Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
16 Травня 2026, 04:24:44

Увійти

google

Автор Тема: Вибір астрокамери кроп формата у 2025 році  (Прочитано 2839 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

alex_veles

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 1812
Re: Вибір астрокамери кроп формата у 2025 році
« Відповідь #20 : 10 Жовтня 2025, 18:01:51 »
. - .

Вважаю, що оця дельта в охолодженні точно не повинна відігравати впливу на вибір камери. У сучасних кмоп, особливо таких, яе 533 та 571 темновий струм настільки мізерний, що за витримки в 5 хвилин при температурі +10 він не відіграватиме суттєвої ролі. Тобто головна мета охолодження - забезпечити сталу температуру сенсора, а не досягати якихось рекордних значень.

От тільки без охолодження, +10С на камері буде хіба що взимку.
А при +10 +15 градусів від температури повітря це вже +25С +30С на камері і шуми там вже вилазять суттєві.
Записаний

Step

• Подяк: 156
« Відповідь #21 : 11 Жовтня 2025, 06:03:14 »
. - .

Вважаю, що оця дельта в охолодженні точно не повинна відігравати впливу на вибір камери. У сучасних кмоп, особливо таких, яе 533 та 571 темновий струм настільки мізерний, що за витримки в 5 хвилин при температурі +10 він не відіграватиме суттєвої ролі. Тобто головна мета охолодження - забезпечити сталу температуру сенсора, а не досягати якихось рекордних значень.

Беремо все, і велику дельту і сталу температуру без рекордних значень.
Якщо камера здатна більше охолоджуватись, то при загальних рівних її охолоджувач буде менше перенапружуватись, тобто працювати надійніше. Тому, беремо!
Записаний
AZ-GTi mount, Clearsky ST-20 mount, Celestron C9.25, SV305Pro, GPM462M, Poseidon-C Pro

tlgleonid

• Клуб Астрополіс, Модератор
  • Подяк: 1040
« Відповідь #22 : 11 Жовтня 2025, 23:20:12 »
. - .

А при +10 +15 градусів від температури повітря це вже +25С +30С на камері і шуми там вже вилазять суттєві.
У мене на всіх камерах на ДОВГИХ витримках (порядка хвилини) дельта між температурою повітря і температурою сенсора порядку 6 градусів. На коротких витримках при зйомці планет чи місяця - так, камера гріється помітно. Але на коротких витримках темнлвий шум ролі не грає.
Записаний
Задокументировано наблюдение  >1500 Deepsky объектов.
ТАЛ75R, GSO 8" 1:4 +HEQ5Pro SynScan+ZWO ASI183MM+ZWO ASI178MM+PlayerOne Uranus C+фильтры R,V, 265мм и 415 мм Добсоны HandMade+o3+hb+uhc+...
FAQ по любительской астрономии
Подякували

KMM

• Подяк: 70
« Відповідь #23 : 11 Жовтня 2025, 23:42:18 »
. - .

Смотрю, по крайней мере, у некоторых камер (все я не смотрел) на IMX5xx сенсорах пишут "zero amp-glow", т.е. усилитель выключен во время экспонирования. А потому, выходит, основной нагрев происходит во время считывания. Если после этого дать камере без активного охлаждения немного остыть, то этот нагрев не скажется на следующем снимке. В отличии от планетной съёмки или гидирования - там некогда "прохлаждаться". Но и выдержки небольшие, как выше tlgleonid, отметил. Сенсор на "больших" камерах обычно вынесен от остальной электроники - она тоже, выходит, не подогревает матрицу, если только, конечно, положение камеры не такое, что тепло от других компонентов не поднимается в сторону матрицы. Т.е. не должна температура сенсора слишком уж отличаться от "забортной". Но вот летом, когда "забортная" температура в начале ночи +30 и только к утру хотя бы до +25 опускается, тут охлаждение будет очень как кстати. Что, собственно, у всех камер из первого поста есть. :) Ну и они, судя по заявленному производителями, легко должны в таких условиях обеспечить, по крайней мере, +5 на сенсора, а то и ниже.
Записаний

Step

« Відповідь #24 : 12 Жовтня 2025, 09:56:05 »
. - .

