Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
24 Серпня 2025, 19:24:47

Увійти

google

Автор Тема: Виготовлення 215 мм зеркала.  (Прочитано 25917 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Edward

• Подяк: 2067
  • Be free!
Re: Виготовлення 215 мм зеркала.
« Відповідь #400 : 02 Серпня 2017, 20:02:27 »
. - .

Можливо, щось з полірувальником він зроблений на температуру  +23 а зараз +28.Но не думаю, що веде себе таким чином.
;D
Змiна температури на 1°C змiнюе в'язкiсть полiрувальноi смоли(звичайноi композицii) десь на третину... Так, що якщо смола була зварена на 23, а зараз 28, то можна смiливо переливати полiрувальника. Або "чекати в моря погоди" на 23...В оптичних цехах  температуру тримають у диапазонi +-1°С.
« Останнє редагування: 03 Серпня 2017, 15:51:51 від Edward »
Записаний
"Запалiть факела, все закiнчено…"(с)
Подякували

Zealous

• Подяк: 124
« Відповідь #401 : 04 Серпня 2017, 14:38:47 »
. - .

Ігор та Едвард, дякую за поради та підказки.Коли вчора витягнув порірувальник з води ,помітив , що деякі ЗОВНІШНІ канавки запливли, тому деякі квадрати злилися до кучі.Якщо це сталося при формуванні і я не догледів.Можливо середня частина полірувальника так і не відформувалась.Тому і пішов трохи більший бугор.Це догадки.Наступний раз буду обачливим. Вирішив далі полірувати  знімати залишки( матовість  та тріщиноватий).Попідрізав канавки.Почистив добре з милом полірувальник ,відформував у теплій воді .Відстоявся пів години .Та продовжив полірувати  трохи більше ніж 1/3 діаметру 85мм. в одну сторону ,так як ,маю бугор та підвернутий край.Полірував 2 години.Оглянув поверхню через окуляр  видно подинокі точки матовості розмір дуже мілкі. Оком матовості не видно.Загальний час полірування складає  приблизно 8год 30хв. Вирішив оглянути поверхню на сонці і тут просто шок , все зеркало усіяно мілкими подряпинами дліна кожної складає від 5мм до 15мм.Відразу виникло питання звідкіля. Якщо щось с полірувалиником, то наоборот він при такій температурі став мягчим.Можливо полірит? Води було достатньо тому підсихання  та злипання частинок не було.Но я його так отмучив ,що просто не придерешся.Вирішив, що далі, продовжу полірувати другим поліритом(ЗАМІНЮ НА ІНШИЙ ВИРОБНИК).Добре відмученим  іншим поліритом, продовжив полірування, штрих такий самий , бо маю середина горб та підвернутий край.Полірував ще приблизно  2  години. Загальне полірування складає 10 год 30 хв. Оглянув поверхню  в окуляр точок мату стало ще менше.По сонцю почті всі царапини пропали  але деякі ще присутні.Зрозумів, що маю в попередньому поліриті дуже мілкі але ТВЕРДІ  частинки які  і царапали зеркало.
Записаний

Zealous

« Відповідь #402 : 04 Серпня 2017, 14:41:27 »
. - .

Почищений полірувальник та підрізані канавки.Фото.
Записаний

Zealous

« Відповідь #403 : 04 Серпня 2017, 14:51:15 »
. - .

З фото тіньової у мене великі проблеми. Не можу приблизити  близько до ножа  обектив.Заважає габарит тіньового. Фотографував як зміг з рук.Тому вибачаюсь  за не гарне фото.Фотографував  вдень ,так хоч трохи щось вийшло. Бо вчорашні проби  у ночі  ЖЕСТЬ .Буду думати як вирішити це питання.Бо попереду потрібно чітко, щоб все працювало. СВІТЛО ЩІЛИНА НІЖ ЗЛІВА.
Записаний

Zealous

« Відповідь #404 : 04 Серпня 2017, 14:52:32 »
. - .

