Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
08 Червня 2025, 11:37:58

Увійти

google

Автор Тема: Vixen VMC110L  (Прочитано 6481 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

POL

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 737
  • Матченко Павел
Re: Vixen VMC110L
« Відповідь #40 : 29 Квітня 2016, 13:27:10 »
. - .

Цитувати
Ось можете почитати все, що знайшов по Гуглу:
по второй ссылке в описании сказано "achro", в третьей - тоже. Почитайте то, на что вы дали ссылки.
Цитувати
Ви впевнені в тому звідки в них насправді "ноги ростуть", тоді зробіть окрему тему й викладіть там матеріал, щоб всі знали
Я вас не понимаю. Вы говорите "они не разработали ни одной своей модели!", я говорю "ретраки. Таких скопов больше ни у кого нет" - на что Вы предлагаете рассказать об этом в отдельной теме  :hz: Зачем, об этом и так всем известно.
Цитувати
Невже не зрозуміло написав, що ідея монтування не настільки й оригінальна, як може здатись на перший погляд
Никто не говорит об оригинальности, такие "трубы" используют в телескопах наверное с 19го века. Что теперь, если применил ферму - значит не сам спроектировал телескоп а украл?
Цитувати
Скопіювали у того ж Vixen, у них є такі старі її моделі, що вони вже давно й не випускаються.
Честно - впервые слышу. Поделитесь пожалуйста какой-то инфой, хотя бы фоткой. Только давайте договоримся, "скопировать" - это взять чертежи изделия и по ним воспроизвести его аналог, а не использовать какую-то общую идею.
Записаний

fedoryshyn

• Подяк: 12
« Відповідь #41 : 29 Квітня 2016, 13:39:25 »
. - .

A80SS – якийсь Semi-APO,  точніше не скажу, бо на американському сайті з детальним описом вже не можу знайти. Аналогічно вже немає й на офіційному японському сайті.
На сайте Виксен рефрактор A80SS значится ахроматом http://www.vixen.co.jp/en/at/spec/sx.html#a
Записаний
Celestron C8

Квазар 3C 273

• Подяк: 144
« Відповідь #42 : 29 Квітня 2016, 14:08:11 »
. - .

Нарешті дописав свої враження від даного телескопа (в мене він також є, якщо хто ще не зрозумів).

Щодо оптичної схеми – використана схема, яку розробив ще 1967 р. Г.М. Попов (можливо перерахована й трохи змінена фірмою Vixen):
https://en.wikipedia.org/wiki/Vixen_(telescopes)
Ця схема була відома ще до Клєвцова, про що він згадує і у своїй статті:
http://vega.inp.nsk.su/articles/equipment/klvsys/Klev_sys.html
Навіть в тогочасному варіанті оптичної схеми рівень корекції аберацій був на рівні схеми Максутова і лише трохи уступав схемі вибраній Клєвцовим. На 110 мм апертури різниця напевно не дуже суттєва. Та й на час розробки телескопа у Vixen вже мали можливість використати більшу кількість сучасного оптичного скла, якою, по ідеї, й мали скористатись.

Як відомо в процесі розробки Клєвцов зупинивсь на схемі з відбиваючою лінзою Манжена і одним меніском як найкращому і найтехнологічнішому варіанті, як він вважав. У Vixen така специфічна лінза й близько не використовується, а значить і ніяких патентів Клєвцова вони не порушували.

Особливості й один недолік системи
Довго вибираючи перший телескоп, вирішив взяти мобільний варіант з невеликою перспективою астрофото. І зупинився саме на ньому, як найкращому варіанті серед МАК-ів. Все таки 80 мм ЕД коштували в 2-3 рази дорожче, а в цього при нижчій ціні навіть поле виправлено набагато краще. Суттєвим його недоліком є лише дзеркальність системи, через що ще й значне ЦЕ в 10% і значний ореол розсіяного розтяжками світла навколо зірок (і звичайно в порівнянні з ЕД відносний отвір лише 1:9.4). Але незважаючи на все це контрастність в інструмента чудова. Хоча тут не можу не згадати ще й про єдиний недолік, який допустили при його розробці: весь він зроблений з металу, але тримач діагонального дзеркала всередині труби пластмасовий, та ще й зі звичайної глянцевої пластмаси без застосування будь-яких антиблікових заходів. Це призводить до того, що коли дивишся через верхній окулярний вузол світло від дуже яскравих об'єктів відбивається від цієї бокової вертикальної стінки і попадає прямо в окуляр створюючи яскраві бліки, якщо джерело було точковим. Ще гірше виходить з протяжними об'єктами, коли частина Місяця попадає на цю стінку, або вдень – туди завжди попадає багато світла, воно просто відбивається і накладається на основне зображення знижуючи контраст в кілька разів. Але так як він розроблявся для фото (як МТО-1000), то в такому використанні це не має значення, хоча могли б і передбачити й виправити – тому єдиний недолік.

