Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
26 Серпня 2025, 12:04:36

Увійти

google

Автор Тема: помогите определится с монтировкой  (Прочитано 196 раз)

0 Користувачів і 3 Гостей дивляться цю тему.

sashasoros

• Подяк: 0

Всем профессионалам привет!
Хочу попробовать астрофото. Вопрос стал, какую монтировку взять. Труба есть. Skywatcher evolux82ED. Пока флатеннера нету и астрокамеры тоже. Есть 600D фотокамера и переходник. seestar50 не предлагайте.
У меня есть ограничения. 2 балкона. один четко на север. И угол обзора конечно не на все 180. Градусов может быть 120. Второй балкон чисто на север. Угол еще меньше из за 16ти этажек. Градусов 90.
Если возьму екваториальную - смогу только на северном балконе сетапиться. На южном не могу пока понять, как я буду вычислять полярку, которую не вижу.
Начал думать про EZ Goto варики. потому что подумал, что еваториалке не будет места, куда вертеться (балкон метр от стены до края балкона. В стороны не считается.), да и про полярную ж помню.

Sky-Watcher Az Gti Wi-Fi
Вроде бы нарывался уже пару раз на видосы, что чинят там какую то шестеренку.
Ну и непонятно, как на ней будет висеть моя трубка с фотоаппаратом. хватает ее для веса трубки и фотоаппарата? А если я понаблюдать хочу и понадеваю зеркало, двухдюймовую барлуху, и окуляр - все это уже так крепко тянет фокусер, что постоянно хобочусь с настройкой. (это я гвоорю про максимально дурной сетап. С фотоштатива наблюдентя провожу. Не судите! НЕ было просто никогда монтировки. Мучался пол года.)

вторая:
Вроде бы посильнее в грузоподьемности.
Sky-Watcher AZ-GTiX WiFi

По екваториалкам:
Sky-Watcher Star Adventurer GTi GoTo - эта понравилась, но вроде бы тоже пишут, что малая грузоподьемность. Разве что для фотика с обьективом. Хотя могу по незнанию говорить это.

Короче, помогите словом уже на опыте. Что посоветуете? Что лучше взять мне?
Записаний

Огарков Сергей

• Подяк: 231
Re: помогите определится с монтировкой
« Відповідь #1 : Вчора в 11:21:52 »
. - .

Пятую "Рыбу" с Син сканом можно поискать. Модель довольно не новая, и продается редко.
Записаний
Инструменты - рефрактор 125/1080, "Мицар" на Еку-3-2, HEQ-5 Pro SynScan, МАК-127/1500, БПЦ20х60.

Webber

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 1109
  • Валентин
« Відповідь #2 : Вчора в 12:21:26 »
. - .

Полярка легко налаштовується без виходу на північ методом "дрейфу". Потрібен компас для приблизного виставлення азимуту та гід-камера, ось інструкція для програми гідування Phd2 https://openphdguiding.org/man/Tutorials.htm#Drift_Align Камера для гідування вам все одно буде потрбіна, без гідування навіть з короткими витримками буде багато браку через змаз зірок.

Азимутальні монтування по типу SW Az Gti, GtiX, Multifunction, etc для діпскай астрофото погано підходять через ротацію поля (вирішується екваторіальним клином або деротацією під час обробки, але остання зменшує ефективне поле зору) та низьку механічну жорсткість. Більше гемору ніж фото.

"Походні" екваторіальні монтування або "трекери" типу SW Star-adventurer GTi в основному націлені на астрофото з телеоб'єктивами. Для якості ведення важливий розмір телескопу, не тільки його вага. Ваш телескоп важить 3кг + камера, що в межах ТТХ монтування, але я маю сумніви як воно працюватиме. Ваш телескоп має довжину 58см + камера, що дає значний момент інерції та парусність. Потім ще додасте гід-телескоп і камеру... Колись давно зустрічав узагальнене правило для астрофото: корисне навантаження на монтування = 1\2 максимального паспортного навантаження.
Пошукайти відгуки про саме таку комбінацію на англомовних форумах, наприклад https://www.cloudynights.com/topic/857844-overloading-star-adventurer-gti або https://www.cloudynights.com/topic/830073-star-adventurer-gti-with-evolux-62ed-or-82ed
Якщо оберете цей варіант - обов'язково напишіть про результати, упевнений багатьом буде цікаво. Сам останнім часом дивлюсь в сторону великих трекерів для походного полювання на комети  :bigidea:

Я б рекомендував пошукати б\в EQ-5 з go-to апгрейд набором eq-drive, таке монтування спокійно несе 150мм ньютон.

Якщо бюджет дозволяє, подивіться в сторону HEM монтувань на гармонічних редукторах, наприклад ZWO AM3, iOptron HAE16 або дешевші аналоги від Juwei. Вони значно компактніші і ваш телескоп нестимуть без противаг - що плюс для балкону. Але і ціна відповідна.
« Останнє редагування: Вчора в 12:27:55 від Webber »
Записаний
GSO 12" dob; Tak FSQ-106 edx4, WS-201, Moravian Instruments C3-61000m
Подякували

AYN

• Подяк: 4306
  • Одесса, Астродес
« Відповідь #3 : Сьогодні в 01:35:53 »
. - .

По екваториалкам:
Sky-Watcher Star Adventurer GTi GoTo - эта понравилась, но вроде бы тоже пишут, что малая грузоподьемность. Разве что для фотика с обьективом. Хотя могу по незнанию говорить это.

Короче, помогите словом уже на опыте. Что посоветуете? Что лучше взять мне?

Товарищ снимает на чуть побольше трубу чем у вас (80ED) на банальном Skywatcher Adventurer 2i, с грамотной балансировкой, и с гидированием - все хорошо получается (1-2 минутные экспозиции норм).
P.S. пример :
https://app.astrobin.com/u/MaxRomanchenko?i=268sq4
« Останнє редагування: Сьогодні в 08:07:28 від AYN »
Записаний
Подякували