Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
27 Червня 2025, 03:12:19

Увійти

google

Автор Тема: Питання по Sky-Watcher 130/650EQ2  (Прочитано 3049 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Nao

• Подяк: 2737
Re: Питання по Sky-Watcher 130/650EQ2
« Відповідь #40 : 13 Жовтня 2022, 17:24:44 »
. - .

Мені здається, що все ж витримки в декілька хвилин будуть достатніми практично для будь-якого об'єкту глибокого космосу, на мою думку. Бо, якщо не помиляюсь, на таких витримках проявляться чи не найтьмяніші об'єкти, та й на дуже довгих витримках буде пересвічений кадр :hz:
Все залежить від засвітки неба, світлосили телескопа, характеристик камери, об'єкту зйомок і який фільтр застосовується при зйомці. Є об'єкти, які доступні для зйомки лише у вузькосмугових фільтрах, і для хорошого результату для них потрібні витримки від 10хв і вище. Та й чимало яскравих об'єктів далекого космосу мають слабку периферію, яка на витримках в кілька хвилин майже не проявляється - потрібно більше.

Оскільки в комплекті з монтуванням EQ5 від Sky-Watcher приводу немає, то прийдеться докупляти, і докупляв би я, думаю, також від Asterion. Там є версія Light, яка навіть дешевша, ніж "стандартний" привід від Sky-Watcher.
Версія Light не має комп'ютерного керування - багато хороших фіч будуть недоступними, включаючи і систему Goto.

Зрозумів... А головна біль буде саме через проблеми з гідуванням по вісі DEC? Але, якщо я правильно все зрозумів, ця проблема вирішується з покупкою приводів від Asterion?
Так, гідування по DEC - найбільша проблема EQ5, по RA ведення і гідування непогані. Але покупка апгрейд-набору Asterion повністю її не усуне - все одно доведеться дуже точно виставляти полярку і підбирати баланс. Ті максимальні тривалості експозицій, які я написав - це при вдалих фотосесіях, коли все налаштовано як слід. Якщо трохи збита полярка чи неправильний баланс по DEC  - вже лізе похибка при гідуванні, і треба або витримку зменшувати, або призупиняти зйомку і налаштовувати монтування як слід.
Як варіант - можна проапгрейдити вісь DEC, розточити її і встановити туди підшипники, але наскільки покращиться результат - я на жаль не знаю.
Подякували

Vagor

• Подяк: 57
« Відповідь #41 : 13 Жовтня 2022, 18:28:20 »
. - .

Все залежить від засвітки неба, світлосили телескопа, характеристик камери, об'єкту зйомок і який фільтр застосовується при зйомці. Є об'єкти, які доступні для зйомки лише у вузькосмугових фільтрах, і для хорошого результату для них потрібні витримки від 10хв і вище. Та й чимало яскравих об'єктів далекого космосу мають слабку периферію, яка на витримках в кілька хвилин майже не проявляється - потрібно більше.
Зрозумів, 2 останні речення - я цього не знав.

Версія Light не має комп'ютерного керування - багато хороших фіч будуть недоступними, включаючи і систему Goto.
Зрозуміло. То тоді або купляти так як є, або шукати Pro версію.

Так, гідування по DEC - найбільша проблема EQ5, по RA ведення і гідування непогані. Але покупка апгрейд-набору Asterion повністю її не усуне - все одно доведеться дуже точно виставляти полярку і підбирати баланс. Ті максимальні тривалості експозицій, які я написав - це при вдалих фотосесіях, коли все налаштовано як слід. Якщо трохи збита полярка чи неправильний баланс по DEC  - вже лізе похибка при гідуванні, і треба або витримку зменшувати, або призупиняти зйомку і налаштовувати монтування як слід.
Як варіант - можна проапгрейдити вісь DEC, розточити її і встановити туди підшипники, але наскільки покращиться результат - я на жаль не знаю.
Зрозумів, дякую. Ех, скільки ж проблем то виникнути може... Треба пробувати як справлятиметься EQ2...
Записаний
SW 130/650, SW EQ5, Canon 600D, Lumenera Lu070m

Acidlex

• Подяк: 562
  • Олександр
« Відповідь #42 : 13 Жовтня 2022, 19:38:11 »
. - .