Зупинюсь і на історії з його придбанням.
Вибравши телескоп зупинився й на приведеному ТС магазині, де він був в наявності. Ціна тоді ще була дуже конкурентноздатна в порівнянні з іншими МАК-ами й також схиляла до купівлі саме даного телескопа. Але після нетривалого першого знайомства з купленим екземпляром, було виявлено ряд недоліків не пов'язаних з заводом виробника:
1) Головне дзеркало було не зовсім чистим – на ньому були густо розміщені невеликі напівпрозорі сірі точечки. Після врахування всіх інших недоліків я зробив висновок, що воно було перед продажем вимито "не по фен-шую". І це новий телескоп зі спеціалізованого магазину!!!!! Ганьба магазину!!!!
2) Скоро було виявлено і значний люфт головного дзеркала – не тільки при фокусуванні, а достатньо було навести на різкість, перевернути телескоп уверх чи вниз, знову повернути горизонтально і різкості вже зовсім не було. Працювати акуратно можна було, але дзеркало реально "вільно ходило вперед-назад";
3) Важче було помітити його роз'юстування, так як я взяв лише один окуляр на 50× збільшення. В зображенні щось було не зовсім гаразд, але це щось було ледь помітно лише на яскравих маленьких точках Місяця збоку від термінатора, а Сатурн виглядав майже як потрібно. Довелося попросити в друга 8 мм окуляр, от тоді я чітко побачив серпи формою як молодий Місяць на 3-ій день замість кожної точки зображення. Зважаючи на те, що фірмові логотипи й наклейки були приклеєні не посередині збоку і зверху труби – труба була недокручена в основу (на заводі їх би так здвинутими по колу точно не клеїли!). Було зрозуміло, що трубу розбирали, а потім недокрутили та ще й не від'юстували. І це мені продали як "новий" телескоп солідної фірми!!!!!
4) Накінець подивившись вдень помітив значне зниження контрасту і тільки тоді коли дивився через верхній окулярний вузол. Тоді й позаглядав уважно всередину і крім конструкторського недоліку (описаного вище) виявив ще один не пов'язаний з заводом – у верхньому місці приклеєння діагонального дзеркала до пластикового тримача воно було відломлене (той клей-цемент тріснутий, а дзеркало держучись тільки знизу трохи відхилилось. Це призвело до того, що вихідний зрачок у верхньому окулярному вузлі став не симетричним, хоча спостереженням це й не заважало, навідміну від значного роз'юстування).

Висновок про магазин
Після цього підсумувавши всі недоліки, які загалом й не були непоправними, згадавши  його непогану ціну, яка зовсім не була й "шаровою", було вирішено поки не пізно повернути поломаний, недомитий, невід'юстований, але при цьому "новий" телескоп назад в магазин (а дешевий "так собі" за якістю окуляр навіть залишив собі). Про магазин були зроблені відповідні висновки. До речі спочатку я звернувся з проханням замінити його на аналогічний (на сайті він ще був в наявності). На що мені відразу відповіли позитивно, сказавши, що їх у них ще достатньо, а потім через кілька годин перетелефонували і сказали, що він був останнім.

Повторна спроба купити
Але я не відступив. І на щастя через пів року знайшов на форумі вже стареньке повідомлення про продаж такого ж б/у, навіть трохи дешевше ніж раніше купував. Спочатку я подумав, що це той самий екземпляр, але вже виправили його недоліки. Та потім зрозумів що скоріше це інший екземпляр.
В даного екземпляра вже не було жодного недоліку зі списку вище, хоча як скоро додивився головне дзеркало все таки вже не було зовсім чистим – був ледь помітний слід який виглядав, наче щось розтеклось по дзеркалу.

Нові висновки, щодо від'юстованості телескопа
Тепер вже з б/у залишається тільки дивуватися наскільки точно від'юстовані всі вузли цього телескопа (виробництво все ж в Китаї):
1) Коректор хоч і вклеєний намертво в тримач, проте на заводі використовується спеціальна технологія, яка в результаті забезпечує максимальну точність його положення. І не було й сліду його роз'юстування навіть після 5-ти годинного перевезення по наших зовсім не магістральних "дорогах" (а точніше – напрямках) сидячи на каруселі в Богданчику (прямо над заднім колесом – підкидало просто страшно). А для головного дзеркала, яке більш масивне і в більш суворих умовах могло б і роз'юстуватись (хоча цього й не сталось при такому жахливому перевезенні), передбачено відповідний механізм для юстування.
2) Як сказано, що обидва окулярні вузли парфокальні, то таки так воно і є – коли переставляєш навіть 6 мм окуляр з одного вузла в інший різкість залишається точно такою ж.
3) І діагональне дзеркало хоч і приклеєне намертво до пластикового тримача, проте на заводі це зроблено максимально точно, так що ніяких перекосів там не знайдете.

