Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
18 Червня 2026, 05:53:31

Увійти

google

Автор Тема: AI для написання власного астрософта  (Прочитано 475 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

LifeIsGood

• Клуб Астрополіс, Модератор
  • Подяк: 455
AI для написання власного астрософта
« : 03 Травня 2026, 20:09:42 »
. - .

Всім привіт. Хотів поділитися своїм дуже позитивним досвідом використання AI для вирішення власних завдань, а саме CODEX а саме OpenAI.
У мене було в далеких планах написати софт-помічник для колімації Ньютона за допомогою камери. Типу як OKAL але я хотів, щоб воно працювало із камерою Баслер, яка у мене вже була. Є схожий софт, який називається Collimation Circles, але він теж не працює із Баслер.
Хто працював із камерами знає, що вивчати їх API - це гемор ще той. UI я просто ненавиджу :) Щоб оце мишою все тягати, zoom/pan.  З допомогою CODEX у мене на все про все, із дизайном UI зайняло, може 40 хвилин. Я був просто шокований наскільки все швидко спрацювало.
Ось пара скріншотів. На скріншо тах можна побачити результат колімації Ньютона. Видно кільце по фокусеру, по вторинному дзеркалу,по мітці на первинному на по мітці навколо камери.
Записаний
Подякували

LifeIsGood

Re: AI для написання власного астрософта
« Відповідь #1 : 03 Травня 2026, 20:27:40 »
. - .

Другий приклад - це плагін колімації по зіркам для NINA. Якщо на Пітоні я прогамую сам, і попередній софт я міг написати б сам (за тиждень, мабуть). Тот тут С# .NET в яких я взагалі не шарю (і не хочу розбиратися). Але за допомогою CODEX за годину зміг створити працюючий плагін. Він ще не закінчений, але мінімальний функціонал вже є.
Плагін знаходить зірки, аналізує їх ексцентрисітет і малює heatmap з рекомендацією, куди потрібно рухати картинку гвинтами на головному дзеркалі, щоб покращити колімацію.
Записаний
Подякували

LifeIsGood

« Відповідь #2 : 03 Травня 2026, 20:30:56 »
. - .

Я раніше використовував ChatGPT, коли мені потрібно було написати якусь окрему функцію, або бойлерплейт. І він це робив доволі непогано, але так щоб написати з 0 всю програму у мене не виходило. З Кодексом + останній чат це просто мрія.
Раніше казали, что ideas are cheap, execution is everything. Зараз у мене закінчилися ідеї, щоб я ще міг зробити, щоб щось покращити.
КОротше кажучі, якщо ви ще не пробували - саме час починати.
Записаний
Подякували

ds40a

• Подяк: 504
  • Дмитро Сорока. Слава Україні !
У мене
« Відповідь #3 : 04 Травня 2026, 10:45:58 »
. - .

У мене є дві ідеї для руху у перед ;)  1. Автоматична юстировка. 2. Авто полярне вирівнювання.
Записаний
Подякували

LifeIsGood

« Відповідь #4 : 04 Травня 2026, 11:51:36 »
. - .

І перший і другий проект є дещо hardware heavy. Але, думаю, AI дозволить скоротити час написання в рази. До речі, автополярку я пачив вже у відкритому доступі десь, але не пам'ятаю де само.
Записаний

Саша Наумов

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 659
  • Refractorman
« Відповідь #5 : 04 Травня 2026, 13:45:35 »
. - .

Граюсь наразі з автономним визначенням де полюс світу, на базі RPi і камери з сенсором типу IMX.
Не HW-heavy аж ніяк.
Це буде довго, але я присягаюсь - не використовуватиму ШІ.
Інакше воно мені один кадр оброблятиме "півгодини".
Одна річ - спитати, що таке "scipy.ndimage.filters.median_filter" (наприклад, бо то я і сам знаю що таке), а інша справа - писати код замість мене. Як в тому мультику, "а ви ще й їсти замість мене будете?"

Є цікавий відкритий проект призначений для plate solve, називається cedar-solve, але воно написано на пайтоні і тому доволі повільно працює навіть на великих машинах.
Записаний
Agema SD 150 + WS-400

tlgleonid

• Moderator
  • Подяк: 1041
« Відповідь #6 : 07 Травня 2026, 08:32:48 »
. - .

На сьогодні platesolve3 на старенькому і слабенькому мініПК вирішу кадр менше, ніж за секунду. Тому точне виставлення полярної осі, коли полюс світу закритий будинками займає менше хвилини з Ніна. Фактично все здійснюється в реальному часі. Я бачу, наскільки неточно стоїть полярна вісь і які гвинти і куди треба крутити. Кручу, поки не докручу до нулів і готово. Але крутити маю я сам. А є вже монтування, які це автоматизувати повністю.
Ще цікава задачка - додати до Ніна плагін, який буде по данных проміру матриці вказувати, які гвинти на тільт і треба крутити і на який кут, щоб нахил зробити нульовим.
Записаний
Задокументировано наблюдение  >1500 Deepsky объектов.
ТАЛ75R, GSO 8" 1:4 +HEQ5Pro SynScan+ZWO ASI183MM+ZWO ASI178MM+PlayerOne Uranus C+фильтры R,V, 265мм и 415 мм Добсоны HandMade+o3+hb+uhc+...
FAQ по любительской астрономии

LifeIsGood

« Відповідь #7 : 07 Травня 2026, 10:31:21 »
. - .

Тому точне виставлення полярної осі, коли полюс світу закритий будинками займає менше хвилини з Ніна. Ф
Згоден, з появою Ніна проблема виставлення полярної осі просто зникла. Додавати складну механіку для автоматичного виставлення полярки, мені здається, марна трата часу, ЯКЩО тільки це не проект заради проекту (яки ми всі любимо).
Записаний