Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
09 Жовтня 2025, 03:23:37

Увійти

google

Автор Тема: Вибір астрокамери кроп формата у 2025 році  (Прочитано 240 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Step

• Подяк: 145

Коливаюсь, якій астрокамері віддати перевагу для наступного апгрейду. Розглядаю три варіанти, що впали в око першими.
1.  Екзотичний PlayerOne - Poseidon-C Pro (IMX571)
https://player-one-astronomy.com/product/poseidon-c-pro-imx571-usb3-0-color-cooled-camera/
2.  Конкурентний Touptek - ATR2600C(IMX571)
https://www.touptekastro.com/products/atr2600c
3.  Класичне ZWO - ASI2600MM/MC Pro
https://www.zwoastro.com/product/new-asi2600mm-mc-pro/

Хто якій має з ними досвід?
« Останнє редагування: 05 Жовтня 2025, 04:50:42 від Step »
Записаний
AZ-GTi mount, Tamron 150-600, Clearsky ST-20 mount, Celestron C8, Sony A6300, Sony A7RII, SV305Pro

tlgleonid

• Клуб Астрополіс, Модератор
  • Подяк: 864
Re: Вибір астрокамери кроп формата у 2025 році
« Відповідь #1 : 06 Жовтня 2025, 11:14:16 »
. - .

На каналі Волкова автор каналу казав, що пожалкував про те, що купляв кольорову камеру. Між іншим, можна подивитися на внутрянку камери в ролику https://youtu.be/-R1HaymPrvs?si=TuzH1TRpv3I2X99g
Тому порада - одразу дивитися в сторону Моно.
Також відмічу, що PlayerOne - не така вже екзотика, хоча компанія і сформувалася з кістяку ZWO. І у них є деякі приємні особливості, наприклад -чотириточкова система регулювання кута нахилу, що дозволяє позбутися заклонів. Також, вони змогли відкрити додаткові режими камери, що дозволили збільшити глибину ями у порівнянні із ZWO. Комплектація у них багатше.
Записаний
Задокументировано наблюдение  >1500 Deepsky объектов.
ТАЛ75R, GSO 8" 1:4 +HEQ5Pro SynScan+ZWO ASI183MM+ZWO ASI178MM+PlayerOne Uranus C+фильтры R,V, 265мм и 415 мм Добсоны HandMade+o3+hb+uhc+...
FAQ по любительской астрономии
Подякували

Toleg

• Подяк: 70
« Відповідь #2 : 07 Жовтня 2025, 02:04:34 »
. - .

На правах оффтопа...
Я так погулил и не нашёл применение IMX571 сенсора в камерах от самих Sony. Есть какие-то слухи от 18 года, что Sony и Canon будут выпускать камеры на этом сенсоре, но они не подтвердились. Такой сенсор стоит либо в астрокамерах либо... в Fujifilm X-T3. Интересно, выходит, если я верно понимаю, то Sony сделала хороший чувствительный кроп сенсор, но для довольно нишевой индустрии, он практически не используется в бытовых камерах.

В плане экзотики, думаю, подойдёт Atik Apx26)))
« Останнє редагування: 07 Жовтня 2025, 02:13:29 від Toleg »
Записаний

Step

« Відповідь #3 : 07 Жовтня 2025, 06:31:59 »
. - .