Прихована інформація
А на закінчення не зовсім приємна інформація, яку приховують виробники. Кожен см скла через яке проходить світло поглинає 1% проходячого світлового потоку, а кожна просвітлена поверхня і склейка відбиває в середньому не менше 1% падаючого на неї світла, і ще деяку ?% частину світла розсіює на своїх дефектах. А з алюмінованими дзеркалами ситуація і ще гірша – як би воно не було просвітленим чи ні, а не менше 15-20% падаючого потоку світла воно розсіює а не відбиває. Діелектрик звичайно відбиває краще, але 2-5% все одно поглинає і розсіює. Як то кажуть: чудес в природі не буває , але хто хоче може продовжувати вірити в казочки маркетингу.
А до даного телескопа це має наступне відношення: навіть ідеально чисті його дзеркала зважаючи на це і 10% ЦЕ не збируть більше світла ніж 90 мм рефрактор. І як видно це має елементарне пояснення. Через ці моменти багато хто й любить рефрактори за їх контраст, але в них значні аберації по полю (хромо-астигматизм і кривизна), а в коротких так і по центру.

А от з магазином все і так ясно. Добавляти нічого не буду, хто в них бере оптику і сам має власний приклад.

І про якість мого екземпляра – його тестування
Перевірити стандартним зірковим тестом довгий час не вдавалось. Все таки 110 мм апертури дають роздільну здатність майже 1", що в наших широтах дуже рідко буває через стан атмосфери. Влітку пару раз лише була погода, коли дифракцію ставало видно. Осінньої холодної ночі буває частіше стабільна атмосфера.
Але перевірив я задовго до того по штучних джерелах, так і не діждавшись погоди. Через склопакет більше 40× якісного зображення не вдається отримати. Довго виходив на балкон, але через теплові потоки (4 поверх) більше 20-50× також якісно не було.
Надоїло – за пів метра від стіни поставив металеву пластину, збоку лампочку; телескоп поставив в інший кінець; вікна закриті, опалення вже не було, сонце у вікна не світило (так теплових потоків під стінами уникнув). От тепер на збільшенні в 1D стало видно дифракційну структуру зображення, і знайшов і окримемий диск з одним кільцем.
Звичайно кращим об'єктом були бліки від маленьких ворсинок на тюлі – вони всі дійсно точкові і маленькі, є і більші. Щоб розгледіти маленькі рядом розміщені потрібно вже збільшення в 1,5D, але не більше. А одного разу в поле зору попав дуже яскравий блік і навколо кружка Ері було видно перше і друге дифракційне кільце.
Але проблема в цьому разі з отриманням стабільного зображення – сонце освітлює, нагріває і під стіною і під вікном виникає потік теплого повітря, який викликає мерехтіння зображення. Лише зранку вдалося вловити стабільне зображення.
Записаний
DeepSky 150/990 refractor , Vixen VMC110L, Celestron 70/400, Nikon Aculon 10x50.

Квазар 3C 273

« Відповідь #43 : 29 Квітня 2016, 14:31:39 »
. - .

Цитувати
Ось можете почитати все, що знайшов по Гуглу:
по второй ссылке в описании сказано "achro", в третьей - тоже. Почитайте то, на что вы дали ссылки.
Цитувати
Ви впевнені в тому звідки в них насправді "ноги ростуть", тоді зробіть окрему тему й викладіть там матеріал, щоб всі знали
Я вас не понимаю. Вы говорите "они не разработали ни одной своей модели!", я говорю "ретраки. Таких скопов больше ни у кого нет" - на что Вы предлагаете рассказать об этом в отдельной теме  :hz: Зачем, об этом и так всем известно.
Цитувати
Невже не зрозуміло написав, що ідея монтування не настільки й оригінальна, як може здатись на перший погляд
Никто не говорит об оригинальности, такие "трубы" используют в телескопах наверное с 19го века. Что теперь, если применил ферму - значит не сам спроектировал телескоп а украл?
Цитувати
Скопіювали у того ж Vixen, у них є такі старі її моделі, що вони вже давно й не випускаються.
Честно - впервые слышу. Поделитесь пожалуйста какой-то инфой, хотя бы фоткой. Только давайте договоримся, "скопировать" - это взять чертежи изделия и по ним воспроизвести его аналог, а не использовать какую-то общую идею.
Я ж Вам так і скопіював Semi-APO, про що в кожному посиланні й розповідається, і написав що як саме цього досягли стверджувати не буду, бо дану модель я детально не вивчав, а інформації яку бачив вже немає (зняли його з виробництва давно). Хочете можете самі  вивчити й розібратись, хоча б перекласти і прочитати приведену інформацію – там не так і багато.

