Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
10 Листопада 2025, 15:30:54

Увійти

google

Автор Тема: Гірський зимовий астрофотопохід -просимо допомоги  (Прочитано 3676 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

himik

• Подяк: 9
Re: Гірський зимовий астрофотопохід -просимо допомоги
« Відповідь #20 : 29 Грудня 2012, 13:14:08 »
. - .

Я вообще все это почитал... Я на Черногорском хребте был раз 10 и скажу, что даже летом он не всегда дается. Лично мне пришлось летом/осенью с него сваливать из-за непогоды, а зимой это вообще не простой хребет. Понятно, что Петрос и Говерла это 1б по альпинистской классификации, а ПипИван попроще, но там накушаться сложностей можно запросто при стечении обстоятельств. Но достойным и удачливым этот хребет красотищу дарит уникальную и особенно ПипЙван.

Теперь по сути. Во-первых, в этот поход нужно обязательно брать людей с опытом хотя бы 3-4 холодных ночевок и обязательно перемещения в горной местности. Обязательно контроль бивуачного снаряжения с реальным запасом на ночевки в -30С потому, что -20может быть запросто, а в комбинации с ветром и влажностью... Палатки сключительно с алюминиевым каркасом и никаких пластиков. Я думаю, что для хранения астрооборудования нужна отдельная палатка и хорошие запасы селикогеля.

Может быть есть смысл немного набрать больше оборудования и поднять все оборудование в несколько этапов потому, что подняться и просто с фотоштатива пофоткать - как то несоизмеримы затраты с эфектом, а если поднять технику и тупо не хватит всех аккумуляторов, то вообще обидно будет. Дело в том, что в такой поход самого походного барахла уже не мало, а астрооборудование, оно ведь по весу не меньше. Именно по этому я бы поэтапно поднимался.
Записаний

MOKRIZZONNI

• Подяк: 67
« Відповідь #21 : 29 Грудня 2012, 13:26:51 »
. - .

Именно по этому я бы поэтапно поднимался.
  -альпійським стилем буде.До того ж -я лєгкоход, значть вдасться зекономити на снаряжкє.Є зимовий досвід лєгкоходствія. Кста -намету у нас не буде взагалі (тссс,  :-X ).
 Я спираюсь на прогноз погоди -який щодня моніториться.Якщо буде суцільний безпросвєт -скоп на жаль не поїде(((. Поки-що це не відомо точно. Все інше -темпертура і вітре -дуж навіть сприяють нам.
  Карпатського зимового досвіду в мене (як руковода) - достатньо щоб не наломати дров ..кх..зі своїх кісток  :gigi:
  Дяки за турботу!
 А от питання по-суті.Чи можна напр, коли заіндевіє дзеркало в скопі -спробувати його відігріти кольцевиvи рухами запальнички поодаль? Я так колись мильницю приводив до тями, бо панорамки виходили вельми прикольні  :rofl:
http://io.ua/5586972
(вибачте за сленг -борюсь  :shuffle:)
Записаний
"...только Время оценит вас" (с)

himik

« Відповідь #22 : 29 Грудня 2012, 16:20:18 »
. - .

Именно по этому я бы поэтапно поднимался.
  -альпійським стилем буде.
Если уж вдаваться в теорию, то альпинистские восхождения бывают двух типов: альспийский стиль, когда продвигаются к вершине одинм рейдом, на каждой ночевке стаят лагерь, ночуют, утром снимают и двигаются дальше, либо оставляют и на обратном пути снимают, и гималайский стиль, при котором ставят лагер, возвращаются обратно, в предыдущем набирают очередную порцию барахла, проходят на один лагерь выше, ставят его и спускаются в предыдущий лагерь и так дальше, т.е. двигаются как бы челноком, но это обусловлено  в большей степени акилматизацией необходимостью установки всех промежуточных базовых лагерей, т.е. на каждом полудневном переходе есть базлаг, где уже стоит палатка, есть спальники, продукты и каким бы обессиленным альпинист туда не попал, он более менее может пережить.

До того ж -я лєгкоход, значть вдасться зекономити на снаряжкє.Є зимовий досвід лєгкоходствія.
ну допустим очень технологичная снаряга, спальник пуховый, горелочка, бензин, продукты, кошки... ну килограм 5-7 на человека, а куда же астрооборудование? все равно килограм по 12 на человека будет. Это только на словах люди с рюказаками по 40кг в полном боекомплекте да по 40км в день бегом... а наделе 12кг в горах это уже не мало

Кста -намету у нас не буде взагалі (тссс,  :-X ).
Иглу строить, что ли? ну тогда вопрос с влажностью вообще сложный. Скопы будете там же хранить? капец им будет - селикогель наберет влаги очень быстро. Тогда уж для скопов нужно на улице отдельно ставить палатку.

