Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
25 Липня 2025, 00:37:57

Увійти

google

Автор Тема: Первые опыты наблюдений начинающими  (Прочитано 85925 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

zverush

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 187
  • Вічний початківець. Пропажа-рецидивіст :)
    • Earn a bit of free crypto
Re: Первые опыты наблюдений начинающими
« Відповідь #1760 : 30 Квітня 2016, 23:06:50 »
. - .

У меня вопрос к более опытным товарищам. Как вы справляетесь с усталостью? Я обычно целыми днями строю планы на ночь, а к ночи уже все, сил нет. Хочется только лечь, да поспать. Вечером после работы поспать не получается, домашних дел хватает, да и ребенку 1 год недавно исполнился, поспать не даст :)
Неужели усталость является спутником астрономов? Наблюдения должны вестись в свое удовольствие, а не через силу, когда хочучка превышает усталость.  :-\
В общем, это даже скорее не вопрос, а крик души  ;D Соскучился за продуктивными наблюдениями  :starrynight:
Записаний
Паша, Київ.
Synta SW DOB 10" ретрак, Synta SW 804 на EQ2, Arsenal 10x50
------------------------------

exez

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 708
  • Астроманьяк
« Відповідь #1761 : 30 Квітня 2016, 23:15:56 »
. - .

если одолевает усталость - не еду. смысла нет.

а в целом надо попытаться хотя бы 20-30 мин подремать и уже намного легче. + кофе. в идеале перед наблюдениями 2-3 часа хорошенько поспать.  ;)
Записаний
чистого всем неба и длинных безлунных ночей...

zverush

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 187
  • Вічний початківець. Пропажа-рецидивіст :)
    • Earn a bit of free crypto
« Відповідь #1762 : 30 Квітня 2016, 23:25:56 »
. - .

надо попытаться хотя бы 20-30 мин подремать и уже намного легче. + кофе.
:up: Надо освоить метод. Хотя я кофе стараюсь вообще поменьше пить, тем более ночью)
Кстати, тут в голову стукнуло. Как бы банально это не звучало, но нужно вовремя кушать :) Иногда, бывает, пропустишь обед или ужин (или перебьешся вредной едой), а потом чувствуешь себя значительно хуже. Ну и витаминное что-то, фрукты например.
Записаний
Паша, Київ.
Synta SW DOB 10" ретрак, Synta SW 804 на EQ2, Arsenal 10x50
------------------------------

slava3500

• Подяк: 1862
« Відповідь #1763 : 30 Квітня 2016, 23:27:55 »
. - .

если одолевает усталость - не еду. смысла нет.

Полностью согласен. Тоже самое относится к болезням и хворям.
Записаний
5766 дип-скай объектов, 101 комета(!!), из них уже 9(!) -в двух появлениях и почти 12 000 визуальных оценок переменных звезд.

slava3500

« Відповідь #1764 : 30 Квітня 2016, 23:30:52 »
. - .

а в целом надо попытаться хотя бы 20-30 мин подремать и уже намного легче. + кофе. в идеале перед наблюдениями 2-3 часа хорошенько поспать.  ;)

Нет, это слабый аргумент. Помогает, но не надолго.
Записаний
5766 дип-скай объектов, 101 комета(!!), из них уже 9(!) -в двух появлениях и почти 12 000 визуальных оценок переменных звезд.

slava3500

« Відповідь #1765 : 30 Квітня 2016, 23:33:54 »
. - .

надо попытаться хотя бы 20-30 мин подремать и уже намного легче. + кофе.

Кстати, тут в голову стукнуло. Как бы банально это не звучало, но нужно вовремя кушать :) Иногда, бывает, пропустишь обед или ужин (или перебьешся вредной едой), а потом чувствуешь себя значительно хуже. Ну и витаминное что-то, фрукты например.

Это не банально, это ОБЯЗАТЕЛЬНОЕ УСЛОВИЕ ПЕРЕД ВЫЕЗДОМ!
А витамины хорошо употреблять при перерыве в наблюдениях и сразу после их окончания. Тут главное условие- организм ничто не должно отвлекать от наблюдений, тогда и результат будет заметно выше. Проверено лично и неоднократно.
Записаний

slava3500

« Відповідь #1766 : 01 Травня 2016, 00:14:12 »
. - .

Думаю, Слава имеет ввиду в целом работу глаза и его долговременную адаптацию. Т.е. на Юп вообще не смотреть. :) Никогда.. (утрирую)

Нет , тут Слава хотел сказать, что планеты, что дипы надо нормально смотреть, а не заглядывать в окуляр на минуту. Неоднократно проделывал такой опыт на начинающих предлагая им длительное время смотреть на яркую планету, а потом спрашивал, когда они увидели больше деталей. Так вот- новичок продолжал замечать новые подробности и после 10-15мин от первого взгляда в окуляр.
А нормально посмотреть планету можно только через час- два ее мониторинга с разными окулярами и светофильтрами. Ну и конечно часовик!
Понятно, что после этого времени на качественное наблюдение дипов просто не остается.
Записаний

martian709

• Подяк: 388
« Відповідь #1767 : 01 Травня 2016, 01:11:17 »
. - .

