Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
05 Лютого 2026, 23:38:24

Увійти

google

Автор Тема: Допоможіть з вибором компактного телескопу  (Прочитано 8794 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

DAVID84

• Подяк: 279
  • Україна понад усе!
    • Огляд оптичних приладів з середини
Re: Допоможіть з вибором компактного телескопу
« Відповідь #100 : 13 Березня 2016, 00:08:48 »
. - .

Все китайским скопопромом было в свое время угнано. Наверное нужно дождаться, когда угонят идею Сергея. Раскрутят модель, продажи, потом отзывы на ненашинских ворумах. Получается, тогда и поговорим. А пока курите бамбук, типа коротких ахро.
Я очень уважаю Сергея как разработчика и конструктора, но его конструкция очень сложная для штучного изготовления. Посему и не пользуется спросом=цена за готовый скоп. Он всё проектирует с надёжностью кирпича, даже там где это не совсем уместно :shuffle: Я конструкцию Сергея и грамма не собираюсь копировать, свои решения есть. Нет заказчика, нет финвнсовой подпорки к реализации задуманого. Лично мне или Андрею, проект не нужен, та как есть во что смотреть и всё устраивает. А под заказ Мы из шкуры вылезем :rofl:
Сейчас практически ничто не пользуется спросом - время не подходящее для развития хобби. Достаточно посмотреть продажи на "Барахолке" и все станет ясно.
Спрос есть всегда, смотря какое предложение ;)
Записаний
Sky-Watcher DOB8 Retractable, Бинокуляр 12Х60, Meade 90/800, Sony DSLR A-100.  Лікую оптичні прилади.
Канал в youtube: https://www.youtube.com/channel/UCBwX0n1-ja2QCnrkYe20EpA
Группа в facebook: https://www.facebook.com/groups/587095921491868/?ref=bookmarks

Dm

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 17
« Відповідь #101 : 13 Березня 2016, 00:13:28 »
. - .

А советы на форумах в большинств случаев новичками игнорируются, такая природа человека, на пратике и на своих ошибках лучше получается учиться :)

Поэтому берите то, что нравиться, к чему душа лежит, но только не откровенный хлам конечно (тут как раз полезно мнение форумчан, от хлама сразу отговорят, и правильно сделают).
Дякую за візит!

Так і є, кожен хоче наступити на свої власні граблі, не робіть тільки цього, якщо це стосується здоров'я, краще повчитися на чужому досвіді. А так би зі спокійною душею взяв рефрактор 1025, щось він мені сподобався, хоча й багато його недолюблюють. При цьому рефрактор менш примхливий - нема остигання, пилу, юстування, він одразу готовий до спостережень, і покаже не менше, ніж 130 мм heritage, хіба що на великих збільшеннях.

Для першого телескопу важлива мобільність и простота використання. Якщо й брати доб, то починаючи з 200 мм, що не зовсім мобільно.

Ще до того, як знайшов цей форум, думав, чому не придумали високоапертурного рефлектора на повністю складаній конструкції, це б значно полегшило масу. По посиланню йшов, але там лише кілька фото. Хотів би більше познайомитися і з цими напрацюваннями, є багато питань на завтра. :)
Записаний
Orion EON 120ED + вилка від Celestron 8 ST на дерев'яному штативі; Celestron C80ED + AZ3.

DAVID84

• Україна понад усе!
« Відповідь #102 : 13 Березня 2016, 00:19:23 »
. - .

А советы на форумах в большинств случаев новичками игнорируются, такая природа человека, на пратике и на своих ошибках лучше получается учиться :)

Поэтому берите то, что нравиться, к чему душа лежит, но только не откровенный хлам конечно (тут как раз полезно мнение форумчан, от хлама сразу отговорят, и правильно сделают).
Дякую за візит!

Так і є, кожен хоче наступити на свої власні граблі, не робіть тільки цього, якщо це стосується здоров'я, краще повчитися на чужому досвіді. А так би зі спокійною душею взяв рефрактор 1025, щось він мені сподобався, хоча й багато його недолюблюють. При цьому рефрактор менш примхливий - нема остигання, пилу, юстування, він одразу готовий до спостережень, і покаже не менше, ніж 130 мм heritage, хіба що на великих збільшеннях.

Для першого телескопу важлива мобільність и простота використання. Якщо й брати доб, то починаючи з 200 мм, що не зовсім мобільно.

