Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
01 Лютого 2026, 21:06:37

Увійти

google

Автор Тема: Сетап для комфортних візуальних спостережень  (Прочитано 338 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Андрій1939

• Подяк: 430
  • Минає день, минає ніч

Всім привіт!

Хочу поділитися рівнем комфорту спостережень за DSO, якого вдалося досягти завдяки новому поколінню zoom-окулярів та використанню колеса фільтрів.
Можливо, мій досвід стане у нагоді, і ви також спробуєте подібний сетап — особливо актуальний для морозних ночей.

Останні кілька років ринок заполонили zoom-окуляри середніх збільшень, які:
  • не коштують усіх грошей світу, як Leica Zoom 8.9–17.8mm;
  • мають вищу оптичну ефективність та поле зору, ніж попередні покоління окулярів;
  • і при цьому мають цінову категорію відомого Baader Mark IV 8–24mm, а то і менше.

Я обирав серед таких варіантів:
  • Svbony SV245 8–16mm — за паспортом поле зору 63°. За даними користувачів Cloudy Nights: на 16mm ≈60°, на 8mm — до 70°
  • Svbony SV230 8–20mm — поле зору: на 20mm — 56.6°, на 8mm — 73°
  • APM 7.7–15.4mm (на Ali є аналог Sky Rover HFW Zoom) — фіксоване поле зору 65–66°

На останні два окуляри є огляди від Ернеста. Перший (SV245) — більш загадковий, детальних оглядів поки що немає.
За ТТХ та ціною мені найбільше подобався Sky Rover HFW Zoom, але дуже вигідна пропозиція на OLX змусила змінити плани — я придбав SV245. Про нього й піде мова далі.

Враження від SV245:

• Окуляр має недосконалий click-stop механізм. Я видалив його одразу після отримання.
    Мій екземпляр приїхав повністю заблокованим — чи то замерз, чи то був пошкоджений попереднім власником (що він заперечував).
    Після видалення механізму зум працює легко, не залипає на морозі, але тепер немає розуміння, який саме номінал у мм обрано.
  • З телескопом Sky-Watcher DOB 10" та колесом фільтрів окуляр без проблем фокусується.
  • Вдалося провести два повноцінні спостереження зимових об’єктів з каталогу М.
    Рівень комфорту перевершив мої очікування:
    - відсутність потреби міняти окуляри
    - широкий діапазон збільшень
    - пристойна якість зображення
    повністю перекрили недоліки, а саме:
    -трохи «розпухлі» зорі;
    -помітно менше поле на 14–16mm;
    -темніший фон.
  • До отримання окуляра я був скептичний — здавалося, що після 82° окулярів, 60° на довгому кінці буде замало.
    Насправді все виявилося не так погано.
    «Тунель» помітний, але я звик до нього вже на друге спостереження.
    На короткому кінці (приблизно після 11mm) поле зору збільшується, «тунель» зникає, і спостерігати так само комфортно, як і з моїми UWA.
  • Окуляр для мене не є парфокальним — між 8 та 16mm потрібне невелике перефокусування. Виявилось не критично, руки швидко навчились автоматично рухати фокусер у точку фокусу
  • Можливість змінювати збільшення «на ходу» дала неочевидні відкриття.
    Наприклад, з’ясував, що для Туманності Оріона найкраще працюють 11–12mm — досягається баланс між контрастом та яскравістю.
  • Розсіяні скупчення заграли новими фарбами: дуже зручно робити загальний огляд, коли зорі ще зливаються у туманну хмару, і одразу ж переходити до вивчення деталей.
  • Планетарні туманності також чудово підходять для цього окуляра.
    Хоча 8mm — не так уже й багато, на морозі рідко хочеться підбирати оптимальний окуляр.
    Альтернатива — Nagler Zoom або його дешевший аналог SV215.
  • Юпітер теж був цікавим об’єктом у ці ночі, але для нього, на мою думку, потрібен окуляр з меншою кількістю лінз.

Недоліки:

• Фізики Магії не відбулось і окуляр має гірші оптичні характеристики, наприклад за Meade UWA 5000 чи ES 82°. При цьому працює краще за популярну на Ali серію UWA66°. У пльосла візуально менші яскраві зорі
  • Вага та габарити окуляру тяжіють до моделей зі 100°. В цьому є і плюс, окуляр має адаптер 2" і в мене є план спостерігати з ним та своїм 20mm 100°
  • Окуляр не парфокальний, між крайніми кінцями помітно розфокус

Відкриті питання (допишу пізніше, коли буде більше практики):

• Чи «поглинає» окуляр тонкі деталі DSO — наприклад, спіральну структуру галактик або дуже тьмяні об’єкти, такі як планетарні туманності каталогу Abell?