Карпатського зимового досвіду в мене (як руковода) - достатньо щоб не наломати дров ..кх..зі своїх кісток  :gigi:
Судя по вопросам и снаряге на фотках, я в этом даже не сомневаюсь.

А от питання по-суті.Чи можна напр, коли заіндевіє дзеркало в скопі -спробувати його відігріти кольцевиvи рухами запальнички поодаль?
Думаю, что можно, но я бы использовал не зажигалку, а горелку и не бензиновую, а газовую и не перезаправленные баллоны, а новые лучше какие нибудь MSR, Primus. Все эти "...не... а..." ради исключения копоти на зеркала потому, что бензин даже калоша при горении вроде бы копоти не дает, но это как для походных условия, а на зеркало скопа - фиг его знет. Перезаправленные баллоны содержат наше газ, который из-за его "чистоты" может полимеризоваться немного и при горении выделяться копоть. Идеальный вариант, если бы для этого использовать католитическую горелку. Но в принципе за неимением прочего можно отогреть и зажигалкой, но чтобы греть не само зеркало, а воздух, который бы уже отогревал зеркало. Ведь не забывай, что продукт горения и пропана и бутана - это тоже H2O.
Записаний

MOKRIZZONNI

« Відповідь #23 : 29 Грудня 2012, 16:49:17 »
. - .

Иглу строить, что ли? ну тогда вопрос с влажностью вообще сложный.
[/quote author=himik link=topic=31225.msg319296#msg319296 date=1356790818]

Все простіше -житло там вже є -колибінг і обсерваторінг, а на Смотричі -пещерінг  :gigi: .Тому із конденсатом в наметі питань нема -бо намету не буде  :shuffle:  А от за підказку про продукти горіння - -пасібо:bigidea:
Записаний

Diskus

• Клуб Астрополіс, Модератор
  • Подяк: 1465
  • "Лупайте сю скалу!"
« Відповідь #24 : 29 Грудня 2012, 17:09:21 »
. - .

Хлопці ,не грайте вар"ята , викиніть нафіг телескоп і монтування .
Нічого ви там на горі не назнімаєте  , повірте досвіду старших .
Максимум що можна зробити -хороші фотки обсерваторії на тлі звізд.
Візьміть намет  , не легковажте , в мене син з товаришем на Попі пропали минулої зими , добу шукали , включаючи гелікоптер , який до речі як зайцю стпосигнал , ніфіга не поміг .
Досвідчені молоді пацани , не перший раз в горах , але впав несподівано туман і торба , збились з дороги , попали в зоні де нема зв"язку і добу йшли по руслу струмка вниз по двометровому снігу , якби не намет не вижили-б .

ЙТИ ЗИМОЮ В ГОРИ БЕЗ СПОРЯДЖЕННЯ І НАМЕТУ ВЕЛИКА ДУРІСТЬ .
ПОДУМАЙТЕ ПРО СЕБЕ І СВОЇХ БЛИЗЬКИХ !!!!!!!!!!!!

Записаний

rezyxa

• Подяк: 2
« Відповідь #25 : 29 Грудня 2012, 17:24:43 »
. - .

В октябре 2011г (в первых числах) при спуске  по Таракташской тропе (Крым) попал в ливень,угол уклона 45 град.,моментально стемнело чуть ли не,как ночью,тропа превратилась в потоки грязи,верите-прощался с жизнью,дошёл чудом,потом знакомые спасатели сказали.что повезло,итог-горы шутить Не любят!!! :facepalm:
« Останнє редагування: 29 Грудня 2012, 17:29:32 від rezyxa »
Записаний
Лицом прекрасным станет ж..па,пройдя сквозь фильтры фотошопа...

himik

« Відповідь #26 : 29 Грудня 2012, 18:50:37 »
. - .

Ну сильно передергивать тоже не нужно. Да - Черногора - это ОЧЕНЬ серьезно особенно зимой. Но это нельзя назвать нереальным походом, а с техникой еще сложнее, но интересней. Без палатки я не рискнул бы. Наверное без кошек и ледорубов, а оценив условия и без снегоступов бы тоже не шел. Ну в общем - занятие рискованное, но ведь все зависит от опыта команды.
Записаний

MOKRIZZONNI

« Відповідь #27 : 29 Грудня 2012, 20:10:38 »
. - .

