Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
19 Квітня 2024, 09:59:35

Увійти

google


Автор Тема: Популяризація астрономії  (Прочитано 24071 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

viktor

  • Клуб Астрополіс
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 279
  • Подяк: 155
Популяризація астрономії
« : 28 Травня 2016, 21:46:35 »
. - .

Всім доброго дня.
На сьогоднішній день в усьому світі все більше актуальною стає тема популяризації астрономії серед звичайного обивателя.
Яка ситуація з цього питання в Києві. Проводяться лекції в КАО, ГАО та інших установах, є Планетарій є в кінці кінців "Астрополіс", який проводить чудові тротуарки. Однак, такі події рознесені в часі і просторі. Якщо н\п лекції не підкріплюються практикою, спостереженнями, то на тротуарках "хромає матчасть". Не рідко, наприклад, доводилось бачити як при спостереженнях якогось об'єкта, в людини, якщо їй нічого не пояснити, виникає думка: "та шось нічого не видно, нічого не розумію, ф**ня якась". На тротуарках зазвичай не пояснюють як правильно спостерігати - часу немає розповісти кожному. Таким чином в обох випадках космос залишається чимось далеким, недосяжним та мимобіжним.

Є інша категорія людей, які купили телескоп собі або своєму чаду. Через деякий час цей телескоп з'являється на барахолках і чекає нового господаря. Чому так відбувається всім зрозуміло: не вистачає часу або сил, ентузіазму і після декількох спостережень нічого нового користувач цього телескопу придумати вже не може.

В Україні та Києві є астрономічні клуби, проводяться форуми астрономів любиелів. На тому ж "Рівноденні" можна дізнатись багато нового, досвіду набратись. Однак, про такі вузькоспеціалізовані заходи та клуби знає зазвичай обмежене коло людей. Уявіть, що ви астроном початківець, при чому такий "повний" початківець, який плутається в термінах "рефлектор" та "рефрактор". Навіть якщо ви дізнаєтесь і потрапите на те "Рівнодення", то у вас дах поїде від "флеів", "масок бахтінова" та "хроматичної аберації".

Виникла думка, що потрібно якось так об'єднати теорію і практику, щоб пояснити школярам і дорослим про сучасні можливості любительської астрономії, які насправді доступні практично кожному (в певній мірі). Форматом такого "об'єднання" може бути фестиваль астрономії де кожен зможе знайти собі інформацію та заняття по духу. Такий фестиваль ніяк не повинен заміняти існуючі заходи, однак - доповнювати їх.

Основною ідеєю фестивалю є донести сучасні тенденції любительської та академічної астрономії і розвіяти міф про те, що астрономія - наука, яка повністю відірвана від життя і ніяким чином до нього не може бути прив'язана. Основна цільова аудиторія - аматори-початківці та люди які цікавляться навколишнім світом.  Крім того, такий захід (астрофест для початківців) може дати поштовх для великого об'єднання київських астрономічних організацій для популяризації астрономії.
Записаний
Подякували

viktor

  • Клуб Астрополіс
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 279
  • Подяк: 155
Re: Популяризація астрономії
« Відповідь #1 : 28 Травня 2016, 21:47:56 »
. - .

Можливі пункти для реалізації

- лекції на науково-популярні теми: темна енергія, гравітаційні хвилі, екзопланети, світлове забруднення, ... Загалом різна тематика яка сьогодні "на кінчику пера" в журналах та газетах.

- просвітницькі лекції про можливість участі звичайних людей (не професійних астрономів) в наукових програмах: метеори, змінні зорі, наднові, ...

- демонстрація фільмів на астрономічну тематику.

- екскурсії в музеях КАО та ГАО.

- лекції та майстер-класи по: орієнтуванню в зоряних картах (по сузір'ях), по користуванню оптичними інструментами (біноклі, телескопи), по початковому астрофото (бюджетні рішення: вебки, зеркалки, ...), по астрономічному ПО та ресурсам інтернет (а таких, насправді, дуже багато).