До теми додаю фото окулярного вузла свого сетапу, та чергове захоплення тим, як тепер комфотно спостерігати за небом.
Сподіваюся мій допис дозволить вам оцінити новинки і, можливо, відкрити для себе новий рівень задоволення від візуальних спостережень.
« Останнє редагування: 22 Січня 2026, 21:31:38 від Андрій1939 »
Записаний
SW DOB 10", Sigeta 8x42, Nikon Aculon 10x50, Orion 25x100, Astronomik OIII, H-beta та UHC, Orion SkyGlow Japan, UHC Lumicon (не gen3) в колесі фільтрів 2", Meade 5000 UWA 14 та 8.8mm, ES 6.7mm 82 deg, SkyRover 20mm 100deg, Svbony SV245 Zoom 16-8mm та безліч пльослів.
Подякували

ds40a

• Подяк: 457
  • Дмитро Сорока. Слава Україні !
Re: Сетап для комфортних візуальних спостережень
« Відповідь #1 : 24 Січня 2026, 10:49:52 »
. - .

;)  Оце комфорт так комфорт  ;D
Записаний

Андрій1939

• Минає день, минає ніч
« Відповідь #2 : 24 Січня 2026, 13:35:09 »
. - .

;)  Оце комфорт так комфорт  ;D
Так, якщо зникне можливість спостерігати, seestar s50 чи майбутні моделі smart телескопів будуть чудовим варіантом.
Зараз же насолоджуюсь молодістю та десятками кілограмів апертури  :)
Записаний
SW DOB 10", Sigeta 8x42, Nikon Aculon 10x50, Orion 25x100, Astronomik OIII, H-beta та UHC, Orion SkyGlow Japan, UHC Lumicon (не gen3) в колесі фільтрів 2", Meade 5000 UWA 14 та 8.8mm, ES 6.7mm 82 deg, SkyRover 20mm 100deg, Svbony SV245 Zoom 16-8mm та безліч пльослів.

tlgleonid

• Клуб Астрополіс, Модератор
  • Подяк: 897
« Відповідь #3 : 26 Січня 2026, 10:39:37 »
. - .

Наскільки я розумію, Svbony SV230 8–20mm - це чергова реінкарнація відомого зум-окуляру 8-20мм, який хто тільки не робив. У мене є аналог від скайвотчера року так 2006. Подумати тільки, 20 років пройшло. Чи зайд він, багато в чому залежить від труби. Так на 10" це був улюблений окуляр, а на 16" він не зайшлов.
Записаний
Задокументировано наблюдение  >1500 Deepsky объектов.
ТАЛ75R, GSO 8" 1:4 +HEQ5Pro SynScan+ZWO ASI183MM+ZWO ASI178MM+PlayerOne Uranus C+фильтры R,V, 265мм и 415 мм Добсоны HandMade+o3+hb+uhc+...
FAQ по любительской астрономии

Андрій1939

• Минає день, минає ніч
« Відповідь #4 : 26 Січня 2026, 11:30:00 »
. - .

Наскільки я розумію, Svbony SV230 8–20mm - це чергова реінкарнація відомого зум-окуляру 8-20мм, який хто тільки не робив. У мене є аналог від скайвотчера року так 2006. Подумати тільки, 20 років пройшло. Чи зайд він, багато в чому залежить від труби. Так на 10" це був улюблений окуляр, а на 16" він не зайшлов.

Svbony SV230 це повністю новий продукт, спроба створити ширкокутний зум, конкурент для Mark IV. Ціна виробу велика, 300$, тому була спроба здешевити, вийняли 1 лінзу та вийшов SV245. Тобто SV230 має такий же великий розмір, як SV245.

Однак так, спроба відродити описаний вами зум була, і вона успішно знайшла своє місце в моделях SV135, SV171, SV191, Celestron і тому подібне.
Записаний

Андрій1939

• Минає день, минає ніч
« Відповідь #5 : 26 Січня 2026, 18:32:51 »
. - .

Потенційним прорив у зручності візуальних спостережень з телескопами f6-f4 може настати після релізу окуляру The Great Houdini Zoom.
18-7 mm та поле від 69° to 81°
  • Тут сторінка виробника - https://www.houdinitelescopes.com/the-great-houdini-zoom
  • Окуляри Houdini стали дуже популярними серед користувачів Cloudy Nights за баланс ціни та якості. Хоча для мене (і потенційно інших українців), ціна всеодно кусюча
  • Компанія по збору коштів на запуск zoom на Kickstarter провалилась, хоча попередній вихід окуляру мав бути у березні 2026. Ціна від 600 євро  :facepalm:
  • Виробником мав би бути KUO, той же завод, що робить APM, Svbony, WO, SkyRover та інші відомі продукти
  • І ось цікаво: чи домовиться KUO, після випуску версії для Houdini, випустити свою версію під власним брендом SkyRover? Якщо це відбудеться в найближчі роки, нас чекає дійсно безкомпромісний zoom, який матиме і широке поле зору, і нормальну якість зображення, і ціну 2-3 окулярів, яких він заміняє
  • По аналогії з APM, KUO випускає версію бренду APM і пізніше на 20-30% дешевше версію власного бренду SKyRover. Як приклад це серія 100° окулярів, або вищезгаданий Sky Rover HFW Zoom
Записаний

Квазар 3C 273

• Подяк: 145
« Відповідь #6 : 29 Січня 2026, 08:08:11 »
. - .

