Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
12 Лютого 2026, 23:24:11

Увійти

google

Автор Тема: Журнал спостережень у 6" і 10" рефлектор  (Прочитано 7821 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

gordon2903

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 1355
  • концентрація.......
Re: Журнал спостережень у 6" і 10" рефлектор
« Відповідь #80 : 23 Січня 2026, 11:21:02 »
. - .

Розсіяне скупчення М37 у Візничому. Даний об'єкт спостерігав довго, кілька разів з перервами. Найкраще було з окуляром 8.8мм, коли скупчення розділилось на окремі зірки, темні прожилки на його фоні стали контраснішими, але об'єкт ще поміщається у полі зору окуляру. Загадку від gordon2903 не розгадав, найчастіше я бачив, як темні нитки формують форми, що нагадують літери Х чи Ю. Загалом об'єкт мені сподобавсь, серед розсіянок Візничого, ця для мене найцікавіша.
Та то не така вже і загадка, в будьякому випадку - мені, приємно, що згадали.
Власне ось моя суб'єктивна "розгадка" про М37 - як ми знаємо в надпопулярному шаровому скупченні М13, багато спостерігачів, особливо, якщо вони достатньо досвідчені, з гарним зором, можуть розгледіти "пропелер", що утворюють нитки темних провалів, поближче до периферії. З М37, у мене, точно така історія, тільки там, замість пропелера з 3-ма лопастями, можна побачити 4-листну конюшину, до речі це саме в тій зоні, де Вам було видно літери Х чи Ю. Не дивлячись на простоту об'єкта, розгледіти цю, 4-листну конюшину, вперше, мені вдалось тільки за містом, в 200 мм, здається тоді було збільшення х72.
Записаний
Подякували