Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
14 Серпня 2026, 04:05:11

Увійти

google

Автор Тема: Найдовше повне сонячне затемнення ХХІ століття - 2 серпня 2027 року!  (Прочитано 1262 раз)

0 Користувачів і 2 Гостей дивляться цю тему.

S.Fire

• Клуб Астрополіс, Адміністратор
  • Подяк: 3926
  • Павло Пресняков

Війна може ще 10 років тривати. Якщо є законна можливість, чому не можна нею скористатися?
Записаний
Мій сайт
Мій фотоальбом
Допоможу з обладнанням для відеоспостереження метеорів.
Подякували

Саша Наумов

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 664
  • Refractorman

Якщо є законна можливість - то не просто "можна", тим треба скористатись!

Припускаю, тональність мого допису не добра... вибачте тоді.
Спробую реабілітуватись кількома очевидними порадами:

- якщо їдете не самі а в компанії - ніколи не розбивайте комплект обладнання на дві чи більше осіб!
Імовірність того, що хтось не доїде до пункту призначення - не нульова! перевірено на власному досвіді  :rotate:

- якщо плануєте робити фото хоч трохи серйозніше ніж просто смартфоном - тренуйтесь заздалегіть, складіть посекундний план в околицях повної фази. Що за чим робити, де натискати, список експозицій і т.і.
Повірте, підчас повної фази час плине так швидко! Кожна секунда так цінна, не варто витрачати на "суєту".

- авіакомпанія може загубити ваш багаж або пошкодити його. Телескоп з монтуванням, чи штатив з лінзами, краще везти власноруч. А якщо вже насмілились здавати обладнання в багаж - пакуйте наче то діамантовий кришталь! а воно іноді майже так і є  8)

- краще взяти менше обладнання і присвятити максимум уваги йому.

- і не забути роздивитись повну фазу просто очима!!
Сонячна корона - то є незабутнє і щоразу інше.
Та й вигляд "хвилі що біжить" по землі на початку і в кінці повної фази - це щось неймовірне, це як спецефект в кіно, але в реальності. Ти наче стоїш в воді і бачиш хвилі...
Записаний
Agema SD 150 + WS-400
Подякували

Polaris

• Подяк: 85

Та й вигляд "хвилі що біжить" по землі на початку і в кінці повної фази - це щось неймовірне, це як спецефект в кіно, але в реальності. Ти наче стоїш в воді і бачиш хвилі...
Я нічого такого не бачив в Кисловодську в 2006, правда спостерігав в горах. Яка довжина хвилі, яка швидкість, чи це стояча хвиля?
Записаний

Саша Наумов

• Клуб Астрополіс
  • Refractorman

Явище хвилі, що біжить, можна побачити на початку і в кінці повної фази.
Я не впевнений, але гадаю, воно викликане нерівностями на лімбу Місяця.
Нагадує "рябь" на воді коли сильний вітер.
Ця рябь перебуває у постійному русі, але не хаотичному, а спрямованому.
Довжина хвилі - не більше 5 см.

Англомовні називають це явище shadow bands.
Ось тут я знайшов опис (англ.).

Здогадуюсь, що це явище не так вже й легко помітити: залежить від обставин затемнення і від місця спостереження. Якщо трава на грунті або камні - побачити важче, а якщо пісок - легше.
Записаний
Agema SD 150 + WS-400

Polaris

Я не впевнений, але гадаю, воно викликане нерівностями на лімбу Місяця.

А не турбулентністю атмосфери видимої від точкового джерела світла?
Те ж саме мерехтіння зір тільки?
Записаний

Mutant

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 410
  • Так, так! Той самий, страхітливий та жахаючий...

Якщо є законна можливість - то не просто "можна", тим треба скористатись!