Фото тіньової світло щілина ніж зліва.
Записаний

Naboka Igor

• Подяк: 3907
    • Победитель конкурса "Лучшее астрофото" 2016 года
« Відповідь #405 : 04 Серпня 2017, 15:23:09 »
. - .

Простий тест, беремо лінзу і фокусуємо на поверхні волосок звичайної лампи. Вилізе все. І пройти його не так просто.
Записаний
Hand Made: Обсерватория. Sky Stalker - Ньютон 406/4,7.
Sky Мак - Maksutov–Cassegrain 152/12.
Подякували

Edward

• Be free!
« Відповідь #406 : 04 Серпня 2017, 15:28:15 »
. - .

все же с полировкой что-то не то... Такие располировы страшные ???
Записаний

Zealous

« Відповідь #407 : 04 Серпня 2017, 15:36:56 »
. - .

Да Едвард  я бачу, що поверхня подерта канавами, так себе повів той полірит з температурним режимом + 28. Я не зміг сфоткати попередню поверхню яка була подерта канавами. Там  вообще ЖЕСТЬ ПРОСТО КАНАВИ.Це вже  трохи виправлена . Подалі вирівняю ,ще часу полірування достатньо. Недільку пережду жару. Бо не сильно хочеться лити новий полірувальник.Ігор дякую за  підказку ,лупи та лампи накалювання.
Записаний

Zealous

« Відповідь #408 : 04 Серпня 2017, 15:51:11 »
. - .

Що за цвітні ореоли присутні на фото  тіньової?При зіркі таких розводів не бачив. Чи це так порвана поверхня дає?
Записаний

Naboka Igor

• Подяк: 3907
    • Победитель конкурса "Лучшее астрофото" 2016 года
« Відповідь #409 : 04 Серпня 2017, 15:54:22 »
. - .

Я знаю одного оптика ::), який "сачкує", поки температура в його підвалі не стабілізується порядку 21-23 градусів . Напевно щось знає.
А при 28, і я б нічого не тер. :shuffle:
Марна трата часу. :-\
Записаний
Hand Made: Обсерватория. Sky Stalker - Ньютон 406/4,7.
Sky Мак - Maksutov–Cassegrain 152/12.

Edward

• Be free!
« Відповідь #410 : 04 Серпня 2017, 16:11:09 »
. - .

Я знаю одного оптика ::), який "сачкує", поки температура в його підвалі не стабілізується порядку 21-23 градусів . Напевно щось знає.
А при 28, і я б нічого не тер. :shuffle:
Марна трата часу. :-\
у этого "сачка" скоро день рождения, не забудь позвонить
Записаний

Zealous

« Відповідь #411 : 04 Серпня 2017, 16:19:53 »
. - .

День народження це приємно та  чудово .Поздоровлення , подаруночки , хороший настріш ,тортики солодощі та всякі веселощі.Головне дозволяються всілякі пустощі. Я по температурі вже зрозумів, коли бяки наробив.АХА-ХАХ. Тепер відпочинок, а то трохи вже  заморився.Так ,що на фото тіньової зеркала цвітні прикольчики ориольчики???
« Останнє редагування: 04 Серпня 2017, 16:35:47 від Zealous »
Записаний

Zealous

« Відповідь #412 : 10 Вересня 2017, 12:28:15 »
. - .

