Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
19 Червня 2026, 11:43:50

Увійти

google

Автор Тема: Сетап для комфортних візуальних спостережень  (Прочитано 2460 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Андрій1939

• Подяк: 498
  • Минає день, минає ніч
Re: Сетап для комфортних візуальних спостережень
« Відповідь #20 : 09 Квітня 2026, 22:00:36 »
. - .

Натомість в SkyRover XWA 20 100 суттєво більше поле зору і значно більший виніс вихідної зіниці, тому набагато зручніше користуватись… і як плата за це втроє гірша корекція аберацій (середньокороткофокусні там кращі) та і вага з довжиною (по факту 18 мм ще 1,25" з 2" барелем, а довші вже 2"; 30 мм 100 вже й зовсім 3")…

Трохи не по темі, але ви схоже помилились. Корекція абберацій на краю поля в 18 82 ES та 20 100 Sky rover практично однакова. Особливо це стосується останніх ревізій. Як доказ - огляд Ернеста на APM 10 років тому і цього року на Sky Rover. Оптична схема змінилась, всі окуляри стали ближче до Ethos і навіть 3.5 мм став хорошим
Записаний
SW DOB 10", біноклі 8x42, 10x50, 25x100, фільтри OIII, H-beta, UHC, SkyGlow в колесі фільтрів 2", окуляри Houdini 12, ES UWA 6.7, XWA 5, 20, зуми SV245 та SV215

Квазар 3C 273

• Подяк: 152
« Відповідь #21 : 10 Квітня 2026, 04:30:20 »
. - .

Натомість в SkyRover XWA 20 100 суттєво більше поле зору і значно більший виніс вихідної зіниці, тому набагато зручніше користуватись… і як плата за це втроє гірша корекція аберацій (середньокороткофокусні там кращі) та і вага з довжиною (по факту 18 мм ще 1,25" з 2" барелем, а довші вже 2"; 30 мм 100 вже й зовсім 3")…

Трохи не по темі, але ви схоже помилились. Корекція абберацій на краю поля в 18 82 ES та 20 100 Sky rover практично однакова. Особливо це стосується останніх ревізій. Як доказ - огляд Ернеста на APM 10 років тому і цього року на Sky Rover. Оптична схема змінилась, всі окуляри стали ближче до Ethos і навіть 3.5 мм став хорошим
Останні 2 сильно відбивались в гіршу сторону вдвічі більшими абераціями.
Взагалі в Ернеста сильно змінюється методика час від часу, що добре видно по результатах тестів однакової оптики Celestron X-Cel LX 25 mm та Meade HD-65 25 mm - там однакове скло, яке десятиліттями не змінювалось, сам особисто зацікавився й перевірив це питання.
Також Ернест любить лукавити - якщо подивитись огляди на Морфеї, то може здатись що вони так собі… насправді ж вони робились з ідеальною корекцією та великим виносом зіниці як Делоси. За моїм особистим досвідом найкращий 8.8 82* заледве дотягує майже до їх рівня, але всеодно хроматизм більший та не менший астигматизм має, який важче бачити через бобове віньєтування, що до половини його зʼїдає, бо насправді важко вловити всю вихідну зіницю викручено-роздуту з 2 до 5 мм і не дуже помітно коли тільки частково вона зарізається… Можливо в серії 82 й 4 мм кращий, але то вже планетне збільшення й за великими дифракційними колами добре приховані аберації + який сінг потрібен для їх вивчення.

Подивився свіжіші огляди Ернеста - видно не стільки покращення якості окулярів, як він зовсім лукавить в тих останніх трьох оглядах на 20, 13, 9 мм 2024 року, враження наче пише їх від фонаря… на відчепись… самі останні два на 3,5 та 5 мм більш адекватні та показують ті ж самі тенденції як і в раніших оглядах на них (хоча тут чомусь і помʼякшали). Тому висновок однозначний: оптика окулярів ніяк не змінилась, але в черговий раз змінився погляд Ернеста на неї. Йому шкідливо робити повторні огляди ;) - зовсім замочить свою репутацію!  ;D
Цитувати
Поле зрения, как и во всех сотках, видно полностью только при фиксации взгляда по центру. Край поля зрения доступен для прямого рассматривания только ценой выпадения большей части поля зрения с противоположной стороны.
В Морфея можна дивитись на польову діафрагму й при цьому спокійно бачити з протилежного боку за 78* інший її кінець. Кому важлива також зручність використання робіть висновки…, хоча в 9 мм пише типу мінімальне бобове, потрібно ще перевірити.

