Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
06 Жовтня 2026, 18:49:27

Увійти

google

Автор Тема: В країні трьох затемнень. 12_08_2026  (Прочитано 244 раз)

Mutant і 2 Гостей дивляться цю тему.

Chepurny

• Клуб Астрополіс, Модератор
  • Подяк: 1927
В країні трьох затемнень. 12_08_2026
« : 01 Жовтня 2026, 14:31:20 »
. - .

«Іспанія - країна трьох затемнень». Ця фраза була популярна на сайтах туристичних компаній Іспанії, але це той випадок, коли реклама відповідає реальності. Як відомо, на протязі півтора року – з серпня 2026 по січень 2028 – Іспанія «приймає» три сонячні затемнення. Перше з них вже пройшло 12-го серпня, друге – 2 серпня 2027 – вже активно оговорюється, і останнє (кільцеве) – 26 січня 2028 – ще навіть не згадується, хоч до нього залишилось менше ніж півтора року.
Затемнення 2028-го дуже схоже на затемнення нинішнього року – надвечір, перед заходом Сонця (захід Сонця через 30-40 хвилин після максимуму – майже як у 2026 р); тільки воно пройде по більш південним регіонам Іспанії і буде кільцевим. Ну а затемнення 2027 року – то рідкісний подарунок природи: початок серпня, максимум біля 11-и ранку місцевого часу, 3-4 хвилини повної фази у південних регіонах Іспанії, в місцях з майже відсутньою в цей місяць хмарністю (якщо вірити сайту timeanddate.com; карти нижче – з цього ж сайту).   
https://www.timeanddate.com/eclipse/map/2027-august-2     

Затемнення 2026 року:
« Останнє редагування: 01 Жовтня 2026, 17:39:59 від Chepurny »
Записаний
Подякували

Chepurny

Re: В країні трьох затемнень. 12_08_2026
« Відповідь #1 : 01 Жовтня 2026, 14:32:57 »
. - .

Затемнення 2027 року:
Записаний

Chepurny

« Відповідь #2 : 01 Жовтня 2026, 14:33:30 »
. - .

Затемнення 2028 року:
Записаний

Chepurny

« Відповідь #3 : 01 Жовтня 2026, 14:34:36 »
. - .

В серпні мені пощастило спостерігати за першим з цих затемнень на півдні Наварри. Зараз я вже знову в Києві, і вирішив поділитись побаченим – може, комусь стане в нагоді при плануванні поїздки в 2027 або 2028 роках. Правда, є враження, що організацією спостережень затемнення кожна провінція Іспанії займалась окремо від інших, а Наваррі із-за її північного розташування менше повезло з минувшим затемненням і ще менше – з наступними; в інших провінціях це може бути організоване по іншому. Але – я бачив тільки Наварру, отже – те, що бачив.
« Останнє редагування: 01 Жовтня 2026, 21:18:02 від Chepurny »
Записаний

Chepurny

« Відповідь #4 : 01 Жовтня 2026, 14:35:22 »
. - .

Перш за все, чому саме Наварра – провінція, по якій повне затемнення ковзнуло лише по південній частині, і продовжувалось 80-85 секунд – на 20 секунд менше, ніж у більш вдалих сусідів південніше? Якщо чесно – це результат моїх запізнілих дій по плануванню.
В нинішній ситуації виглядало б дуже дивним планування чогось далі 3-х місяців, то я теж нічого не планував. Ще до початку літа не знав, чи зможу поїхати в Іспанію, і відповідно не став бронювати ночівки (хоча Букінг дозволяє бронювати готелі за багато місяців і потім скасовувати без особливих пояснень). Десь в травні, коли мої перспективи щодо можливості подорожі в кінці кінців прояснились, заліз в Букінг і виявив, що ТОТАЛЬНО ВСІ готелі у смузі повного затемнення вже заброньовані (а це смуга десь 600 х 300 км!). На щастя, ще залишались деякі готелі, в тому числі й не дорогі, близько до смуги. Забронював собі місце в мотелі біля швидкісної траси південніше Памплони (столиця провінції Наварра) з максимальною фазою затемнення 0.999; вирішив, що в день затемнення проїду на сотню км південніше і встигну до ночі повернутись назад.
Ще ближче до затемнення почитав прогнози: уряд Іспанії очікував, що в смугу затемнення приїде 450 000 осіб (і це - тільки з-за меж Іспанії); інший урядовий сайт прогнозував 5-6 млн осіб, які в’їдуть у смугу подивитись на затемнення (остання цифра явно включала також і самих іспанців).
Треба сказати, що до цього я вже 7 років не виїжджав у Європу на авто (спочатку ковід, потім війна – було не до того), і в дорозі виявив, що за всі ці роки ситуація з пошуком стоянок в Європі ще більше ускладнилась навіть без додаткового напливу туристів. Тому, дізнавшись з того ж інтернету, що уряд Наварри в особі їхньої державної компанії NICDO організував на півдні провінції 20 майданчиків для спостереження затемнення (з парковками, біотуалетами, і таке інше) і пропонував купити офіційні білети на них по 5 євро на особу, я вирішив скористатись пропозицією і не виїжджати за межі Наварри, пожертвувавши додатковими 10-20 секундами; що не кажи, все ж таки гарантоване паркувальне місце!
Цікаво, що станом на ранок 12-го серпня вільні місця залишались лише на 2-х із 20-и майданчиків Наварри (це при тому, що кожен з майданчиків був розрахований на розміщення 2000 - 4000 спостерігачів)
Записаний