У мене на всіх камерах на ДОВГИХ витримках (порядка хвилини) дельта між температурою повітря і температурою сенсора порядку 6 градусів. На коротких витримках при зйомці планет чи місяця - так, камера гріється помітно. Але на коротких витримках темнлвий шум ролі не грає.
О, цікаве спостереження. Тобто побутові камери теж не погано охолоджуються вночі. Наприклад на свою Соню 6300 я встановив "клітку", яка в мороз аж жжеться, а на матриці на довгих витримках можно і біля нуля очікувати. Правда без фактору "Стабільності".
Записаний
AZ-GTi mount, Clearsky ST-20 mount, Celestron C9.25, SV305Pro, GPM462M, Poseidon-C Pro

Step

« Відповідь #25 : 27 Листопада 2025, 05:48:39 »
. - .

Зупинився на PlayerOne - Poseidon-C Pro, хочу спробувати.
Пам'ятаю як Сергій, купуючи Tauptek, одразу міняв там вентилятор. Сподіваюсь у PlayerOne з цим все в порядку.
Записаний
Подякували

tlgleonid

« Відповідь #26 : 29 Листопада 2025, 17:09:34 »
. - .

Зараз на нього велика знижка. У Лаїди (алі) її ще нема, але думаю, після 4 грудня буде і там.
Можна ще купляти на вторинному ринку у тих, хто зрозумів переваги монохромну.
Записаний
ТАЛ75R, GSO 8" 1:4 +HEQ5Pro SynScan+ZWO ASI183MM+ZWO ASI178MM+PlayerOne Uranus C+фильтры R,V, 265мм и 415 мм Добсоны HandMade+o3+hb+uhc+...

KMM

« Відповідь #27 : 03 Грудня 2025, 00:38:38 »
. - .

Пам'ятаю як Сергій, купуючи Tauptek, одразу міняв там вентилятор. Сподіваюсь у PlayerOne з цим все в порядку.
А зачем он его менял вообще?
У меня уже тоже есть охлаждаемая камера от PlayerOne, только с 533М (да, пришлось лично мне таки смириться таки с usb-c :gigi:). До этого у меня основной камерой был Atik 414EX. У атика нет возможности регулировать скорость вентилятора, а у PlayerOne от 0 до 100%. Я не измерял размеры вентилятора в обеих камерах, но на глаз, кажется, они одинаковые. Так для меня неизвестны максимальные обороты вентиляторов в обеих камерах.
Звук вентилятора у атика на слух больше похож на шипение воздуха, продуваемого через радиатор (типа "шшш") в цилиндре корпуса. Частоты там преимущественно средние. У PlayerOne на высоких оборотах преобладает высокочастотный звук. А ниже 50-60% при общем снижении шума появляется ещё лязгающий призвук, на 30% уже он преобладает (но опять таки, общий уровень шума ниже становится) - похоже, там подшипник качения, из-за чего этот призвук и возникает. Это более долговечные подшипники, рассчитанные на продолжительную работу на высоких оборотах, но вот минус в этом металлическом призвуке на низких оборотах. Это принципиальная особенность такого решения, это не зависит от производителя вентилятора. По умолчанию в драйвере PlayerOne выставлено 50% для вентилятора. Рукой на корпусе камеры вибрации не ощущал ни на каких процентах.
В целом, я не вижу для себя никакой проблемы в шуме от вентилятора на камере, ведь я же не сижу возле него, а нахожусь поодаль от телескопа. От монтировки, когда перевожусь на другой объект, и то заметно больше шума. :) Тут скорее вопрос личной восприимчивости к подобным звукам: для кого-то это может быть очень даже критичным, когда рядом постоянно что-то жужжит, а кто-то быстро привыкает к дополнительному шуму настолько, что просто перестаёт его замечать (а особенно, если в наушниках музыку слушать или какой-то подкаст ;D).
Записаний

Step

« Відповідь #28 : 05 Грудня 2025, 06:24:29 »
. - .

А зачем он его менял вообще?
Десь прочитав напевно про проблеми з вібрацією, крім того він перфекціоніст. А більшості і так піде. )))

Записаний

KMM

« Відповідь #29 : 08 Грудня 2025, 14:04:36 »
. - .

Зараз на нього велика знижка. У Лаїди (алі) її ще нема, але думаю, після 4 грудня буде і там.
Можна ще купляти на вторинному ринку у тих, хто зрозумів переваги монохромну.
Уже 8-е число, у китайцев как не было скидок, так и нет. Что на Player One, что на ZWO (у которых акция началась раньше). В отличие от сайтов производителей и американских астрошопов.
Записаний

tlgleonid

« Відповідь #30 : 11 Грудня 2025, 08:10:49 »
. - .