- спостереження та практичні заняття з астрофото.

- астромарафон серед учасників майстер-класів в різних вікових категоріях: є певний набір об'єктів (для неозброєного ока) і учасник повинен знайти ці об'єкти по карті та записати його азимутальні координати (з точністю до градуса) та момент часу спостереження (з точністю до хвилини).

- додатково можна провести виставку астрофото: не багато, однак з докладним описом об'єкту зйомки, процесу зйомки, апаратури і самого фотографа, теж опис :).
Записаний

viktor

  • Клуб Астрополіс
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 279
  • Подяк: 155
Re: Популяризація астрономії
« Відповідь #2 : 28 Травня 2016, 21:48:57 »
. - .

Виклики, які я бачу при реалізації

1. Виконавці: потрібні лектори - спеціалісти в конкретній області, потрібні виконавці для майстер-класів, асистенти при спостереженнях. Не виключено, що одна людина може брати участь в декількох частинах фестивалю. Від виконавців буде залежати тематика фестивалю (якщо не буде того хто зможе розповісти про темну енергію, то відповідно і лекції такої не буде).

2. Місце проведення. Тут багато чого залежить від об'єму та різноманітності тематики фестивалю. Я думаю так: потрібна можливість використовувати проектор та окремо комп'ютер, хоча б один, тобто має бути мінімум дві окремих аудиторії - одна з проектором інша з просто комп'ютером; потрібно також врахувати можливість спостережень (потрібна якийсь просторий майданчик).

3. Час проведення. Потрібно вибрати золоту середину між температурою повітря і тривалістю ночі. Тому окіл рівнодення та першої чверті Місяця підходить найкраще. Щоб встигнути все і забезпечити більшу вірогідність хорошої погоди треба тривалість два дні - субота та неділя.

4. Урізноманітнення тематики. Якщо фестиваль буде проводитись не один раз (тьфу-тьфу-тьфу), то питання дуже актуальне.
Записаний

viktor

  • Клуб Астрополіс
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 279
  • Подяк: 155
Re: Популяризація астрономії
« Відповідь #3 : 28 Травня 2016, 21:53:38 »
. - .

Сподіваюсь що тема не обійде стороною українських любителів :). Було б добре почути конструктивну критику та поради по організації заходу.

П.С. Згадайте чого вам не вистачало, коли ви робили перші кроки на стежці аматорської астрономії. В принципі, це і повинно бути в тематиці фестивалю.
Записаний

Slava80

  • Клуб Астрополіс
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 622
  • Подяк: 814
  • Kyiv southern suburb
Re: Популяризація астрономії
« Відповідь #4 : 28 Травня 2016, 23:19:22 »
. - .

Задум хороший, Вікторе. Шкода, не вдалося мені потрапити на Хурал, напевно, там цю ідею обговорювали.
Якщо чимось зможу допомогти - буду радий.
Ось моє аматорське бачення.
Я зацікавився астрономією ще школярем, у 1980-х, і черпав інформацію із журналів "Наука и жизнь" і т.д., але і зараз, навіть в епоху інтернету, початківцям буває не вистачає доступної і фахової інформації про прості речі, оскільки часто орієнтуються на слова "універсальних консультантів" звичайних інтернет-магазинів, і тут потрібно активно працювати у соцмережах, телевізійні програми багато людей дивляться, популярні статті Л.Ткачука та інших якось поширювати. Народ зараз багато тексту не читає переважно...
У давно минулі часи були проблеми із хоч якимось обладнанням, зараз хіба вказати на контакти спонсорів, що завгодно дістануть...
Може, якось розповісти, про те, які класи об'єктів з яким обладнанням спостерігають/фотографують, пояснити з чого і для чого обирати.
Тротуарки нашого клюбу на мою думку чудово популяризують Астрополіс та аматорську астрономію в масах, (як і тротуарки інших клубів).
Побажання: потрібна "агресивна" інформаційна кампанія задовго до початку фестивалю та й будь-якого іншого "астрономічного" заходу. Якісь флаєри/брошурки може підготувати.
Можливим вважаю поєднання із спорідненим "научпопом" чи якимись заходами розважального характеру.
Проте без фанатизму, наприклад, якось шаховий гросмейстер з Франції Ткачов пропонував "вдало доповнити" шахові турніри появою "зірок" Playboy, для популяризації древньої гри (...)
Місце проведення в Києві- Планетарій + Олімпійська площа(?), Будинок вчених (?), КАО (?), ГАО + Пирогів (?), КНУ (метро Виставковий центр).