Колєги, я рапдий за вашу турботу..нє ну чесно. Але й справді -"не надо передёргивать". Цей район достатньо облаштований щоб не тащить намет, є досвід навіґації в поганих умовах там -не пропадемо.  :beer: А то шо це "середні гори" і при цьому по характеру прирівнюються до маленьких Гімалайів -то я й не сперечаюсь!!  :shuffle:
Записаний

Diskus

• "Лупайте сю скалу!"
« Відповідь #28 : 29 Грудня 2012, 21:14:34 »
. - .

Все добре поки добре , але деколи гори приносять сюрпризи , такі що не передбачиш .
Намет має вагу 2-3 кг , є намети по 1 кг .
Невже так важко закинути його , замість непотрібного залізяччя ?
Постав сетап в Дземброні , та і знімай якщо вже так хочеться бути ближче до неба на якісь тисячу метрів .
Волокти телескоп на гору , взимку , це нонсенс .
Шансів що там не буде вітру 0 цілих 0 десятих .

Поясни на пальцях в чому кайф знімати дипскай на горі , взимку , без надійного джерела живлення , на снігу , з вітром , снігом і т.п...
Записаний

Роман

• Подяк: 1
  • Вінницький Астрономічний Клуб
« Відповідь #29 : 29 Грудня 2012, 23:55:11 »
. - .

Типова погодка в горах зимою....

http://vk.com/video116450327_161666781
Записаний
EQ-6 Pro Syn scan, SW 80ED

MOKRIZZONNI

« Відповідь #30 : 30 Грудня 2012, 00:02:47 »
. - .

Пояснюю: висота, прозорість повітря -відсутні наземні флуктуації, сухе морозне повітря. Кассно вітру -обсерваторія не кірпіч -у неї є типу кармани.Та й вітер не кільцеподібний -є досвід знімання там на протязі кількох дніів (зі штативу, великих панорам -тобто довго) -кожного дня з іншого боку обсерваторії відповідно різні краєвиди знімались -без вітру). Повертаємо за безвітряну стінку -ставим тєлєскоп і працюємо.
Сьодні опробували телескоп -на жаль сильна хмарність завадила шось тут представити -тобто були прориви -але за час ведіння експозиції хмари змазували картінку (Місяць). Фотік прикрутили напряму через перехідне кільце від мануальної лінзи "К-М42" до "Т" на телескопі - воно канешно ізврат ібо різьба не співпадає -але тимчасово піде, бо перехідник вже не встигнемо купити.
Взагалі без претензій.Чомусь місяць за пару хвилин трохи тікає -мабуть неточно прив`язались.Хоча вплоть до секунди по навіґатору.
І ще незвична як для Місяця доовга витримка (8сек). Мабуть це через невелику світлосилу - як ніяк 1000+мм, а не світлосильний фікс))
Повний комплєкт неочікувано великий (особливо штатів). Вже придумали -додати пластінку+дооовгий болт і чіплять на зняту монтіровку фотоголову через той болт на пластінці...ШОб не тащить фотоштатів. Рюкзаки зібрані. Вага в нормі.Я взагалі лєгкоходом іду - 45літрів рюк.І це із фоточастиною.
  Всім удачі)
Записаний

MOKRIZZONNI

« Відповідь #31 : 30 Грудня 2012, 00:14:03 »
. - .

Вот ми мені ,Роман -натякаєте ссилкою. А я там подивився ,оуу -Хомяк зимою?  :whatthehell: Так він же закритий зимою для підйому? Там всі схили в табличках  :shuffle: Але ж ви ходили.А тепер мене пробують зупинити на те -що відкрите, те що можна  ;)
Записаний

Diskus

• "Лупайте сю скалу!"
« Відповідь #32 : 30 Грудня 2012, 09:33:16 »
. - .

Знімати Місяць що згори , що знизу , результат буде один .
Назнімався я тих Місяців по самое нимагу ....
Де-хто вчиться на чужих помилках   , більшість на своїх  :)
Згадаєте на горі старого Диска не раз  :) 
Залишається тільки побажати щоб не прийшов циклон .

Записаний

himik

« Відповідь #33 : 31 Грудня 2012, 12:13:03 »
. - .