Схоже, на алі із-за різних купонів ціну не знижено. Але можна купляти на сайті виробників, або просто писати в магазин на алі з проханням надати знижку.
Записаний

Step

« Відповідь #31 : 18 Грудня 2025, 01:51:25 »
. - .

Гарні новини, камера PlayerOne Poseidon-C Pro вже в мене. Виглядає як на рекламі, практичні враження доповім.
Записаний

KMM

« Відповідь #32 : 18 Грудня 2025, 04:08:19 »
. - .

Поздравляю! :)
Ну и как вам шум вентилятора?
Было бы любопытно посмотреть на ваш сетап в сборе (т.е. жду фотки ;)).
Я к своей камере, кроме Г-образного штекера питания (там, кстати, 2.5мм, а не 2.1мм, что для меня немного было неудобным, ведь у меня подавляющее большинство кабелей 2.1мм), ещё купил такой вот Г-образный переходник на USB https://www.aliexpress.com/item/1005007802183944.html (правда, смотрю, именно тот, который я взял, уже там закончился) - тогда все кабели идут вдоль трубы ньютона, а не торчат.
И ещё в дополнительный USB подключил кабелем из комплекта камеры колесо фильтров ZWO mini - работает без проблем. Интересен ваш опыт с вашей камерой, какие устройства через этот порт вы подключали и какие результаты, а то говорят, у ZWO камер бывают нюансы - не со всеми сторонними устройствами можно работать через дополнительный порт. Потому любопытно набрать статистику, а что с этим у "игрока".
И ещё, какая прошивка у вас в камере (версия) и какая последняя на сайте? У меня для моей на сайте v2.3, а в камере v2.1, но в их прошивальщике предупреждение, мол, если ваша камера работает без проблем, то они не рекомендуют обновлять. Удивительно, обычно наоборот рекомендуют. )) Потому я не стал обновлять. Может, попробовал бы, но у них в этом прошивальщике нет возможности сделать бекап текущей прошивки, а на сайте только одну версию можно скачать - последнюю.
Записаний

Step

« Відповідь #33 : 16 Лютого 2026, 06:28:29 »
. - .

Ну и как вам шум вентилятора?
Не писав бо сподівався накопичити досвід, але по справжньому вдалося виїхати на темне небо тільки раз. І от той раз був просто жах, жах, жах.
Нічого не працювало. С початку ноут по WiFi не міг підключитися до монтіровкі, потім, поки я займався іншими справами, підключився. Я зрадів а він знов загубив сітку. І так кілька разів. Нарешті WiFi, запрацювало, та загубились драйвери ASCOM, причому намертво. Танцював з бубнами, перестанавлював драйвери всього, камер, включно з гідом, сам ASCOM, монтіровку... кілька разів. Марно. З відчаю вирішив, раз хоч Poseidon-C та монті працюють, знімати без гідування по 10сек.
Десь зо дві години, коли я вже махнув рукою і змирився, раптово чертяка ASCOM запрацював. Включив гідування і офігів. То окрема історія, але коли я купив монохромний GPM662M, то крім вражаючої чутливості він мав неприємний баг. Профілі зірок при гідуванні були не піками а стовпчиками з пласкими верхівками. Спробував виправити, не зміг, гідує і так. А тут, після перевстановлення всьго і вся, зірочки стали класичними піками. Гарно? Ні, якість гідування, якщо дивитись на цифри, не покращилась а суттєво погіршилась, з .6"-.8" до 1.1".
Тепер по темі. Вентилятор на камері дійсно відчутно піщав, доки я не встановив йому 50% потужності. Тоді став піщати невідчутно )
Охолодження встановив на -15С, і так і залишив. Наскільки Poseidon краще за мою, то того головну камеру Sony A7RII, не можу поки сказати.
Записаний

K@mera

• Подяк: 106
  • Живу, когда стремлюсь..
« Відповідь #34 : 04 Квітня 2026, 09:55:32 »
. - .

