Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
26 Квітня 2024, 01:23:11

Увійти

google


Автор Тема: Панове, викладайте свої "десятки"!  (Прочитано 3099 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Чебуратор

  • Клуб Астрополіс
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 1506
  • Подяк: 76
  • Химик, он же циник...
    • Вселенная, Пространство, Время
Панове, викладайте свої "десятки"!
« : 20 Вересня 2007, 18:33:15 »
. - .

Давно вже хотів підняти цю тему, ось нарешті руки дійшли.  :SLA:

Пропоную всім присутнім викласти сюди 10 своїх найулюбленіших об'єктів далекого космосу (deep-sky, якщо комусь більше подобається анґломовний термін). Моя "десятка" подана нижче.

Два необхідних уточнення.

1. "Далекий космос" - це все, що знаходиться за межами Сонячної системи (кометної хмари Епіка-Оорта).

2. Жодних фільтрів при спостереженнях я не використовував - можливо, в їх присутності картина би трохи змінилася.

Отже.

1. Зірка Барнарда. Начебто цілком непримітна зірочка, але досить виразно виглядає у середні апертури, помітно червоний колір (чур, не поднимать здесь споры о цвете звезд/туманностей). До того ж це найближча "одинарна" зірка і одночасно найближча зірка північної півкулі неба. Не кажу вже про її власний рух, який можна помітити за 3-4 роки спостережень.

2. Гамма Андромеди - подвійна зірка (10"), дуже гарні кольори компонентів, у наших широтах її видно не гірше, ніж "класичну" Альбірео.

3. NGC 6633 Розсіяне скупчення (Змієносець). Як на мене, дуже навіть симпатичне. І просто, як то кажуть, "припало до серця".

4. M5 Кулясте скупчення (Змія). Якось воно не сильно "сяє" серед більшості спостерігачів, проте насправді дуже приємний об'єкт, його неважко знайти, в добрих умовах видно неозброєним оком.

5. M42, або ж Туманність Оріона. Вибачте за тривіальність, але це, як не крути, найгарніша та найяскравіша область зоретворення у наших найближчих околицях.

6. NGC 2392 - симпатична планетарочка в Близнюках ("Ескімос"). Досить яскрава й одночасно не дуже маленька.

7. Cr 399 ("Coathanger"). Астеризм (а може, зоряне скупчення - щось я тута трохи розгубився останнім часом), його російська назва "вешалка" (як і анґлійська, з якої вона перекладена) мені не подобається, нової ще не придумав, у всякому разі - виглядає непогано, особливо при невеликих збільшеннях.

8. Туманність "Е", або ж B142-143. Ще один "об'єкт Барнарда" - темна туманність біля зірки Альтаїр.

9. NGC 6822. І знову відкриття Барнарда - цього разу галактика. Знаходиться ближче, ніж Туманність Андромеди. Побачити важко, але навіть у SkyMaster видно неправильну форму, а з апертурою від 300 мм є надія розділити на зірки.

10. NGC 4565. Галактика у Волоссі Вероніки. Взагалі-то їх таких, повернутих до нас ребром, чимало, але ця мені особливо сподобалась.

Здається, нічого не забув.

Записаний
Какие могут быть ракеты, когда на каждом чертеже вождя великого портреты рисует кульман сам уже? (© Л.Каганов)

tlgleonid

  • Moderator
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 7248
  • Подяк: 819
Re: Панове, викладайте свої "десятки"!
« Відповідь #1 : 21 Вересня 2007, 10:54:45 »
. - .

Складні умови. Адже найулюбленіші мої діпи спостерігаються лише зі спецфільтрами: Серп, мітла, Каліфорнія, Jones1…  Але спробую:

1. NGC 6791 - Зоряне скупчення в Лірі . Містить біля 300 слабких зірок, які в мої 265мм майже не спостерігаються. Саме тому це скупчення виглядає, як яскрава дифузна пляма розміром біля 10 кутових хвилин.