Виклик 5. Склад оргкомітету, міжвідомчий менеджмент (лебідь, рак і щука)
Виклик 6. Бюрократія (?)
Виклик 7. Кошторис (?)

Гасло:"Астрономія - про світ навколо нас".
Записаний
"різниця між ними в тому, що вони однакові" (с)
Orion 100ED, Orion 80/400 achromat, SCT C8, SW AzGTi, Celestron Advanced GT, DeepSkyEQ4.
http://www.astrobin.com/users/Slava80/
Подякували

astrOleg

  • Offline Offline
  • Повідомлень: 939
  • Подяк: 259
Re: Популяризація астрономії
« Відповідь #5 : 29 Травня 2016, 00:51:45 »
. - .

є в кінці кінців "Астрополіс",
Імєю Мнєніє - Хрєн Оспоріш, що "Астрополіс" є не в кінці кінців, а насам-насам перед. "Астрополіс",без перебільшення, є подвижником українського астрономічного аматорського руху. Автор запитує: "Згадайте чого вам не вистачало, коли ви робили перші кроки на стежці аматорської астрономії". За себе я можу впевнено відповісти - мені вистачало всього. Я "серйозно" зацікавився аматорською астрономією у 2004році, тоді ж і прийшов у Астрополіс. І саме живе спілкування з такими людьми як Юра Кузнєцов,Паша Прєсняков,Саша Лозійчук, Коля Чепурний,Льоня Ткачук, я впевнений, дало мені більше ніж прочитання десятків книжок з астрономії. З ностальгією згадую виїзди в Пилиповичі і спостереження у Пашин 8" жовтий доб.
Отже, потрібно проводити тротуатки у всіх містах, де є астроклуби, на яких пропонувати всім бажаючим приходити на клуб для детальнішого ознайомлення з астрономією.
Записаний
Борітеся - поборете!...
Наша мета - 603,7

viktor

  • Клуб Астрополіс
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 279
  • Подяк: 155
Re: Популяризація астрономії
« Відповідь #6 : 29 Травня 2016, 07:09:53 »
. - .

Отже, потрібно проводити тротуатки у всіх містах, де є астроклуби, на яких пропонувати всім бажаючим приходити на клуб для детальнішого ознайомлення з астрономією.
І багато прийшло (саме після тротуарок)? Не рахуйте ваших знайомих та друзів.

Імєю Мнєніє - Хрєн Оспоріш, що "Астрополіс" є не в кінці кінців, а насам-насам перед.
Вибачте, не хотів нікого образити. Ніколи не ставив Астрополіс на останнє місце.
Записаний

viktor

  • Клуб Астрополіс
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 279
  • Подяк: 155
Re: Популяризація астрономії
« Відповідь #7 : 29 Травня 2016, 07:32:22 »
. - .

Святославе, дякую за відповідь.
Зараз і справді часи вже не ті. Ніхто не буде будувати телескоп з лінз від окулярів. Тому одним з основних напрямків заходу повинні бути майстер-класи з використання сучасного обладнання і ПО, і не обов'язково дорогого обладнання.