Прочитав уважно всю тему про "муки вибіру" камер.
Суто для наступних "мученіків", виходячі з власного довіду. Буде много літерів.
Так, до речі, вибачаюсь за свою соловьїну, бо у 67 років все одно вирішив переходити на неї)
Поїхали, як то кажуть...
По-перше - вихідні дані "Ми знімаємо суто художнє фото, ніякої науки"
Full Well - сходити до вітру, та розвіяти по ньому. Чому? А тому що, коли ви дивитись на світлини, то питання про зпаленні зірки
напевно не дають вам жити, то так? Звісно ні.
 На практиці 90 відсотків з нас знімаюсь одиночні кадри або 300, або 600 секунд і якщо
навіть декілька зірок загублять свої відрахування та випадуть у біле, ви такі - Все пропало..брак, на смітник усі старання.
Тим більше зараз стільки софту та покращайзерів обробки по відділенню та обробки зірок, що це взагалі не питання, ну як на мене.
До речі у захист Touptek - в останніх прошивках повнота лунки збільшена аж до 100 т. з гаком відділків та й що? Розмір шкали мого щастя не виріс від цього, повірте.
 По друге - вентилятори та вібрації, звідки це взялось? Це к нам прийшло від славо звісного бренду, такого червоненького,
ну ви зрозуміли, коли вони були малі та іще не зовсім червоні, мабуть зелені. Зріли..) Та почалась Ера питань -ВІБРАЦІЇ.
Заспокойтесь - зараз цього не існує, але я і далі, буду їх замінювати на Noctua
 По-третє - USB Hub на камерах, а ось це важлива фіча. Я в загалі не розумію в цьому сенсі ні QHY, ні Player/ 21 століття.
Тому два порти на задку камери це перевага, або налаштовуйтесь на додаткові витрати у вигляді розвинених боксиків (box) за додаткові баксики.
А це вага, а це краще монтування, а це витрати.. по ланцюжку. Але, завжди їснуэ це АЛЕ, - і то ціна, іноді в лінійки якогось бренду
вона нижча, аніж у сусіда по ринку. На мій розсуд це не аргумент, тому треба рахувати усе в комплексі, а не по одинці факту.
 Четверте - Кольорова чи Моно ... Відповідь - почніть з того, що не змусить вас закласти своє життя у ломбард. Я читав пости на Клаудях,
де чоловік вибирав собі моно чи колір..- сумна історія, це відбувалося протягом більш року, за цей час я відзняв більш ніж 85 світлин
придбав досвід в обробці, зрозумів, що я нічого не розумів і все це відбувалось під Бортлє 7 на 46 паралелі, а він все не міг
визначитися під своїм пустельним небом на десь 31 паралелі. Хто думає, що в нього не було грошей, то це не так, судячи по опису обладнання
він міг собі придбати не тільки моно чи кольорову астро камеру)
 Мій досвід - безумовно в ідеалі - повинна бути і та і та. Але на зараз, якщо я б я мав можливість на виправлення помилок)
Я би дивився у бік моно., чому - кольор це капкан, ілюзія доступності та легкості. Давайте будемо відверті, ви починаєте себе дивувати першими світлинами
в комплектації по дефолту кольоровою камерою, щастю нема меж, але якщо це відбувається під міським небом, або навіть темним небом, то
вам дуже швидко набридне все червоне. Ви почнете ставити питання - а як же оці люди на Астробіні роблять кольоровими камерами такі
чарівні знімки? Мабуть вони у Всесвіт літають, коли я тут сиджу та мерзну під сетапом. Ні? Вони виявляються мають якийсь магічні фільтри.
А скільки ж вони коштують... АА.. ШО?? Так це ще не все, це тільки початок, а далі треба опанувати іншу технологію обробки, та й відповідно
і зйомки. А що в підсумку - часа витрачається не меньш, чим, як би я знімав на моно сенсорі, колесо фільтрів при цьому бажано мати
але при цьому я не маю той чутливості, особливо, коли хочу відобразити темні структури туманність тощо та іще під міським небом.
Бо кічеві культові об'єкти дуже швидко закінчуються, тебе хочеться знімати те що не набридло, не те що всі знімають.. а двері замкнуті для кольору.
Тому зараз на ринку є набіри до 1000 баксі під ключ на моно сенсорі і це чудово. IMX 585 моно сенсор, Аve Sony/ як то говориться.
 Дешевше не буде.

У будь якому випадку мої вітання всім тим, хто придбав і буде придбавати перші астро камери, бо це все краще, чим нескінченно
жити у жахітті теоретичного вибіру, бо життя не нескінченно, а ми не молодіємо.
Записаний
Мой Ютуб
 & Мои фото
iOptron ZEQ-25 eqdrive, Newton 150/600,Touptek IMX571, Datyson 7TM, https://www.astrobin.com/users/justvolkov/
Подякували

Step

« Відповідь #35 : 11 Квітня 2026, 08:41:40 »
. - .