Согласен.Именно так все и было в мое последнее наблюдение.Детали на Юпитере стали проявляться не сразу,потом увлекли и на запланированные дипы времени осталось мало.Буду учитывать.Еще 98 объектов осталось,большая часть для меня в новинку.Ну и монтировка у меня простая,добсоновская.
Записаний
"И пускай фонари светят ярче далеких звезд,Фонари все погасим,а звезды будут светить."В.Цой.
Хмельницкий;N 49*25'00"   E 26*57'00" Delta Optical-GSO Dobson 8" F/6 M-CRF
4 камеры метеорного видеонаблюдения
Подякували

Vadym

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 252
  • Киев, Подол
    • Звездное небо - моя фотогалерея
« Відповідь #1768 : 01 Травня 2016, 03:43:37 »
. - .

Кроме всего перечисленного (отсутствие усталости, голода, наличие теплой удобной одежды и темновой адаптации глаз), обязательным условием для продуктивных наблюдений является наличие удобного стула. При коллективных наблюдениях или наблюдениях в крупные апертуры это не всегда удается обеспечить и приходится смотреть стоя. Но если есть такая возможность - всегда наблюдаю сидя в удобной позе. Шея, плечи, спина, ноги - все расслаблено. А нерабочий глаз не щурится, а прикрывается ладонью или повязкой. При "ярком" небе или локальной засветке помогает капюшон.
Записаний
Моя фотогалерея
МШР, ED-80, Бино 20x80, БПВ 7х15.

SP

• Moderator
  • Подяк: 1339
« Відповідь #1769 : 01 Травня 2016, 07:02:57 »
. - .

Цитувати
Неужели усталость является спутником астрономов? Наблюдения должны вестись в свое удовольствие, а не через силу, когда хочучка превышает усталость.
Является конечно, разве что кто-то ведёт ночной образ жизни и привык не спать ночью  ;)  В целом это зависит от наблюдателя - сколько у него "резервов" и как быстро они восстанавливаются. По своему опыту, у меня бывает усталость как до, так и после наблюдений, но что интересно - пока активно работаешь с телескопом - усталость сразу улетучивается, если появляются перерывы - хочется спать.
Записаний

exez

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 708
  • Астроманьяк
« Відповідь #1770 : 01 Травня 2016, 07:35:22 »
. - .

ну и главное не есть на наблюдениях, отвлекает и хочется спать :)
Записаний
чистого всем неба и длинных безлунных ночей...

Квазар 3C 273

• Подяк: 144
« Відповідь #1771 : 02 Травня 2016, 09:45:11 »
. - .

Маленький совет, если позволите. Любителям дипов и ярких планет, типа Юпитера сейчас.  Не знаю, замечали ли Вы, но чем больше наблюдаешь яркие планеты, тем меньше видно деталей в дипах. И наоборот. Я к тому, что неплохо бы определиться, кто вы- планетчик или дипскайщик.
Хотя может есть какие-то более сложные адаптивные механизмы, при рассматривании малоконтрастых деталей ня ярком объекте, которые глушат долгосрочное привыкание к наблюдению темных малоконтрастных объектов.  ???
Думаю, Слава имеет ввиду в целом работу глаза и его долговременную адаптацию. Т.е. на Юп вообще не смотреть. :) Никогда.. (утрирую)
Нет , тут Слава хотел сказать, что планеты, что дипы надо нормально смотреть, а не заглядывать в окуляр на минуту.
Понятно, что после этого времени на качественное наблюдение дипов просто не остается.

А я вже було подумав, що є й справді якісь довготривалі ефекти звикання.

Неоднократно проделывал такой опыт на начинающих предлагая им длительное время смотреть на яркую планету, а потом спрашивал, когда они увидели больше деталей. Так вот- новичок продолжал замечать новые подробности и после 10-15мин от первого взгляда в окуляр.
А нормально посмотреть планету можно только через час- два ее мониторинга с разными окулярами и светофильтрами. Ну и конечно часовик!
Ого!!!  :dropjaw:
Якби ще й стабільність атмосфери зберігалась протягом такого тривалого часу.

Звичайної 10-15 хв адаптації більш ніж досить для спостереження планет. А їх яскравість можна зменшити навіть більш ніж потрібно - просто поставивши більше збільшення.