По темі: замовив суперзум SV230, чекаю, відпишу як подивлюсь. Хоча Svbony дешманом займається, але надіюсь за такі кошти вже нормально зроблять. Та й Houdini хтозна коли надумає свій суперзум випускати то ж конкурентів у SV230 зовсім немає
« Останнє редагування: 10 Квітня 2026, 07:18:37 від Квазар 3C 273 »
Записаний
МАК 200/3000, ШН 200, DeepSky 150/990 refractor, Vixen VMC110L.
Подякували

Андрій1939

• Минає день, минає ніч
« Відповідь #22 : 10 Квітня 2026, 18:17:06 »
. - .

Також Ернест любить лукавити - якщо подивитись огляди на Морфеї, то може здатись що вони так собі… насправді ж вони робились з ідеальною корекцією та великим виносом зіниці як Делоси

Дякую за розлогу відповідь. Так, помітив таке у оглядах Морфеїв
Записаний
SW DOB 10", біноклі 8x42, 10x50, 25x100, фільтри OIII, H-beta, UHC, SkyGlow в колесі фільтрів 2", окуляри Houdini 12, ES UWA 6.7, XWA 5, 20, зуми SV245 та SV215

Андрій1939

• Минає день, минає ніч
« Відповідь #23 : 16 Травня 2026, 21:15:37 »
. - .

Завершив експеримент, що тривав із березня місяця поточного року і по сьогодні.

Дано: Zoom SV245 не покриває моїх вимог до збільшення та має значний астигматизм на довгому кінці.

Я зробив припущення, що з накрученою на барель окуляра лінзою Барлоу я зможу досягти бажаного діапазону збільшень і, можливо, зменшити астигматизм. Спочатку я використовував лінзоблок GSO 2x, який за підрахунками по Місяцю розігнав окуляр на 1,5×. Мені це видалося забагато, і було помічено віньєтування краю поля зору. Рівень астигматизму не змінився.

Завдяки Пану Gulik мені вдалося придбати зі США б.в. Dakin Magic Barlow 1.25×. У лінзи є кілька переваг, велика чиста апертура, вона накручується на барель, по центру вона "невидима", а на краях вона пристойна для окулярів з полем зору менше 70 градусів.

Вчора вдалося провести спостереження за кулястиками із Zoom та Барлоу. Окуляр перетворився з 16–8 на приблизно 13–6,5 мм.
Форма та інтенсивність астигматизму теж змінилися — стріли перетворилися на коротші палички.
На М13 я сповна оцінив нову конфігурацію, рівень "збільшення" став цікавим для зоряних скупчень, а довгий кінець перетворився одразу у робочий.

Після цього експерименту я зрозумів, що якщо на ринку немає Zoom, який задовольняє мої потреби, я його створю сам. За підрахунками, саме SV230 20–8 мм + Dakin Barlow має стати тим окуляром, що покриє всі бажані мною збільшення на DOB10.
Поки планую користуватися зумом SV245, для нього я також придбав на барахолці колесо фільтрів 1.25" і переконався, що на такому окулярі відсутнє віньєтування. Мій лінивий сетап майже досяг апогею. У США б.в. ринок почав все частіше видавати Zoom за приємними цінами. Однак треба почекати ще або зловити щасливий купон на AliExpress.

Також вчора я порівняв Houdini 12mm, ZoomSV245 та XWA 5mm по різних кулястиках. І також просканував Лебедя.
Так, Zoom надто відстав від Houdini, але для літнього забрудненого пилом наба, я оберу його. Незважаючи на те, що Houdini дає криштально чистий контраст та точкові зірки по всьому полю. SV245 за проникненням показує ті ж зірки, що і XWA, але фон неба в ньому сірий. Яскраві зорі за межами поля блікують, а кольоропередача по зорі Альбієро, показала, що Zoom також розмиває і кольори. Жовто-блакитна пара була явно блідішою за вид у XWA. А Houdini був настільки насиченим, що моментами захоплювало подих.
Записаний
Подякували

Slava80

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 845
  • Kyiv southern suburb
« Відповідь #24 : 19 Травня 2026, 00:27:29 »
. - .