Але як видно Ви не дуже вчитувались і в те, що я тут писав.

A80SS – якийсь Semi-APO,  точніше не скажу, бо на американському сайті з детальним описом вже не можу знайти. Аналогічно вже немає й на офіційному японському сайті.
На сайте Виксен рефрактор A80SS значится ахроматом http://www.vixen.co.jp/en/at/spec/sx.html#a
А приведеної Вами за цим посиланням інформації так же багато, як і в наших магазинах: група рефрактори – тип оптики рефрактор, група ED рефрактори – тип оптики рефрактор (точно вони всі повинні бути аналогічними – рефракторами  :rofl: ). І зовсім не важлива ні кількість лінз, ні з якого скла вони виготовлені - ED чи звичайного, відомого вже 100-ні років, чи лантанових кронів, відкритих тільки наприкінці минулого століття. Все це не має ніякого значення? бо там чорним по білому на писано – рефрактор  :facepalm: :dropjaw: .

На VMC так і написано чорним по білому його тип – дану абревіатуру, і що Ви про нього понарозказуєте  :hz: ? Тут вже і про асферику на всіх поверхнях писали  :insane: .

PS: Перш ніж пропонувати допомогти мені перекласти два слова, краще самі спочатку сходіть за власним посиланням і прочитайте їх.
« Останнє редагування: 30 Квітня 2016, 07:42:48 від Квазар 3C 273 »
Записаний
DeepSky 150/990 refractor , Vixen VMC110L, Celestron 70/400, Nikon Aculon 10x50.

fedoryshyn

• Подяк: 12
« Відповідь #44 : 29 Квітня 2016, 14:52:20 »
. - .

А приведеної Вами тут інформації так же багато, як і в наших магазинах: група рефрактори – тип оптики рефрактор, група ED рефрактори – тип оптики рефрактор (точно вони всі повинні бути аналогічними – рефракторами  :rofl: ).
По ссылке и на наклейке трубы написано "Achromatic Refractor".  Вам перевести что это значит? Специально для Вас прилагаю еще и скан паспорта http://vixenoptics.com/v/vspfiles/images/NA140-Manual.pdf
« Останнє редагування: 29 Квітня 2016, 15:02:06 від fedoryshyn »
Записаний
Celestron C8

POL

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 737
  • Матченко Павел
« Відповідь #45 : 29 Квітня 2016, 15:01:12 »
. - .

Цитувати
Я ж Вам так і скопіював Semi-APO, про що в кожному посиланні й розповідається, і написав що як саме цього досягли стверджувати не буду, бо дану модель я детально не вивчав, а інформації яку бачив вже немає (зняли його з виробництва давно). Хочете можете самі  вивчити й розібратись, хоча б перекласти і прочитати приведену інформацію – там не так і багато.
Але як видно Ви не дуже вчитувались і в те, що я тут писав.
Я прочел ваши ссылки, в двух словах - люди хвалят качество объектива и говорят что, по их ощущениям, он близок к ед-рефракторам. Хотя производитель четко и однозначно говорит - обычный двухлинзовый ахромат. В принципе согласен с вами, этот пример сравнения цен можно не брать в счет, продукт явно разного качества.
Записаний

Galexey

• Подяк: 64
« Відповідь #46 : 29 Квітня 2016, 15:28:26 »
. - .

Ой чувствую сейчас меня тут запинают любители сей неприглядной поделки китайпрома   ;)

Но дабы у стороннего наблюдателя не сложилось неправильное позитивно-радужное представление о Vixen VMC110L, внесу ложечку дегтя  ;D

На своем веку имел дело с двумя экземплярами сего изделия, один из экземпляров был в моем владении около года, потом продал безжалостно :)

Из неоспоримых плюсов этой гляделки - вес и компактность, на этом все.

Его оптические свойства не выдерживают никакой критики, не буду вдаваться в обсуждение оптической схемы, экранирование и т.д. Достаточно попользоваться этим телескопом, чтобы понять, что это просто гляделка начального уровня без каких-либо претензий на качество. Увеличения до 50х еще куда не шло, потом начинает мылить и весьма заметно, больше 100х уже сильно мыльно, на планеты смотреть противно. Проницание у него хуже, чем у 80мм рефрактора, констраст естественно тоже. Поле тоже узехонькое.

Для чего сделан этот телескопчик, и в чем его выигрыш - непонятно. Хроматизм меньше портит картинку, чем все абберации в данном телескопчике.  А еще за его цену - я вообще не понимаю кто их новыми покупает, и зачем. Для астрофото - смешно. Купите кондовый стандартный ньютон от Синты, какой влезет в сумму, и вот Вам астрофото, если ЕД-шка не по карману. Единственное его применение - это подзорная труба на небольших увеличениях, но это для больших любителей экзотики, т.к. 80мм ахромат справится с этой задачей лучше, и картинка будет приятнее глазу во всех отношениях, и поле шире, что немаловажно для гляделки.