З Місяцем трохи простіше - він великий, а його яскравість на небі менша ніж всих предметів, за денного освітлення. Тому я дивлюсь його без фільтрів. І навіть при поганій атмосфері, використовуючи невелике збільшення, око вже за 5 хв звикає і більше не ріже, правда потім відводячи його від окуляра не бачиш ним навіть коло себе, хіба що білу трубу телескопа ще видно.

А от повна адаптація до темряви длиться 2 години і взагалі є можливою лише в повній темряві. Можна її поділити на 3 етапи:
- 1-й всі спостерігають за 10-15 хв, коли вже добре видно в темряві;
- 2-й наступає ще через 30 хв, але якщо протягом цього часу не було джерел світла в полі зору;
- початку 3-го заважає навіть маленький світлодіод, і навіть яскравості нічного неба в жовтій зоні досить, щоб зупинити процес адаптаціїї на 2-му етапі. Тому до завершення 3-го в минулому році я дійшов лише одного разу - спостерігаючи всю ніч в сірій зоні (була трохи зеленою, але як серед ночі вимкнули фонарі стала абсолютно сірою).
І так: в мороз (вже немає туману при -5 С) при зовсім чистому небі, коли вимкнули фонарі, то спершу стало майже нічого не видно (завершена друга стадія) - жодного джерела світла в радіусі 4 км. І навіть за 4 км - лише неосвітлена дорога по якій серед ночі майже не проїжджають (хіба що машини Сільпо чи АТБ зрідка).
От в таких умовах ще через 1,5 години завершується третя стадія адаптації до темряви. І після цього навіть небо в зеніті сірої зони вже не здається таким і чорним, а Молочний шлях просто горить, як галактика Андромеди в телескоп. І лише їх світла виявляється досить, щоб бачити де лежить кожна кирпичина, чи ступінька, і не тільки під ногами, а й за 10 м.
От оце вже є повною адаптацією до темряви. А мені потрібно було протестувати ще й під хорошим небом, як і так вже розумів, зовсім бракований UHC фільтр, тому я не відступав, незважаючи на дикі умови, а на кінець це вже дуже сподобалось.
Записаний
DeepSky 150/990 refractor , Vixen VMC110L, Celestron 70/400, Nikon Aculon 10x50.
Подякували

M_M

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 1094
« Відповідь #1772 : 02 Травня 2016, 09:59:12 »
. - .

Цитувати
З Місяцем трохи простіше - він великий, а його яскравість на небі менша ніж всих предметів, за денного освітлення.
Поверхнева яскравість Місяця приблизно дорівнює яскравості піску на пляжі опівдні у сонячний день.
Записаний
Подякували

Квазар 3C 273

« Відповідь #1773 : 02 Травня 2016, 10:02:51 »
. - .

У меня вопрос к более опытным товарищам. Как вы справляетесь с усталостью? Я обычно целыми днями строю планы на ночь, а к ночи уже все, сил нет. Хочется только лечь, да поспать. Вечером после работы поспать не получается, домашних дел хватает, да и ребенку 1 год недавно исполнился, поспать не даст :)

Головне тільки вийти - а там холод і телескоп роблять свою справу і вже за кілька хв забуваєш про все. В таких умовах вже точно не заснеш.
Обов'язково треба й добре поїсти, бо якщо вже схватить сильний голод, то доведеться йти щось з'їсти і тоді вже:
ну и главное не есть на наблюдениях, отвлекает и хочется спать :)
доведеться знову шукати сил, щоб вийти дивитись.

Нет, это слабый аргумент. Помогает, но не надолго.

Ага, і це ще якщо зможеш після того встати  :insane: .

Цитувати
Неужели усталость является спутником астрономов? Наблюдения должны вестись в свое удовольствие, а не через силу, когда хочучка превышает усталость.
Является конечно, ... По своему опыту, у меня бывает усталость как до, так и после наблюдений, но что интересно - пока активно работаешь с телескопом - усталость сразу улетучивается, если появляются перерывы - хочется спать.

Щоб не було втоми за можливості потім звичайно відсипаємось вдень (ну хто може собі таку розкіш дозволити), а інакше скоро все одно буде капут  :pain: .
Записаний
DeepSky 150/990 refractor , Vixen VMC110L, Celestron 70/400, Nikon Aculon 10x50.

Квазар 3C 273

« Відповідь #1774 : 02 Травня 2016, 10:13:04 »
. - .

Цитувати
З Місяцем трохи простіше - він великий, а його яскравість на небі менша ніж всих предметів, за денного освітлення.
Поверхнева яскравість Місяця приблизно дорівнює яскравості піску на пляжі опівдні у сонячний день.
Настільки точно й не скажу. Вдень Місяць на небі не роздивишся - добре, якщо взагалі побачиш. А небо при цьому не сліпить. Вночі з Місяцем просто виходить ситуація як з яскравою лампочкою на темному фоні. А коли він заповнює поле зору, то око звикає так же як до денного освітлення і зовсім ніяких проблем. Головне тільки, щоб середня яскравість по полю зору була високою і око автоматично переходить в денний режим.
Записаний

M_M

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #1775 : 02 Травня 2016, 10:31:20 »
. - .