Чомусь місяць за пару хвилин трохи тікає -мабуть неточно прив`язались.Хоча вплоть до секунди по навіґатору.
Луна движется не вместе со всей небесной сферой. Т.е. если вы точно настроились на ведение синхнонно с небесной сферой, то Луна будет немного отставать, да еще ее орбита не совпадает с эклиптикой, но это уже мелочи. За сутки Луна движется по небсной сфере 13.20, т.е. за час на угловое расстояние 33', а за 10 минут времени она сместится на угол 5.5' при больших увеличениях это будет заметно. При вашем аппарате F=1035mm, окуляр f=25mm => Г=x41.4, если это плесл с полем зрения 520, то вы видите 1.210, т.е. 72' из них за 10 минут времени 5.5 уговых минут уже заметно. А если окуляр 6мм, поле зрения 520, то увеличение x172.5, видимое поле 18 уголовых минут, т.е. за 10 минут Луна сместиться на треть окуляра.
« Останнє редагування: 31 Грудня 2012, 12:33:35 від himik »
Записаний

himik

« Відповідь #34 : 31 Грудня 2012, 12:38:01 »
. - .

Что бы я еще вам порекомендовал, если соберетесь идти с аппаратурой. Обязательно предусмотрите для вашей техники хорошие чехлы и какой нибудь большой тент. Если уж совсем ж..па настанет, то вы всю технику в чехлы, выроете окоп, укутаете все в тент, зароете и забьете на GPS точку. Это давст вам возможность в экстремальной ситуации сильно облегчиться и вырулить живыми и здоровыми. Потому, что если вас будет обременатья мысль о стоимости аппаратуры, то может немного притупиться чувство самосохранения и здравого смысла.
Записаний

MOKRIZZONNI

« Відповідь #35 : 31 Грудня 2012, 12:46:38 »
. - .

Да!Вже 90% шо йдем астро!!! Прогноз що тиждень гіршав останні 2 дні -стабільно вилазить із снігового мороку -як і має бути згідно сезону муссонів на Чорногорі ! Чохли -все в рюках.Штатів на наружкє рюка -зараз якраз шьюь з силіконки чохол -бо якшо обмерзне мокрим снігом -то ппц.Да -тент буде -бо тра під спальники підстеляти в печері на Смотричі ..та в Обсерваторії.
  Про Місяць -поняв половину.тобто там де без цифр)))) Але просте питання -чи можна таку монті заставити враховувати і це зміщення? Тобто у нас тільки 30сек витримки лайтових кадрів будуть.По обмеженню монті(((
Записаний

Diskus

• "Лупайте сю скалу!"
« Відповідь #36 : 31 Грудня 2012, 13:59:16 »
. - .

Нема вже часу пояснювати .
Не буде у Вас ні хорошого Місяця , ні дипскаю .
Тренуватись і вчитиь треба на землі а не в горах .
А тренуватись вам ще і тренуватись  :) судячи по запитаннях ...

Поки не пізно позичте , знайдіть хороший дзеркальний Кенон з нових щоб ІСО було побільше  , пару об"ктивів -ширіків і будуть потрясні види обсерваторії на фоні Чумацького Шляху .ї
Зробіть пару десятків тисяч кадрів , потім зліпите відео , це буде потрясна бомба , такого на горі ще ніхто не робив .
Поки зійде Місяць можна буде познімати , потім все замерзне і по зйомках .
Записаний

MOKRIZZONNI

« Відповідь #37 : 31 Грудня 2012, 14:28:21 »
. - .

Добра ви людина  :spy: Все в нас буде -шо відпущено. І для нас воно буде успішне. ( я ж ніби-то без претензій заявляв похід). І попрошу..не треба продовжувати негативні установки. Я вже ніби просив.
>Нема вже часу пояснювати .
Не буде у Вас ні хорошого Місяця , ні дипскаю .Все замерзне, всі загинуть..

Ага, дякуємо завчас.
Записаний

Mott

• Подяк: 161
« Відповідь #38 : 31 Грудня 2012, 15:50:33 »
. - .

Добра ви людина  :spy: Все в нас буде -шо відпущено. І для нас воно буде успішне. ( я ж ніби-то без претензій заявляв похід). І попрошу..не треба продовжувати негативні установки. Я вже ніби просив.
>Нема вже часу пояснювати .
Не буде у Вас ні хорошого Місяця , ні дипскаю .Все замерзне, всі загинуть..

Ага, дякуємо завчас.

Звіздар, обережніше там, бо пан Diskus  має дуже велику рацію (і не одну....).
(Гори - це не цяцьки, навіть невеликі, як Карпати.)
Записаний
Tempora mutantur et nos mutamur in illis.
We can’t step aside while gravitation waves washing out the universe foundation!

ChAS

• Подяк: 1441
« Відповідь #39 : 31 Грудня 2012, 15:57:19 »
. - .

Зараз Місяць майже повний, тобто знімати дипскай трохи "не сезон"...
Записаний
SW Quattro 8" + TS Aplanatic Coma Corrector + ATIK 314L, HEQ-5, QHY-5 Finderscope guider