Оно, как водится, все можно оспорить и опровергнуть ;) Мое мнение об этом телескопе тоже, т.к. мне могли попасться два бракованных, что не исключено для таких поделок. Но это тоже характеризует данное изделие, как изделие с нестабильным и низким качеством, что нужно обязательно учитывать тратя свои тяжко заработанные денежки.  Кстати, тот экземпляр который был у меня я стар-тестил - ужас что за крокодилы там были вместо ожидаемой диф-картинки, и это кстати после юстировки, до юстировки там гипопотамы были :) Кстати описание увиденного при стар-тесте у коллеги выше указывает на это, поверьте не в тепловых потоках (или не только в них) проблема, особенно для апертуры 100мм ;)

Но все это ерунда.. Нравится Вам - смотрите на здоровье. Только рекомендую при случае позаглядывать в другие инструменты, и тогда делать выводы, а потом уже писать хвалебные обзоры ;)

Надеюсь никого не обидел. Всем успехов и чистого неба на праздники! :starrynight:
Записаний
Подякували

Квазар 3C 273

« Відповідь #47 : 29 Квітня 2016, 16:13:04 »
. - .

Galexey на всіх ваших телескопах видно крім першого дифракційного кільця і друге? А в мене на ньому видно. І я його ніколи не розбирав і не юстував, бо добре від'юстований і так. Як я й писав – видно було зранку, а потім зображення почало мерехтіти. Спочатку потоки проскакували рідко, а потім все більше тепла викликало постійний вертикальний рух повітря. І таке мерехтіння вдень чудово видно і на 30 мм апертурі, а над асфальтом і неозброєним оком (невже ніхто цього не бачить?). Дивуюсь тільки як тут багато хто спостерігає планети при збільшенні в 2-3D.
Записаний

Galexey

« Відповідь #48 : 29 Квітня 2016, 16:24:56 »
. - .

Galexey на всіх ваших телескопах видно крім першого дифракційного кільця і друге?
В ДО/ЗА-фокале или в фокусе?

Спочатку потоки проскакували рідко, а потім все більше тепла викликало постійний вертикальний рух повітря. І таке мерехтіння вдень чудово видно і на 30 мм апертурі, а над асфальтом і неозброєним оком (невже ніхто цього не бачить?)
Если так - то да, это потоки. А днем с асфальта наблюдать - это жуть, согласен  ;D  ;D

Дивуюсь тільки як тут багато хто спостерігає планети при збільшенні в 2-3D.
Именно так и наблюдаем, и весьма регулярно, а иначе что там увидишь то ?  :)
Записаний

Квазар 3C 273

« Відповідь #49 : 29 Квітня 2016, 16:40:05 »
. - .

Galexey на всіх ваших телескопах видно крім першого дифракційного кільця і друге?
А хіба не зрозуміло де перевіряють розмір і форму дифракційної точки при зірковому тесті оптики?

Спочатку потоки проскакували рідко, а потім все більше тепла викликало постійний вертикальний рух повітря. І таке мерехтіння вдень чудово видно і на 30 мм апертурі, а над асфальтом і неозброєним оком (невже ніхто цього не бачить?)
Если так - то да, это потоки. А днем с асфальта наблюдать - это жуть, согласен  ;D  ;D
Я не з асфальта дивлюсь, але з балкону 4-го поверху з оптикою при збільшенні більше 20× як правило видно ці ж погані ефекти.

Дивуюсь тільки як тут багато хто спостерігає планети при збільшенні в 2-3D.
Именно так и наблюдаем, и весьма регулярно, а иначе что там увидишь то ?  :)
До 2D розганяю в крайньому разі при детальному тестуванні, а дивитись потрібно на збільшенні поки ще зображення нормальне (≤1.5D), а вдень це взагалі D/2.
Записаний

Galexey

« Відповідь #50 : 29 Квітня 2016, 19:20:28 »
. - .

А хіба не зрозуміло де перевіряють розмір і форму дифракційної точки при зірковому тесті оптики?

Нет не понятно из Ваших постов выше. Вы пишете об этом, как о некоем достижении, а в хорошей оптике наоборот не должно быть видно второго диф.кольца в фокусе, или видно на грани глюка. Вот я и решил уточнить.
Большое количество колец в фокусе свидетельствует о перекачке энергии из центрального диска Эйри в дифракционные кольца, а на практике выливается в падение контраста и "мыльность", т.е. не оптимальную резкость и детализацию изображения.

Возвращаясь к Вашему вопросу - в оставшихся у меня телескопах видно только первое кольцо, в некоторых на грани глюка ;)
Записаний

cosmonaut

• Подяк: 21
« Відповідь #51 : 29 Квітня 2016, 21:37:56 »
. - .

