Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
30 Вересня 2026, 08:08:00

Увійти

google

Автор Тема: Найдовше повне сонячне затемнення ХХІ століття - 2 серпня 2027 року!  (Прочитано 2927 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

S.Fire

• Клуб Астрополіс, Адміністратор
  • Подяк: 3968
  • Павло Пресняков

Війна може ще 10 років тривати. Якщо є законна можливість, чому не можна нею скористатися?
Записаний
Мій сайт
Мій фотоальбом
Допоможу з обладнанням для відеоспостереження метеорів.
Подякували

Саша Наумов

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 669
  • Refractorman

Якщо є законна можливість - то не просто "можна", тим треба скористатись!

Припускаю, тональність мого допису не добра... вибачте тоді.
Спробую реабілітуватись кількома очевидними порадами:

- якщо їдете не самі а в компанії - ніколи не розбивайте комплект обладнання на дві чи більше осіб!
Імовірність того, що хтось не доїде до пункту призначення - не нульова! перевірено на власному досвіді  :rotate:

- якщо плануєте робити фото хоч трохи серйозніше ніж просто смартфоном - тренуйтесь заздалегіть, складіть посекундний план в околицях повної фази. Що за чим робити, де натискати, список експозицій і т.і.
Повірте, підчас повної фази час плине так швидко! Кожна секунда так цінна, не варто витрачати на "суєту".

- авіакомпанія може загубити ваш багаж або пошкодити його. Телескоп з монтуванням, чи штатив з лінзами, краще везти власноруч. А якщо вже насмілились здавати обладнання в багаж - пакуйте наче то діамантовий кришталь! а воно іноді майже так і є  8)

- краще взяти менше обладнання і присвятити максимум уваги йому.

- і не забути роздивитись повну фазу просто очима!!
Сонячна корона - то є незабутнє і щоразу інше.
Та й вигляд "хвилі що біжить" по землі на початку і в кінці повної фази - це щось неймовірне, це як спецефект в кіно, але в реальності. Ти наче стоїш в воді і бачиш хвилі...
Записаний
Agema SD 150 + WS-400
Подякували

Polaris

• Подяк: 86

Та й вигляд "хвилі що біжить" по землі на початку і в кінці повної фази - це щось неймовірне, це як спецефект в кіно, але в реальності. Ти наче стоїш в воді і бачиш хвилі...
Я нічого такого не бачив в Кисловодську в 2006, правда спостерігав в горах. Яка довжина хвилі, яка швидкість, чи це стояча хвиля?
Записаний

Саша Наумов

• Клуб Астрополіс
  • Refractorman

Явище хвилі, що біжить, можна побачити на початку і в кінці повної фази.
Я не впевнений, але гадаю, воно викликане нерівностями на лімбу Місяця.
Нагадує "рябь" на воді коли сильний вітер.
Ця рябь перебуває у постійному русі, але не хаотичному, а спрямованому.
Довжина хвилі - не більше 5 см.

Англомовні називають це явище shadow bands.
Ось тут я знайшов опис (англ.).

Здогадуюсь, що це явище не так вже й легко помітити: залежить від обставин затемнення і від місця спостереження. Якщо трава на грунті або камні - побачити важче, а якщо пісок - легше.
Записаний
Agema SD 150 + WS-400
Подякували

Polaris

Я не впевнений, але гадаю, воно викликане нерівностями на лімбу Місяця.

А не турбулентністю атмосфери видимої від точкового джерела світла?
Те ж саме мерехтіння зір тільки?
Записаний

Mutant

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 411
  • Так, так! Той самий, страхітливий та жахаючий...

Якщо є законна можливість - то не просто "можна", тим треба скористатись!

Припускаю, тональність мого допису не добра... вибачте тоді.
Спробую реабілітуватись кількома очевидними порадами:

- якщо їдете не самі а в компанії - ніколи не розбивайте комплект обладнання на дві чи більше осіб!
Імовірність того, що хтось не доїде до пункту призначення - не нульова! перевірено на власному досвіді  :rotate:

- якщо плануєте робити фото хоч трохи серйозніше ніж просто смартфоном - тренуйтесь заздалегіть, складіть посекундний план в околицях повної фази. Що за чим робити, де натискати, список експозицій і т.і.
Повірте, підчас повної фази час плине так швидко! Кожна секунда так цінна, не варто витрачати на "суєту".