Прочитав уважно всю тему про "муки вибіру" камер.
Суто для наступних "мученіків", виходячі з власного довіду. Буде много літерів.
Так, до речі, вибачаюсь за свою соловьїну, бо у 67 років все одно вирішив переходити на неї)
Поїхали, як то кажуть...
По-перше - вихідні дані "Ми знімаємо суто художнє фото, ніякої науки"
Full Well - сходити до вітру, та розвіяти по ньому. Чому? А тому що, коли ви дивитись на світлини, то питання про зпаленні зірки
напевно не дають вам жити, то так? Звісно ні.
 На практиці 90 відсотків з нас знімаюсь одиночні кадри або 300, або 600 секунд і якщо
навіть декілька зірок загублять свої відрахування та випадуть у біле, ви такі - Все пропало..брак, на смітник усі старання.
Тим більше зараз стільки софту та покращайзерів обробки по відділенню та обробки зірок, що це взагалі не питання, ну як на мене.
До речі у захист Touptek - в останніх прошивках повнота лунки збільшена аж до 100 т. з гаком відділків та й що? Розмір шкали мого щастя не виріс від цього, повірте.
 По друге - вентилятори та вібрації, звідки це взялось? Це к нам прийшло від славо звісного бренду, такого червоненького,
ну ви зрозуміли, коли вони були малі та іще не зовсім червоні, мабуть зелені. Зріли..) Та почалась Ера питань -ВІБРАЦІЇ.
Заспокойтесь - зараз цього не існує, але я і далі, буду їх замінювати на Noctua
 По-третє - USB Hub на камерах, а ось це важлива фіча. Я в загалі не розумію в цьому сенсі ні QHY, ні Player/ 21 століття.
Тому два порти на задку камери це перевага, або налаштовуйтесь на додаткові витрати у вигляді розвинених боксиків (box) за додаткові баксики.
А це вага, а це краще монтування, а це витрати.. по ланцюжку. Але, завжди їснуэ це АЛЕ, - і то ціна, іноді в лінійки якогось бренду
вона нижча, аніж у сусіда по ринку. На мій розсуд це не аргумент, тому треба рахувати усе в комплексі, а не по одинці факту.
 Четверте - Кольорова чи Моно ... Відповідь - почніть з того, що не змусить вас закласти своє життя у ломбард. Я читав пости на Клаудях,
де чоловік вибирав собі моно чи колір..- сумна історія, це відбувалося протягом більш року, за цей час я відзняв більш ніж 85 світлин
придбав досвід в обробці, зрозумів, що я нічого не розумів і все це відбувалось під Бортлє 7 на 46 паралелі, а він все не міг
визначитися під своїм пустельним небом на десь 31 паралелі. Хто думає, що в нього не було грошей, то це не так, судячи по опису обладнання
він міг собі придбати не тільки моно чи кольорову астро камеру)
 Мій досвід - безумовно в ідеалі - повинна бути і та і та. Але на зараз, якщо я б я мав можливість на виправлення помилок)
Я би дивився у бік моно., чому - кольор це капкан, ілюзія доступності та легкості. Давайте будемо відверті, ви починаєте себе дивувати першими світлинами
в комплектації по дефолту кольоровою камерою, щастю нема меж, але якщо це відбувається під міським небом, або навіть темним небом, то
вам дуже швидко набридне все червоне. Ви почнете ставити питання - а як же оці люди на Астробіні роблять кольоровими камерами такі
чарівні знімки? Мабуть вони у Всесвіт літають, коли я тут сиджу та мерзну під сетапом. Ні? Вони виявляються мають якийсь магічні фільтри.
А скільки ж вони коштують... АА.. ШО?? Так це ще не все, це тільки початок, а далі треба опанувати іншу технологію обробки, та й відповідно
і зйомки. А що в підсумку - часа витрачається не меньш, чим, як би я знімав на моно сенсорі, колесо фільтрів при цьому бажано мати
але при цьому я не маю той чутливості, особливо, коли хочу відобразити темні структури туманність тощо та іще під міським небом.
Бо кічеві культові об'єкти дуже швидко закінчуються, тебе хочеться знімати те що не набридло, не те що всі знімають.. а двері замкнуті для кольору.
Тому зараз на ринку є набіри до 1000 баксі під ключ на моно сенсорі і це чудово. IMX 585 моно сенсор, Аve Sony/ як то говориться.
 Дешевше не буде.