І дуже малий час охолодження. Взимку з ~20 - 22 до 0 - -5 у мене охолоджувався за 15-20 хвилин (сам здивувався, але ця штука таки стабілізувалась після хвилин 15 - поки я розкладав монтування. І це на невеликому морозі).

Увеличения до 50х еще куда не шло, потом начинает мылить и весьма заметно, больше 100х уже сильно мыльно, на планеты смотреть противно.
У вас ці екземпляри точно від'юстовані були?

Проницание у него хуже, чем у 80мм рефрактора, констраст естественно тоже.
нічого страшного, що я нейтральний фільтр вішаю, коли на Юпітер в нього двилюся, навіть, на великих збільшеннях, бо очі болять? Нічого подібного з 80мм ахроматом, який у мене колись був, не помічав ;)

Поле тоже узехонькое.
таке ж, як і в решти телескопів фокусною відстанню 1035мм :gigi:

Для чего сделан этот телескопчик, и в чем его выигрыш - непонятно.
Як підказали "колеги" на англомовних форумах - grab-n-go :) Коли треба швиденько розгорнутися, подивитися і згорнутися, не переймаючись про його вагу, про те, як донести його до місця спостережень, чи "дістане" він об'єкт (що б там хто не казав, але "бачить" він глибоко), через те, скільки часу йому треба, щоб охолодитися і т.п. Просто виніс, поставив, дивися

Взагалі, таке враження, що людина вирішила прийти й потролити, чесне слово :)
Записаний
SW 200/1000@heq5, Vixen VMC110L@eq3-1
Подякували

cosmonaut

• Подяк: 21
« Відповідь #52 : 29 Квітня 2016, 21:48:02 »
. - .

До речі, таки частенько натикаюся на відгуки про браковані екземпляри від власників (і не тільки в нас. Як мінімум 2-3 рази точно зустрічав у відгуках. І всі з різних країн). Я так розумію, що роблять ці телескопи таки не дуже добросовісно, тому треба бути уважним при покупці.
Записаний
SW 200/1000@heq5, Vixen VMC110L@eq3-1

Саша Наумов

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 619
  • Refractorman
« Відповідь #53 : 29 Квітня 2016, 22:02:53 »
. - .

Поле тоже узехонькое.

Це Ви так пошуткували, да?

В мене фокусна відстань 952мм, і поле майже 1 градус при 105х, ніяких аберацій не помічав.
Записаний
Agema SD 150 + WS-400

Galexey

« Відповідь #54 : 30 Квітня 2016, 00:15:30 »
. - .

І дуже малий час охолодження. Взимку з ~20 - 22 до 0 - -5 у мене охолоджувався за 15-20 хвилин (сам здивувався, але ця штука таки стабілізувалась після хвилин 15 - поки я розкладав монтування. І це на невеликому морозі).

С этим согласен.

Увеличения до 50х еще куда не шло, потом начинает мылить и весьма заметно, больше 100х уже сильно мыльно, на планеты смотреть противно.
Не мой - не знаю, не проверял. Мой - точно.

Проницание у него хуже, чем у 80мм рефрактора, констраст естественно тоже.
нічого страшного, що я нейтральний фільтр вішаю, коли на Юпітер в нього двилюся, навіть, на великих збільшеннях, бо очі болять? Нічого подібного з 80мм ахроматом, який у мене колись був, не помічав ;)
Ничего страшного, смотрите на здоровье! :)
А я дурной ни в свои 150мм ни в 250мм не пользуюсь нейтральным фильтром по Юпитеру, мне света иногда не хватает на планетных увеличениях при хорошей атмосфере :)
Вывод из Вашей фразы один - наблюдаете на малых увеличениях, поэтому и слепит.

Поле тоже узехонькое.
Именно. Это нормально для серьезного телескопа, способного на увличения 2Д и пригодного для планет, шаровиков и пр. козявок. Но не для универсальной гляделки. Именно это я имел ввиду. Был бы это качественный МАК дающий х200+ с стаким же фокусом или хороший рефрактор - вопросов бы не было. А так как этот телескоп не дает приемлемого качества изображения на больших увеличениях - большой фокус, это есть скорее минус в этом случае, т.к. пользы от него никакой, а поле в результате маленькое.