2. NGC 2419 - Цікаве кулясте скупчення у сузір’ї Рисі. Серед подібних об’єктів виділяється тим, що розташоване поза межами нашої галактики, але спостерігається навіть у порівняно невеликі телескопи. Воно носить назву «Міжгалактичний мандрівник». До нього відстань біля 200 тис. св. років Можливість його побачити залежить від прозорості неба і на темному небі добре спостерігається в мої 150мм, однак і в 265мм воно не розділяється на зірки.

3. NGC4631 Яскрава і цікава голкоподібна галактика у Гончих псах. Вона настільки яскрава, що її я бачив у Алькор. (65мм) Дуже вузька і витягнута (майже не 10 кутових хвилин), однак відрізняється від інших голкоподібних галактик незвичною формою. З одного боку вона має утовщення, а з іншого - ні. За це вона серед аматорів отримала назву «Кит»

4. NGC457 Надзвичайно гарне розсіяне скупчення в Кассіопеї. Мало  кого воно не схвилює. Скупчення утворене пів сотнями зірок, що розташовані майже симетрично і нагадують тулуб пугача (сови). А дві яскраві зірки схожі на її очі. Виділяється також група порівняно яскравих зірок, що йдуть дугою і утворюють хвіст птаха. Це скупчення можна спостерігати і в малі інструменти, однак найбільші враження воно викликало в мене при спостереженні в 150 та 265мм телескопи.

5. NGC2371 Цікава планетарна туманність у Близнюках. Каталоги дають їй 13 зоряну величину, однак насправді вона значно яскравіша і спостерігається в інструменти від 100мм. При малих збільшеннях здається, що тут поряд притиснулося дві маленькі туманності, однак при більших збільшеннях видно, що це одна туманність, що складається з двох трикутників, які з’єднані своїми вершинами. В 150-265мм вона нагадує метелика, що носять на шиї бармени. Ця туманність відноситься до класу біполярних туманностей, як М27, однак форма в неї виділяється більш різко.

6. 3C 273 - Квазар у сузір’ї Діви. Це найяскравіший квазар, який ще можна спостерігати у порівняно невеликі телескопи (від 150мм)  Відстань до нього десь від 2 до 3 млрд. св. років, тому це мабуть найвіддаленіший об’єкт, який можна спостерігати у аматорські телескопи. Спостерігати його цікаво ще й тому, що блиск його змінний і є поряд зручні зірки для порівняння.

7. PK 64 +5.1 - Планетарна туманність у Ле¬беді. Ця туманність відрізняється від багатьох подібних тим, що вона не виділяється фільтром О3, тому що складається майже повністю з водню. Тому вона отримала назву Во¬дневої зорі Кем¬пбел¬ла (Campbell’s Hydrogen Star). Це дуже яскрава, однак маленька і майже зореподібна туманність, що спостерігається навіть у Алькор. Відрізнити її від зірок мені вдалося лише в 265мм. Складність полягає ще в тому, що вона підсвічується яскравою помаранчевою зіркою і деякі спостерігачі приписують цей колір і туманності. Однак, якщо скористатися фільтром Аш-Бета, можна зрозуміти, що насправді вона могла б мати синій колір.

8. IC 342 Галактика у сузір’ї Жирафа. Це несподівано нескладний об’єкт на темному небі. При 50х він нагадує велику дифузну туманність, але через певний час розумієш, що це галактика, схожа на М33. Спостерігаються і темні провали і згущення в рукавах.

9. J 900 Планетарна туманність в Близнюках. Я побачив в цьому місці еліптичний диск зі складною внутрішньою формою. В цій планетарній туманності також виділяється біполярна складова. Однак ця «планетарка» має більш складну форму і декілька підсистем. Спостерігати її дуже зручно, оскільки поряд знаходиться порівняно яскрава зірка і наводитися на різкість при значних збільшеннях по ній дуже зручно.