На каналі Волкова автор каналу казав, що пожалкував про те, що купляв кольорову камеру. Між іншим, можна подивитися на внутрянку камери в ролику https://youtu.be/-R1HaymPrvs?si=TuzH1TRpv3I2X99g
Тому порада - одразу дивитися в сторону Моно.ктація у них багатше.
Я ні в коєму разі не збираюсь мірятись чи перевершувати Сергія, да і ситуація в нас різна. В нього нарешті стаціонарна персональна обсерваторія, що дозволяє використовувати складне обладнання. А я, не маючи такої можливості, більше орієнтуюсь на виїзди до темного неба, де треба СКОРІШЕ ВСЕ І ЗАРАЗ. А "ВСЕ", це так вже і багато. Тому поки що кольорова камера.
І як відповів Сократ на питання чи одружуватись, - в будь якому випадку будете жалкувати )))
Також відмічу, що PlayerOne - не така вже екзотика, хоча компанія і сформувалася з кістяку ZWO. І у них є деякі приємні особливості, наприклад -чотириточкова система регулювання кута нахилу, що дозволяє позбутися заклонів. Також, вони змогли відкрити додаткові режими камери, що дозволили збільшити глибину ями у порівнянні із ZWO. Комплектація у них багатше.
Не сперечаюсь, система нахилу у PlayerOne нахвалюють, іта на "глибину ямки" теж звернув увагу, але в оновленому ZWO Pro вона також виправлена. До того ж ZWO більш "фірмова, що може бути і недоліком, якщо вона буде погано працювати з стороннім обладанням. Чи просто камери це не стосується?
« Останнє редагування: 07 Жовтня 2025, 06:39:30 від Step »
Записаний
AZ-GTi mount, Tamron 150-600, Clearsky ST-20 mount, Celestron C8, Sony A6300, Sony A7RII, SV305Pro

MaxMan

• Подяк: 3075
  • Регулярно кохаю Астрономію!!!
    • http://astrobudka.blogspot.com/
« Відповідь #4 : 07 Жовтня 2025, 07:51:22 »
. - .

не треба так сильно ображати кольорові камери. На цьому сенсорі вони прекрасні. Кажу це як власник обох камер (і моно і кольор). Так, кольор програє у чутливості моно сенсору. Але є купа ситуацій, де кольор виграє.
1. Ціна. Сама камера дешевша і не треба докупати колесо з фільтрами
2. Швидкий результат. Якщо хочеться щось зняти - на кольорі знімаєш і не думаєш ні про що. В будь який момент закінчив зйомку і пішов обробляти. З моно так не вийде. Треба планувати зйому так, щоб встигнути відзняти всі канали в потрібній кількості. Бо якщо не бай боже ти не встиг відзняти матеріал для одного каналу - або все в помийку, або чекай наступної можливості.
3. Комети. Так, моно побачить більше. Але якщо комета дуже низько а хочеться кольорового знімку - кольророва камера зручніша.
4. Безвихідні ситуації. Коли камера наприклад приєднується до морди телескопу. Там немає можливості втулити колесо. А заміна фільтрів руками - то є безглуздя (сам проходив).

Корочше кажучи. Моно то маст хев! Але на то потрібно значно більше грошей і більше часу на зйомки та обробку. (Ну на зйомку більше часу я маю на увазі те, що потрібно відзняти всі канали і не завтикати з погодою, яка може поставити хрест на результаті). А колір то швидке і просте рішення. Так, не таке чутливе, але зайдіть на астробін і подивіться на знімки цією камерою.

Про виробника - ЗВО як на мене дуже зручна своєю єкосистемою де все підключається дуже швидко, просто і працює стабільно. Особливо коли все обладнання від них. Що до інших виробників - я хз, бо не тримав в руках.
Записаний
У мене нічого немає. Усе раптом скінчилося!
N 49*57'52"   E 36*05'41"    заходьте у гості на каву..... :)
Подякували

tlgleonid

« Відповідь #5 : 07 Жовтня 2025, 10:45:39 »
. - .

Я ні в коєму разі не збираюсь мірятись чи перевершувати Сергія, да і ситуація в нас різна. В нього нарешті стаціонарна персональна обсерваторія, що дозволяє використовувати складне обладнання. А я, не маючи такої можливості, більше орієнтуюсь на виїзди до темного неба, де треба СКОРІШЕ ВСЕ І ЗАРАЗ. А "ВСЕ", це так вже і багато. Тому поки що кольорова камера.
В будь-якому випадку моносенсору треба менше часу, щоб досягнути того ж результату, що на кольорову камеру. До того ж, якщо Ви дивитесь на 571 камеру, то скоріш за все з прицілом на зйомку великих туманностей, а не компактних галактик. І дуже швидко прийдете до того, що їх цікавіш знімати з палітрі Хабла (SHO). А це вже робота для моносенсора.