Для чего сделан этот телескопчик, и в чем его выигрыш - непонятно.
Як підказали "колеги" на англомовних форумах - grab-n-go :) Коли треба швиденько розгорнутися, подивитися і згорнутися, не переймаючись про його вагу, про те, як донести його до місця спостережень, чи "дістане" він об'єкт (що б там хто не казав, але "бачить" він глибоко), через те, скільки часу йому треба, щоб охолодитися і т.п. Просто виніс, поставив, дивися
Частично согласен. Частично, потому как слишком компромисный это граб-энд-гоу, с большим перекосом в сторону компактности, но при этом  с хромающей оптикой. Мое мнение, что в телескопе прежде всего должна быть качественная оптика, а в размерах можно пойти на компромисс. А если есть в размерах ограничение - придётся понизить апертуру, но ее качество должно оставаться приемлимым. Вобщем есть в природе масса гораздо лучших граб-энд-гоу, поэтому философия этого инструмента и смысл его существоваия мне все так же непонятен :)

Впечатления (и мнениея) - они по своей природе субъективны :)
Мое субъективное мнение - Вы ошибаетесь. Хотя со стороны то оно это, виднее ;)

ЗЫ. В качестве эпилога: залез в это обсуждение по одной причине - хвалебные отзывы об этом телескопе сильно диссонировали с моим собственным опытом, да и с опытом многих других пользователей (почитайте темы на форуме клаудинайтс). Допускаю, что двоим нашим форумчанам могли попастся  отличные екземпляры, мало ли чудес на свете бывает :) Но по стилю изложения, мне показалось, что положительные отзывы являются результатом отсутствия достаточного опыта с разными телескопами (здесь я могу быть не прав, но именно такое впечатление у меня сложилось, что есть, то есть :) ). А такие поспешные заключения могут ввести в заблуждение кого-то из новичков, и это будет горький опыт.
Есть еще один нюанс - когда я думал о покупке своего первого телескопа, то первым в списке был именно обсуждаемый здесь аппарат  ;D Спасибо форумчанам - отговорили, и позже я на своем опыте убедился, что не зря.

С моей строны тема исчерпана :)
Искренне надеюсь, что даже этот, пусть и не идеальный телескопчик принесет Вам радость. Со временем Вы попробуете другие телескопы и сами расставите все по местам, и возможно, что несмотря на все недостатки, все равно будете вспоминать этот первый телескоп. А с грустью или радостью - время покажет ;)
Записаний

Jack2k

• Подяк: 28
« Відповідь #55 : 30 Квітня 2016, 00:49:25 »
. - .

Эта тема получилась очень, что-ли "забавной"  ;)
Вместо высказывания личного мнения и просто обмена опытом, превратилась в "ломанием копьев" и чуть-ли не переходом на личности...

За 8 лет увлечения астрономией, через мои руки прошли:
Synta МАК102
Meade 90/1000mm f/11
Meade 102/1000mm f/10
Celestron 80/900mm f/11
DeepSky 90/500
Orion ED 102
Celestron C8 200/2000mm f/10
GSO 8" F/4
Vixen VMC110
GSO RC 150/1350 F/9
не говоря уже о чужих телескопах, в которые удавалось посмотреть и пощупать...

И этот Vixen 110, мне показал и показался лучше чем первые 5 (по списку)

Безусловно нельзя исключать проблемы отдельных экземпляров, но это бывает в любых бюджетных трубах и не должно характеризовать модель в целом!

А еще есть золотое правило, что лучший телескоп тот, в который чаще всего наблюдаешь! :binolook:
И эта труба, пусть и во многом компромисная, но безусловно отличный вариант в этом критерии (мобильности и легкости использования)

В итоге, гораздо важнее радоваться и получать удовольствие от того что имеешь!
Чем все время думать, что есть трубы и больше и лучше...
 :beer:
Записаний
-JS-
Подякували

Квазар 3C 273

« Відповідь #56 : 30 Квітня 2016, 08:17:26 »
. - .

Но дабы у стороннего наблюдателя не сложилось неправильное позитивно-радужное представление о Vixen VMC110L, внесу ложечку дегтя  ;D
А Вам то який від цього зиск? Після такого його подорожчання в Японії, зараз вже навряд щоб хтось його став купувати.

Я описав позитивні і негативні сторони як вони є, нічого не приховуючи. А Ви зайшли сюди тільки потролити?  >:(

Однозначно астроль  :gigi: .
Нет не понятно из Ваших постов выше. Вы пишете об этом, как о некоем достижении, а в хорошей оптике наоборот не должно быть видно второго диф.кольца в фокусе, или видно на грани глюка. Вот я и решил уточнить.
Большое количество колец в фокусе свидетельствует о перекачке энергии из центрального диска Эйри в дифракционные кольца, а на практике выливается в падение контраста и "мыльность", т.е. не оптимальную резкость и детализацию изображения.

Возвращаясь к Вашему вопросу - в оставшихся у меня телескопах видно только первое кольцо, в некоторых на грани глюка ;)

Просто вимагають проводити антиастрольний лікбез.