Минуло чимало часу, поки спала жара . І нарешті температура  прийшла в норму 23 градуси, на яку приблизно розраховував робочу температуру полірувальника. Тепер зможу продувжувати роботи над своїм другим  зеркалом.Доведу форму  до сфери та сполірується залишок тріщиноватого слою . Потім  двум зеркалам предам форму парабол. Весь час полірувальник знаходився у мисці з водою .Сьогодні почистив щіткою з милом полірувальник.Нагрів  полірувальник  та зеркало до  температури 34 градуси , наклав зеркало на полірувальник зверху на зеркало поклав  від гантелі блин вагою 6,5 кілограмів.Зеркало під грузом лежало на полірувальнику приблизно 40 хвилин , та набрало кімнатну температуру.У мене поверхня  зеркала  горб  посередині та підвернутий край.Тому вирішив  штрих робити  в одну сторону прямий 80мм.Трохи більший 1/3 діаметра.Полірувальник відформувався дуже добре. Наніс полирит  та почав полірувати.Полірував  дві години. Зробив огляд поверхні зеркала.Пошкрябин немає.Мату не видно.На лампу розжарення видно окремі  мікро точки.Уже загальний час полірування склав  приблизно 12год 30 хвилин.Фото тіньової зеркала ніж справа.
Записаний

Zealous

« Відповідь #413 : 12 Вересня 2017, 22:46:35 »
. - .

Сьогодні приступив до роботи.Маючи горб посередині та підвернутий край продовжив полірування зеркала.Штрих прямий в одну сторону (трохи більший від 1\3 діаметру) 80мм - 85мм.Час полірування склав приблизно 2 години..Провірив зеркало на присутність мату , за допомогою лампи розжарення.Мат відсутній , пошкрябин немає.Загальний  витрачений  час на полірування складає приблизно 14 год 30 хвилин .Фото тіньової ніж зправа.
Записаний

Edward

• Be free!
« Відповідь #414 : 13 Вересня 2017, 01:54:49 »
. - .

"Это просто праздник какой-то!"© :shuffle:
Записаний

Zealous

« Відповідь #415 : 13 Вересня 2017, 15:30:04 »
. - .

Та да, праздник ще ТОЙ.
Записаний

Edward

• Be free!
« Відповідь #416 : 13 Вересня 2017, 18:12:07 »
. - .

Та да, праздник ще ТОЙ.
Готов поставить плюсик за терпение, но результата пока нет и ничего с поверхностью не происходит. Как стало, так и ни туды ни сюды...
Смола явно не та. А чем полируешь? Часом не крокусом? Кстати, паршиво отоженный полирит (или другая окись церия) ведет себя примерно также.
1)попробуй другой полирит
2)вари смолу тверже(как подобрать я где-то здесь уже пИсал) ;D
3) если это не сработает, искать другую заготовку и переименовать тему...просто дальнейшие усилия - пустая трата времени. Если заготовка каленая, управлять полировкой невозможно. Иногда начать с "0" дешевле будет. Время тоже деньги.
« Останнє редагування: 13 Вересня 2017, 18:18:35 від Edward »
Записаний
Подякували

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 7222
  • Omnes in astronomo continentur.
« Відповідь #417 : 13 Вересня 2017, 18:42:43 »
. - .

може спробувати смолу на основі каніфолі і касторового масла?
Записаний
Астрономія корисна, бо показує нам, яка нікчемна люди­на тілом і яка велична вона духом, бо розум її в змозі осягнути сяючі безодні, де її тіло, лише темна точка, але вона у змозі насолоджуватися їхньою безмовною гармонією. А. Пуанкаре

Edward

• Be free!
« Відповідь #418 : 13 Вересня 2017, 18:51:39 »
. - .

А ну харэ таемницi видавати! :gigi:
Якщо заготовка "гiвно", пулю(дзеркало) з неi не зробиш... :(
« Останнє редагування: 13 Вересня 2017, 18:57:00 від Edward »
Записаний

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 7222
  • Omnes in astronomo continentur.
« Відповідь #419 : 13 Вересня 2017, 18:56:44 »
. - .

А ну харэ секрети видавати! :gigi:
Якщо заготовка гiвно, пулю(дзеркало) з неi не зробиш... :(
а якщо смола г... що тоді?
Записаний
Астрономія корисна, бо показує нам, яка нікчемна люди­на тілом і яка велична вона духом, бо розум її в змозі осягнути сяючі безодні, де її тіло, лише темна точка, але вона у змозі насолоджуватися їхньою безмовною гармонією. А. Пуанкаре