З місцем проведення є два основні варіанти:
1. Ближче до центру (КАО, Планетарій, КПДЮ)
         +легко добиратись
         - дуууже засвічене небо
2. Далі від центру (ГАО)
         +відносно темне небо, свіже повітря:)
          -важко добиратись, особливо ввечері. В ГАО часто проводяться спостереження, однак без авто туди мало хто їздить.
Врешті-решт, будемо там де прийматимуть.

Виклик 7. Кошторис (?)
Питання справді складне, оскільки на перший раз захід планується виключно безкоштовним. Витрачати кошти на орендування майданчика ніхто не буде, тому будемо співпрацювати з тією організацією, яка надасть безкоштовне місце.
Дуже сподіваюсь, що дирекція Палацу (КПДЮ) погодиться на проведення там. Але перед тим як іти до директора мені потрібно до дрібниць проробити концепцію заходу, бо пошлють. Тому і почав дане обговорення.
Записаний

Вадим

  • Offline Offline
  • Повідомлень: 1002
  • Подяк: 1013
Re: Популяризація астрономії
« Відповідь #8 : 29 Травня 2016, 08:25:40 »
. - .

Прошу прощения, что встреваю...
Хочу найти ответ на вопрос: зачем популяризировать астрономию? Какой в этом смысл? Что дальше?
Мой вопрос не троллинг или еще что-нибудь в этом плане. И волнует этом вопрос не только меня...
Записаний
HEQ5 Pro Belt Mod + EQDrive Standard + FocusDrive
10" походный добсон; Astro-Tech AT6IN; Coronado SolarMaxII 60mm filter unit + МШР; Celestron C8 "Orange tube"; Meade ETX-90.
CAM86 mono; Canon 550; QHY5III178mm.
Подякували

astrOleg

  • Offline Offline
  • Повідомлень: 939
  • Подяк: 259
Re: Популяризація астрономії
« Відповідь #9 : 29 Травня 2016, 09:43:28 »
. - .


Вибачте, не хотів нікого образити. Ніколи не ставив Астрополіс на останнє місце.
Навіть і не думав ображатись, просто ще раз хотів нагадати, яку велику роль грає клуб "Астрополіс"у астроаматорському русі україни.

І багато прийшло (саме після тротуарок)? Не рахуйте ваших знайомих та друзів.

Ні, небагато, але прийшли ті, кому справді цікава наука Астрономія.А ви що,Вікторе, хотіли щоб після подібних заходів люди толпами навертались у астрономію? Ні, цього не буде. Астрономія дуже специфічна наука.Знайти її прихильників - це як добувати рідкісний метал:у кубометрі породи лише декілька грамів завітних крупинок. І я не кажу що це добре чи погано - просто так є.
Записаний
Борітеся - поборете!...
Наша мета - 603,7

viktor

  • Клуб Астрополіс
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 279
  • Подяк: 155
Re: Популяризація астрономії
« Відповідь #10 : 29 Травня 2016, 10:25:15 »
. - .

Якщо без заїжджених фраз про важливість науки і все таке, то 1) астрономія, як наука про всесвіт дозволяє по іншому подивитись на наш спільний дім - планету Земля (крихку блакитну кульку) і чим більше людей буде усвідомлювати її унікальність - тим бережніше до неї ставитимуться, 2) астрономія інколи виявляється стимулом до вивчення інших дисциплін (електроніка, механіка, оптика,...).

Ні, небагато, але прийшли ті, кому справді цікава наука Астрономія.А ви що,Вікторе, хотіли щоб після подібних заходів люди толпами навертались у астрономію? Ні, цього не буде. Астрономія дуже специфічна наука.Знайти її прихильників - це як добувати рідкісний метал:у кубометрі породи лише декілька грамів завітних крупинок. І я не кажу що це добре чи погано - просто так є.
Спитав, бо не знаю жодного такого прикладу, нажаль :(. Не маю на меті до кінця року отримати 10^6 неофітів, однак вважаю, що до популяризації астрономії потрібен комплексний підхід.
Записаний
Подякували

Олег Малий

  • Offline Offline
  • Повідомлень: 2551
  • Подяк: 604
Re: Популяризація астрономії
« Відповідь #11 : 29 Травня 2016, 10:44:25 »
. - .

