в Зоряному містечку, недалеко від Москви. У процесі підготовки космонавту доводиться бувати в різних організаціях і підприємствах, що мають відношення до космонавтики, там він і отримує додаткові знання. Треба сказати, космонавти отримують і другу, і третю вищу освіту в залежності від своїх інтересів. Знання зайвим не буває.

Чи відрізняється радянська і російська освіта та підготовка космонавтів від підготовки, яку отримують за кордоном іноземці?

Підготовка космонавтів безперервно розвивалася і удосконалювалася в нашій країні з 1960 року. Це єдина лінія, яка зберігає наступність підходів і принципів підготовки. У підготовці радянських (російських) космонавтів і американських астронавтів є відмінності, бо через секретність в перші десятиліття космонавтики кожна країна винаходила свій шлях, але й є багато спільного, обумовленого умовами і факторами роботи космонавта у польоті. Але в процесі спільної роботи багато переймають один у одного. Для підготовки до польоту на Міжнародну космічну станцію використовується загальна програма підготовки. У європейському загоні космонавтів, в Японії, в Китаї з’являються свої елементи підготовки, які можуть виявитися корисними всім освоювачам космосу.

Які правила і табу існують у космонавтів?

Правил і традицій у космонавтів багато. Подивіться мою книгу «Повсякденне життя російських космонавтів» (М., «Молода гвардія», 2011), я там багато чого описав. Всі вони, зрештою, пояснюються тим, що робота дуже небезпечна. А це означає, що треба йти «слід у слід» – роби так, як робили до тебе, і буде успіх!

Чому серед космонавтів мало жінок?

Тільки в Росії серед космонавтів мало жінок. У Сполучених Штатах, наприклад, це не так. А в Республіці Корея – космонавтика стовідсотково жіночий (єдиний космонавт – жінка). У Радянському Союзі та Росії так склалося історично. Думаю, це неправильно. Хоча робота космонавта фізично важка, але є чимало операцій у польоті, які жінка виконає точніше чоловіка.

Особливості життя космонавтів на Землі і в космосі. До чого повинна бути готова сім’я космонавта?

На Землі космонавт накладає на себе і своє життя безліч обмежень, відмовляється від ряду задоволень, підпорядковується суворій дисципліні. У космосі діє правило космонавта Володимира Ляхова: «Все буде не так!». Сім’я космонавта повинна бути готова чекати.

Які, на Ваш погляд, перспективи у російського космосу і професії? Чи спостерігається зараз розрив поколінь і спадкоємності?

Про перспективи? Не будемо про сумне. Розриву поколінь і спадкоємності в російському загоні космонавтів немає. На космічному виробництві, на жаль, є.

Якби Ваша дитина прийшла і сказала: «Тату, я хочу стати космонавтом», Ви б стали її відмовляти? Як відреагував Ваш батько, коли дізнався, що ви хочете стати космонавтом?

Що я збираюся стати космонавтом, мій батько дізнався, коли я був студентом, а пілотованій космонавтиці не виповнилося й десяти років. Космонавтів було так мало, що всі знали і пам’ятали їх по іменах. Батько мене не відмовляв і не перечив, бо, як доросла людина з великим досвідом, розумів – мета недосяжна. Але думав, що на шляху до неї я здобуду хорошу професію, стану інженером, буду займатися справою.

Моя дочка бажання стати космонавтом не проявляє. А якщо онук чи внучка захочуть піти по моєму шляху, я, насамперед, постараюся пояснити, наскільки складна ця професія – космонавт. Потім постараюся змусити їх подумати і дати для себе чесну відповідь на запитання: чи потрібна їм ця професія, і чи потрібні вони їй? А потім скажу: «Якщо станете космонавтами, буду вами пишатися!»

Що Ви можете порадити тим, хто хоче стати космонавтом?

Вірити, терпляче йти до мети, трудитися.

http://www.spacecossacks.com/2013/04/15/baturi/
Записаний
Комікс про Козків у космосі: http://www.amazon.com/Comics-Kozaky-Orbiti-Cossacks-ebook/dp/B00BCRZI98

SpaceCossacks

  • Offline Offline
  • Повідомлень: 46
  • Подяк: 0
    • Космічні Козаки
Re: Як стати космонавтом
« Відповідь #1 : 16 Квітня 2013, 07:12:55 »
. - .

Сергій Волков: «Сюди нікого не можна привезти за руку»

Розкажіть, коли Ви вирішили стати космонавтом і як ним стали? Чи пам’ятаєте свій перший політ у космос?