У мене є EQ3 і HEQ5.
Була EQ5, але продав давно. Переважно, використовував лише для планетного астрофото з 120мм рефрактором. Хороше монтування, але мало що можу сказати, бо вже не пам'ятаю.

Хотів продати EQ3, але передумав, і радий що не продав. Хороше монтування для легких короткофокусних телескопів. Рефрактор з фокусом 560мм працює дуже добре.
Але це коли вісь DEC поставив на підшипники, без цієї доробки, вісь DEC працювала дуже погано. Зараз DEC зовсім без люфтів, корегувати можна в обидві сторони (North, South)
Електроніка власна, на базі Arduino. Ще хочу поставити підшипник на RA.

HEQ5 набагато важча, але, звісно ж, точніша. Купив БУ, і в ній були деякі проблеми, переточували черв'яка, а також довелося, замінити мотори, бо штатні були проблемні. Відповідно довелося замінити передачу шестернями на ремені, бо потрібні мотори із віссю 4мм не просто знайти. Але ремені - це плюс у будь-якому випадку. І замінив електроніку (теж власна, на Arduino), бо для штатної електроніки потрібна певна редукція.
Ще б треба розібратися, з віссю DEC, бо в певних положеннях з'являється люфт, Хоча черв'ячна пара, здається, хороша. При правильному балансі, можна гідувати.

Власна прошивка Arduino проста, коригування відбувається через ST4 порт, щоб дописати для ASCOM треба багато часу.
Обидві монтування використовую зі сталевою триногою.

EQ3 - невелика вага, що добре для транспортування, достатня точність (якщо доробити DEC) для короткофокусних і легких збірок.
HEQ5 - краща точність, можна використовувати важчі інструменти, але транспортувати не так зручно як EQ3.

EQ2 я не бачив, але я б її не розглядав серйозно.
« Останнє редагування: 13 Жовтня 2022, 19:53:56 від Acidlex »
Записаний
Саморобний легкий 370mm F/5.2 (системи Ньютона), Celestron EdgeHD 8", ZWO FF80 80mm F/7.5, Barska Magnus ED Triplet 80mm F/7, DayStar Solar Scout SS60-ds
HEQ5 Pro, EQ3
Подякували

Vagor

« Відповідь #43 : 13 Жовтня 2022, 20:06:51 »
. - .

У мене є EQ3 і HEQ5.
Була EQ5, але продав давно. Переважно, використовував лише для планетного астрофото з 120мм рефрактором. Хороше монтування, але мало що можу сказати, бо вже не пам'ятаю.

Хотів продати EQ3, але передумав, і радий що не продав. Хороше монтування для легких короткофокусних телескопів. Рефрактор з фокусом 560мм працює дуже добре.
Але це коли вісь DEC поставив на підшипники, без цієї доробки, вісь DEC працювала дуже погано. Зараз DEC зовсім без люфтів, корегувати можна в обидві сторони (North, South)
Електроніка власна, на базі Arduino. Ще хочу поставити підшипник на RA.

HEQ5 набагато важча, але, звісно ж, точніша. Купив БУ, і в ній були деякі проблеми, переточували черв'яка, а також довелося, замінити мотори, бо штатні були проблемні. Відповідно довелося замінити передачу шестернями на ремені, бо потрібні мотори із віссю 4мм не просто знайти. Але ремені - це плюс у будь-якому випадку. І замінив електроніку (теж власна, на Arduino), бо для штатної електроніки потрібна певна редукція.
Ще б треба розібратися, з віссю DEC, бо в певних положеннях з'являється люфт, Хоча черв'ячна пара, здається, хороша. При правильному балансі, можна гідувати.

Власна прошивка Arduino проста, коригування відбувається через ST4 порт, щоб дописати для ASCOM треба багато часу.
Обидві монтування використовую зі сталевою триногою.

EQ3 - невелика вага, що добре для транспортування, достатня точність (якщо доробити DEC) для короткофокусних і легких збірок.
HEQ5 - краща точність, можна використовувати важчі інструменти, але транспортувати не так зручно як EQ3.

