Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
09 Червня 2025, 07:59:48

Увійти

google

Автор Тема: Дорожній планетний астрограф  (Прочитано 37073 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Naboka Igor

• Подяк: 3893
    • Победитель конкурса "Лучшее астрофото" 2016 года
Re: Дорожній планетний астрограф
« Відповідь #80 : 18 Листопада 2016, 20:25:39 »
. - .

Я пишу не тому, що такий противний сноб. А тому, що щиро бажаю результату. Після пробних утримати необхідний радіус на дзеркалі не буде проблем.
Все що стосується планет.

Якщо просто під баньки типу е ... То не слухай, три покривай алюмінієм і радій. Загалом, так багато хто і робить.
Щось я перестав розуміти і боюся, що настане момент, коли допомогти не зможу
Записаний
Hand Made: Обсерватория. Sky Stalker - Ньютон 406/4,7.
Sky Мак - Maksutov–Cassegrain 152/12.

clavutich

• Подяк: 7849
  • Ярослав
« Відповідь #81 : 18 Листопада 2016, 20:43:30 »
. - .

Я пишу не тому, що такий противний сноб. А тому, що щиро бажаю результату. Після пробних утримати необхідний радіус на дзеркалі не буде проблем.
Все що стосується планет.

Якщо просто під баньки типу е ... То не слухай, три покривай алюмінієм і радій. Загалом, так багато хто і робить.
Щось я перестав розуміти і боюся, що настане момент, коли допомогти не зможу
Стоп. Тепер щось я перестав розуміти  :hz:
1. Всі поради мають для мене велике значення, інакше для чого я тут. Тим більш від таких людей. Я щось не розумію. що дало привід сумніваться в цьому. Тут явно якесь непорозуміння.
2. Знову не зрозумів з пробніками... це ж буде Долл із сферичним вторичним зеркалом. Якщо я правельно все зрозумів, необхідно дві заготовки притирать одна до одної, щоб вийти на необхідний фокус, а потім використовувати вігнуте для контроля випуклого, чи є інший спосіб?

Після пробних утримати необхідний радіус на дзеркалі не буде проблем.
Я міркував так, фокус ГЗ буде близько 1500мм але якщо після шліфовки він буде +-100мм це не страшно, бо необхідні параментри я вже підлаштую вторичним. Отже тримати точно фокус мені і не потрібно. І якщо на останніх стадіях шліфовки фокус не зміниться більше 50мм, то все йде по плану і заготовку і шліфувальник міняти місцями не обовязково, ось чому запитував про зміну фокусного.
« Останнє редагування: 18 Листопада 2016, 21:12:02 від clavutich »
Записаний
Слава Україні!

Naboka Igor

« Відповідь #82 : 18 Листопада 2016, 21:12:33 »
. - .

Стоп. Тепер щось я перестав розуміти  :hz:
Вибач повернуся на російський, технічний мені так простіше :shuffle:
Сферическое выпуклое зеркало будет проверятся пробным вогнутым стеклом. Обычно пробные делаются парами для самоконтроля, при этом приходится очень хорошо освоить методику подгонки радиусов пары. После такогО, удержать расчетный в допуске радиус гз не будет проблем вообще.
Очень рекомендую почитать Максутова "Изготовление и исследование астрономической оптики", по пробным, может еще Эд подскажет.
Правда, для контроля выпуклой поверхности, в некоторых случаях, можно сделать только один вогнутый пробник теневым методом. В любом случае, это будет бесценный опыт.
А то, что делается сейчас в общем можно весьма быстро натереть под гляделку, не сильно беспокоясь о разгрузке и качестве геометрии, обратив внимание в основном на технологию шлифовки и полировки, качество обработки. Т.о. в процессе отпадет куча вопросов, заменённых на опыт.
Так, таки да ;)
Записаний

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #83 : 18 Листопада 2016, 21:25:08 »
. - .

Максутова уже читал и не раз, там по двухзеркальной оптике и по "Доллу" в частности больше чем у Сикорука, там же и нашел как вычислить второй фокус элипса... читаю.
в общем можно весьма быстро натереть под гляделку, не сильно беспокоясь о разгрузке и качестве геометрии, обратив внимание в основном на технологию шлифовки и полировки, качество обработки. Т.о. в процессе отпадет куча вопросов, заменённых на опыт.
Согласен, но только после того, как пропадет всякий шанс натереть нормальный элипс на этой стекляхе  ;)
« Останнє редагування: 18 Листопада 2016, 21:31:05 від clavutich »
Записаний
Слава Україні!

Naboka Igor

« Відповідь #84 : 18 Листопада 2016, 21:47:15 »
. - .