Я льотчиком хотів бути з трьох років. Мій батько – космонавт. Мене не було з ким залишити, часто брали на аеродром, де я з курсантами літав. На третьому курсі льотного училища зрозумів, що хочу більше, ніж просто літати на літаку. Все проаналізував і прийняв рішення подавати документи. Батькові не сказав. Батько дізнався тільки з особистої справи. Була серйозна розмова, після чого я зрозумів, що роблю все правильно.

Мій перший політ був у 2008 році. За півгодини до старту виявилося, що у мене на скафандрі порвалася блискавка. Ми з моїм колегою вже в ракеті. Ми стільки випробувань пройшли, щоб полетіти, нас через лупу, можна сказати, розглядали … Ми вирішили, що ні за яких обставин з цієї ракети не вийдемо. Доповідаємо керівникові польоту. Він відповідає: «Не хвилюйся. Зараз ми порадилися 20 хвилин з держкомісією, приймемо рішення, що ви летите, і ви полетите ». Це були самі довгі 20 хвилин у моєму житті. Через 20 хвилин мені сказали: «Все нормально. Готуйтеся до старту. Тільки коли будете готуватися до стикування, нехай тебе Олег мотузкою міцніше обмотає ». Я поки летів, роздувався як кулька. Потім мене Олег обмотав, і все пройшло добре. А новий скафандр на спуск мені пізніше з Шатл доставили. Це був скафандр мого дублера, який був на півголови менше мене. Але я вліз і спустився. Ще перший політ запам’ятався тим, що ми летіли над Сочі. А у мене в той час дружина з дитиною і моєю мамою там відпочивали. Я їм дзвоню, кажу: «Виходьте, зараз я буду пролітати».

У чому особливості освіти для космонавтів? Як, хто і де готує космонавтів? Чи існує у космонавтів спеціалізація, і якщо так, то яка? Крім обов’язкової навчальної програми чи потрібні якісь додаткові знання та навички? Де їх можна отримати?

Набір в загін відбувається по необхідності. Останній набір ми закінчили три тижні тому. Основні вимоги для космонавтів – наявність будь-якої вищої освіти. Раніше космонавтами ставали тільки льотчики й інженери технічного профілю. Цивільних космонавтів, причому, випускників МАІ, було приблизно 70%. Зараз ситуація трохи змінилася. У цьому році ми вперше провели відкритий конкурс, були оголошення по телебаченню, на сайті Роскосмосу. Резюме міг надіслати будь-хто. Технічна освіта віталася, наявність досвіду роботи у космічній галузі теж. Але жорсткого відбору за цими критеріями не було, були і гуманітарії, і технарі. Вузької спеціалізації зараз немає. Раніше було розділення на космонавтів-випробувачів і космонавтів-дослідників. Зараз кожен космонавт сертифікується як професійний космонавт.

Космонавти безпосередньо із загону, як правило, мають кілька утворень. Під час підготовки іноді буває час, і кожен удосконалюється в міру сил. Хтось отримує технічну освіту, найчастіше в МАІ. Багато закінчили Академію при Президенті РФ, де у мене в грудні захист. Деякі отримують гуманітарну освіту. У 2009 році я захистив диплом юриста в Інституті держави і права при Російській Академії Наук. Є й кандидати наук у нас.

Професія космонавта взагалі потребує постійного навчання. Приблизно 65% робочого часу проходить за партою: вивчаємо теорію і тренуємося на тренажерах. Ще є цікаві моменти, такі як стрибки з парашутом, виживання, польоти на літаках, занурення, польоти по країні. Виживання може відбуватися в умовах-36С і +40 С. Саме трудомістке – зимове виживання, де тобі треба робити курінь, рубати дрова, всю ніч підтримувати багаття. Під час стрибків з парашутом за 35 секунд вільного падіння потрібно робити репортаж – перевірка на психіку. І, звичайно, є обов’язкова щотижнева фізкультура, що включає, в тому числі, біг.

Якими якостями повинен володіти космонавт? Чи є якісь обмеження (фізичні, психологічні, ще якісь) для цієї професії?

У нас дуже суворий відбір за навчанням, в останньому наборі середній бал був 4,5 і вище, по школі та інституту. На співбесіді можуть задавати будь-які питання. Можуть перевірити на знання історії космонавтики, а можуть поцікавитися, які фільми ти останнім часом дивився і які книги читав. Космонавт повинен бути широко розвиненою людиною. Також кандидат повинен вміти спілкуватися з людьми і бути стресостійким.