Сподіваюсь що тема не обійде стороною українських любителів :). Було б добре почути конструктивну критику та поради по організації заходу.

П.С. Згадайте чого вам не вистачало, коли ви робили перші кроки на стежці аматорської астрономії. В принципі, це і повинно бути в тематиці фестивалю.
Хочу сказати, що вам потрібно поговорити із Іваном Крячком.
Ось його сайт http://astroosvita.kiev.ua
а також канал відео Astronomy In UA Всі астрономічні новини, а також розвиток астрономічної освіти в України!!!
Записаний
Подякували

Orion

  • Offline Offline
  • Повідомлень: 599
  • Подяк: 464
  • Владимир, г. Сумы
    • АстроСуми
Re: Популяризація астрономії
« Відповідь #12 : 30 Травня 2016, 01:15:46 »
. - .

На данный момент тема достаточно мне близка - вместе с коллегами веду открытые теоретические и практические занятия по астрономии на базе Сумского государственного университета. Занятия бесплатные, как для посетителей, так и для нас. О занятиях можно прочесть в нашей теме: http://www.astroclub.kiev.ua/forum/index.php?topic=28878.560 и на нашем сайте http://astro.sumy.ua/.

Сам я любитель с совсем небольшим опытом, но решил поделиться с другими тем, что знаю, и одновременно сам учусь чему-то новому.

Могу поделиться составленным мной планом занятий, которого я примерно придерживаюсь. Он рассчитан примерно на 12 занятий, т.е. на три месяца, если заниматься еженедельно.
На нашем сайте есть презентации всех занятий, есть видео с первого http://astro.sumy.ua/pershe-vidkryte-zanyattya-z-astronomiyi/ и планируются видео со всех остальных 10.

На счет того, для чего это все нужно: это равносильно вопросу, зачем вообще чему-то учить и учиться самому. Не зря марсоходам дали названия Curiosity и Opportunity: простое человеческое любопытство движет наукой и дает человеку новые возможности.

На счет посещаемости. На наши занятия зарегистрировалось больше 35 человек. Из них наибольшее количество посетителей на лекции было вначале - порядка 20 человек. Постепенно количество уменьшается, на 11ю лекцию пришло 3 человека. Есть часть ребят, которые постоянно посещают и практики, и лекции. Видимо влияют: наступление тепла, сессии, выпускные, дачи, отпуска. Ну, и конечно моя неопытность. На практику стабильно ходят больше человек, 10-15. Однозначно наблюдать интереснее, чем слушать.

Аудитория. В основном студенты и старше. Со школ единицы, а целью занятий было именно привлечение учащихся школ. Трудно сказать, почему.

Важный вопрос затронут - распространение информации. С этим помог университет: напечатали буклеты, развесили в школах, в самом университете, разместили мою статью на сайте университета и сами написали про нас в университетской газете, написали в соцсетях. Затем информация как-то попала и на сумские новостные сайты. Скорее всего нужно привлечь ТВ. Действенный способ: вечера астрономии, можно несколько раз организовать и раздать визитки, наклеить на телескопы адрес сайта или группы в соцсети. Чем больше в этом направлении будет сделано, тем больше вероятность найти аудиторию.

Да, у нас действует email рассылка о занятиях и об астрономических событиях. Про практику сообщаем по смс, т.к. email читают около 50% всех зарегистрировавшихся. Ну и публикации в соцсетях.
« Останнє редагування: 30 Травня 2016, 01:52:53 від Orion »
Записаний
Sky-Watcher P15075 EQ3, Canon EOS 550D, Philips SPC 900
http://astro.sumy.ua
Подякували

mihon4ik

  • Offline Offline
  • Повідомлень: 398
  • Подяк: 285
  • Михайло, м. Івано-Франківськ
Re: Популяризація астрономії
« Відповідь #13 : 13 Червня 2016, 10:45:32 »
. - .