10. NGC4666. Галактика у Діві. Я її довго не міг побачити і мені навіть здалося пілся багатьох спроб, що диявольські три шістки в цьому частково винні. Однак потім з’ясувалося, що на моїй мапі зоряного неба вона була нанесена неправильно. Виправивши помилку я її швидко знайшов. Звичайна галактика, мало чим відрізняється від їй подібних. Чим же вона мені так сподобалась ця нічим непримітна, ординарна галактика. Не знаю. Мабуть тим, що довго не міг її побачити. І взагалі,  «Любов зла, полюбиш і козла».

Тепер цікаво, що ж напише другий модератор розділу. Адже він, наскільки мені відомо ще не зіпсований різними фільтрами...

Записаний
Задокументировано наблюдение  >1500 Deepsky объектов.
ТАЛ75R, GSO 8" 1:4 +HEQ5Pro SynScan+ZWO ASI183MM+ZWO ASI178MM+PlayerOne Uranus C+фильтры R,V, 265мм и 415 мм Добсоны HandMade+o3+hb+uhc+...
FAQ по любительской астрономии

Іван Сотник

  • Клуб Астрополіс, Модератор
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 855
  • Подяк: 124
Re: Панове, викладайте свої "десятки"!
« Відповідь #2 : 21 Вересня 2007, 12:49:25 »
. - .

Тепер цікаво, що ж напише другий модератор розділу. Адже він, наскільки мені відомо ще не зіпсований різними фільтрами...
Фильтрами нет, а вот апертурой разбалован прилично. ;D
Записаний
Небосхил - ясних зірочок рій,
ти, завмерши, дивуйся і мрій!
ТМШ, БПВ 7х50

SP

  • Moderator
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 4627
  • Подяк: 1244
Re: Панове, викладайте свої "десятки"!
« Відповідь #3 : 21 Вересня 2007, 20:40:20 »
. - .

Другий модератор зараз геть зiпсований тим, що виконує обов’язки голови виборчої комисії і зовсім не має вільного часу.
Записаний

Чебуратор

  • Клуб Астрополіс
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 1506
  • Подяк: 76
  • Химик, он же циник...
    • Вселенная, Пространство, Время
Re: Панове, викладайте свої "десятки"!
« Відповідь #4 : 23 Вересня 2007, 04:40:36 »
. - .

Складні умови. Адже найулюбленіші мої діпи спостерігаються лише зі спецфільтрами...
:hz: Я взагалі-то це в якості "умови" не висував (от жеж, як не пиши - все одно зрозуміють неправильно  :'( ). Навпаки, було б цікаво подивитися на "десятку з фільтром", або ж на комбіновану.

От мені інша умова спала на думку: підібрати такі об'єкти, "щоб людям було не соромно показати". Тобто щоб не виникало ситуації, коли якусь супергарну цяцьку буде бачити тільки той, хто навів на неї телескоп, а інші в кращому разі помітять щось незрозуміле бічним зором...
Записаний
Какие могут быть ракеты, когда на каждом чертеже вождя великого портреты рисует кульман сам уже? (© Л.Каганов)

alex06

  • Клуб Астрополіс
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 150
  • Подяк: 0
  • Мне за Плутон обидно!А Вам!?
Re: Панове, викладайте свої "десятки"!
« Відповідь #5 : 02 Жовтня 2007, 13:23:17 »
. - .

Складні умови. Адже найулюбленіші мої діпи спостерігаються лише зі спецфільтрами...
:
От мені інша умова спала на думку: підібрати такі об'єкти, "щоб людям було не соромно показати". Тобто щоб не виникало ситуації, коли якусь супергарну цяцьку буде бачити тільки той, хто навів на неї телескоп, а інші в кращому разі помітять щось незрозуміле бічним зором...

Ну,тогда Луна,Солнце в максимуме,М44,М45,М42,М32,мюЦефея ну и парочку планет из
имеющихся в ассортименте.Это не my favorites,это мой набор для любопытствующих,
когда достают... :D
Записаний
SWDob10"Syn Scan;SW1309EQ2;SW707AZ2;МАК-Интес 150\1800;БПЦ25х100,20х60;12х60

Чебуратор

  • Клуб Астрополіс
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 1506
  • Подяк: 76
  • Химик, он же циник...
    • Вселенная, Пространство, Время
Re: Панове, викладайте свої "десятки"!
« Відповідь #6 : 03 Жовтня 2007, 00:13:44 »
. - .

