Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
24 Вересня 2026, 19:17:37

Увійти

google

Автор Тема: Спостереження Сатурна  (Прочитано 118 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

clavutich

• Подяк: 8590
  • Ярослав
    • Победитель конкурса "Лучшее астрофото" 2016 года
Спостереження Сатурна
« : 17 Вересня 2026, 11:17:32 »
. - .

Можливо і є така тема, та я щось не знайшов, тому якщо дублюю, прохання модераторів перенести.
Спостерігав сьогодні вночі десь з 23:40 до 00:40
Телескоп системи Долла-Кірхема з фокусною відстанню 7400мм. Використовував коректор атмосферної дисперсії. Прозорість хороша, стан атмосфери нестабільний але з короткочасними моментами стабілізації і "прозрівання" картинки. Окуляри з фокусною відстанню від 12,5мм до 18мм, відповідно збільшення від 400* до 590*
Мета і поспостерігати планету і потестувати і порівняти окуляри.
В моменти заспоконня: помітно 6 супутників, 4 в полі зору, два трохи по краях, якщо зміститись, один з них Титан, який чітко помітний у вигляді диску, мені навіть здавалося, що я щось на ньому помічаю...та то, більш за все, психологія  ;D
З деталей: в північниій півкулі полосатість тільки вгадується, а от в південній полосатість явна але скільки тих поясів сказати важко, вони не чітко ідентифікуються. На полюсі є потемніння. Щілина Касіні чітко видна у вушках кілець і моментами проявляється здається аж до середини. Хоч і тонка але дуже чітка тінь від колець не планеті, здається більш чіткою ніж на фото. Енке хіба що вгадується, чітко не ідентифікував. Крепове кільце присутнє. Також добавлю, що в моменти максимального заспокоєння картинка дуже чітка і естетична, здається навіть більш чіткою ніж на фото.
Тепер про окуляри:
1. 12.5мм пльосл від svbony. Незважаючи на бюджетність дуже порадував, хороший контраст, ніяких "мух", деталізація як і в інших окулярів
2. 12.5мм японський ортоскоп, в цілому ніяких притензій але і не фаворит
3. 5 елементний пльосл Tuthill 15мм (те саме, що Celestron Ultima) по чіткості непогано, але контраст не сподобався і відтінок більш жовтуватий, ніж в інших
4. Класичний пльосл Sirius 17мм, контраст і колір непогано, а от по різкості здався найслабшим.
5 Японський ортоскоп Optica 18мм. Оце сьогодні був мій фаворит, звичайно, збільшення з ним найменше і тому картинка найбільш естетична але незважаючи на те, мені все одно він здався найкращим, максимальний контраст і передача кольорів (тільки з ним я бачив відтінки блакитного у південній півкулі), дуже чіткий (натяки на Енке) на ньому були найсильніші)
Вцілому,задоволення від спостережень позитивні  :up: гарна тиха, вже прохолодна ніч...якби не постійні тривоги   >:( було б взагалі супер.
На наступний раз спробую замальовки, хоча художник з мене так собі  ;D
« Останнє редагування: 17 Вересня 2026, 11:25:47 від clavutich »
Записаний
Слава Україні   http://www.youtube.com/@clavutich