Важный вопрос затронут - распространение информации. С этим помог университет: напечатали буклеты, развесили в школах, в самом университете, разместили мою статью на сайте университета и сами написали про нас в университетской газете, написали в соцсетях. Затем информация как-то попала и на сумские новостные сайты. Скорее всего нужно привлечь ТВ. Действенный способ: вечера астрономии, можно несколько раз организовать и раздать визитки, наклеить на телескопы адрес сайта или группы в соцсети. Чем больше в этом направлении будет сделано, тем больше вероятность найти аудиторию.

Можете использовать поиск по нашей группе например  :) http://vk.cc/5gU64V
Записаний
«Небо Сьогодні» — новини зі світу спостережної астрономії та астрономічні події
kiruna.nebo.today — магнітометр Кіруни
nebo.link/ecl — інтерактивна мапа сонячних затемнень (окрім часткових) до 2200
Подякували

viktor

  • Клуб Астрополіс
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 279
  • Подяк: 155
Re: Популяризація астрономії
« Відповідь #14 : 14 Червня 2016, 21:30:46 »
. - .

"Лёд тронулся, господа присяжные-заседатели"(С) Начальство Палацу дало добро на проведення фестивалю на базі КПДЮ, фінансування державне.
Зараз основне завдання сформулювати інформаційне та культурно-розважальне наповнення виходячи з тривалості в 1 день (на перший раз хоча б так).
Основна мета фестивалю - просвітницька: сучасні засоби аматорської астрономії. Плюс популяризація астрономії та інших наук про Землю.
Аудиторія: середня і старша школа, учителі і просто небайдужі до зоряного неба люди.
Поки що маємо наступні думки.

По лекторіуму: 1)лекції по астрофізиці на популярні теми (темна матерія, гравіхвилі, чорні діри,...), 2)мінливий космос (процеси, що змінюються протягом кількох років або швидше), 3)участь аматорів у міжнародних астрономічних програмах (змінні зорі, пошук наднових, пошук астероїдів), 4)корисні інтернет ресурси, 5)інтернет телескопи.

По майстеркласам: 1)користування віртуальними планетаріями та іншим астрософтом, 2)обробка астрономічних зображень, 3)орієнтування по зоряному небу, 4)основи користування телескопом, 5)фотозйомка небесних об'єктів веб-камерою та в окулярній проекції (якщо погода буде).

Конкурси: 1)заочні конкурси дитячих малюнків, творів та астрофото (для різних вікових категорій), 2)конкурс по відшуканню об'єктів зоряного неба (потрібно відшукати певні зірки та записати їхні азимутальні координати на момент спостереження). Стосовно призів ще порозмислить треба.

Для культурної програми будемо залучати творчі колективи Палацу та інші природничі відділи.

Якщо в когось ще виникнуть якісь ідеї або зауваження, буду радий вислухати.
Записаний
Подякували

viktor

  • Клуб Астрополіс
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 279
  • Подяк: 155
Re: Популяризація астрономії
« Відповідь #15 : 06 Липня 2016, 23:12:05 »
. - .

Всім доброго дня.
Потихеньку рухаємось вперед в справі організації фестивалю, потроху збираються учасники, плануємо дати проведення.
Ось написав такі собі положення про проведення фестивалю з конкурсною та просвітницькою програмою (вкладений файл). Там ще пари пунктів немає, чисто декларативних, про організаторів, спонсорів і таке інше. Я вперше в житті подібний документ складав, тому не судіть строго ...
А хоча ні, судіть, кажіть що там не так, що потрібно викинути, а що можливо додати. Мені легше потім буде ;D

ПС. І справді, подивіться його, будь ласка, кому не лінь. Буду дуже вдячний.
Записаний

ChAS

  • Клуб Астрополіс, Модератор
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 6997
  • Подяк: 1336
Re: Популяризація астрономії
« Відповідь #16 : 07 Липня 2016, 11:09:27 »
. - .