Ще у нас жорсткий відбір по здоров’ю. Потрібно бути витривалим, сильним, швидкісним, скоординованим. Навантаження на організм в нашій професії величезні. В умовах невагомості організм через 30-35 днів забуває про те, що колись жив на Землі. Кістки стають крихкими, організм позбавляється зайвої вологи, м’язи пропадають. При поверненні на Землю, організм відчуває величезні перевантаження. Так як м’язовий тонус в ногах пропадає, ми перший час ходимо в спеціальних костюмах. Довго стояти-ходити взагалі важко. Через три тижні ти виглядаєш вже як нормальна людина. Через 60 днів відновлюється біохімія. Через півроку відбувається повне відновлення. Для того, щоб відновлення після польоту відбувалося в нормальному режимі, потрібно бути спочатку фізично міцним.

Тим часом, як у нас кажуть, абсолютно здорових людей немає, є просто не дообстежені. Вимоги до здоров’я зараз не такі суворі, як раніше. За 50 років накопичилася величезна база знань. Частково щось компенсується збільшеною точністю приладів. І я думаю, в майбутньому в космос будуть літати звичайні люди, які не мають особливих проблем зі здоров’ям. Як зараз літають на літаках.

Чи відрізняється російська і пострадянська освіта і підготовка космонавтів від підготовки, яку отримують закордоном іноземці?

Ми працюємо із зарубіжними колегами досить давно, станція МКС літає практично 15 років, а підготовка почалася ще раніше. Ще кілька років тому, в 2000 році, у нас з американцями дуже сильно відрізнявся підхід до самих тренувань, а також теоретичні вимоги. Зараз йде змішування: щось вони у нас беруть хороше, щось корисне ми у них намагаємося переймати. Так як станція одна, то і вимоги повинні бути однакові. Хоча, звичайно, якісь нюанси залишаються. У нас система орієнтована більше на академічні знання, готують фахівців широкого профілю. У наших зарубіжних колег зберігається більш вузька спеціалізація. Я вважаю, що наша підготовка трошки краще, хоча працювати з американцями і японцями було комфортно. Це добре підготовлені фахівці.

Чому серед космонавтів мало жінок?

Я б не сказав, що жінок мало. Зараз в загоні є дівчина Олена Сєрова, політ призначений на 2014 рік. Серед кандидатів теж є дівчина.

Які, на Ваш погляд, перспективи у російського космосу і професії? Чи спостерігається зараз розрив поколінь і спадкоємності?

Приходячи в загін, ми якийсь час дізнаємось попереднє покоління. У нас є можливість з ними спілкуватися як у формальній, так і в неформальній обстановці. Виходить, що їх досвід передається нам. Між тим, зараз одне з ключових завдань – залучення молоді. Потрібно, щоб літаючих космонавтів серед молоді стало якомога більше. Що стосується перспектив, є надія, що будемо розвиватися, будемо продовжувати літати і далі.

Які правила і табу існують у космонавтів?

У нас немає такого поняття, як вільний робочий день. Кожен наш день чітко спланований. Основне правило, яке повинне дотримуватися для успішної роботи експедиції, екіпажу і самого космонавта – це суворе дотримання програми роботи. Тоді ти все встигаєш і можеш виконувати якусь додаткову роботу, що завжди вітається. Напевно, в цьому наша робота не сильно відрізняється від інших, тільки ціна помилки іноді рівноцінна життю і смерті, та й вартість станції дуже велика, більше 300 млрд доларів.

Якби Ваша дитина прийшла і сказала: «Тату, я хочу стати космонавтом», Ви б стали її відмовляти?

Професія космонавта – одна з тих професій, куди людина повинна прийти сама. Сюди не можна нікого приводити за руку. Якщо людина прийняла рішення, що вона хоче бути космонавтом, тут вже відмовляй- не відмовляй, все одно вона ним стане. І буде нести сама відповідальність за своє рішення. Напевно, є різниця в ухваленні рішення. Дитина космонавтів добре уявляє, які обмеження доведеться терпіти, і які труднощі треба буде долати заради того, щоб в один прекрасний день виявитися в ракеті і стартувати в космос.

Особливості життя космонавтів на Землі і в космосі. До чого повинна бути готова сім’я космонавта?

Професія космонавта для досягнення успіху вимагає повної віддачі. І сім’я залучена в процес підготовки космонавта. Тільки при абсолютній підтримці та розумінні з боку сім’ї можна розраховувати на якийсь прорив. У дитинстві я не хотів бути космонавтом. Я бачив зсередини всю складність роботи. Пам’ятаю відчуття: прокидаєшся – батько вже на роботі, засинаєш, а він ще на роботі. Щотижня він здає якісь іспити … Мені здавалося, я ніколи не зможу бути таким, як батько. Зараз у мене два сини, старшому – 11,5 років. Коли нещодавно я сказав йому, що збираюся полетіти в третій раз, він запитав: «А може, не треба?». Іноді якщо мені вдається пограти з дитиною раз на тиждень, то це вже добре.