Ще до того, як знайшов цей форум, думав, чому не придумали високоапертурного рефлектора на повністю складаній конструкції, це б значно полегшило масу. По посиланню йшов, але там лише кілька фото. Хотів би більше познайомитися і з цими напрацюваннями, є багато питань на завтра. :)
Про непотрібність термостабілізаціїї на 100мм рефрактора, це ви перегнули ;)
Раджу не дивитись на фото, а написати Сергію Огаркову в ЛС.
Записаний
Sky-Watcher DOB8 Retractable, Бинокуляр 12Х60, Meade 90/800, Sony DSLR A-100.  Лікую оптичні прилади.
Группа в facebook: https://www.facebook.com/groups/587095921491868/?ref=bookmarks

Dm

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #103 : 13 Березня 2016, 00:28:53 »
. - .

При умові, що пан Dm придбає ГЗ та ДЗ зобов'язуюсь зробити прилад не дорожче SW1206 в сумарній витраті:clever:
Написав Вам раніше в приват. Так до кого звертатися, все ж уточнити в Сергія ?
Записаний
Orion EON 120ED + вилка від Celestron 8 ST на дерев'яному штативі; Celestron C80ED + AZ3.

DAVID84

• Україна понад усе!
« Відповідь #104 : 13 Березня 2016, 00:42:08 »
. - .

При умові, що пан Dm придбає ГЗ та ДЗ зобов'язуюсь зробити прилад не дорожче SW1206 в сумарній витраті:clever:
Написав Вам раніше в приват. Так до кого звертатися, все ж уточнити в Сергія ?
Відписав по пунктам у приват. А у кого замовляти, вирішувати Вам.
Записаний

Dm

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #105 : 13 Березня 2016, 00:42:41 »
. - .

А так би зі спокійною душею взяв рефрактор 1025, щось він мені сподобався, хоча й багато його недолюблюють.
В этом и суть. Вы открыли тему, для одобрямса, кстати далеко не первый на форуме ;)
А одобрять то особо и нечего. Мое имхо, это недоскоп, просто со смешным фокусным.
Я цього не приховую, так і є.
З приводу цього скопу чую одні слова, брак аргументів.
Записаний

DAVID84

• Україна понад усе!
« Відповідь #106 : 13 Березня 2016, 00:46:38 »
. - .

А так би зі спокійною душею взяв рефрактор 1025, щось він мені сподобався, хоча й багато його недолюблюють.
В этом и суть. Вы открыли тему, для одобрямса, кстати далеко не первый на форуме ;)
А одобрять то особо и нечего. Мое имхо, это недоскоп, просто со смешным фокусным.
Я цього не приховую, так і є.
Саме в такий скоп не дивився, але з досвіду тримання ахромату і ньютону можу сказати, що ахромат для мене - калаш, а ньютон - СВД :)
Записаний

Vadym

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 253
  • Киев, Подол
    • Звездное небо - моя фотогалерея
« Відповідь #107 : 13 Березня 2016, 01:26:30 »
. - .

чому не придумали високоапертурного рефлектора на повністю складаній конструкції

Все уже украдено придумано до нас 8-Zoll-Dobson  :rofl:
Записаний
Моя фотогалерея
МШР, ED-80, Бино 20x80, БПВ 7х15.

AndrewP

• Подяк: 414
  • Андрій, Дніпро
« Відповідь #108 : 13 Березня 2016, 01:28:57 »
. - .

Астроном должен быть полигамным, в плане инструментов  ;D.
Их должно быть три!
Первый - для мобильности.
Второй - для апертуры и результативности.
Третий - любимая цацка, не важно какой, главное - что б душа прикипела  :gigi:.

Ну и четвертый... Далекий и пока недоступный, что б было к чему стремиться  :).

Не стоит мешать все в одну кучу. Это никогда не приводит ни к чему хорошему. Да и понятия мобильности у каждого свои, кошельки у каждого свои, зрение, в конце концов. Кого-то напрягает вырвиглазный хроматизм, а кого-то молоко вместо неба и отсутствие контраста. Каждому свое.

Да и вообще, как опять таки показывает практика, на отличном небе и 35 мм - заставляют сердце остановиться при взгляде на М42, а при городском шлако-небе и 200 мм превращаются в унылую пукалку...
« Останнє редагування: 13 Березня 2016, 01:34:47 від AndrewP »
Записаний
In theory, theory and practice are the same. In practice, they are not. :)
Подякували

Dm

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #109 : 13 Березня 2016, 01:32:51 »
. - .