Не сперечаюсь, система нахилу у PlayerOne нахвалюють, іта на "глибину ямки" теж звернув увагу, але в оновленому ZWO Pro вона також виправлена. До того ж ZWO більш "фірмова, що може бути і недоліком, якщо вона буде погано працювати з стороннім обладанням. Чи просто камери це не стосується?
Обладнання може бути дуже різним і від різних виробників. Але воно не заважає одне одному. Проте є одне але. Багато початківців купують саме ZWO, щоб мати можливість використовувати ASIAIR. А з досвідом все одно втикаєшся в стелю можливостей цього малюка і переходиш на мініПК з NINA.
Записаний
ТАЛ75R, GSO 8" 1:4 +HEQ5Pro SynScan+ZWO ASI183MM+ZWO ASI178MM+PlayerOne Uranus C+фильтры R,V, 265мм и 415 мм Добсоны HandMade+o3+hb+uhc+...

tlgleonid

« Відповідь #6 : 07 Жовтня 2025, 10:56:46 »
. - .

2. Швидкий результат. Якщо хочеться щось зняти - на кольорі знімаєш і не думаєш ні про що. В будь який момент закінчив зйомку і пішов обробляти. З моно так не вийде. Треба планувати зйому так, щоб встигнути відзняти всі канали в потрібній кількості. Бо якщо не бай боже ти не встиг відзняти матеріал для одного каналу - або все в помийку, або чекай наступної можливості.
При наявності автоматизованого колеса (а їх ціна зараз суттєво нижча за камеру) ця проблема легко вирішується. В планувальнику просто вказуємо, що знімаємо декілька кадрів в фільтрі 1, потім декілька кадрів в фільтрі 2, декілька кадрів в фільтрі 3 і повртаємось на початок циклу.

3. Комети. Так, моно побачить більше. Але якщо комета дуже низько а хочеться кольорового знімку - кольророва камера зручніша.
Для комет і планет кольорова камера дійсно набагато зручніше. Бо для них ситуація від кадру до кадру може суттєво змінюватися. Комети швидко рухаються, а планети - обертаються. Саме тому я не продав кольорову камеру.
Записаний

Step

« Відповідь #7 : 07 Жовтня 2025, 18:10:31 »
. - .

Я хочу сказати що питання кольорова чи моно не стоїть. Розумію що післязнання і досвід вимагають це сказати, але, як кажуть, кожен баран висить за власну ногу. Зараз вибираю однозначно серед кольорових камер.
Поточне питання таке, чи мають сенс розбіжності в параметрах однотипних камер, наприклад великий Full well, чи це просто маркетинговий хід. Типу намалюєм вам красиву цифру, яка насправді є, але не має практичного значення. Чи таки має сенс, і вони вичавили з старої матриці ще більше?
Записаний

MaxMan

• Подяк: 3075
  • Регулярно кохаю Астрономію!!!
    • http://astrobudka.blogspot.com/
« Відповідь #8 : 07 Жовтня 2025, 20:13:00 »
. - .

Мені здається шо то більше "ловля блох" чим реально значуща різниця.
Записаний
У мене нічого немає. Усе раптом скінчилося!
N 49*57'52"   E 36*05'41"    заходьте у гості на каву..... :)

Step

« Відповідь #9 : 07 Жовтня 2025, 20:23:34 »
. - .

:down:
В будь-якому випадку моносенсору треба менше часу, щоб досягнути того ж результату, що на кольорову камеру. До того ж, якщо Ви дивитесь на 571 камеру, то скоріш за все з прицілом на зйомку великих туманностей, а не компактних галактик. І дуже швидко прийдете до того, що їх цікаві знімати з палітрі Хабла (SHO). А це вже робота для моно
На катадіоптріку за світло потужності F10-6,3 має сенс знімати планетарні туманності, галактики, скупчення. Протяжні і красиві туманності має сенс знімати з системою RASA(з набагато більшим кутом зору та швидкістю накопичення сигналу) де камера знаходиться попереду, і це виключає використання колеса з фільтрами. Десь так.
P/S Ой, яка RASA, зовсім заплутався, Starizona HyperStar, яка ставиться на майже всі Celestron. Ось де кольорова камера покаже себе во всій швидкості, красі і простоті.
« Останнє редагування: Вчора в 07:49:52 від Step »
Записаний