Согласен, но только после того, как пропадет всякий шанс натереть нормальный элипс на этой стекляхе  ;)
Тебе уже два бородатых оптика сказали вах!
Скажет еще третий, бывший ::), просто с усами:
С этой толщиной, как первое, нормальное, как подвиг возможно. "Планетное" нет.
Записаний

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #85 : 20 Листопада 2016, 15:46:42 »
. - .

Усьо, здаюсь, таки додавили  ;D купую нову, значно товщу заготовку і починаю все спочатку. Але попередній комплект всетаки дороблю, щоб мати досвід і розуміти куди рухаться.

Повертаючись до шліфовки. Після F180 переглянув поверхню за допомогою 25мм окуляру. Якихось значних відмінностей по поверхні на різних зонах я не знайшов, тільки інколи в поле зору попадали одиночні, трохи більші за загальний фон ямки. Вирішив перейти на F320. Шліфувати продовжував зеркалом зверху і після 30 хв вирішив помірять фокусну відстань, вона якщо й змінилась, то в межах 2см, тому прийняв рішення шліфувати і далі зеркалом зверху. Шліфував ще 40 хв після чого перевірив поверхню. Мат рівномірний але інколи трапляються ямки в 2-3 рази більші від загального. Таких ямок небагато, на все зеркало 20-30 шт.
Вирішив переходить на F600. Знову зеркало зверху. Шліфував півтори години не знімаючи зеркало з шліфувальника, боявся наставить подряпин, тільки через 10-15 хв додавав абразив, тоді коли зявлялось відчуття, що зеркало починає рухатись важче і ніби скоро "присмокчеться". Після додавання нового абразиву, рухалось знову плавно і легко. Промив зеркало і чекав коли висохне, далі оглянув. В 25мм окуляр мат виглядає дрібним і рівномірним, хоча інколи, всетаки трапляються більші ямки, думаю це тіж самі але трохи більш зішліфовані. Дивлячишь на яскраву лампу інколи на зеркалі проблискують тонкі, ледь видимі подряпини 1-3 см довжиною але в окуляр я їх не бачу  :hz: Їхня загальна к-сть на зеркалі близько 10 шт. Трохи подумавши, шліфовку закінчую, яка пройшла без сюрпризів і як на мене досить швидко.
Волосок від лампочки досить чіткий, фокус 143см. Відносна вийшла 1:5,4, трохи забагато але квадрат ексцентриситету 0,72, тому сподіваюсь поліровку все таки осилить.  :bigidea:
Записаний
Слава Україні!

Naboka Igor

« Відповідь #86 : 20 Листопада 2016, 16:59:55 »
. - .

Усьо, здаюсь, таки додавили  ;D купую нову, значно товщу заготовку і починаю все спочатку. Але попередній комплект всетаки дороблю, щоб мати досвід і розуміти куди рухаться.

:up:
Мат рівномірний але інколи трапляються ямки в 2-3 рази більші від загального. Таких ямок небагато, на все зеркало 20-30 шт.
 ...хоча інколи, всетаки трапляються більші ямки, думаю це тіж самі але трохи більш зішліфовані.  ....шліфовку закінчую, яка пройшла без сюрпризів і як на мене досить швидко.
Именно о этих ямках и писал. Это остатки от крупной фракции. После полировки они быстрее всего останутся! Где-то был неправильный временной переход между фракциями.

С этого стекла можно сделать неплохой доб... кому-то ;)
Записаний

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #87 : 20 Листопада 2016, 17:45:05 »
. - .

Именно о этих ямках и писал. Это остатки от крупной фракции. После полировки они быстрее всего останутся! Где-то был неправильный временной переход между фракциями.

С этого стекла можно сделать неплохой доб... кому-то ;)
Так, про ямки теж такої думки, але їх мало і зеркало пробне, тому і залишив. Та й не думаю, що вони хоч якось вплинуть на зображення.

Для доба воно більш за все і буде але все таки буду робить еліпс з необхідними параметрами як для Долла, щоб мати уявлення про "еліпсоідізацію". Еліпс  260мм 1:5,4 думаю влазить в допуски параболи з точністю 1/4 хвилі  :hz:
« Останнє редагування: 20 Листопада 2016, 17:51:16 від clavutich »
Записаний
Слава Україні!

Naboka Igor

« Відповідь #88 : 20 Листопада 2016, 18:11:30 »
. - .

Так, про ямки теж такої думки, але їх мало і зеркало пробне, тому і залишив. Та й не думаю, що вони хоч якось вплинуть на зображення.

Процитирую крылатую фразу Эда, вчера напомнил в личку :shuffle:
Потрібно робити добре, погано воно само вийде. (с)

ЗЫ: Ямка, это не просто ямка, она еще располиров даст :-\
« Останнє редагування: 20 Листопада 2016, 18:17:07 від Naboka Igor »
Записаний

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #89 : 20 Листопада 2016, 18:26:57 »
. - .

ЗЫ: Ямка, это не просто ямка, она еще располиров даст :-\
Про це я не подумав   :-\ то що, повертатись до F320?
Записаний
Слава Україні!

