Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
26 Червня 2025, 09:35:57

Увійти

google

Автор Тема: Обсуждение журнала "ВПВ"  (Прочитано 157580 раз)

0 Користувачів і 4 Гостей дивляться цю тему.

Чебуратор

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 77
  • Химик, он же циник...
    • Вселенная, Пространство, Время
Re: Обсуждение журнала "ВПВ"
« Відповідь #120 : 15 Жовтня 2006, 13:25:45 »
. - .

в метро біля чернігівської якийсь дядько ходив і продавав журнал....
старі номери. по 3 грн.
купив за 2004 рік, згальмував координати його взяти.
А моїх тобі не досить?  ???  ;)
Записаний
Какие могут быть ракеты, когда на каждом чертеже вождя великого портреты рисует кульман сам уже? (© Л.Каганов)

oberon

• Подяк: 0
  • бобер-профессионал
    • фотки ложу сюда
Обсуждение журнала "ВПВ"
« Відповідь #121 : 15 Жовтня 2006, 19:14:46 »
. - .

дик вова, не в тому справа. просто ділюся враженнями від того, що відбулося.
журнал популяризують в метро, отже робиться висновок...
а ти хіба продаєш старі номери? принось, якщо є.
Записаний
γνῶθι σεαυτόν

KMM

• Подяк: 55
« Відповідь #122 : 17 Жовтня 2006, 08:07:59 »
. - .

старі номери. по 3 грн.
Я его видел ещё месяц назад. Только в промежутке между Гидропарком и Днепром. Похоже, он ходит по всей наземной части линии.
Записаний

astroman

• Гість
« Відповідь #123 : 17 Жовтня 2006, 13:40:02 »
. - .

старі номери. по 3 грн.
Я его видел ещё месяц назад. Только в промежутке между Гидропарком и Днепром. Похоже, он ходит по всей наземной части линии.
Мне  тоже  он  повстречался  в метро ( Левобережная- Гидропарк) .
Записаний

Чебуратор

• Клуб Астрополіс
  • Химик, он же циник...
« Відповідь #124 : 17 Жовтня 2006, 14:51:27 »
. - .

дик вова, не в тому справа. просто ділюся враженнями від того, що відбулося.
журнал популяризують в метро, отже робиться висновок...
Наш менеЗжер роздає ретро-номери на реалізацію, а де і як їх реалізують - то вже трохи не його справа. В метро? Будь ласка! Нема в нас грошей на "біґмордівську" рекламу...

Цитувати
а ти хіба продаєш старі номери? принось, якщо є.
Дык... таво... конкретизуй трохи. Їх зараз вже, якщо порахувати, 27 набирається (без №1 за 2004 рік, який уже закінчився  :'( ). Або домовимося - під'їдеш до редакції та вибереш, які треба.

Я вже, звичайно, тягав 1 (одну) пачку - 50 номерів - на "Южные ночи", просто я на клуб зазвичай не прямо з редакції біжу, аблом зайві кілометри з таким вантажем по місту накручувати...
Записаний
Какие могут быть ракеты, когда на каждом чертеже вождя великого портреты рисует кульман сам уже? (© Л.Каганов)

oberon

• Подяк: 0
  • бобер-профессионал
    • фотки ложу сюда
Обсуждение журнала "ВПВ"
« Відповідь #125 : 17 Жовтня 2006, 15:13:04 »
. - .

ок, домовимось в приваті.
Записаний
γνῶθι σεαυτόν

Чебуратор

• Клуб Астрополіс
  • Химик, он же циник...
Октябрьский номер "ВПВ"
« Відповідь #126 : 31 Жовтня 2006, 16:16:50 »
. - .

С некоторой задержкой (сам только вчера в руки взял) сообщаю о выходе в свэт 29-го  (октябрьский 2006 г.) номера журнала "Вселенная..." (дальше вы знаете  ;) ). Материалов в этот раз относительно немного, но зато массивные - один Марс на 10 страниц (такая себе компенсация вынужденной невидимости Красной Планеты). Общее представление о гамма-вспышках и о том, как их наблюдать, немножко философии на тему внеземных цивилизаций и, конечно, аччот об Урании - на страницу, размахнулся бы и больше, но места не хватало. К аччоту прилагается групповое фото неплохого качества.
Записаний

KMM

• Подяк: 55
« Відповідь #127 : 01 Листопада 2006, 08:22:02 »
. - .

Опять такой "жирный" Марс? Может не надо о нём так часто и много?
Записаний

Чебуратор

• Клуб Астрополіс
  • Химик, он же циник...
« Відповідь #128 : 01 Листопада 2006, 19:12:33 »
. - .

Опять такой "жирный" Марс? Может не надо о нём так часто и много?
На самом деле у нас давно уже таких мощных подборок по Марсу не было. А тут ещё и мартирьяльчику хорошего подвалило...

:shuffle:
Записаний

Іван Сотник

• Клуб Астрополіс, Модератор
  • Подяк: 124
« Відповідь #129 : 06 Листопада 2006, 12:28:35 »
. - .

