Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
11 Травня 2025, 12:48:11

Увійти

google

Автор Тема: Як я мив дзеркало  (Прочитано 6340 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Oleg Astro

• Подяк: 87
Re: Як я мив дзеркало
« Відповідь #60 : 27 Листопада 2024, 16:04:57 »
. - .

Ну якщо за цей час від намочування гвинти кріплення на оправі не поржавіли то вважайте що пощастило
Але буває і навпаки і тоді вже оправі гаплик
Телескоп і без того багато разів був у росі.
Нічого поганого з оправою не сталось.
Записаний

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 7024
  • Omnes in astronomo continentur.
« Відповідь #61 : 27 Листопада 2024, 18:03:22 »
. - .

Ну якщо за цей час від намочування гвинти кріплення на оправі не поржавіли то вважайте що пощастило
Але буває і навпаки і тоді вже оправі гаплик
Телескоп і без того багато разів був у росі.
Нічого поганого з оправою не сталось.
Пощастило
Колись знайомий теж помив 150мм в оправі, в результаті гвинти приржавіли і оправі прийшов кирдик
Записаний
Астрономія корисна, бо показує нам, яка нікчемна люди­на тілом і яка велична вона духом, бо розум її в змозі осягнути сяючі безодні, де її тіло, лише темна точка, але вона у змозі насолоджуватися їхньою безмовною гармонією. А. Пуанкаре

Oleg Astro

• Подяк: 87
« Відповідь #62 : 27 Листопада 2024, 22:00:06 »
. - .

Два рази мив - і два рази пощастило.
Хоча мова про серійну трубу SW 250/1200 із фокусером, що з редукцією.
Записаний

Yura

• Подяк: 38
« Відповідь #63 : 24 Грудня 2024, 11:03:46 »
. - .

Є дзеркало від доба 12", йому сімнадцять років, воно покрито тільки шаром алюмінієм і воно без захисного покриття. За всі ці роки воно не разу не милося, оскільки в періоди, коли немає погоди, воно зберігається в закритій коробці. І краще хай припадає пилюкою, ніж помити і зацарапати дзеркальну поверхню. Але дзеркало все ж таки припало пилюкою.
Планую спочатку потоком води з душу змити великі пилинки, потім буду полоскати в тазіку з додаванням пару крапель фейрі, обережно-обережно потягаю по поверхні кульки з вати, а потім прополощу дисцильованою водою. Спирт та інші хімікати не буду використовувати.
Як думаєте, шар алюмінію не потемнішає та чи не поцарапається дзеркало?

До речі, спитав у ChatGPT, як помити таке дзеркало, воно все добре розписало і запропонувало зразу замочувати дзеркало у дисцильованій воді, не водопровідній, та зі шлангу (душу) не поливати.
« Останнє редагування: 24 Грудня 2024, 11:45:22 від Yura »
Записаний
Доб 12,5".

ahsas

• Подяк: 74
« Відповідь #64 : 24 Грудня 2024, 21:32:55 »
. - .

Дист. вода не оставит следов при высыхании, но капли краем салфки надо впитать.
Записаний
SW-10" , EQ-6

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 7024
  • Omnes in astronomo continentur.
« Відповідь #65 : 25 Грудня 2024, 09:11:39 »
. - .

Є дзеркало від доба 12", йому сімнадцять років, воно покрито тільки шаром алюмінієм і воно без захисного покриття. За всі ці роки воно не разу не милося, оскільки в періоди, коли немає погоди, воно зберігається в закритій коробці. І краще хай припадає пилюкою, ніж помити і зацарапати дзеркальну поверхню. Але дзеркало все ж таки припало пилюкою.
Планую спочатку потоком води з душу змити великі пилинки, потім буду полоскати в тазіку з додаванням пару крапель фейрі, обережно-обережно потягаю по поверхні кульки з вати, а потім прополощу дисцильованою водою. Спирт та інші хімікати не буду використовувати.
Як думаєте, шар алюмінію не потемнішає та чи не поцарапається дзеркало?

До речі, спитав у ChatGPT, як помити таке дзеркало, воно все добре розписало і запропонувало зразу замочувати дзеркало у дисцильованій воді, не водопровідній, та зі шлангу (душу) не поливати.
Алюміній і так покритий захисною оксидною плівкою, та ще й за такий довгий час, якщо чиста дистильована вода то все ок
Хотя це трохи дивно, бо зазвичай більшість зеркал Добів мають хоть елементарне захисне напилення
Записаний
Астрономія корисна, бо показує нам, яка нікчемна люди­на тілом і яка велична вона духом, бо розум її в змозі осягнути сяючі безодні, де її тіло, лише темна точка, але вона у змозі насолоджуватися їхньою безмовною гармонією. А. Пуанкаре

Yura

« Відповідь #66 : 30 Грудня 2024, 11:48:21 »
. - .

Алюміній і так покритий захисною оксидною плівкою, та ще й за такий довгий час, якщо чиста дистильована вода то все ок
Хотя це трохи дивно, бо зазвичай більшість зеркал Добів мають хоть елементарне захисне напилення
Дзеркало зробив Сергій Камінській. На той час не знайшлось камери на напилення захисної плівки. Зараз дзеркальна поверхня без явних дефектів покриття, тобто немає потемнінь або ще чогось. Є тільки плями, які виникли в процесі користування (слід від лапи кошеня...).
Дзеркало привіз додому і на днях схожу в супермаркет за дистильованою водою.
До речі, діагональне дзеркало покрито захисною плівкою, але мити не його треба, воно без пилюки і виглядає як нове. В періоди між спостереженнями я на нього поліетиленовий пакетик натагував, але без торкання до дзеркальної поверхні.
Записаний
Доб 12,5".