Naboka Igor

« Відповідь #90 : 20 Листопада 2016, 18:30:26 »
. - .

Для доба воно більш за все і буде але все таки буду робить еліпс з необхідними параметрами як для Долла, щоб мати уявлення про "еліпсоідізацію". Еліпс  260мм 1:5,4 думаю влазить в допуски параболи з точністю 1/4 хвилі  :hz:
Ой пропустил :shuffle:
Федот, да не тот!  Эллипс, грубо, это в сторону бугор в центре и подвернутый край (да кстати, такая хрень, на твердой смоле сама часто прет ::)) , антипод параболы, т.е.от ближайшей сферы не в "ту сторону".
« Останнє редагування: 20 Листопада 2016, 20:08:08 від Naboka Igor »
Записаний

Naboka Igor

« Відповідь #91 : 20 Листопада 2016, 18:36:05 »
. - .

то що, повертатись до F320?
Тебе решать ;D Я вернее Эд, все сказал.
В оптике всякие там пере шлифовки, весьма буднично, т.е. обычный тех процесс, не требующий ничего, кроме труда.
Записаний

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #92 : 20 Листопада 2016, 18:46:45 »
. - .

Федот, да не тот!  Эллипс, грубо, это в сторону бугор в центре и подвернутый край (да кстати, такая хрень, на твердой смоле сама часто прет ::)) , антипод параболы, т.е.от ближайшей сферы не в "ту сторону".
  :shuffle: я якось це пропустив, точніше ще сильно не вникав, мислив, що якщо ексцентриситет у еліпса від 0(сфера) до 1(парабола), то це щось середнє, типу недопарабола  :facepalm: ... мені ще багато читать потрібно  :shuffle:
Записаний
Слава Україні!

Серега

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 1166
« Відповідь #93 : 20 Листопада 2016, 19:15:20 »
. - .

Еліпс  260мм 1:5,4 думаю влазить в допуски параболи з точністю 1/4 хвилі  :hz:
еліпсоїд то така штука шо може і в допуски сфери влазити :gigi: то не парабола та не сфера с їх постійними ексентриситетами (1 та 0 соотв)
Записаний

Серега

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #94 : 20 Листопада 2016, 19:17:41 »
. - .

та ну! То "сплюснутый сфероид" по Сикоруку, а точнее фигура полученая вращением эллипса вокруг малой оси имеет поднятый край и бугор в центре. Нам же нужна фигура полученая вращением эллипса вокруг большой оси
Записаний
Подякували

Серега

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #95 : 20 Листопада 2016, 19:19:31 »
. - .

т.е. нужно копать яму так же как и для параболы.
Записаний

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #96 : 20 Листопада 2016, 19:32:58 »
. - .

Еліпс  260мм 1:5,4 думаю влазить в допуски параболи з точністю 1/4 хвилі  :hz:
еліпсоїд то така штука шо може і в допуски сфери влазити :gigi: то не парабола та не сфера с їх постійними ексентриситетами (1 та 0 соотв)
То я так і мислив, дякую, значить я на правильному шляху! Згадав, в книзі Сікорука навіть є про те як можна параболу з другого фокуса еліпса контролювати, якщо вона влазить в допуск.
Записаний
Слава Україні!

Naboka Igor

« Відповідь #97 : 20 Листопада 2016, 20:10:42 »
. - .

та ну!
Точно :o Федот, да не тот. Засмотрелся на небо :facepalm:

Записаний

tlgleonid

• Клуб Астрополіс, Модератор
  • Подяк: 854
« Відповідь #98 : 20 Листопада 2016, 21:32:26 »
. - .

Эллипс бывает разный. Если фокусы на оптической осилиния, соединящая фокусы перпендикулярна оптической оси, то это антипод параболы. Если же линия, соединящая фокусы перпендикулярна оптической осифокусы на оптической оси, то тут промежуточный случай между сферой и параболой.
« Останнє редагування: 21 Листопада 2016, 09:55:04 від tlgleonid »
Записаний
Задокументировано наблюдение  >1500 Deepsky объектов.
ТАЛ75R, GSO 8" 1:4 +HEQ5Pro SynScan+ZWO ASI183MM+ZWO ASI178MM+PlayerOne Uranus C+фильтры R,V, 265мм и 415 мм Добсоны HandMade+o3+hb+uhc+...
FAQ по любительской астрономии

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #99 : 20 Листопада 2016, 21:39:35 »
. - .

Эллипс бывает разный. Если фокусы на оптической оси, то это антипод параболы. Если же линия, соединящая фокусы перпендикулярна оптической оси, то тут промежуточный случай между сферой и параболой.
Мабуть, все таки навпаки. В даному випадку фокуси на оптичній осі.
Записаний
Слава Україні!
Подякували