Chepurny

« Відповідь #5 : 01 Жовтня 2026, 14:39:04 »
. - .

І от – довгоочікуваний ранок 12 серпня. Хвилювання з приводу, де зупинитись, позаду – у нас з дружиною на руках два квитки (плюс паркувальний квиток до них) в невідоме мені містечко Корелья. Хвилювання з приводу 30% вірогідності хмар (усереднення за багато років) також позаду – «Над всією Іспанією безхмарне небо» (до речі, дослідники пишуть, що іспанські фалангісти, чий путч почався майже рівно 90 років до затемнення, ніколи не посилали такого повідомлення в якості сигналу до виступу; але байка про наявність такої радіограми все ще живе серед аматорів історії).
Залишилось лише визначитись, коли виїжджати з готелю. До Корельї менше 100 км – година по швидкісній трасі, але розповіді спостерігачів затемнення у США про велетенські пробки на дорогах були у пам’яті. На всяк випадок виїхали майже за чотири години – з двохгодинним запасом. ТУДИ пробок не було (крім останнього пів-кілометра), була досить велика тягнучка вже по дорозі назад, але в інтернеті писали потім, що біля Барселони і біля Мадриду (і ще десь) ситуація з пробками була значно гіршою - правда, теж в основному вже після закінчення затемнення. Коротше, що я зрозумів – на затемнення люди їдуть розтягнуто в часі, на протязі декількох годин, а назад зриваються майже одночасно, тому пробки – більше проблема дороги назад; але все ж пару годин запасу краще мати. І ще – краще не спішити покидати майданчик разом з усіма – швидше не вийде.   
   Перечитав написане – можливо, я трохи ввожу в оману. Я все ж таки в’їхав в Корелью більш ніж за пару годин до початку, і все ж попав у півкілометрову тягнучку перед майданчиком. Непрямі ознаки вказували на те, що ті, хто під’їжджав пізніше, мали більше проблем з тягнучкою. Коротше, вас багато, а дорога одна – виїжджайте раніше!

Нижче - карта Наварри з розміщенням всіх 20-и офіційних пунктів спостереження - з офіційного сайту. "Моя" Корелья - № 8. 

(Зверніть увагу на дублювання написів баскською мовою. Наварра - одна з територій басків, і кажуть, що на півночі провінції баскська мова до сих пір достатньо поширена. Столиця провінції, Памплона, на баскській звучить як Ірунья, причому ця назва старіша за назву Памплона (остання - римська за походженням - в честь Гнея Помпея)).
« Останнє редагування: 02 Жовтня 2026, 10:35:53 від Chepurny »
Записаний

Chepurny

« Відповідь #6 : 01 Жовтня 2026, 14:45:08 »
. - .