Якщо згадали за подвійні зірки - мені складно промовчати) Чому так - досить поглянути історію відкритих мною тем.
Альбірео (саме так правильно написати) свого роду індикатор, як і багато інших кратних пар, для оптики. Як телескопа, так і окулярів.
У мене також був період використання зум-окулярів, 8-10 років тому, і якщо візуальні вимоги невисокі, до певного моменту його вистачає.
У мене цей момент настав доволі швидко, і я перейшов на Баадер не зум, ортоскопіки японські та інші гарні окуляри. Якщо основний інструмент мій - ED рефрактор, то лімітуючий фактор при спостереженні, окрім умов самого спостереження і стану спостерігача, буде якраз окуляр.
Знаходьте якісні окуляри, вкладайтеся у добре розраховану дорогу оптику. Це один шлях
Інший - швидке спостереження і використання усього, що їх спрощує і прискорює, у тому числі зум. Кожен обирає свої приорітети виробить свої помилки і свої висновки з них.
Записаний
"різниця між ними в тому, що вони однакові" (с)
Orion 100ED, Orion 80/400 achromat, SCT C8, SW AzGTi, Celestron Advanced GT, DeepSkyEQ4.
http://www.astrobin.com/users/Slava80/

Андрій1939

• Минає день, минає ніч
« Відповідь #25 : 06 Червня 2026, 16:28:30 »
. - .

Якщо згадали за подвійні зірки - мені складно промовчати) Чому так - досить поглянути історію відкритих мною тем.
Альбірео (саме так правильно написати) свого роду індикатор, як і багато інших кратних пар, для оптики. Як телескопа, так і окулярів.
У мене також був період використання зум-окулярів, 8-10 років тому, і якщо візуальні вимоги невисокі, до певного моменту його вистачає.
У мене цей момент настав доволі швидко, і я перейшов на Баадер не зум, ортоскопіки японські та інші гарні окуляри. Якщо основний інструмент мій - ED рефрактор, то лімітуючий фактор при спостереженні, окрім умов самого спостереження і стану спостерігача, буде якраз окуляр.
Знаходьте якісні окуляри, вкладайтеся у добре розраховану дорогу оптику. Це один шлях
Інший - швидке спостереження і використання усього, що їх спрощує і прискорює, у тому числі зум. Кожен обирає свої приорітети виробить свої помилки і свої висновки з них.

Дякую за відповідь.

Так, ваш журнал читав, тримаю інформацію з нього на той час, коли теж захочу спостерігати кратні зоряні системи. Той самий Альбірео заворожує,  особливо з окуляром Houdini.

Швидкий сетап приніс свої плоди. Для розсіяних та кулястих скупчень і туманностей він цілком хороший.
Майже зібрав 2 набори для візуалу.

Один для швидких погляденьок, 2 Zoom окуляри, барлоу 1.25х та колесо фільтрів 1.25" з ОІІІ, UHC, H-beta.

Інший детальний. Фільтри 2", те саме + SkyGlow.
Для повного набору зі всеукраїнського турне почекаю SkyRover 20 mm 100°. І докуплю якийсь 9 мм.

В кожен поклав по 1 red dot, адаптери,  серветки для чистки.

Сумки для косметики норм, але треба покращити. Додати паралону на дно та на верх. Укріпити полички.

З таким кейсом простіше спостерігати частіше. Все під рукою. Особливо швидко із zoom кейсом, один окуляр і колесо для всього.
Записаний
Подякували

Андрій1939

• Минає день, минає ніч
« Відповідь #26 : 06 Червня 2026, 16:29:14 »
. - .

Дякую за відповідь.

Так, ваш журнал читав, тримаю інформацію з нього на той час, коли теж захочу спостерігати кратні зоряні системи. Той самий Альбірео заворожує,  особливо з окуляром Houdini.

Швидкий сетап приніс свої плоди. Для розсіяних та кулястих скупчень і туманностей він цілком хороший.
Майже зібрав 2 набори для візуалу.

Один для швидких погляденьок, 2 Zoom окуляри, барлоу 1.25х та колесо фільтрів 1.25" з ОІІІ, UHC, H-beta.

Інший детальний. Фільтри 2", те саме + SkyGlow.
Для повного набору зі всеукраїнського турне почекаю SkyRover 20 mm 100°. І докуплю якийсь 9 мм.

В кожен поклав по 1 red dot, адаптери,  серветки для чистки.

Сумки для косметики норм, але треба покращити. Додати паралону на дно та на верх. Укріпити полички.

З таким кейсом простіше спостерігати частіше. Все під рукою. Особливо швидко із zoom кейсом, один окуляр і колесо для всього.

Стандартний.
Записаний
Подякували