Припускаю, тональність мого допису не добра... вибачте тоді.
Спробую реабілітуватись кількома очевидними порадами:

- якщо їдете не самі а в компанії - ніколи не розбивайте комплект обладнання на дві чи більше осіб!
Імовірність того, що хтось не доїде до пункту призначення - не нульова! перевірено на власному досвіді  :rotate:

- якщо плануєте робити фото хоч трохи серйозніше ніж просто смартфоном - тренуйтесь заздалегіть, складіть посекундний план в околицях повної фази. Що за чим робити, де натискати, список експозицій і т.і.
Повірте, підчас повної фази час плине так швидко! Кожна секунда так цінна, не варто витрачати на "суєту".

- авіакомпанія може загубити ваш багаж або пошкодити його. Телескоп з монтуванням, чи штатив з лінзами, краще везти власноруч. А якщо вже насмілились здавати обладнання в багаж - пакуйте наче то діамантовий кришталь! а воно іноді майже так і є  8)

- краще взяти менше обладнання і присвятити максимум уваги йому.

- і не забути роздивитись повну фазу просто очима!!
Сонячна корона - то є незабутнє і щоразу інше.
Питання по обладнанню.
У мене нічого немає мобільного, крім камери мого Пікселя, яка дуже непогана як для смартфону.  :)
Тому буду збирати якийсь набір. Питання який це має бути набір, враховуючи що це разова акція?
Записаний
Synta SW ED80 Pro, HEQ5 Pro, Newtonian 200mm, Canon 350Da, QHY-5, QHY-6.

Саша Наумов

• Клуб Астрополіс
  • Refractorman

Я б узяв фотокамеру, міцний штатив і телеоб'єктив 300+мм.
Гадаю, з оптики непогано було б спробувати щось типу меніскового 500мм F/11 - компактний і відносно легкий. Або щось типу AstroTech 72ED - але обов'язково з флетнером! інакше зовнішня корона буде спотворена.
Я минулого разу їздив з екв.монтуванням і Tak FSQ-106 (сподівався ще й південне небо пофотографувати, ага) - так це трохи перебор і по габаритах і по вазі.
Записаний
Agema SD 150 + WS-400

alex_veles

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 1845

Я б узяв фотокамеру, міцний штатив і телеоб'єктив 300+мм.
Гадаю, з оптики непогано було б спробувати щось типу меніскового 500мм F/11 - компактний і відносно легкий. Або щось типу AstroTech 72ED - але обов'язково з флетнером! інакше зовнішня корона буде спотворена.
Я минулого разу їздив з екв.монтуванням і Tak FSQ-106 (сподівався ще й південне небо пофотографувати, ага) - так це трохи перебор і по габаритах і по вазі.

Менісковий 500мм об'єктив мене неприємно підвів на повній фазі 2006 року.
Зфокусувавшись десь на початок затемнення він порядком нагрівшись геть розфокусувався на початок повної фази. Ну а я відкривши рот дивився оком на повну фазу і натискав пульт...
Записаний
Подякували

alex_veles

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 1845

Дешева камера-кроп класу canon 700D з відкидним екраном + дешевий 300мм f/4 або f/5.6
думаю буде оптимально.
Записаний
Подякували

tlgleonid

• Клуб Астрополіс, Модератор
  • Подяк: 1043

Можу рекомендувати простенький об'єктивчик-телескопчик svbony sv555 f/4.5 f=243мм. Він і як ширококутний об' єкт в з годиться.
Записаний
Задокументировано наблюдение  >1500 Deepsky объектов.
ТАЛ75R, GSO 8" 1:4 +HEQ5Pro SynScan+ZWO ASI183MM+ZWO ASI178MM+PlayerOne Uranus C+фильтры R,V, 265мм и 415 мм Добсоны HandMade+o3+hb+uhc+...
FAQ по любительской астрономии

Polaris

Можу рекомендувати простенький об'єктивчик-телескопчик svbony sv555 f/4.5 f=243мм. Він і як ширококутний об' єкт в з годиться.
В нього ціна астрономічна як для такої апертури.
Записаний