Да откройте наконец учебники по оптике!
Все це пусті слова.
Світлосила й широкий огляд мають і досить важливі плюси. Про хроматизм на яскравих об'єктах, які можна перелічити на пальцях однієї руки, я давно знаю. Мінімізується різними способами, показував фото. Продаються ще смішніші телескопи з меншими апертурами, але вони мають право на існування, для кожного покупця і його можливостей знайдеться свій товар.
Записаний

AndrewP

• Андрій, Дніпро
« Відповідь #110 : 13 Березня 2016, 01:41:41 »
. - .

Ні, пане, це далеко не пусті слова! Це слова бувалого оптика і телескопобудівника, який творив речі тоді, коли добра половина нашого форуму ще пелюшки марала.
І сказано абсолютно точно та конкретно - короткий ахромат - це короткий ахромат з усіма витікаючими недоліками. Серед плюсів - лише компактність.
Та якщо ви для себе вирішили - то добре! Головне - не розчаруватися, а в кожному інструменті є своя краса. Головне - знайдіть її для себе. Судячи з вище написаного - ви вже себе переконали в правильності вибору, то ж вам і карти в руки!  :SLA:
Записаний

Dm

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #111 : 13 Березня 2016, 01:58:11 »
. - .

Ви ж нічого не пояснюєте, поганий скоп та й все. Та й не зобов'язані.
Записаний

AndrewP

• Андрій, Дніпро
« Відповідь #112 : 13 Березня 2016, 02:16:44 »
. - .

Ви ж нічого не пояснюєте, поганий скоп та й все.
Та вже шоста сторінка теми пішла, а Вам необхідні щепояснення? :)
То добре, візьму на себе таку міссію  :gigi:.
Я сам - дуже люблю рефрактори, це якась надприродна і мабудь не виправдана любов, але - так сталося :).
Та навіть при своїй любові до них, я не ризикну купити ахромат з відношенням фокусної відстані до діаметру об*єктива менше за 1:8. В класичному розумінні якісного рефрактора - навіть це - мало. Було б непогано 1:12, а може й більше.
Фішка в тому, що природу не обманеш, чим менше відношення D/F, тим більше картинка буде спотворена хроматизмом, труби навіть з 1:8 у багатьох спостерігачів можуть викликати відразу своїм ореолом хроматизму. На своєму досвіді, навіть дивлячись у солідні рефрактори коло 120 мм в діаметрі, а потім у 110 корявий ньютон, новачки плювалися на той рефрактор, їм очі різав хроматизм. Їм було побоку, що той рефлектор був розюстований, що там перла кома на третину поля - то все було байдуже. Їм подобалась картинка - вільна від незрозумілих ореолів.
Я вже їх особливо не помічаю, якось дивлюсь крізь них, мене захоплює контраст і різьблена лезом деталізація на добре зробленому рефракторі.
Та рефрактор 102/500, 120/600 - то вже екстрім... Це вже не той хроматизм, який можна ігнорувати, це вже генератор хроматизму, хоч ви і написали, що не боїтеся цього явища, та не варто доводити до абсурду. Не варто шпиняти себе голками лиш тому, що можете це витримати  :).
Я тут не беру до уваги ED та інші прогресивні технології.
« Останнє редагування: 13 Березня 2016, 02:23:41 від AndrewP »
Записаний

Vadym

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 253
  • Киев, Подол
    • Звездное небо - моя фотогалерея
« Відповідь #113 : 13 Березня 2016, 02:39:53 »
. - .

Продаються ще смішніші телескопи з меншими апертурами, але вони мають право на існування

В основном их покупают как оригинальный "сувенир" на день рождения детям или коллегам (когда все банальные подарки уже передарены). После распаковки и одного-двух наблюдений телескоп или украшает интерьер, или пылится в чулане... потом всплывает где-то на барахолке ... Для единиц такой подарок становится началом хобби... а телескоп, как и в первом случае, хранится на память о "первой любви" в чулане или на барахолку...  :rofl:

В увлечении астрономией телескоп не главное (имхо). Сгодится и бинокль, и очкоскоп для начала... Не стоит упираться в "правильный" инструмент. Берите, что доступно по цене и есть в наличии в магазине или на барахолке. Главное - это небо над головой!  :starrynight:

Если начнете наблюдать, то со временем сами разберетесь, что к чему... На вкус и на цвет, как известно, все фломастеры разные...
Записаний
Моя фотогалерея
МШР, ED-80, Бино 20x80, БПВ 7х15.