Робота і життя на станції, звичайно ж, мають свої особливості. Працюємо у відритому космосі (у мене три виходи, кожен вихід по 6 годин), проводимо експерименти, приймаємо вантажні кораблі, які привозять воду, повітря, їжу, речі, нове обладнання. Ще до нас прилітають екіпажі. У першому польоті прилітав Шаттл, з екіпажем якого ми працювали два тижні. І вдруге теж була дуже цікава двотижнева робота з екіпажем. Так вийшло, що це була остання експедиція Шаттла. Вільного часу мало. Найулюбленіше заняття після дзвінків додому і друзям, – фотографія.

Є, звичайно, свої побутові особливості. Спимо в спальниках, які кріпляться до стіни. Їжа, в основному, сублімована. Передбачається, що космонавт повинен з’їдати 3000 ккал на добу, стільки ніхто не з’їдає. Між тим, у першому польоті я схуд на 6 кг. Відлітав, важив 74 кг, а прилетів – став 68 кг. Основний засіб гігієни – вологі серветки. Якщо хочеться відчути чисте тіло, приймамо душ. Наносиш на тіло воду у вигляді гелю, а потім просто протираєш себе рушником. За один раз витрачаєш приблизно склянку води. Якщо треба вимити голову, використовуєш незмивний шампунь, який втираєш в голову і витираєш рушником. Шампунь натуральний, на травах. Американці наш шампунь більше люблять, ніж свій. Є у нас на станції і шматок мила, правда, в ньому мало потреби. Я полетів в перший політ, він там лежав. Полетів вдруге – він все так само лежав. Але один раз ми ним таки скористалися, коли робили запис для дитячої передачі. Нас запитали: «Чи можна в космосі пускати мильні бульбашки?». Ми відрізали невеликий шматочок мила, зробили мильні бульбашки і стали їх пускати.

Ще з особливостей життя на станції. У нас є таке поняття – «запах космосу». Щоразу після виходу у відкритий космос, з’являється цей особливий, ні на що не схожий запах. Тримається хвилин 15-20, а потім розсіюється. Ми намагалися знайти причину, перевіряли, шукали, думали, що це обшивка пахне … з’ясували, що обшивка у нас і у американців різна, а запах однаковий.

Що Ви можете порадити тим, хто хоче стати космонавтом?

Якщо є бажання стати космонавтом, треба не переставати бажати цього, і я думаю, рано чи пізно відбудеться все так, як гадалося. Доля все одно приведе тебе в космонавтику. Необов’язково для цього бути військовим льотчиком, можна бути біологом, лікарем, ще ким-небудь. Не перестати мріяти і бажати цього. А сам я зараз мрію полетіти на Місяць. І попрацювати там місяці два. Сподіваюся, що ця мрія швидше здійсниться, ніж політ на Марс.
Записаний
Комікс про Козків у космосі: http://www.amazon.com/Comics-Kozaky-Orbiti-Cossacks-ebook/dp/B00BCRZI98

SpaceCossacks

  • Offline Offline
  • Повідомлень: 46
  • Подяк: 0
    • Космічні Козаки
Re: Як стати космонавтом
« Відповідь #2 : 17 Квітня 2013, 05:19:12 »
. - .

Як стати космонавтом: поради космонавтів. Юрій Маленченко.

Юрій Маленченко: «Якщо ви станете космонавтом, то ніколи не пошкодуєте»

Розкажіть, будь ласка, коли Ви вирішили стати космонавтом і як ним стали? Чи пам’ятаєте свій перший політ у космос? Який з польотів вважаєте найважливішим для себе?

У той час я був військовим льотчиком. Так вийшло, що в той момент, коли в Центрі підготовки космонавтів виникла потреба провести набір кандидатів, я підходив за віком та іншим якостям. Мені, як і багатьом іншим, зробили пропозицію спробувати пройти відбір. Я, звичайно ж, любив свою професію, але відмовитися було важко. З тих пір пройшло багато часу, я вже виконав п’ять польотів у космос. Кожен політ був важливим для мене, кожен мав свої особливості. Перший політ ми виконували удвох, з Талгатом Мусабаєвим, обидва вперше. Досі згадуються ті перші враження, дуже яскраві.

Якими якостями повинен володіти космонавт? Чи є якісь обмеження (фізичні, психологічні, ще якісь) для цієї професії?