- авіакомпанія може загубити ваш багаж або пошкодити його. Телескоп з монтуванням, чи штатив з лінзами, краще везти власноруч. А якщо вже насмілились здавати обладнання в багаж - пакуйте наче то діамантовий кришталь! а воно іноді майже так і є  8)

- краще взяти менше обладнання і присвятити максимум уваги йому.

- і не забути роздивитись повну фазу просто очима!!
Сонячна корона - то є незабутнє і щоразу інше.
Питання по обладнанню.
У мене нічого немає мобільного, крім камери мого Пікселя, яка дуже непогана як для смартфону.  :)
Тому буду збирати якийсь набір. Питання який це має бути набір, враховуючи що це разова акція?
Записаний
Synta SW ED80 Pro, HEQ5 Pro, Newtonian 200mm, Canon 350Da, QHY-5, QHY-6.

Саша Наумов

• Клуб Астрополіс
  • Refractorman

Я б узяв фотокамеру, міцний штатив і телеоб'єктив 300+мм.
Гадаю, з оптики непогано було б спробувати щось типу меніскового 500мм F/11 - компактний і відносно легкий. Або щось типу AstroTech 72ED - але обов'язково з флетнером! інакше зовнішня корона буде спотворена.
Я минулого разу їздив з екв.монтуванням і Tak FSQ-106 (сподівався ще й південне небо пофотографувати, ага) - так це трохи перебор і по габаритах і по вазі.
Записаний
Agema SD 150 + WS-400

alex_veles

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 1872

Я б узяв фотокамеру, міцний штатив і телеоб'єктив 300+мм.
Гадаю, з оптики непогано було б спробувати щось типу меніскового 500мм F/11 - компактний і відносно легкий. Або щось типу AstroTech 72ED - але обов'язково з флетнером! інакше зовнішня корона буде спотворена.
Я минулого разу їздив з екв.монтуванням і Tak FSQ-106 (сподівався ще й південне небо пофотографувати, ага) - так це трохи перебор і по габаритах і по вазі.

Менісковий 500мм об'єктив мене неприємно підвів на повній фазі 2006 року.
Зфокусувавшись десь на початок затемнення він порядком нагрівшись геть розфокусувався на початок повної фази. Ну а я відкривши рот дивився оком на повну фазу і натискав пульт...
Записаний
Подякували

alex_veles

• Клуб Астрополіс

Дешева камера-кроп класу canon 700D з відкидним екраном + дешевий 300мм f/4 або f/5.6
думаю буде оптимально.
Записаний
Подякували

tlgleonid

• Клуб Астрополіс, Модератор
  • Подяк: 1067

Можу рекомендувати простенький об'єктивчик-телескопчик svbony sv555 f/4.5 f=243мм. Він і як ширококутний об' єкт в з годиться.
Записаний
Задокументировано наблюдение  >1500 Deepsky объектов.
ТАЛ75R, GSO 8" 1:4 +HEQ5Pro SynScan+ZWO ASI183MM+ZWO ASI178MM+PlayerOne Uranus C+фильтры R,V, 265мм и 415 мм Добсоны HandMade+o3+hb+uhc+...
FAQ по любительской астрономии

Polaris

Можу рекомендувати простенький об'єктивчик-телескопчик svbony sv555 f/4.5 f=243мм. Він і як ширококутний об' єкт в з годиться.
В нього ціна астрономічна як для такої апертури.
Записаний

Mutant

• Клуб Астрополіс

Дешева камера-кроп класу canon 700D з відкидним екраном + дешевий 300мм f/4 або f/5.6
думаю буде оптимально.
А що на рахунок китайців? Типу такого: https://www.aliexpress.com/item/1005003222063589.html. Відмовити?
Записаний

Саша Наумов

• Клуб Астрополіс
  • Refractorman

Відмовити?

Мав би я зайві 100 баксів - напевне придбав би... просто з цікавості, що краще - старе радянське чи сучасне китайське.
Записаний
Agema SD 150 + WS-400

Mutant

• Клуб Астрополіс

Відмовити?