прочитав. кілька уточнюючих питань:
1. організаційних / людських ресурсів вистачить?
2. наповнення виглядає спеціалізованим, вузькопрофільним? чи не має протиріччя із метою впливу на максимально широкі кола?
3. в завданнях програми суміш дуже конкретних і дуже загальних
напр. "покращити стан астро освіти в школах" - в усіх по країні, чи в якихось конкретних?
дуже глобально...

4. можливо варто більш деталізувати цільову аудиторію  - занадто широко, треба приорітезувати

5. Конкурс «Астрофотограф. Комп’ютерна обробка астрономічного фотознімку»
можливо не є доцільним саме конкурс. подивитись слайди/скріншоти з нової програми і одразу зробити за обмежений час і на швидкість щось нормальне - як на мене, не дуже доцільно

6. Конкурс «Астронавігатор» - в середині листопада  ??? ??? ???

Записаний
SW Quattro 8" + TS Aplanatic Coma Corrector + ATIK 314L, HEQ-5, QHY-5 Finderscope guider
Подякували

viktor

  • Клуб Астрополіс
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 279
  • Подяк: 155
Re: Популяризація астрономії
« Відповідь #17 : 07 Липня 2016, 13:16:16 »
. - .

На даному етапі дати проведення умовні. Це просто період коли в КПДЮ менше проходить всіляких свят і можна на повну використати ресурси закладу. Швидше за все буде все відбуватись в кінці березня - на початку квітня. Ідеально було б в жовтні, але не цього року точно.

По аудиторії відразу на 2, 3 та 4 зауваження можна відповісти. Фестиваль націлений перш за все на людей які тільки починають займатись астрономією, а це переважно молоді люди які навчаються в середній та старшій школі. Звідси і додатковий акцент на астрономію в школі, не в якійсь конкретній, а в плані соціального інституту. Так, можливо плани масштабні. Мені Іван Павлович Крячко так і сказав, що я занадто оптимістично це все бачу. Я такий :shuffle:
Основна проблема, як я її бачу, це не лише розповісти потенційно зацікавленим людям (початківцям, учням, вчителям) про сучасні засоби аматорської астрономії, показати чого і яким чином з ними можна досягти, а ще й зробити цих людей потенційно зацікавленими (останнє напевно найважче, особисто для мене). Для зацікавлення школярів і потрібні конкурси. Звичайно, від чогось доведеться відмовитись як від занадто складного (від конкурсу "Астрофотограф", наприклад). З вчителями важче... :(

Стосовно конкурсу на обробку астрофото. Може і складнувато, особливо після того як по розповідям Івана Павловича учні вирішують астрономічні завдання на олімпіадах, але до брейн рингу все зводити теж не можна, треба щось свіженьке. Буду думати :idea:.

Людські ресурси потроху збираються. Щось я сам подужаю. На що не вистачить людей - від того доведеться відмовитись. Тому і виніс на обговорення, щоб дізнатись, що потенційно може відпасти.
Записаний

viktor

  • Клуб Астрополіс
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 279
  • Подяк: 155
Re: Популяризація астрономії
« Відповідь #18 : 20 Липня 2016, 11:13:05 »
. - .

Всім доброго дня.
Поки Палац у відпустках, я - арбайтен. Для пошуку та запрошення конкретних людей для лекцій та майстер класів треба конкретизувати тематику.
Оскільки життя штука непередбачувана, замість повного відсіювання зробив ранжування науково-практичних лекцій по пріоритетам: простота застосування висвітленої теми, бюджетність, поширеність тематики в Україні, вау-фактор (на скільки інформація "чіплятиме" слухача, тут чисте ІМХО).

