Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
15 Вересня 2025, 15:13:41

Увійти

google

Автор Тема: Обговорення телескопа ES 16" gen2  (Прочитано 259 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Андрій1939

• Подяк: 399
  • Щасливий спостерігач
Обговорення телескопа ES 16" gen2
« : 12 Вересня 2025, 19:57:14 »
. - .

Всім вітання.

У нас на форумі є власники великих добів від бренду ES (Explore scientific). Зокрема 16".
Даний телескоп є в наявності в Україні і я збираю про нього відгуки.

Можете поділитись досвідом, думками, критикою щодо приладу?

Мене сам доб не вражає, оскільки на Cloudy Nights були теми про неякісне ГЗ, одному власнику довелось обміняти телескоп.
Кріплення ГЗ доволі специфічне.
Є гирі для балансування конструкції.
Всі ці питання мені цікаві, тому прошу ваших відгуків
Записаний
SW DOB 10", Sigeta 8x42, Nikon Aculon 10x50, Astronomik OIII та H-beta, Orion SkyGlow Japan, UHC Lumicon (не gen3) в колесі фільтрів, Meade 5000 UWA 14 та 8.8mm, ES 6.7mm 82 deg, Baader Hyperion 2" 31mm та безліч пльослів.

clavutich

• Подяк: 8086
  • Ярослав
    • Победитель конкурса "Лучшее астрофото" 2016 года
Re: Обговорення телескопа ES 16" gen2
« Відповідь #1 : 12 Вересня 2025, 20:49:14 »
. - .

Я не власник, бачив тільки на фото. Але все зроблено, ніби, непогано, як для бюджетного легкого Добсона. Якщо оптика хороша, то непоганий варіант за таку ціну. Хоча краще почути відгуки від реальних користувачів, якщо тут такі є. А в чому специфічність кріплення ГДз?
Записаний
Слава Україні!

Андрій1939

• Подяк: 399
  • Щасливий спостерігач
Re: Обговорення телескопа ES 16" gen2
« Відповідь #2 : 12 Вересня 2025, 23:04:56 »
. - .

Я не власник, бачив тільки на фото. Але все зроблено, ніби, непогано, як для бюджетного легкого Добсона. Якщо оптика хороша, то непоганий варіант за таку ціну. Хоча краще почути відгуки від реальних користувачів, якщо тут такі є. А в чому специфічність кріплення ГДз?

До головного дзеркала приклеєно 3 смужки-ремені. І на них воно прив'язано до місця кріплення.

На цій сторінці є довге обговорення та фото
https://www.cloudynights.com/topic/749709-explore-scientific-16-truss-tube-dob-gen-ii-my-experience/page-6

У чатах телеграм, де ми з вами разом перебуваємо, є пан Jupiter, який володіє ES dob10. То один раз у нього після різкого руху дзеркало "клюнуло" вперед. Виявилось що ці ремені працюють з 12", а 10" дзеркало легке і воно може "гуляти"
Записаний
SW DOB 10", Sigeta 8x42, Nikon Aculon 10x50, Astronomik OIII та H-beta, Orion SkyGlow Japan, UHC Lumicon (не gen3) в колесі фільтрів, Meade 5000 UWA 14 та 8.8mm, ES 6.7mm 82 deg, Baader Hyperion 2" 31mm та безліч пльослів.