Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
11 Вересня 2025, 04:05:28

Увійти

google

Автор Тема: 2" кома-корректор от GSO  (Прочитано 17386 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Вадим

• Подяк: 1051
Re: 2" кома-корректор от GSO
« Відповідь #200 : 07 Травня 2015, 20:26:23 »
. - .

Отъюстировать не получилось, но по причине некорректной конструкции оправы ГЗ. Сейчас разберусь с фокусером и займусь юстировкой, благо еще коллиматор LED-RL III появился в помощь...  :shuffle:
Записаний
HEQ5 Pro Belt Mod + EQDrive Standard + FocusDrive
10" мобільний добсон; Coronado SolarMaxII 60mm filter unit + МШР; Celestron C8 "Orange tube"; Meade ETX-90.
CAM86 mono; Canon 550; QHY5III178mm.

Acidlex

• Подяк: 562
  • Олександр
« Відповідь #201 : 06 Липня 2016, 17:21:20 »
. - .

В минулому році купив коректор GSO з рук. Зараз тільки дійшла справа до нього.
Телескоп Ньютон F/5, f=1920mm.
Виникла проблема. Довго не міг сфокусуватися з цим коректором, не вистачало ходу фокусера всередину  труби. Кілька разів фокусер переставляв вглиб труби, щоб зменшити винос фокусу. Результату добився тільки тоді коли зняв фокусер і сфокусувався тримаючи коректор з окуляром в руках. Приблизні заміри показали, що мені потрібно було заглибити трубку фокусера на 85мм в порівнянні з нормальним положенням фокусера і окуляра без коректора. До того ж, ще в минулому році, я пробував цей коректор на 11" f/10 ШК. І тоді я помітив, що поле зору з коректором трішки більше ніж  без нього, тобто коректор зменшив фокусну відстань об'єктива. Але в усіх оглядах що я знайшов пишуть, що коректор навпаки збільшує фокусну відстань і відповідно зменшує поле зору. Я відклав коректор до того часу коли з'явиться світлосильний ньютон і буде можливість протестувати його на телескопі для якого він призначений.

Сьогодні, заради експерименту, я перевернув блок з лінзами і тримаючи в руках разом з окуляром, я добився фокусу на нормальній відстані від труби.
Виникла підозра, що лінзи не правильно зібрали. В мене передня лінза (зі сторони об'єктива) випукла, а зі сторони окуляра вігнута.
Глянув в тему Ернеста (http:// astro-talks.ru/forum/viewtopic.php?f=7&t=1396)
Цитувати
Разборка показывает, что корректор состоит из пары склеек. Первая склейка - мениск вогнутостью к объективу, слабой отрицательной силы, сначала положительная линза, затем отрицательная. Вторая склейка - двояковыпуклая, также сначала положительная, потом отрицательная. Между ними механическое колечко-проставка.
У мене навпаки.

В кого ще є такий коректор (GSO, Astro-tech, ), гляньте, будь ласка, яка лінза з якої сторони. Розбирати лінзоблок і експериментувати не хочу, поки не буду впевнений.
Дякую!
« Останнє редагування: 06 Липня 2016, 20:12:54 від Acidlex »
Записаний
Саморобний легкий 370mm F/5.2 (системи Ньютона), Celestron EdgeHD 8", ZWO FF80 80mm F/7.5, Barska Magnus ED Triplet 80mm F/7, DayStar Solar Scout SS60-ds
HEQ5 Pro, EQ3

astrokor

• Подяк: 1346
  • Руслан
    • eqdrive
« Відповідь #202 : 06 Липня 2016, 21:19:07 »
. - .

У меня есть такой корректор. Передняя линза (к объективу) вогнутая, к окуляру выпуклая.
Записаний
EQ6-MOD, RFT 152/900
QHY268M, QHY5III462M, QHY5III462C, QHYOAGM, QHYCFW3M, Chroma LRGBSHO 36mm
www.eqdrive.com.ua, astroproservice.com, www.astrobin.com
Подякували