Купил, наконец-то...
МАРСА МНОГО НЕ БЫВАЕТ!!!
 :up:
Записаний
Небосхил - ясних зірочок рій,
ти, завмерши, дивуйся і мрій!
ТМШ, БПВ 7х50

Чебуратор

• Клуб Астрополіс
  • Химик, он же циник...
Ноябрьский (юбилейно-30-й) номер ВПВ
« Відповідь #130 : 29 Листопада 2006, 17:20:33 »
. - .

Вийшов з друку черговий випуск журналу ВПВ... ой, пробачте, ВПЧ.

Грузить содержанием не буду, только скажу, что главные темы номера - вулканы, тёмная материя и 9-я часть "Истории межпланетных путешествий". В конце - фантастика и "Небо в декабре-феврале".

А чем 30-й номер кардинально отличается от предыдущих 29 - поймёте, как только возьмёте в руки.
Записаний

StephanWhite

• Подяк: 1
  • SkyWatcher Dob 8" Pyrex
Re: Ноябрьский (юбилейно-30-й) номер ВПВ
« Відповідь #131 : 29 Листопада 2006, 17:55:10 »
. - .

Вийшов з друку черговий випуск журналу ВПВ... ой, пробачте, ВПЧ.
Може номер вийшов українською?  :idea:

Записаний

Андрей-Чечако

• Гість
« Відповідь #132 : 29 Листопада 2006, 22:16:46 »
. - .

Разве слово "чебурашка", по-украински с другой буквы начинается :hz:
Записаний

Fura!

• Подяк: 5
  • SW DOB 8"
« Відповідь #133 : 29 Листопада 2006, 23:11:15 »
. - .

А взагалі мене цей журнал почав трохи дратувати! Іноді цікава стаття просто таки перенасичена явно не гуманітарними словами... А шо ж робити мені, чистому гуматарію? Ось про Чорну матерію стаття, в 30му номері. Все почалось добре, а потім пішов набір цікавих слів...
Взагалі деякі статті не професійно написані, точніше, в більшості випадків, погано перекладені з іншої мови.
Для кого ж тоді цей журнал виходить?
Записаний
Хтось купив Celestron Firstscope і думає, що купив телескоп?.. Ну ми ж то знаєм!

Чебуратор

• Клуб Астрополіс
  • Химик, он же циник...
« Відповідь #134 : 30 Листопада 2006, 15:26:00 »
. - .

А взагалі мене цей журнал почав трохи дратувати! Іноді цікава стаття просто таки перенасичена явно не гуманітарними словами... А шо ж робити мені, чистому гуматарію? Ось про Чорну матерію стаття, в 30му номері. Все почалось добре, а потім пішов набір цікавих слів...
Випишіть їх, будь ласка, в окремий хвайл і надішліть мені (або киньте прямо на форум - потім можна витерти). Треба ж знати, кому які слова здаються "негуманітарними"...

Цитувати
Взагалі деякі статті не професійно написані, точніше, в більшості випадків, погано перекладені з іншої мови. Для кого ж тоді цей журнал виходить?

Знов-таки, списачег - в студию. "Деякі" ж не означає "усі", правильно? А нам теж треба працювати над собою!

Разве слово "чебурашка", по-украински с другой буквы начинается :hz:
А где тэг офф-попика?  >:(

Хотя замечание верное! Конечно, с другой!
Записаний

Андрей-Чечако

• Гість
« Відповідь #135 : 30 Листопада 2006, 15:30:30 »
. - .

Вот тебе :P
Записаний

Fura!

• SW DOB 8"
« Відповідь #136 : 30 Листопада 2006, 16:23:57 »
. - .

Цитувати
Випишіть їх, будь ласка, в окремий хвайл і надішліть мені (або киньте прямо на форум - потім можна витерти). Треба ж знати, кому які слова здаються "негуманітарними"...
Ось. Звісно, можете казати, що це я такий тупий, але... :
"Энергия атома совершенно инертна" - будучи дуб-дубом в фізиці мені це тяжко зрозуміти
"Эти силы не только вдребезги разнесли сингулярность, они и сейчас продолжают ее "добивать""
"От характера колебаний зависит облик частицы: масса, заряд спин"
"... согласно законам квантовой механики, материя вблизи горизонта событий черной дыры становится сверхчувствительной к малейшим возмущениям..." - як таких слів заумних нема, а зміст я втратив.
А потім бардак з вимірами.. купа лапок та слів "измерение".
"511 КэВ аннигиляционного излучения..." - це вообще круто загнули! :)

Це тільки частинка з статті. Але мені цих слів вистачило, щоб загубитись.
Коли я відпочивав на морі, я взяв з собою всі журнали ВПВ. Дружина теж любить читати про космос. Але часто вона дратувалась через заумні слова та речення в цікавих статтях.
Я не думаю, що цей журнал є вузько-спеціалізованим. Тому слід вживати більш прості слова для пояснення того чи іншого явища.

