Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
27 Серпня 2025, 04:51:56

Увійти

google

Автор Тема: Планетограф (+Місяць і Сонце)  (Прочитано 8993 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

clavutich

• Подяк: 8035
  • Ярослав
    • Победитель конкурса "Лучшее астрофото" 2016 года
Re: Планетограф (+Місяць і Сонце)
« Відповідь #120 : 16 Січня 2021, 18:58:00 »
. - .

Серега, а що взагалі про схему Клєвцова можеш сказать, обраховував коли небуть? Як там з центровками, допусками і т.д. Цікавить на 1:15
Записаний
Слава Україні!

Серега

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 1168
« Відповідь #121 : 16 Січня 2021, 19:11:52 »
. - .

Нічого, ніколи не вивчав її і не цікавився.
Кількість поверхонь напружує, требя якісні покриття та поверхні.
Записаний
Подякували

SP

• Клуб Астрополіс, Модератор
  • Подяк: 1350
« Відповідь #122 : 16 Січня 2021, 20:02:05 »
. - .

Цитувати
схему Клєвцова можеш сказать, обраховував коли небуть? Як там з центровками, допусками
Не считал, но осуждаю  ;D  Мне Клевцов не нравится - линзы дают небольшую, но заметную хроматическую аберрацию.
Записаний
Подякували

Diskus

• Moderator
  • Подяк: 1463
  • "Лупайте сю скалу!"
« Відповідь #123 : 16 Січня 2021, 21:22:22 »
. - .

прямофокусна парабола Д 600 -700 F/4 , мінімум скла і оптичних поверхонь .
Легка ферма з алюмінію .
Екваторіальна платформа з двигунами.
Це реально , відносно недорого , і найголовніше що має шанс на реалізацію .
Всі інші складні системи це роботи на роки  і по оптиці і по механіці . І вартість в комплексі буде захмарною .
Записаний

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #124 : 15 Серпня 2025, 19:56:58 »
. - .

Хочу поділитись тут ось яким спостереженням. Останнім часом багато знімав з телескопами діаметром 400мм, 375мм і 500мм. І от до якого висновку прийшов, якщо раніше вважав, чим більше апертура, тим краще, то зараз... трішки охолов  ;D Експлуатуючи телескоп апертурою 500мм, прийшов до висновку, що для наших широт, це перебор. Якщо в 375мм і 400мм я доволі часто бачив хорошу картинку планет чи то зорі в зеленому, та навіть синьому каналі, то з 500мм я тільки декілька разів потрапляв на прийнятний зелений і ніколи в синьому. Так, в червоному та ІЧ проскакує гарне зображення але й там не часто.
 Тому для себе зробив висновок, що максимально-оптимальна апертура для астрофото планет, для моєї місцевості лежить десь в межах 350-400мм.
 А максимально ефективний планетограф (для себе  ;)  ) бачу таким: англійське монтування з двома телескопами як противагами на ній, один 350-400мм для зеленого та синього каналів, другий 450-500мм для червоного та ІЧ каналу, це вдвічі збільшить корисний сигнал та буде витягувати максимум з каналів. Ось така думка прийшла...буду готуватись до реалізації  :SLA:
Записаний
Слава Україні!
Подякували

Diskus

• Moderator
  • "Лупайте сю скалу!"
« Відповідь #125 : 15 Серпня 2025, 21:59:08 »
. - .

хороша думака :) .
ти фотки Uvve Meling з 500-ки бачив ?
Це просто бімба , і майже наша місцевість .
А якщо вже робити з де-кількох- то чого там дрібязкувати  4× 400 . і одразу огінь по всім каналам :)

монтяк під таке в мене є
Записаний

Diskus

• Moderator
  • "Лупайте сю скалу!"
« Відповідь #126 : 15 Серпня 2025, 22:03:02 »
. - .

і навіть 8 можна навісить :)
Записаний

Diskus

• Moderator
  • "Лупайте сю скалу!"
« Відповідь #127 : 15 Серпня 2025, 22:07:37 »
. - .

е... сорі , в нього 400 мм . тоді тим більше 4×400
Записаний

ds40a

• Подяк: 389
  • Дмитро Сорока. Слава Україні !
« Відповідь #128 : 15 Серпня 2025, 22:56:27 »
. - .

Не можу стверджувати достаменно але мені здається, що якість атмосфери для планетного фото з великою апертурою навіть на одній широті може доволі помітно відрізнятися. Тому для конкретного місця межа апертури повинна визначатися саме з довгострокових спостережень якості атмосфери у конкретному місці. І те що пригодне для використання у Київській області   може бути не придатним, наприклад у Сумскій, хоча широта майже однакова. А у Луцьку, наприклад, і 700мм можна використовувати. )))

Якщо вже є статистика спостережень для конкретного місця то нічого не вдієш, межу не відсуниш.
Записаний
Подякували

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #129 : 16 Серпня 2025, 17:52:23 »
. - .

хороша думака :) .
ти фотки Uvve Meling з 500-ки бачив ?
Це просто бімба , і майже наша місцевість .
А якщо вже робити з де-кількох- то чого там дрібязкувати  4× 400 . і одразу огінь по всім каналам :)

монтяк під таке в мене є
Та ні, чотири то вже перебір. Доречі, у останніх фото у нього теж канал яскравості ІЧ.

Не можу стверджувати достаменно але мені здається, що якість атмосфери для планетного фото з великою апертурою навіть на одній широті може доволі помітно відрізнятися. Тому для конкретного місця межа апертури повинна визначатися саме з довгострокових спостережень якості атмосфери у конкретному місці. І те що пригодне для використання у Київській області   може бути не придатним, наприклад у Сумскій, хоча широта майже однакова. А у Луцьку, наприклад, і 700мм можна використовувати. )))

Якщо вже є статистика спостережень для конкретного місця то нічого не вдієш, межу не відсуниш.
Я, все таки, маю думку, що 80-90 відсотків сіінгу залежить від середніх та верхніх шарів атмосфери і тому не поділяю думку, що є якісь планетні і не планетні місця, якщо висота і рельєф місцевості однакові. А турбуленція приземного шару низькочастотна і мало впливає на кінцевий результ.
Записаний
Слава Україні!