Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
04 Травня 2026, 03:07:28

Увійти

google

Автор Тема: AI для написання власного астрософта  (Прочитано 29 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

LifeIsGood

• Клуб Астрополіс, Модератор
  • Подяк: 448

Всім привіт. Хотів поділитися своїм дуже позитивним досвідом використання AI для вирішення власних завдань, а саме CODEX а саме OpenAI.
У мене було в далеких планах написати софт-помічник для колімації Ньютона за допомогою камери. Типу як OKAL але я хотів, щоб воно працювало із камерою Баслер, яка у мене вже була. Є схожий софт, який називається Collimation Circles, але він теж не працює із Баслер.
Хто працював із камерами знає, що вивчати їх API - це гемор ще той. UI я просто ненавиджу :) Щоб оце мишою все тягати, zoom/pan.  З допомогою CODEX у мене на все про все, із дизайном UI зайняло, може 40 хвилин. Я був просто шокований наскільки все швидко спрацювало.
Ось пара скріншотів. На скріншо тах можна побачити результат колімації Ньютона. Видно кільце по фокусеру, по вторинному дзеркалу,по мітці на первинному на по мітці навколо камери.
Записаний

LifeIsGood

Re: AI для написання власного астрософта
« Відповідь #1 : Вчора в 20:27:40 »
. - .

Другий приклад - це плагін колімації по зіркам для NINA. Якщо на Пітоні я прогамую сам, і попередній софт я міг написати б сам (за тиждень, мабуть). Тот тут С# .NET в яких я взагалі не шарю (і не хочу розбиратися). Але за допомогою CODEX за годину зміг створити працюючий плагін. Він ще не закінчений, але мінімальний функціонал вже є.
Плагін знаходить зірки, аналізує їх ексцентрисітет і малює heatmap з рекомендацією, куди потрібно рухати картинку гвинтами на головному дзеркалі, щоб покращити колімацію.
Записаний

LifeIsGood

Re: AI для написання власного астрософта
« Відповідь #2 : Вчора в 20:30:56 »
. - .

Я раніше використовував ChatGPT, коли мені потрібно було написати якусь окрему функцію, або бойлерплейт. І він це робив доволі непогано, але так щоб написати з 0 всю програму у мене не виходило. З Кодексом + останній чат це просто мрія.
Раніше казали, что ideas are cheap, execution is everything. Зараз у мене закінчилися ідеї, щоб я ще міг зробити, щоб щось покращити.
КОротше кажучі, якщо ви ще не пробували - саме час починати.
Записаний
Подякували