Отже:
1. Участь аматорів астрономії в наукових програмах (далі теж по релевантності):
    - Метеорні спостереження (ІМО)
    - Аналіз великих масивів даних з оглядових програм
       {
         * пошук наднових
         * аналіз матеріалів SOHO
         * аналіз даних XMM Newton
         ... знаю, що ще мають бути, але немає часу на їх пошук, тому якщо хтось з форумчан підкаже - буду вдячний
       }
     - Змінні зорі (AAVSO)
     - Спостереження покриття зір Місяцем та астероїдами
     - Спостереження малих тіл сонячної системи
     - ...
2. Ресурси мережі Інтернет
    # Тут важче визначитись, на чому конкретно зупинитись. Я витратив вечір на пошук відповідних ресурсів (включно з форумом Астрополісу): знайшов штук десять, але навряд чи це покриває хоча б 1% всього що існує. Тому прошу допомоги в ЛА по пошуку таких ресурсів.
        Критерії наступні:
           - можливість доступу до науковоємкої інформації (фотознімки, графіки, ефемериди, архіви даних)
           - простота та зрозумілість інтерфейсу
           - наявність різної наочної інформації (фото, відео, анімація)
           - "даташит" на апаратуру або софт, який застосовувався для отримання даних, розміщених на ресурсі (телескопи, камери, програми)
           - наявність опцій, для яких можливе практичне застосування для ЛА (калькулятори, планувальники, атласи, тощо).
Якщо ресурс відповідає хоча б одному критерію - кидайте мені в особисті повідомлення. В принципі, по результатам цього пошуку викладу на форум підбірку з описанням сайтів.

3. Інтернет телескопи
   # Мається на увазі не лише використання даних з цих телескопів, але й можливість подати заявку на певні спостереження. Знаю подібні платні телескопи, цікаво чи є безкоштовні, або досить бюджетні. Також в даній тематиці можна розкрити проблеми використання даних міжнародної віртуальної обсерваторії.

4. Мультимедійні засоби для вивчення астрономії
   # Швидше за все ця тема буде перенесена в майстер класи, але чому б і ні, щось на майстер класи, щось на лекції. Тут має бути інформація про ПО яке застосовується в сучасній аматорській астрономії

По майстер класам ситуація наступна:

1. Користування віртуальними планетаріями та мультимедійними атласами (Stellarium, віртуальний атлас Місяця, Cartes, ...)

2. Основи користування телескопом, основні елементи телескопу.

3. Основи астрофотографії: астрофото з веб-камерою та зеркалкою, програмне забезпечення для обробки астрономічних знімків. При наявності хорошої погоди можна провести показову зйомку на вебку (якщо буде що, враховуючи положення планет та Місяця :-\)

4. Орієнтування по зоряним картам, елементи небесної сфери, прийоми для відшукання небесних об'єктів.  При наявності хорошої погоди можна продовжити майстер клас на вулиці.

Ще раз повторю, це розподіл тематик по релевантності, пріоритети будуть віддаватись темам вгорі списку. Хочеться зробити все якумога цікавішим та змістовнішим, тому поради та критика приймаються з радістю.
Записаний

cosmonaut

  • Offline Offline
  • Повідомлень: 44
  • Подяк: 21
Re: Популяризація астрономії
« Відповідь #19 : 23 Липня 2016, 21:57:39 »
. - .

Добрий день

Зараз пробую працювати над циклом науково-популярних відеолекцій по астрономії і є готова лекція на ~20-30 хвилин по екзопланетах з мультимедія (сценарій на базі celestia) - історія відкриттів, класифікація, орбіти, умови на поверхні тощо. Можу це все вживу розказати, якщо проектор буде :)
Записаний
SW 200/1000@heq5, Vixen VMC110L@eq3-1