Місяць удень

Місяць значно яскравіше неба. :clever:
Записаний

Квазар 3C 273

« Відповідь #1776 : 02 Травня 2016, 10:38:18 »
. - .

Вчора вийшов на балкон подивитись планети (зовсім по ледачому) і результат звісно звичайний і не цікавий - на Юпітері не проглядалось навіть жодної полоски, супутники як крокодильчики і хвилі на краю диску планети шириною як екваторіальна полоса - одним словом досить типово для балкону. Цікавим є те, що зірки не дуже й мерехтіли.

Дивна ця весняна погода. А от 28.04 був приємно здивований. Цього дня з вечора зірки мерехтіли просто страшно - по 5-10 раз на секунду, що є ознакою зовсім нестабільної атмосфери. Але з інтересу, і щоб спробувати новий окуляр через годинки півтори таки вийшов на той же балкон. І був просто шокований - крім двох великих екваторіальних полос було видно трохи нижче тоненьку третю, а на південному полюсі спостерігались якісь складніші структури. На жаль поки я встиг пару раз переставити окуляри він вже зайшов за стіну, так що роздивлявся я його не так вже й довго.
Як для балкона така погода й взагалі майже виняткова - там як не турбуленція в атмосфері, то теплові потоки під стінами. Хоча ще деяка турбуленція й спостерігалась, але супутники вже були майже ідеальними точками.
Все минуле літо я Сатурн в такій якості не міг вловити на вулиці, а Юпітера в той час вже не було.
Записаний

Квазар 3C 273

« Відповідь #1777 : 02 Травня 2016, 10:59:11 »
. - .

Місяць удень

Місяць значно яскравіше неба. :clever:
Саме такі фото я робив увечері в момент заходу Сонця, а багато з приведених (крім фотошопа) й взагалі в сутінках зроблені, а Ви мені писали про пісок на пляжі, освітлений Сонцем в зеніті  :clever: . Може спробуйте його хоча б зараз побачити (80° від Сонця 1/4 диска), а краще сфотографувати без обробки.
Записаний

M_M

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #1778 : 02 Травня 2016, 14:27:09 »
. - .

На жаль, зараз хмарність не дозволяє Місяць побачити.
Ось, тримайте. Зауважте, що умови несприятливі, тобто Місяць низько, яскравість суттєво зменшена шаром повітря, яскравість неба на малих кутах підвищена.

З фізичного кута зору - поверхнева яскравість не залежить від відстані. А повітря внесе однакове загасання, або на шляху

Сонце -> (повітря) ->  пісок -> спостерігач 
  або
Сонце ->  Місяць -> (повітря)->  спостерігач.

Припускаємо, що:
- поверхня Місяця відзеркалює світло приблизно як пісок;
- яскравість Місяця удень та уночі однакова.

Записаний

slava3500

« Відповідь #1779 : 02 Травня 2016, 14:42:19 »
. - .

Маленький совет, если позволите. Любителям дипов и ярких планет, типа Юпитера сейчас.  Не знаю, замечали ли Вы, но чем больше наблюдаешь яркие планеты, тем меньше видно деталей в дипах. И наоборот. Я к тому, что неплохо бы определиться, кто вы- планетчик или дипскайщик.
Хотя может есть какие-то более сложные адаптивные механизмы, при рассматривании малоконтрастых деталей ня ярком объекте, которые глушат долгосрочное привыкание к наблюдению темных малоконтрастных объектов.  ???
Нет , тут Слава хотел сказать, что планеты, что дипы надо нормально смотреть, а не заглядывать в окуляр на минуту.

А я вже було подумав, що є й справді якісь довготривалі ефекти звикання.

Неоднократно проделывал такой опыт на начинающих предлагая им длительное время смотреть на яркую планету, а потом спрашивал, когда они увидели больше деталей. Так вот- новичок продолжал замечать новые подробности и после 10-15мин от первого взгляда в окуляр.
Ого!!!  :dropjaw:
Якби ще й стабільність атмосфери зберігалась протягом такого тривалого часу.

Звичайної 10-15 хв адаптації більш ніж досить для спостереження планет. А їх яскравість можна зменшити навіть більш ніж потрібно - просто поставивши більше збільшення.

Квазар 3C 273, Вы просто не так меня поняли. В случае с наблюдениями планет новичками, последние начинают замечать большее количество деталей на планетах не за счет адаптации глаза к темноте, а по причине того, что сосредоточившись на объекте, глаз начинает улавливать новые подробности, никак не связанные с темнотой.
Записаний