А тепер – враження про організацію. Вона була на висоті. Уряд Наварри мабуть поставився до майбутнього затемнення як до великого стихійного лиха, яке неможливо відвернути, і кинув значні ресурси на його подолання. Все було розплановано наперед – перекриття доріг, порядок заїзду, виїзду, завезені біотуалети, підготовлені волонтери, поліція, гвардія, швидка допомога.
Навігатор провів нас тісними вуличками Корельї – симпатичного старовинного містечка, і за пів-кілометра до фінішної точки з сайту NICDO ми уперлись в довгий хвіст автоколони. Це не була пробка – автомобілі все ж повільно рухались вперед – завдяки швидкій роботі волонтерів. Волонтери розділяли колону на дві паралельні, виводячи одну з них на зустрічну смугу (місцевим до речі в цей час була перекрита дорога в сусідню Ріоху, але чого не зробиш для туристів :) ), підходили до автомобілів, сканували білети (так-так, ніяких зайців! ), швидко чіпляли на зап’ястя жовті стрічки, як в турецьких готелях, роздавали окуляри з сонячною плівкою (це входило в вартість квитків) і показували, куди їхати далі. Інші волонтери далі формували ряди автомобілів на імпровізованому паркмайданчику.
Пара спітнілих гвардійців дивилась зі сторони на швидку роботу волонтерів, частина з яких по віку явно була старшокласниками з місцевих шкіл. Електронний термометр на найближчій заправці показував +41 (це в пів-на-шосту вечора), над паркмайданчиком, організованим на втоптаному полі, стояли хмарки куряви від безкінечного потоку автомобілів, на волонтерах  поверх одежі були ще й світловідбивні жилети, і вони працювали тут явно вже не першу годину, бо вже формувався третій ряд дуже довгої (десь 200-240 м) стоянки.   
Треба сказати, що перед виїздом з готелю я з сумнівом переводив погляд із світлої теніски на темно-синю цупку футболку з вишитим логотипом «Астрополіс», яку я здається ще не разу не одягав (вона була колись 2-ю, резервною, в ті далекі часи, коли ми ще замовляли ці футболки хмельничанам; я на всяк випадок вкинув її в чемодан, коли пакувались в Києві). Розумів, що темний колір і цупка тканина надто не відповідає >+40 за вікном, але ж - якщо я її не одягну зараз, то вже мабуть більше ніколи не одягну; в Києві моя астро-активність була на нулі вже другу п’ятирічку підряд. В кінці кінців махнув рукою: кондишин в авто є, а затемнення пізно увечері – може стане трохи прохолодніше. Забігаючи наперед – прохолодніше не стало, і футболка здалася таки надто теплою для такої погоди, але ж на мені принаймі не було ще й жилета!
« Останнє редагування: 01 Жовтня 2026, 21:20:24 від Chepurny »
Записаний

Chepurny

« Відповідь #7 : 01 Жовтня 2026, 14:49:57 »
. - .

Про сам майданчик. З Гугль Мепс випливало, що це було поле на самій окраїні містечка, на якому щось росло і квітло. В реальності воно було зораним і втоптаним, і по ньому вітер ганяв щось типу згорівшого паперу (не знаю, звідки й чому – що бачив, те й розповідаю). Туристам виділили дві ділянки, які притискувались одна до одної, майже як палочки букви Т – одна 250х50 метрів для авто і інша десь 300х50 – перпендикулярно до першої - для спостерігачів. Як і обіцяли – біотуалети, авто швидкої допомоги, «гвардія цивіл». Вода була своя, тому не шукав; обіцяли, що десь є.

Про імпровізовану автостоянку. Коли ми з дружиною приїхали (десь за 2.5 години до початку), заповнювався вже 3-й ряд (довжина ряду – десь 250 м). Всі 6 (чи 5?) рядів були заповнені ще до початку часткової фази; потім авто стали ставити вже на самому майданчику для спостережень, але з іншої сторони від спостерігачів. Коли пішли значні фази затемнення, автомобілі перестали прибувати, і це було дуже добре, бо пилюка від авто летіла ще та.   
 Я потім по фото спробував оцінити загальну кількість автомобілів – по довжині рядів і відносно вільному розташуванню авто в рядах – десь у 600 - 800 авто, що давало цифру у 2 000 спостерігачів, якщо прийняти 2-4 людини на кожне авто. Якщо інші 19 майданчиків у Наваррі були заповнені так же (а це скоріше всього так і було, бо майданчик в Корельї був лише один із 2-х останніх, на який квитки ще не були розпродані вранці 12-го), то всього офіційні майданчики Наварри прийняли 40 000 спостерігачів. Немало для провінції, по якій затемнення ковзнуло лише по південній частині і було на 20 секунд коротшим. 

Мабуть, варто ще додати, що подія рекламувалась як «El dia de las dos noches» - тобто «День двох ночей» (на жовтих браслетах ця фраза дублювалась ще й на баскській мові: «Bi gaueko eguna»); малось на увазі, що персеїди можна буде спостерігати з цих же самих майданчиків. З рекламного слогану виходило, що спостерігачам відводились дві ночі – перед затемненням і після нього. Отже, частина автомобілів могла стояти ще з попереднього вечора;  але непрямі ознаки вказували, що таких було небагато, якщо взагалі були. 
Записаний

Chepurny

« Відповідь #8 : 01 Жовтня 2026, 14:53:50 »
. - .