EQ2 я не бачив, але я б її не розглядав серйозно.
Дякую за розказаний досвід!
Насправді я мало що зрозумів про Arduino, але все решта, здається, зрозуміло.
Те, що HEQ5 - каже практично кожен, тому, мабуть, це так і є) Єдине, що дуже бентежить - ціна, вона для мене практично нереальна.
Також я вдячний про Ваш розказаний з EQ3-2 - це фінансово можливо, проте я не впевнений, що у майбутньому воно зможе нести важчі труби... 150/750 чи 150/600, до прикладу, з гідуванням.

А на рахунок EQ2 - то я зараз спробую хоч з ним щось сфотографувати, і тоді вже думати, купляти EQ3-2 все ж, чи EQ5, чи взагалі збирати на HEQ5 з надією, що буде по хорошій ціні в майбутньому.
Записаний

Acidlex

• Олександр
« Відповідь #44 : 13 Жовтня 2022, 20:34:47 »
. - .

Arduino - дуже грубо кажучи, це мікрокомп'ютер який можна самому запрограмувати для керування моторами.

Авжеж, все впирається в кошти. Але, навіть, враховуючи те, що я маю HEQ5, я залишаю собі і EQ3 і не планую продавати, бо і для неї є застосування.

Якщо у Вас нема коштів на HEQ5, але можете дозволити собі EQ3, то я б і починав із неї, якщо і сталева тринога, то навіть і думати нема чого. В решті, зможете її продати пізніше, коли буде можливість купити щось краще.

А EQ2 - це гаяння часу і нервів, до того ж, я зрозумів, і коштів, бо плануєте придбати мотори для неї. Просто моя думка, може помилкова.

Вісь DEC у EQ2 без черв'ячної передачі?
Записаний
Саморобний легкий 370mm F/5.2 (системи Ньютона), Celestron EdgeHD 8", ZWO FF80 80mm F/7.5, Barska Magnus ED Triplet 80mm F/7, DayStar Solar Scout SS60-ds
HEQ5 Pro, EQ3
Подякували

Vagor

« Відповідь #45 : 13 Жовтня 2022, 21:57:39 »
. - .

Arduino - дуже грубо кажучи, це мікрокомп'ютер який можна самому запрограмувати для керування моторами.
Тепер зрозумів, дякую!

Авжеж, все впирається в кошти. Але, навіть, враховуючи те, що я маю HEQ5, я залишаю собі і EQ3 і не планую продавати, бо і для неї є застосування.

Якщо у Вас нема коштів на HEQ5, але можете дозволити собі EQ3, то я б і починав із неї, якщо і сталева тринога, то навіть і думати нема чого. В решті, зможете її продати пізніше, коли буде можливість купити щось краще.
На жаль, там алюмінієва тринога, але монтування в комплекті з моторами від Астеріон. І такий комплект за 10 тис. грн.

А EQ2 - це гаяння часу і нервів, до того ж, я зрозумів, і коштів, бо плануєте придбати мотори для неї. Просто моя думка, може помилкова.
Вісь DEC у EQ2 без черв'ячної передачі?
Привід я вже придбав... за 1.5 тис. грн на Алі. А ось як там у EQ2 з віссю DEC - я взагалі не знаю... Фактично, я новачок, і навіть часто плутаюсь, де DEC, а де Ra вісі...
Записаний

OlegAstroLviv

• Подяк: 5145
  • Головне бажання
« Відповідь #46 : 14 Жовтня 2022, 08:44:24 »
. - .

Acidlex З таким балконом можна і весь район монтуванням обустроїти=))) На любий смак монтування і телескопи поставити :beer:
« Останнє редагування: 14 Жовтня 2022, 11:50:31 від OlegAstroLviv »
Записаний
TS 150/900#AZ-EQ6-PRO#QHY 294mm-pro#Astronomik MaxFR 6 nm set+ LRGB Deep Sky set#Lunt 40/B600#AZ-EQ6-PRO#Apollo MaxM 432/429/462
Подякували

Acidlex

• Олександр
« Відповідь #47 : 14 Жовтня 2022, 16:20:22 »
. - .

Балкон, насправді, менший ніж здається на фото. Більше однієї збірки не поставиш навіть на зберігання.
Записаний
HEQ5 Pro, EQ3
Подякували