Yura

« Відповідь #67 : 08 Січня 2025, 18:04:38 »
. - .

Ось стан дзеркала, яке воно було до миття.
На поверхні самого дзеркала присутня якась мутна "жирна" плівка, зверху притрушена пилом, тонкими волокнами ниток і ще чимось. На поверхіні є чорна пляма від виноградного соку, яке капнуло з виноградної лози коли виносив телескоп у двір. Також є пару відбитків від лапок кошеняти, але їх майже не видно.
« Останнє редагування: 08 Січня 2025, 19:30:18 від Yura »
Записаний
Доб 12,5".

Yura

« Відповідь #68 : 08 Січня 2025, 18:05:09 »
. - .

І ще пару фото
Записаний
Доб 12,5".

Yura

« Відповідь #69 : 08 Січня 2025, 18:29:04 »
. - .

Зараз дзеркало помите. Тепер розкажу як це відбувалося і що використовувалося поки ще пам'ятаю як це відбулося.
Купив:
- велику пластикову миску-тазік, щоб дзеркало повністю лягло на дно, а не "зависало на стінках як на моєму меншому тазіку для білизни;
- три пляшки дистильованої води по 5 л., по факту використав дві з половиною;
- дві пляшки з відстояною водопроводною водою;
- чиста медицинська вата з аптеки;
- чисте маленьке полотенце-серветка, використав три штуки;
- паперові серветки;
- миючий засіб Фейрі.

Мив дома у ванній кімнаті, фото процесу не робив, бо якось не до фотографування було, бо боявся щоб телефон не втопився.
Помив з милом руки. Взяв тазік, поставив його у ванну, налив відстояну воду, додав Фейрі. Але Фейрі треба буквально пару капель, бо я багато накапап і вийшло багато піни і прийшлося її вичерпувати.
Опустив обережно дзеркало на дно, взяв жмуток вати і дуже обережно без натиску поводив радіальними рухами від центру назовню щоб змити шар грязюки. Пару раз пройшовся по поверхні - поміняв вату. Пройшовся по всій поверхні.
Вийняв дзеркало і поклав поруч у ванну, вилив воду з тазіка, промив його проточною водою, налив у тазік дистильовану воду літрів 10. Опустив в тазік дзеркало і знову повторив рухи з ватою, пройшовся по всій поверхні. На диво ніяких подряпин не наробив. Стара пляма від виноградного соку відмилася.
Витягнув дзеркало, вилив воду з тазіку, положив полотенце-серветку на дно тазіка, поставив під великим кутом майже вертикально дзеркало у тазіку, і обливав дзеркало дистильованою водою з пляшки. На поверхні було дуже багато маленьких крапель від води, які не стікали, частину я вимокав паперовою серветкою, інші висохли самі.
« Останнє редагування: 08 Січня 2025, 19:29:28 від Yura »
Записаний
Доб 12,5".
Подякували

Yura

« Відповідь #70 : 08 Січня 2025, 19:28:28 »
. - .

А тепер робимо висновки.
Результат миття виявився кращим, чим очікувався, але можна було відмити ще трошечки якісніше.
Не використовував ніякі хімічні розчини або спирти, тільки пару крапель Фейрі. Дистильована вода не залишила ніяких плям.
Механічне "протирання" поверхні у воді ватою відтерло "мутну" плівку, дзеркальна поверхня візувально не пошкрябалася. В двох місцях пропустив і не "протер" поверхню, після висихання ці місця стали видні як трохи "мутні".

Записаний
Доб 12,5".

Naboka Igor

• Подяк: 3891
    • Победитель конкурса "Лучшее астрофото" 2016 года
« Відповідь #71 : 09 Січня 2025, 18:20:21 »
. - .

Є два моменти, які сподіваюся стануть у пригоді всім.
1. Жирна плівка на незакритій оптиці з'являється у приміщенні, де поряд готується їжа. З'являються смачні запахи, особливо смаження, це дисперсійний жир у повітрі, який осяде 100%, щонайменше закривайте оптику кришками.
2. Фінальне полоскання - промивання, можна і терпимою за якістю проточною водою - рясно для гарантованого вимивання з дрібних пір залишків ПАР, до складу якої входить луг - смерть алюмінію. А потім вже, фінально пару разів промити дистилятом.
Інакше за будь-якого подальшого конденсату, на поверхні потихеньку розростатиметься точкова корозія.
Воду після ополіскування, великі краплі, найкраще збирати складеною чистою паперовою серветкою, її куточком, не терти і плям не буде.
Удачі всім.
Записаний
Hand Made: Обсерватория. Sky Stalker - Ньютон 406/4,7.
Sky Мак - Maksutov–Cassegrain 152/12.
Подякували

Yura

« Відповідь #72 : 09 Січня 2025, 20:13:00 »
. - .

Це була не жирова плівка, вона більше схожа на сірий наліт. Оптика з приміщенням, де готувалася їжа не - не контактувала.
Після фінального ополоскування дистильованою водою на поверхі утворилося багато дрібних крапель, великих було мало і вони успішно були зібрані паперовою серветкою. А малі висохли самі без будь яких плям.
Записаний
Доб 12,5".