Мав би я зайві 100 баксів - напевне придбав би... просто з цікавості, що краще - старе радянське чи сучасне китайське.
Якщо я його куплю, дам потестувати. Боз мене тестер такий собі...
Записаний
Подякували

alex_veles

• Клуб Астрополіс

Відмовити?

Якщо я його куплю, дам потестувати. Боз мене тестер такий собі...
Як 500мм за 81$ зараз досить цікава пропозиція.
Але китайські дзеркальні об'єктиви мають гомняну якість, ну або можливо потрібно вибирати екземпляр довго.
Записаний
Подякували

Chepurny

• Клуб Астрополіс, Модератор
  • Подяк: 1917

Питання по обладнанню.
У мене нічого немає мобільного, крім камери мого Пікселя, яка дуже непогана як для смартфону.  :)
Тому буду збирати якийсь набір. Питання який це має бути набір, враховуючи що це разова акція?

Все, що нижче – моє ІМХО, складене всього по 2-х затемненнях. Більш досвідчені спостерігачі можуть бути іншої думки.

Мені здається, що є три астрономічні явища, які не може передати жодне фото – повне сонячне затемнення, метеори і полярне сяйво (тільки сяйво справжнє, щоб котилося хвилями над головою, а не далекі горизонтні відблиски – колись давно бачив таке «на сєвєрах» під час армійської служби). Але якщо два останні явища відносно розтягнуті у часі, і їх можна встигнути і повізуалити, і пофоткати, то повне сонячне затемнення – 1-3 хвилини повної фази і по 3-5 хвилин глибокої фази до повної і після неї (коли гра світла змінюється кожну наступну хвилину, а то і секунди) – краще повністю або майже повністю подарувати візуалу. Пофоткати можна (чисто на пам’ять) початкові фази, коли є безліч часу і все повільно змінюється. Але варто пам’ятати, що вже на наступний день ці фото не цікаві навіть самому собі, не кажучи вже про інших. Тому я б порадив цей час витратити більше на споглядання (і фотографування) емоцій інших спостерігачів, якщо спостерігати затемнення у великій компанії.
Отже, якщо якусь техніку і брати, то – лише будь-який фотик і будь-який зум до нього типу 70-300, і звичайно фотоштатив і дистанційний спуск для затвора. На початкових фазах використати це добро «для спостереження спостерігаючих» (оці фотки і будуть основною пам’яттю про затемнення) , за декілька хвилин до повної фази виставити в фотику «пріоритет витримки» в 0.1 – 1 сек (бо якщо використати загальний  автомат в налаштуваннях, то ISO буде загнано під 10 тис при витримці десь в 1/100) і вимкнути. Початок повної фази і закінчення – ТІЛЬКИ ВІЗУАЛ, а в середині повної фази можна зняти кришку з об’єктива і зробити декілька клаців на автоматі – і цього достатньо, фото корони залишиться на пам’ять.  Можна ще мати легку візуальну трубу чи бінокль кратністю 7-12х з астроплівкою для відслідковування початкових фаз. Я на своєму другому затемненні використав старий МТО 500 мм з пристикованим до нього окуляром 20 мм (кратність 25х) – бо до нього вже був готовий фільтр з плівкою астросолар - і склалося враження, що його вага і кратність – то вже трохи занадто. Оце і все; вся складніша і важча техніка, на мій погляд, буде лише відволікати в найважливіші хвилини і заважати емоціям. ІМХО !

До речі, ще цікаве спостереження – через пару хвилин після закінчення повної фази всі різко втрачають інтерес до сонця і починають або збиратись, або шумно обговорювати побачене (і збиратись), хоча фаза ще досить-таки велика  :) 
Записаний
Подякували

alexsurg

• Подяк: 4

Така вже вада (чи то перевага?!) у тваринної/людської психіки: як тільки йде ДО кульмінації будь-якого нечастого явища, то чим ближче, тим цікавіше! Навпаки, тільки вектор розгорнувся на 180 градусів - вже більшості за хвилину ГЕТЬ ЗОВСІМ НЕЦІКАВО :facepalm:
Записаний
Подякували