Ну,тогда Луна,Солнце в максимуме,М44,М45,М42,М32,мюЦефея ну и парочку планет из имеющихся в ассортименте...
Що, так прямо М32?  :o І всі "любопытствующие" бачать без проблем?  ;D

До речі, названо тільки 9 об'єктів. Хто десятий?  ;)
Записаний
Какие могут быть ракеты, когда на каждом чертеже вождя великого портреты рисует кульман сам уже? (© Л.Каганов)

Saxx

  • Клуб Астрополіс
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 1642
  • Подяк: 59
Re: Панове, викладайте свої "десятки"!
« Відповідь #7 : 03 Жовтня 2007, 02:06:04 »
. - .

У меня десятка "чтоб людям не стыдно показать". Выбрал именно эти, так как научился на них наводиться почти мгновенно, не утомляя зрителей поисками (учился на ЮН2006 на добе без искателя :))
 М45 - постараться увидеть как можно больше звёзд невооружённым взглядом (обычно 8шт), М13, М11, М17, М20 (увидеть ещё и прожилки), М57, М27 (можно и с фильтром Оlll), М31 (глазом и в телескоп) - весьма достойно выглядят, М42 (особенно с прожилками в ньютон 254мм) - полный отпад, хи и аш Персея тоже ничего.

Пы.Сы. 2 alex06: Касторыч вроде ставил условие исключительно про дипскаи писать  :shuffle:
Записаний
FAQ по аматорській астрономії © від Л. Ткачука
SW DOB 10",  Delta Optical-GSO 8" F/4 M-LRN OTA, SW ED80pro, SW Р13065, БПЦ 20х60, EQ-6 Pro SynScan, EQ-3.

Астротурист

  • Offline Offline
  • Повідомлень: 2113
  • Подяк: 23
  • Забанений!
  • Дорогу осилит идущий!
    • Астротурист - астрономия в горном Крыму!
Re: Панове, викладайте свої "десятки"!
« Відповідь #8 : 03 Жовтня 2007, 05:07:32 »
. - .

Десять сходу не назову, может, чуть позже.
А пока хотел бы озвучить
1. NGC891 - объект не из легких, но впечатляющий. Андромеда.
2. М76 - "Малая гантель", красивая мелкая планетарка. Персей, кажется.
3. М82 - за ее разорванность и пылевые прожилки.

alex06

  • Клуб Астрополіс
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 150
  • Подяк: 0
  • Мне за Плутон обидно!А Вам!?
Re: Панове, викладайте свої "десятки"!
« Відповідь #9 : 03 Жовтня 2007, 10:50:31 »
. - .

Ну,тогда Луна,Солнце в максимуме,М44,М45,М42,М32,мюЦефея ну и парочку планет из имеющихся в ассортименте...
Що, так прямо М32?  :o І всі "любопытствующие" бачать без проблем?  ;D

Даже в бинокль...Хотя особых восторгов не бываетА шо,для вас это проблемный объект? ;)
Ну,а десятый,конечно Хи и Аш Персея,совсем упустил... 8)
P.S.Ещё раз-это не my favorites,мои поглубже будут ;)
« Останнє редагування: 03 Жовтня 2007, 10:56:45 від alex06 »
Записаний
SWDob10"Syn Scan;SW1309EQ2;SW707AZ2;МАК-Интес 150\1800;БПЦ25х100,20х60;12х60

Чебуратор

  • Клуб Астрополіс
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 1506
  • Подяк: 76
  • Химик, он же циник...
    • Вселенная, Пространство, Время
Re: Панове, викладайте свої "десятки"!
« Відповідь #10 : 03 Жовтня 2007, 17:54:40 »
. - .

