Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
23 Липня 2025, 20:54:50

Увійти

google

Автор Тема: Які помилки при виборі обладнання я б більше не зробив і чому?  (Прочитано 892 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

tlgleonid

• Клуб Астрополіс, Модератор
  • Подяк: 855

Оскільки погоди нема і не передбачається, пропоную обговорити тему помилок при виборі астрообладнання.
Всі ми звикли хвалитися своїми девайсами, однак кожен з нас має право на помилку. В цій темі я пропоную поділитися своїми помилками при виборі астрономічного обладнання і написати, які помилки ми б більше не зробили. Така тема буде корисна всім, а особливо новачкам.
Розпочну.
Я б більше ніколи не купляв монтування EQ5SynScan для астрономічної фотографії. Незважаючи на те, що телескоп у мене був неважкий, монтування EQ5 має принципову ваду, про яку я не знав. По осі схилень відсутній підшипник і добитися плавного автогідування по цій осі дуже важко. Час від часу відбувається залипання, які призводять до стрибків на 10-15". Це псує частину кадрів. Після придбання монтування HEQ5 все пішло, як по маслу. Монтування EQ5SynScan - гарна річ для спостережень візуально, особливо у місті, де без GoTo дуже важко навестисть на цікаві подвійні зірки, Уран і Нептун, планетарні туманності. За допомогою цього монтування можна знімати планети. Але робити знімки в прямому фокусі з довгою витримкою краще все ж таки на іншому монтуванні.

А про шо пожалкували Ви? Що ви придбали, але воно не знадобилося?
« Останнє редагування: 18 Листопада 2016, 13:43:10 від tlgleonid »
Записаний
Задокументировано наблюдение  >1500 Deepsky объектов.
ТАЛ75R, GSO 8" 1:4 +HEQ5Pro SynScan+ZWO ASI183MM+ZWO ASI178MM+PlayerOne Uranus C+фильтры R,V, 265мм и 415 мм Добсоны HandMade+o3+hb+uhc+...
FAQ по любительской астрономии

Саша Наумов

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 620
  • Refractorman

Это не совсем ошибка - покупать монтировку, не зная что у неё внутри, есть там подшипник или нет.
Ошибкой в том случае было не узнать, годится ли монтировка для астрофото, и какие у неё параметры (будь то периодика, или люфты).

Моя личная ошибка - купить Celestron AVX на основе явно маркетинговых обзоров. Почитать их - создаётся ощущение идиллии: "шикарная монтировка", хороша для астрофото, грузоподъёмная и при этом недорогая... А по факту - внутри нет шариковых/роликовых подшипников, электроника плохо спроектирована (настолько, что производитель был вынужден делать редизайн), люфты регулировать очень нелегко, промежуточный редуктор заменить вряд ли удастся. Связь с компьютером хоть и есть, но по серийному порту (это в 21 веке!).
Одним словом - барахло с неплохим соотношением "цена-качество".
Записаний
Agema SD 150 + WS-400

braun

• Подяк: 5
    • астрофото

буду обережніше підходити до покупки руф біноклів. в них значно вища ціна, вони гірші ергономічно ( широкий хват комфортніший і меньше трясе), меньша "стереоскопічність" картинки, за рахунок меньшої ваги їх більше трясе в руках (інерційність меньша). не бачу сенсу в більш ніж одному легкому руф біноклі для походів з рюкзаком, і то якщо мова йде про апертуру вище 30, трохи схиляюсь до думки що для походів більшої і не треба, і знову ж таки остання перевага руфа втрачається.

Дивуюсь чому цейс, своровскі, лейка в основному на руф систему перейшли.
Записаний
NEQ6 Pro, SW 305/1500 BD, MTO-1000, Canon EOS 500D, SW909, Delta Optical 10x50 ED Extreme, Philips spc900, Leupold VX.R 4-12x40 Firedot Duplex