У будь якому випадку мої вітання всім тим, хто придбав і буде придбавати перші астро камери, бо це все краще, чим нескінченно
жити у жахітті теоретичного вибіру, бо життя не нескінченно, а ми не молодіємо.
Почну з тоста: Вип'ємо (п'ю чудовий чай)ж за те щоб в нас завжди був вибір!!!
З приводу прагнення найбільшого діапазону Full Well, перша моя думка не про пересвічені зірки, а про недосвічені хмарки газу та пилу, бо саме вони створюють "суто художнє фото".
Чи я помиляюсь у цій залежності?
USB Hub на камерах, це для особливо багатих, і мене не врятує. Придбав звичайний дешевий SvBony SV241, а там ВСЕ.

На IMX 585 сенсор я теж весь час пускаю слину. На одному моєму недотелескопі(Celectron С5 750мм F6) він як раз має займати центральну, якісну частину поля. Цей сенсор по площі в четверо більший за мій планетаро/гід SV305C Pro. Але чи буду я використовувати його постійно? Ні. Тому - ні!

Повертаюсь до свого вибору кольорової камери. Крім тих міркувать, що виклав вище, а саме, знімати на виїзді, да ще не регулярно, коли не знаєш чи вдасться дозняти ціль на інших фільтрах, є ще один нюанс. Маю в планах, вирішуючи ту ж проблему нестачі часу, придбати систему HyperStar. А засунути в неї повноцінне колесо фільтрів ну ніяк не вийде. Тому - колор!
За сам PlayerOne поки впевнено не скажу. Здалося що вона гірше за мій A7RII, "їсть" зорі, тобто їх не вистачило навіть на складання. Потім наче пошло краще. Не знаю, може легкі хмарки втручались... Виберу час, порівняю впряму в однакових умовах.

А закінчу питанням: А чи є вибір у людини що зробила свій вибір?
Записаний

AYN

• Подяк: 4934
  • Одесса, Астродес
« Відповідь #36 : 11 Квітня 2026, 10:12:22 »
. - .

насчет пересветов...я бы не заморачивался этим вопросом пытаясь в один диапазон уместить и звезды и фон, и для типичной дипскай съемки, когда хочется вытащить по максимуму, снимал бы на оптимальном для этого гейне, обычно это HCG и экспозиции подлинней. А звезды (пересвеченные) отдельной серией, с короткими экспозициями и/или на минимальном гейне.  Потом разделить на фон и звезды обе серии и собрать вместе, использую звезды с короткой серии, а фон взять из серии с длинными экспозициями и оптимальным гейном.
Записаний
Подякували

Step

« Відповідь #37 : 27 Квітня 2026, 22:04:35 »
. - .

Трохи заспокоївся за нову камеру. Зняв з дому, бортл 7, M51 скрізь 1,25` фільтр UHC. Загалом 12 годин по 5хв.
Записаний
Подякували

Step

« Відповідь #38 : 01 Травня 2026, 20:05:45 »
. - .

Ще одна перевірка Poseidon-C PRO на якість. Наднова у галактиці NGC 5906. Повний місяць, бортл 7, фільтр SV UNC 1,25', 4.7 години по 5хв.
« Останнє редагування: 03 Травня 2026, 02:25:08 від Step »
Записаний
Подякували

Step

« Відповідь #39 : 03 Травня 2026, 08:55:18 »
. - .

Що ще хочу додати. Мій вибір астрокамери від PlayerOne, обумовлений не тількі раціональними міркуваннями, як от чутливість чи ширина насичення, а й ірраціональними також. З раціональної мети непогано було б вибрати ZWO, як "незмінний успіх", тим паче що камера від ньго вже модернізована. І тим заспокоїтись.
Але ми не шукаємо легких шляхів, ми шукаємо нове, цікаве, невивчене. Хочу подякувати нашій астро-Громаді, що ви ділючись своїм досвідом і порадами, свідомо чи ні, підштовхнули, або не відштовхнули мене від саме такого вибору.
Я задоволений  :beer:  :SLA:
Дивимось вперед і вгору  :binolook:
Записаний
Подякували