2 alex06: Касторыч вроде ставил условие исключительно про дипскаи писать
Та лядно... То ж я не умови висував, а пояснив СВОЇ критерії відбору. До речі, якщо хтось не помітив: я намагався, щоб об'єкти різних класів були представлені більш-менш рівномірно. Але і цього теж катеґорично не вимагаю.

Звичайно, найгарніше видовище на небі, абсолютний, тасазать, хіт - сонячна корона. Тільки ж самі разумієте, які з нею проблеми...
Записаний
Какие могут быть ракеты, когда на каждом чертеже вождя великого портреты рисует кульман сам уже? (© Л.Каганов)

blackhaz

  • Offline Offline
  • Повідомлень: 442
  • Подяк: 0
Re: Панове, викладайте свої "десятки"!
« Відповідь #11 : 03 Жовтня 2007, 18:37:38 »
. - .

Вот люблю я эти темы, пробачьте за русский.  :beer:

Я вообще сильно удивлён интереснейшими списками Касторыча и Леонида. Видимо, такие чарт-листы меняются с опытом. Пока, с моим скудным опытом наблюдений DSO, мне никак не очевидна прелесть трудных объектов, поэтому привожу свой попсовый список на текущий момент. Комментарии оставил английские, т.к. веду свой чарт на этом языке.

M13 Great Glob Cluster in Hercules                Myriad of *s, rich and bright
M42 The Orion Nebula with Theta Orionis (Trapezium Cluster)      Lots of details, v bright         
M3 Globular Cluster in Canes Venatici               Lots of *s
M27 Dumbbell Nebula in Vulpecula               V bright in rich field
M57 Ring Nebula in Lyrae                   Round shape, bright
M31 Andromeda Galaxy with M32 and M110 Andromeda Satellite Galaxies    V large and bright, dust lane               
M56 Globular Cluster in Lyra                  Lots of *s in v rich field
M51 Whirlpool Galaxy in Canes Venatici                        Face-on with spiral arms
M11 Wild Duck Cluster in Scutum                Irregular, lots of *s in rich field
NGC 869 and 884 Double Cluster in Perseus             V large and bright   
M24 Saggitarius Star Cloud                  V large, lots of *s, window thru MW dust
NGC 457 Owl Cluster in Cassiopeia               Owl-shape, fun!
M81 Bode's Galaxy in Ursa Major and M82 Cigar Galaxy in Ursa Major      Large and bright, dust irregularities         
NGC 6826 Blinking Planetary in Cygnus               Prominent B-G color and central star
NGC 7662 Blue Snowball Nebula                  Prominent blue
M71 Globular Cluster in Sagitta                  Triangular shape, lots of *s
M67 King Cobra Open Cluster in Cancer               Lots of *s, rich               
NGC 2392 The Eskimo Nebula in Gemini               B-G color and central star
M37 Open Cluster in Auriga                  Bright and rich
NGC 6543 Cat's Eye Nebula in Draco               V bright, B-G color and central star
M47 Open Cluster in Pyxis                  V bright, v colorful *s
M108 Galaxy in Ursa Major                  Bright, elongated, dust irregularities

Список можно подытожить - люблю яркие, легкодоступные и цветные объекты.  :shuffle:  :)
Записаний
Photos and Projects: http://www.bcsatellite.net/bao/

Slayax

  • Offline Offline
  • Повідомлень: 388
  • Подяк: 0
Re: Панове, викладайте свої "десятки"!
« Відповідь #12 : 03 Жовтня 2007, 20:41:33 »
. - .

Цитата: Кастор Касторыч
Звичайно, найгарніше видовище на небі, абсолютний, тасазать, хіт - сонячна корона. Тільки ж самі разумієте, які з нею проблеми...
ну тогда: солнечное, лунное затмение, метеорный дождь, яркий болид, новая/сверхновая и т.д.))
можно прилепить еще полярное сияние.
Это не мои объекты наблюдений, а потенциальные хиты.)
Записаний