Дифракція є фундаментальним фізичним явищем, якого не можливо ніяк уникнути при обрізанні хвильового фронту.
В кружок Ейрі попадає лише близько 85% енергії, а все інше розподіляється по кільцях, які взагалі то йдуть аж до нескінченності. Але кількість енергії, яка в них попадає так же стрімко зменшується. Якщо бути точним цей хвильовий фронт описується функцією sin2(x)/x2.
Нормальна "перекачка енергії" з кружка в кільця викликається лише ЦЕ (центральне екранування, щоб було зрозуміло для Вас) (якщо можна так виражатись, бо насправді ніякої перекачки не існує, просто через ЦЕ дифракційна картина змінюється, і як всім зрозуміло - звичайно не в кращу сторону). В даного телескопа стандартне ЦЕ - близько 10%.
А от дефекти викривляють хвильовий фронт хаотичним чином - забирючи енергію вони її просто розсіюють в різних напрямках.

Читайте уважно, що я писав:
... А одного разу в поле зору попав дуже яскравий блік і навколо кружка Ері було видно перше і друге дифракційне кільце...
і тоді все буде зрозуміло.

А уникнути кілець китайпром таки добре вміє: при поліровкі зробити кілька зональних бугрів і ямок і кільця вже майже не видно. А коронний прийом у них звичайно - зняти при цьому ще й трохи більше з самого краю і дифракційних кілець взагалі не буде, бо їх повністю заглуше фронт відбитий від цього краю.

Тоді я роблю для себе відповідні висновки, щодо якості ваших телескопів, а головне - ваших знань в астрономічній оптиці.

Тим паче, якщо Ви свій екземпляр купили, як згадувалось в цій темі, отут б/у-шним: http://www.astroclub.kiev.ua/forum/index.php?topic=29375.msg290784#msg290784 , від'юстували його, а потім впевнено пишете:
Не мой - не знаю, не проверял. Мой - точно.
Це тільки підтверджує зроблені мною висновки, щодо Вас.
« Останнє редагування: 30 Квітня 2016, 09:05:53 від Квазар 3C 273 »
Записаний

Квазар 3C 273

« Відповідь #57 : 30 Квітня 2016, 09:13:43 »
. - .

До речі, таки частенько натикаюся на відгуки про браковані екземпляри від власників (і не тільки в нас. Як мінімум 2-3 рази точно зустрічав у відгуках. І всі з різних країн). Я так розумію, що роблять ці телескопи таки не дуже добросовісно, тому треба бути уважним при покупці.
Щодо цього я зробив відповідні висновки про магазин у відповіді з описом моїх вражень від даного інструменту.

Можливо винен і не магазин а навіть диллери, які їх поставляють в магазин. Але "новий", але явно добре "убитий" внаслідок користування телескоп все одно був проданий (інакше в нас ніяк  :whatthehell: не можливо).
Записаний

Квазар 3C 273

« Відповідь #58 : 30 Квітня 2016, 10:20:23 »
. - .

Поле тоже узехонькое.
Взагалі то значно більше ніж в сінтових його прямих конкурентів (МАК-ів). В нього отвір на фотовиході 44 мм, чого в Сінти й близько не спостерігається в даній категорії!  :clever: Тому це також значний йому плюс. І при тому, що воно більше, воно ще й виправлене не гірше ніж у МАК-ів!:clever:

Тест по штучних зірках було можливо провести в кімнаті завдяки ще одному його плюсу - можливості сфокусуватись при мінімальній відстані до об'єкта в 3,5 м  :clever: (не знаю скільки в Сінти, але явно менше). При цьому, наприклад, можна навіть фотографувати різних комах у великому масштабі не потривоживши їх. Хоча краще використати коротший телевичок, а проте в цього телескопа макрорежим дуже добрий!!!  :clever:

...Был бы это качественный МАК дающий х200+ с стаким же фокусом...
... большой фокус, это есть скорее минус в этом случае, т.к. пользы от него никакой, а поле в результате маленькое.
На жаль МАК-ів з таким фокусом зробити просто не можливо (ну таких, щоб вони більш-менш нормально показували). А з великим фокусом Ви тут зовсім помиляєтесь: в 102 МАК фокус 1300, а в 127 - вже цілих 1900  :dropjaw: . При цьому у VMC 110 мм (який являється середнім за апертурою поміж ними  :bigidea: ) - фокусна відстань всього 1035 мм  :super: . Що є великим плюсом даної схеми, і не може бути отримано в МАК-а. Про це я тут толдичу вже три сторінки!!!  :spy: А тролям воно все так не подобається  :gigi::P
Записаний

M_M

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 1094
« Відповідь #59 : 30 Квітня 2016, 10:58:47 »
. - .

Vixen 110 важить 2.3 кг. Фокусне 1035.
МТО-1000 важить 2.8 кг. Фокусне 1100.

Пропоную зробити пряме порівняння, якщо в когось є вікзеновська труба в Києві.
Записаний