Трохи фото.
Ще більше двох годин до початку затемнення - і півкілометрова черга з бажаючих попасти на майданчик. Потім повідомляли, що в інших провінціях черги були посерйозніше
« Останнє редагування: 01 Жовтня 2026, 18:07:54 від Chepurny »
Записаний

Chepurny

« Відповідь #9 : 01 Жовтня 2026, 14:57:52 »
. - .

Волонтери для прискорення реєстрації формують другу колону авто прямо на зустрічній смузі; дорога в сусідню Ріоху все одно перекрита 
Записаний

Chepurny

« Відповідь #10 : 01 Жовтня 2026, 15:01:55 »
. - .

Реєстрація. Сканування білетів (ніяких зайців!), жовті смужки на руку, роздавання сонячних окулярів (вони входили у вартість квитка). Волонтери працювали дуже швидко, без зупинок   
Записаний

Chepurny

« Відповідь #11 : 01 Жовтня 2026, 15:04:27 »
. - .

Щасливих власників жовтих смужок направляють на поле, яке стало імпровізованою автостоянкою. Все огороджено, щоб ніхто передчасно не втік  ;D  Зухт унд орднунг!   :clever:
« Останнє редагування: 01 Жовтня 2026, 15:09:56 від Chepurny »
Записаний

Chepurny

« Відповідь #12 : 01 Жовтня 2026, 15:12:10 »
. - .

Спека, курява від авто. Волонтери - низький їм уклін - працюють в хмарах куряви вже мабуть не першу годину. (Електронний термометр на найближчій заправці показував +41 в пів-шостого вечора).
Записаний

Chepurny

« Відповідь #13 : 01 Жовтня 2026, 15:16:02 »
. - .

Формується четвертий ряд (я ще встиг стати в 3-му ряду). Ще 1 чи 2 ряди, і місце закінчиться.
Записаний

Chepurny

« Відповідь #14 : 01 Жовтня 2026, 15:18:55 »
. - .

Стоянка заповнена, і нові автомобілі починають ставити прямо на майданчику для спостереження, але із східної сторони (спостерігачі концентруються на західній стороні); ширина майданчика - метрів 50 -дозволяє.
Записаний

Chepurny

« Відповідь #15 : 01 Жовтня 2026, 15:26:29 »
. - .

Поле для стоянки - згідно з Гугль Мепс це звичайне сільськогосподарське поле - дуже добре втоптане. Не знаю, чи це так було потрібно по якійсь їхній сільгосп-технології, чи вони втоптали для туристів. Якщо друге, то це взагалі викликає захоплення. Остатки спаленого паперу, які скрізь лежали - навіть не знаю, чому і для чого. Простір виділили велиий, і для стоянки, і для спостережень. Це знімок приблизно з середини стоянки   
Записаний

Chepurny

« Відповідь #16 : 01 Жовтня 2026, 15:30:08 »
. - .

Жовта смужка-браслет на руці - зайці тут не ходять! Тільки з білетами!  ;D

Записаний
Подякували

Chepurny

« Відповідь #17 : 01 Жовтня 2026, 15:34:02 »
. - .

Смужка-браслет до речі дуже якісна - дружина змогла увечері стягнути її з руки, а я свою змушений був розрізати. "День двох ночей" на іспанській і на баскській - про можливість звідси ж поспостерігати і персеїди. Я не скористався; не знаю, чи залишались інші люди. Але начебто така можливість надавалась.
Записаний

Chepurny

« Відповідь #18 : 01 Жовтня 2026, 15:46:36 »
. - .

Про окуляри, які волонтери роздавали власникам квитків. Таке враження, що їх робила та ж сама фірма, що і для затемнення в Турції 20 років (!) назад. На фото жовті окуляри – іспанські, сірі – турецькі. (Завдяки звичці зберігати всякий мотлох я зберіг окуляри, куплені в Анталії в 2006-му  :), і зараз взяв їх з собою; таким чином з’явилась можливість порівняти). Різною була сама плівка – якщо в турецьких плівка була дуже схожа на звичну нам баадерівську візуальну, то в іспанських вона була щільніша і оранжевого кольору. «Турецька» мені сподобалась більше; як для низького Сонця, «іспанська» була надто вже щільною. Можливо, для більш високого сонця в 2027 вона підійде краще
« Останнє редагування: 01 Жовтня 2026, 17:07:44 від Chepurny »
Записаний

Chepurny

« Відповідь #19 : 01 Жовтня 2026, 15:59:48 »
. - .

Упд. Вийшов на балкон, подивився в обидва окуляри. Високе сонце в іспанські окуляри виглядить краще, в турецьких воно дещо сліпить. Але добре пам'ятаю, що низьке сонце тоді вигляділо тьмяно. Виходить. на кожну висоту сонця треба свої окуляри  :)
Записаний