Професія космонавта вимагає великого набору різноманітних знань, умінь і навичок. Важко придумати, чим би ми не займалися в процесі підготовки та виконання польотів, і все це – з великими колективами людей різних професій. Професія вимагає постійно працювати над собою, кожен день прикладати зусилля. Необхідно бути дуже здоровим, здатним переносити різноманітні, значні навантаження. І потрібно бути доброю людиною.

У чому особливість освіти для космонавтів? Як, хто і де готує космонавтів? Чи існує у космонавтів спеціалізація, і якщо так, то яка? Крім обов’язкової навчальної програми чи потрібні якісь додаткові знання та навички? Де їх можна отримати?

Підготовка космонавтів організується і проводиться фахівцями Центру підготовки космонавтів на базі Центру, а також на підприємствах, навчальних, наукових установах, на базах інших організацій і відомств, із залученням їх фахівців, в залежності від виду підготовки і вимог програми, а також на базах підготовок країн -партнерів. Підготовка проводиться не тільки в навчальних класах та лабораторіях, але і в повітрі, на землі і під землею, на воді й під водою, в різних кліматично-географічних зонах. Існує велика кількість спеціалізованих тренажерів, де відпрацьовуються дії в умовах обмеженого простору, підвищеної температури, зниженого тиску, в умовах перевантаження. Часто – з підвищеним ризиком. Крім знань і умінь формується характер.

Так як екіпажі нечисленні, то всіх космонавтів готують до роботи з широким колом завдань, щоб забезпечити взаємозамінність. А вже при безпосередній підготовці до польоту в сформованому екіпажі здійснюється розподіл обов’язків і функцій, і з’являються відповідні акценти в індивідуальній підготовці кожного космонавта на заключному етапі.

Чи відрізняється російська і пострадянська освіта і підготовка космонавтів від підготовки, яку отримують закордоном іноземці?

Ми вирішували схожі завдання в космосі. Тому й підготовка велася з однаковими підходами. Звичайно, у кожній країні є багато нюансів, але загального більше. Особливо зараз, після тривалого часу спільної роботи по програмі Міжнародної космічної станції, відбулося істотне зближення, відпрацьовані спільні стандарти.

Які правила і табу існують у космонавтів?

Професія накладає багато обмежень в житті. Ну а робота взагалі – кожен крок, кожну дію – строго регламентовано правилами, інструкціями і т.д. Так що табу у нас більш ніж достатньо, особливо в космосі.

Чому серед космонавтів мало жінок?

Сьогодні немає ніяких причин для обмежень кількості жінок в загоні космонавтів. Так що, все залежить від них …

Особливості життя космонавтів на Землі та у космосі. До чого повинна бути готова сім’я космонавта?

Життя на Землі таке ж, як у всіх людей, за винятком того, що до своєї справи неможливо ставитися як до роботи, яку зробив і забув. Цим треба жити, бути відданим професії і любити те, чим займаєшся. Інакше просто не зможеш бути космонавтом, багато років відповідати обмеженням і вимогам. І це сильно впливає на повсякденне життя, на життя всієї родини, потрібна хороша взаємна підтримка.

А робота і життя в космосі пов’язані з постійним ризиком, тому потрібно бути дуже вимогливим до себе, від будь-яких твоїх дій дуже багато залежить. Кожну хвилину потрібно пам’ятати про це.

Які, на Ваш погляд, перспективи у російського космосу і професії? Чи спостерігається зараз розрив поколінь і спадкоємності?

Перспективи хороші, люди з об’єктивних причин будуть розширювати свою присутність в космосі. Коли польоти в космос стануть більш доступними, безпечними і менш складними, буде надзвичайний інтерес людей до участі в таких польотах. Польоти в космос стануть масовими, і життя на землі кардинально зміниться. Сенс нашої професії багато в чому в цьому. Дуже важливо нам не втрачати здатність літати в космос.

А розриву поколінь в професії космонавта ніколи не було. Загін космонавтів завжди був нечисленним, але люди дуже мотивовані на виконання головного завдання, польоту в космос. У якийсь момент це стає метою в житті. Тому ніякі зовнішні умови не можуть на неї вплинути.

Якби Ваша дитина прийшла і сказала: «Тату, я хочу стати космонавтом», Ви б стали її відмовляти?

Ні, звичайно, не став би відмовляти, але і підбивати на таке рішення не став би.

Що Ви можете порадити тим, хто хоче стати космонавтом?

Рішучості. Сміливості у прийнятті рішення. Якщо Ви станете космонавтом, знайдете професію, то ніколи не пошкодуєте. Розчарування не буде.
Записаний
Комікс про Козків у космосі: http://www.amazon.com/Comics-Kozaky-Orbiti-Cossacks-ebook/dp/B00BCRZI98