Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
11 Травня 2025, 11:08:11

Увійти

google

Автор Тема: Вибір лінзового об'єктива  (Прочитано 789 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Yura

• Подяк: 38
Вибір лінзового об'єктива
« : 20 Березня 2025, 13:51:04 »
. - .

Вибираю на альоекспресі лінзовий об'єктив для рефрактора, діаметром 9-10 см. Мета візуальних спостережень - планети та Місяць в першу чергу. На вибір китайці пропонують вибрати звичайну просвітлену склейку або ж об'єктив із двох окремих просвітлених лінз з кільцем, яке між лінзами встановлюється. Фокусну відстань вибираю 90-100см, щоб хроматична аберація була поменше.
Виникло два питання, чи буде якась помітна різниця між склейкою та розділеними лінзами в плані хроматичної аберації та яке просвітлення вибирати, зелене чи синє?
Записаний
Доб 12,5".

WEST

• Подяк: 376
Re: Вибір лінзового об'єктива
« Відповідь #1 : 20 Березня 2025, 15:26:58 »
. - .

А як з юстуванням? Чув, що це велика проблема.
Записаний

Yura

« Відповідь #2 : 20 Березня 2025, 16:50:49 »
. - .

На фотографіях з aliexpress видно, що на бокових поверхнях лінз фломастером зроблені спеціальні позначки, щоб при збиранні в об'єктив правильно виставити взаємне орієнтування.
Цікаво, а коли склеюють дві лінзи в об'єктив, їх якось взаємно виставляють для зменшення аберацій, чи як повезе? Мабуть, для малих діаметрів це не має значення.
Записаний
Доб 12,5".

Yura

« Відповідь #3 : 20 Березня 2025, 16:58:48 »
. - .

В мене є старий покоцаний об'єктив від радянського шкільного телескопу БШР, мені здається, що в ньому лінзи не симетричні, а "клиноподібні". І ще замість роздільного кільця, яке є китайських об'єктивах, там вставлялися три мідні Г-подібні роздільні вставки. В зібраному стані він зірки показував як кольорові рисочки. Є методика юстування, але мені вона не допомогла.
Записаний
Доб 12,5".

Саша Наумов

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 619
  • Refractorman
« Відповідь #4 : 20 Березня 2025, 18:56:26 »
. - .

Виникло два питання, чи буде якась помітна різниця між склейкою та розділеними лінзами в плані хроматичної аберації та яке просвітлення вибирати, зелене чи синє?

Я хоч і не оптик, але обгрунтовано гадаю, що склейку важче оптимізувати через те що 2 з 4 радіусів кривизни - однакові.
Із "розділеними" лінзами простіше - можна підбирати 4 радіуси і проміжок між лінзами.
Щодо кольору просвітлення - є ідея що воно спеціально такого кольору щоб блокувати\обмежувати інші кольори які не вдалось звести в точку. Такий собі світлофільтр.

А взагалі - чи варто витрачати хоч гривню на альоекспресовські лінзи?
Може то взагалі брак виробництва?
Записаний
Agema SD 150 + WS-400
Подякували

Yura

« Відповідь #5 : 20 Березня 2025, 19:36:04 »
. - .

Може то взагалі брак виробництва?
Зустрічав що на деяких товарах китайці писали що ось тут брак і фотки прикладали. З лінзами тут хто зна, можливо що і браковані по скидці продають. Щось в мене пропало бажання купувати чайна сервіз.
Записаний
Доб 12,5".

Shadow

• Подяк: 875
« Відповідь #6 : 21 Березня 2025, 10:02:21 »
. - .

В мене є старий покоцаний об'єктив від радянського шкільного телескопу БШР, мені здається, що в ньому лінзи не симетричні, а "клиноподібні". І ще замість роздільного кільця, яке є китайських об'єктивах, там вставлялися три мідні Г-подібні роздільні вставки. В зібраному стані він зірки показував як кольорові рисочки. Є методика юстування, але мені вона не допомогла.

Колись давно в мене теж був об'єктив від БШР, з якого я зробив телескоп. Пам'ятаю декілька разів доводилося збирати-розбирати об'єктив і заново юстувати. Рідні г-подібні пластинки загубилися і я вирізав схожі за розмірами з цупкого картону.
Якимось чином методом спроб і помилок юстування все ж звелося, і телескоп став показувати зорі навіть краще ніж раніше :)

Стосовно дешевих лінз з алі - краще спробуйте довести до ладу об'єктив від БШР, він точно показуватиме краще за китайський непотріб.
Записаний

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 7024
  • Omnes in astronomo continentur.
« Відповідь #7 : 21 Березня 2025, 14:45:35 »
. - .

У мене щось подібне але з обєктивом від МШР 1070 р.
Там теж натяк на клиновидніть, але показує доволі добре як для свого типу
Записаний
Астрономія корисна, бо показує нам, яка нікчемна люди­на тілом і яка велична вона духом, бо розум її в змозі осягнути сяючі безодні, де її тіло, лише темна точка, але вона у змозі насолоджуватися їхньою безмовною гармонією. А. Пуанкаре
Подякували

rgb

• Подяк: 150
« Відповідь #8 : 21 Березня 2025, 22:01:29 »
. - .

В мене теж вiд РТМ(МШР) непоганий об'ектив
Записаний

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 7024
  • Omnes in astronomo continentur.
« Відповідь #9 : 21 Березня 2025, 22:45:49 »
. - .

В мене теж вiд РТМ(МШР) непоганий об'ектив
У совку якість сильно залежала від того коли було зроблено виріб, чи на початку зміни, чи вкінці і це був початок чи кінець кварталу
Записаний
Астрономія корисна, бо показує нам, яка нікчемна люди­на тілом і яка велична вона духом, бо розум її в змозі осягнути сяючі безодні, де її тіло, лише темна точка, але вона у змозі насолоджуватися їхньою безмовною гармонією. А. Пуанкаре