Svbony SV230 це повністю новий продукт, спроба створити ширкокутний зум, конкурент для Mark IV. Ціна виробу велика, 300$,
Конкурентів для Baader Mark IV 8–24mm поки не було зовсім - навіть попередні версії й поряд не стояли. Це єдиний зум з дійсно широким полем зору й дуже хорошою якістю зображення на коротшій половині та ще нормальною на довшій (єдине чим він не ідеальний). І ціна в нього досить хороша - можна купити 3 окремі кращі окуляри, кожен з яких буде коштувати не менше цього зума.
 Я також поки чомусь серйозно на зуми не дивився, мабуть не вважав зміну окуляру такою вже проблемою.

Ціна виробу велика, 300$, тому була спроба здешевити, вийняли 1 лінзу та вийшов SV245. Тобто SV230 має такий же великий розмір, як SV245.
Просто прибрати лінзу не можливо, це вже зовсім інша оптична схема має розроблятись. Тепер зрозуміло що вона звичайно провальна. По факту тільки корпус однаковий. А от SV230 потрібно подивитись що у них вийшло.

Прості планетні зуми з малим полем зору мають бути ще практичнішими.
Записаний
МАК 200/3000, ШН 200, DeepSky 150/990 refractor, Vixen VMC110L.

Андрій1939

• Минає день, минає ніч
« Відповідь #7 : Сьогодні в 20:36:09 »
. - .

Svbony SV230 це повністю новий продукт, спроба створити ширкокутний зум, конкурент для Mark IV. Ціна виробу велика, 300$,
Конкурентів для Baader Mark IV 8–24mm поки не було зовсім - навіть попередні версії й поряд не стояли. Це єдиний зум з дійсно широким полем зору й дуже хорошою якістю зображення на коротшій половині та ще нормальною на довшій (єдине чим він не ідеальний). І ціна в нього досить хороша - можна купити 3 окремі кращі окуляри, кожен з яких буде коштувати не менше цього зума.
 Я також поки чомусь серйозно на зуми не дивився, мабуть не вважав зміну окуляру такою вже проблемою.

Ціна виробу велика, 300$, тому була спроба здешевити, вийняли 1 лінзу та вийшов SV245. Тобто SV230 має такий же великий розмір, як SV245.
Просто прибрати лінзу не можливо, це вже зовсім інша оптична схема має розроблятись. Тепер зрозуміло що вона звичайно провальна. По факту тільки корпус однаковий. А от SV230 потрібно подивитись що у них вийшло.

Прості планетні зуми з малим полем зору мають бути ще практичнішими.

• Рекомендую не оминати увагою SV245. Згідно форумів, він перемагає в категорії ціна-якість. 230 звичайно хороший, має додаткові 4 мм, трішки кращу корекцію польових абберацій,  але ціна вдвічі більша. Чи варто це переплати, питання суб'єктивне. SV245 здешевили, прибравши асферичні компоненти. І при цьому він вийшов напрочуд збалансованим.
  • Так. Svbony SV215 3-8 об'єктивно та суб'єктивно - вартий окуляр. В ньому лиш один недолік з моїм добом, мале поле зору, що вже добре помітно на 4-5мм. Переваг для себе відкрив безліч. Не треба щоразу монтувати барлоу,  зручно підбрати робоче збільшення,  сьогодні наприклад 6 мм по Юпітеру працював, 5 мм уже ні. Окуляр чудово розкрив себе, як робочий по компактним планетарним туманностям, Ескімос гарно розкрився на кожному збільшенні. Цим окуляром легко з'ясувати, чи треба діставати ширококутні окуляри з барлоу і який окуляр розганяти, 8.8 чи 6.7.

За останні тижні користування zoom окулярами, я знайшов лише переваги.

• Корпус окуляру гумовий, ним зручно користуватись у морози
  • Підтвердив емпіричне правило з форумів, що 2мм зіниця найкраща для спостереження галактик та яскравих туманностей, чудовий баланс контрасту та яскравості
  • Пристойне поле зору, окуляр працює і як пошуковий, і як робочий

Не вдалось поки протестувати окуляр по об'єктах, які видимі на межі оптичних можливостей мого телескопа, з'явився Місяць, немає прозорих ночей.
Записаний