Цитувати
Знов-таки, списачег - в студию. "Деякі" ж не означає "усі", правильно? А нам теж треба працювати над собою!
Щодо цього питання. Іноді саме викладення матеріалу є з помилками, проблема навіть не в змісті. Ось візьмемо "Бритва Оккама..." В другому стопчику є 2 речення в яких є аж 4 слова в лапках, мабуть, мають наувазі, переносне значення... або?... або... В багатьох статтях (я не можу навести конкертного прикладу, це є майже в кожному номері) просто втрачається думка, може випадково, а може через переклад. Також, знову таки, лапки в статті "Бритва Оккама ..." мене збили з толку.

Ви не думайте, що я просто чіпляюсь до слів. Просто конкретному гуматірію, такому як я, тяжко ловити зміст статті.
А взагалі журнал мені подобається. Регулярно його купую, читаю, переказую прочитане іншим...
Записаний
Хтось купив Celestron Firstscope і думає, що купив телескоп?.. Ну ми ж то знаєм!

Александр

• Подяк: 3
  • Сделаем мир интересней!
    • Здоровый образ жизни
« Відповідь #137 : 01 Грудня 2006, 01:08:31 »
. - .

"... согласно законам квантовой механики, материя вблизи горизонта событий черной дыры становится сверхчувствительной к малейшим возмущениям..."

Сейчас я смогу дать комментарий по этому пункту. По остальным без оригинала мне не обойтись.

Все дело в том, что для внешнего наблюдателя в классическом подходе, а именно его и представляет ОТО, все, что падает на черную дыру (ЧД), никогда в нее не упадет. Оно быстро приближается к горизонту событий (ГС), но его не пересекает. Вот в этом и кроется описываемая чувствительность. Рассмотрим падающаю на ЧД массивную частицу . В самом деле, квантовая механика говорит, что у нее нельзя с абсолютной точностью измерить и положение и скорость одновременно (школьный курс, это напоминание не к тому, что это нужно знать, а к тому, что это нетрудно восстановить в памяти). А это значит, что частица находится между двух огней: с одной стороны классическая схема требует, чтобы она находилась на таком-то расстоянии от ГС, с каждым мгновением приближаясь к нему все больше и больше, т.е. его положение (в радиальном направлении) определяется со все большей и большей точностью. А с другой стороны квантовая теория требует не забывать при этом про то, что если у нас большая определенность по координате, то ОДНОВРЕМЕННО у нас большая НЕОПРЕДЕЛЕННОСТЬ по скорости. Вот это-то и приводит к повышенной неустойчивости к малейшим возмущениям. Неопределенность означает, что скорость может быть не такой, как мы ее померяли. Она отличается статистически не больше, чем на величину погрешности. А эта погрешность растет просто в бешеном темпе, по мере приближения частицы к ГС, а значит и действительная скорость может быть просто любой.

Как видите обоснование хотя и не сложное, но пространное, да и не каждый его продумает, пока читает статью. Так что Вы правильно делаете, что задаете здесь такие вопросы.

Пожалуйста, делитесь своими замечаниями. От этого только все выиграют: Вы сами, т.к. будете разбираться лучше, другие читатели, т.к. для них в последующем будет учитываться лексикон и стиль изложения, да и редакция, т.к. будут расти и интерес к журналу и, как следствие, его тираж.

Успехов,
Записаний
Ясного неба!

Александр Прокофьев.
Клуб 'AstroDnepr', Днепропетровск

Чебуратор

• Клуб Астрополіс
  • Химик, он же циник...
« Відповідь #138 : 01 Грудня 2006, 17:39:55 »
. - .

Яснєнька...  :-\

Більше, знацца, треба давати підсторінкових коментарів... Але, з іншого боку, якщо їх буде забагато - це теж почне дратувати певну катеґорію читачів, тих, що вважають себе освіченими.  8)

Спробую компенсувати тут цей недолік.

Спін - властивість елементарної частинки, яку можна уявити у вигляді її обертання навколо своєї осі, але насправді це не зовсім так, бо, наприклад, електрон не є такою собі маленькою кулькою - він "розмазаний" у певному просторі навколо ядра (бо, згідно з тим самим принципом невизначеності, його положення ми точно знати не можемо). Сенс поняття "спіну" в тому, що ТОЙ САМИЙ простір поблизу ядра може одночасно займати ЩЕ ОДИН електрон - за умови, що він має протилежний спін.

З інститутського курсу фізики я пам'ятаю, що "звичні" елементарні частинки мають значення спінарного числа -1/2 та +1/2, а, наприклад, фотон - тільки одне значення (власне, "одиницю"). Причому ці дані не умовно-присвоєні, а експериментально визначені...

А відносно синґулярності своїми словами можу сказати таке: це - стан нашого Всесвіту в момент Великого Вибуху. Той факт, що цей стан існував ДО Великого Вибуху - не виключений, але й не доведений. Мені найбільше подобається припущення, що синґулярність була створена якоюсь іншою, занадто високорозвинутою цивілізацією, яка існує (існувала? а може, тільки буде існувати?) в іншому вимірі простору, недосяжному з допомогою сучасних технічних можливостей. Отакоє от.  :hz:
Записаний

Fura!

• SW DOB 8"
« Відповідь #139 : 01 Грудня 2006, 18:05:04 »
. - .

ех, тяжка ця наука, ёлки-палки...
Дякую за роз"яснення! :)
Записаний