Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
24 Липня 2026, 12:02:43

Увійти

google

Автор Тема: ED80 чи ED102  (Прочитано 120 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Polaris

• Подяк: 85
ED80 чи ED102
« : 19 Липня 2026, 20:59:54 »
. - .

Обираю між ED80 (f/7.5) і ED102 (f/9) і не можу визначитися. Буду вдячний за поради тих, хто дивився в обидва.

Наскільки відчутна різниця на планетах і Місяці? Цікавить практичний досвід це - помітно, якщо порівнювати поруч чи інший рівень деталізації? Зокрема цікавлять пояси Юпітера, ВЧП, щілина Кассіні, деталі в терміналі Місяця.
Чи справді ED102 настільки менш транспортабельний? Труба 90 см і 4+ кг, наскільки це відчувається на практиці при регулярних виїздах? Чи бувало так, що через габарити просто лінь виїжджати?

Планую для виїздів в гори під темне небо по планетам, Місяцю, яскраві діпи. Фотографування птахів і далеких наземних об'єктів
Можливо, згодом легке астрофото. Планую монтировку AZ-GTi або щось сильніше.

Дякую за будь-які думки, особливо від тих, хто мав обидві труби або переходив з однієї на іншу!
Записаний

Лікар Григорій Хата

• Подяк: 4718
  • З повагою Олександр.
Re: ED80 чи ED102
« Відповідь #1 : Вчора в 18:48:17 »
. - .

Маю 120ED F/7.5, і ніколи би не поміняв її на меншу апертуру  :shuffle:
Записаний

Polaris

« Відповідь #2 : Вчора в 18:54:13 »
. - .

Маю 120ED F/7.5, і ніколи би не поміняв її на меншу апертуру  :shuffle:
  Ну це зрозуміло  ;D
Але ціна і транспортабельність теж важливі.
Чомусь не працює пошук по форумі, щоб почитати відгуки по 80 і 102.
Записаний

tlgleonid

• Клуб Астрополіс, Модератор
  • Подяк: 1043
« Відповідь #3 : Вчора в 19:03:11 »
. - .

Взагалі, вплив габаритів - річ сугубо індивідуальна. у ed80 труба десь на кілограми півтори легше і на сантиметрів 30 коротше. Але можуть виникнути питання з розміром багажника автомобіля. Інколи збільшення на 5 см може призвести до суттєвих складнощів при перевезенні.
Тут більше питань до монування. 100мм потрібна більша жорсткість, особливо в горах з їх вітрами. AZ-GTi навряд чи буде хорошим монтуванням для обох труб. На мою думку, для мобільного монтування краще розглядати щось типу Juwei17 або ZWO AM-5.
Щодо рівня деталізації планет, то це питання складне. Як на мене, на планети стає цікаво дивитись з апертурою 150мм і більше. Звичайно, що Ево 100 ED покаже трохи більше і трохи краще, але різниця буде досить незначною.
Для астрофото потрібен флетнер. На мою думку, зараз для астрофото одразу краще дивитись на щось типу петцвалів від Askar або SVBony з їх непоганою світлосилою та якістю спотів.
Записаний
Задокументировано наблюдение  >1500 Deepsky объектов.
ТАЛ75R, GSO 8" 1:4 +HEQ5Pro SynScan+ZWO ASI183MM+ZWO ASI178MM+PlayerOne Uranus C+фильтры R,V, 265мм и 415 мм Добсоны HandMade+o3+hb+uhc+...
FAQ по любительской астрономии
Подякували

Саша Наумов

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 660
  • Refractorman
« Відповідь #4 : Вчора в 23:43:00 »
. - .

Для планет і Місяця, труба 100 f/9 потребуватиме значно міцнішого монтування.
Нема нічого гіршого аніж фокусувати при збільшеннях 100х і більше, коли зображення трясеться від дотику або просто від вітерця!

Як на мене, 80 f/7.5 краще: труба мобільніша, бо легше і значно коротше.
Не в наших поточних реаліях, але довжина вкрай важлива і при авіа-астро-подорожах.
(з досвіду із 72ED) під темним небом і з такою апертурою видно багато красивого з wide-field окулярами;
планети радують основними деталями на дисках, але роздільної здатності все ж замало;
типовий 0.8х редюсер/флетнер дозволить по-астрофотати.

100мм пропонує деяке покращення яскравості та деталізації у порівнянні з 80мм. Але...
наступний за 80мм калібр - 5", з таким вже можна серйозно говорити про планети і Місяць.

Отже.
Саме "для планет і Місяця", треба більше апертури і міцне монтування; мобільність погіршена.
Для решти - 80 F/7.5
Записаний
Agema SD 150 + WS-400
Подякували

Polaris

« Відповідь #5 : Сьогодні в 10:00:54 »
. - .

але довжина вкрай важлива і при авіа-астро-подорожах.
Якраз хочу підібрати щось на зетемнення 2027 для авіаподорожі в Іспанію чи Туніс.

Записаний

Саша Наумов

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 660
  • Refractorman
« Відповідь #6 : Сьогодні в 11:10:55 »
. - .

Якраз хочу підібрати щось на зетемнення 2027 для авіаподорожі в Іспанію чи Туніс.

Для авіа-подорожей не підійде ані 80 F/7.5 ані 100 F/9.

Я якось літав з трубою Tak FSQ-106, там труба ~55см в довжину - і ця довжина вже близька до лімітів або перевищує їх.
Наші тоді взяли з мене кругленьку суму (десь 60 юрів? не пам'ятаю точно) за перевищення габаритів; французи теж придивлялись але не чіпали.

Ідеально - щось на кшталт 80ED F/6, або класика Tak FC-76D (там труба розкручується навпіл спеціально для транспортування), або Borg з розбірною трубою, або навіть короткий Pentax SDHF/SDUF доречі, я продаю одну таку трубу, 100 F/4 .

Або - здавати трубу в багаж. І тоді - от чесно, пофік яка там труба і апертура, розбити зможуть будь-яку...
Записаний
Agema SD 150 + WS-400