Dm

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #114 : 13 Березня 2016, 10:05:37 »
. - .

Андрій, я цей рефрактор вибрав ще два тижні тому, але його в Україні нема і в найближчий місяць не буде. Це дає можливість і час прийняти краще рішення, можливо я якихось варіантів не помітив, тому й створив цю тему.
Про хроматизм чим більше мене лякаєте, тим менше я боюся.  ;D І знаю, що дарма.  :) Справді, вже надискутувалися, є короткий список запропонованих варіантів, є час оцінити і вибрати.
З приводу складаного саморобного рефлектора є лише побоювання щодо стабільності конструкції під час спостережень на дворі, довговічності оптики через її відкритість, якості зображення у порівнянні з закритою трубою, а решта одні переваги.
Дякую всім за поради!
« Останнє редагування: 13 Березня 2016, 10:29:25 від Dm »
Записаний

bula

• Подяк: 91
« Відповідь #115 : 13 Березня 2016, 12:06:27 »
. - .

Мне пока советовать нечего ТС, так как сам приобрел свой первый телескоп всего месяц назад.
Но хочу только поделиться парой замечаний, как человек последние 6 месяцев активно читающий астро-форумы:

1. На русскоязычных форумах советы новичкам гораздо категоричнее, чем на западных (e.g. cloudy nights). У нас говорят, что хроматизм - ужасен, настоящий рефлектор - от 200 мм, возьми ED! И все в такой категоричной форме, что я в целом понимаю неприятие таких аргументов не только ТС, но и во многих других случаях, включая и мой личный опыт, чтения подобных тем. На западных форумах гораздо проще - там могут без проблем посоветовать и ST80, и 90 мак, и 130 мм. доб. Более того, их там - пруд пруди и у старожил в списке из, иногда, десятка телескопов, и как второй/третий телескоп. Для каждого телескопа есть своя сфера применения, главное осознавать какая именно.
2. При выборе первого телескопа сложно ориентироваться не имея реального опыта использования. Я думаю, любой телескоп подойдет, лишь бы он удовлетворял первичным критериям, в данном случае портативность, готовность к использованию, простота и т.д. Для меня, как для чрезвычайно ленивого человека, это тоже была портативность и компактность, чтобы можно было с балкончика луну и планеты посмотреть, а если уж хобби таки станет Хобби, тогда буду смотреть, чем расширять линейку оборудования. Тем более, что одним телескопом обойтись невозможно, как это неоднократно отмечено везде и всеми.

Главное избегать полнейшего шлака, типа пластмассовых 60 мм. рефракторов за 300 грн.  ;D

IMHO

Записаний

M_M

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 1094
« Відповідь #116 : 13 Березня 2016, 13:34:42 »
. - .

Кстати, да, забыли про маки. Хроматизм там явно поменьше чем у ахроматов. И размер с весом очень радуют.
Записаний

Огарков Сергей

• Подяк: 232
« Відповідь #117 : 13 Березня 2016, 13:44:11 »
. - .

Кстати, да, забыли про маки. Хроматизм там явно поменьше чем у ахроматов. И размер с весом очень радуют.
Дорогие они. Для первого можно взять и 60-мм рефрактор, только нормальный. По крайней мере мой сомопалик меня радует до сих пор, и в командировки таскаю именно его из-за маленьких габаритов и веса. 
Записаний
Инструменты - рефрактор 125/1080, "Мицар" на Еку-3-2, HEQ-5 Pro SynScan, МАК-127/1500, БПЦ20х60.

bula

• Подяк: 91
« Відповідь #118 : 13 Березня 2016, 14:03:17 »
. - .

Я, собственно, купил Celestron С90 мак здесь на барахолке за 3200 грн. Мне не кажется, что это дорого.
Монтировка и аксессуары подороже вышли.
Записаний

M_M

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 1094
« Відповідь #119 : 13 Березня 2016, 14:06:40 »
. - .

У меня 90-й МАК до сих пор востребован по Луне. Ибо очень легкий. И картинку дает весьма приятную. И дешевле чем ED80. За сравнимые деньги можно и 127-й МАК присмотреть. Но все равно выбор зависит от задачи.
Записаний
Подякували