Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
21 Липня 2025, 12:09:31

Увійти

google

Автор Тема: Астрономия в школе  (Прочитано 1599 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Anikey

• Подяк: 2
  • Истина где-то рядом
Астрономия в школе
« : 19 Січня 2022, 18:49:13 »
. - .

Виникло у мене питання.

Чи спостерігають в телескоп школяри на уроках астрономії в наш час? А також було б цікаво дізнатися у кого була в школі астрономія, та чи спостерігали ви в телескоп, та що саме.

Почну з себе. Я закінчив 9 класів, тому в мене не було астрономії. А так я почав цікавитися астрономією з п'ятого класу з уроків географії. Там був розділ про Сонячну систему і малюнок Сонця з планетами. Як я це побачив та прочитав, то все - мене накрило і не відпускає і по сьогодні.  :)
Записаний
Телескоп Sky-Watcher 909AZ3.    Бинокль HELIOS 15*70.    Binoculars SVBONY 2,1*42

Вадим

• Подяк: 1040
Re: Астрономия в школе
« Відповідь #1 : 19 Січня 2022, 19:06:28 »
. - .

Чудове питання.
У мене в 11 класі астрономія була. В рамках уроків вдень спостерігали Сонце у ТМШ. Після уроків працював гурток з природничих наук, на дім дозволяла вчителька брати телескоп для спостережень. Але це був вийняток із правила, інші вчителі таке не практикували.
Зараз в школах астрономія є, телескопи також є, як радянських часів, так і сучасні китайські дешеві моделі, але вони збирають пил. Я ще жодного вчителя не зустрічав, який самостійно виявляв бажання демонструвати дітям в телескоп небесні тіла. В рамках Малої академії наук я проводжу заняття під відкритим небом, але не так часто як цього хотілося.
Записаний
HEQ5 Pro Belt Mod + EQDrive Standard + FocusDrive
10" мобільний добсон; Coronado SolarMaxII 60mm filter unit + МШР; Celestron C8 "Orange tube"; Meade ETX-90.
CAM86 mono; Canon 550; QHY5III178mm.
Подякували

slava3500

• Подяк: 1862
« Відповідь #2 : 19 Січня 2022, 19:14:07 »
. - .

Чудове питання.
У мене в 11 класі астрономія була.

Чи не встигли Ви. Я 10 класів закінчував.
І в школі з астрономії лише одна книга була для позакласного читання. Це "Шкільна астрономічна обсерваторія", Андріанов Н.К., Марленський А.Д., 1977.
Записаний
5766 дип-скай объектов, 101 комета(!!), из них уже 9(!) -в двух появлениях и почти 12 000 визуальных оценок переменных звезд.
Подякували

rgb

• Подяк: 150
« Відповідь #3 : 19 Січня 2022, 19:24:03 »
. - .

О! Прогресс. У нас кроме учебника астрономии ничего не было. А учитель физики поручил мне своему классу  читать астрономии. Ну я и читал в несколько расширенном варианте.
Записаний

Anikey

• Подяк: 2
  • Истина где-то рядом
« Відповідь #4 : 19 Січня 2022, 20:39:06 »
. - .

Я так розумію якщо сам вчитель буде "прибацанько"  :rotate: , то і діти будуть слухати розявивши рота. І тоді мабуть прийдуть ввечорі спостерігати зоряне небо разом з вчителем. Але це мабуть одиничні випадки :pain:.
Записаний
Телескоп Sky-Watcher 909AZ3.    Бинокль HELIOS 15*70.    Binoculars SVBONY 2,1*42

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 7130
  • Omnes in astronomo continentur.
« Відповідь #5 : 19 Січня 2022, 21:45:48 »
. - .

У мене астрономія в школі теж була, нам повезло, в нас був рідкісний в той час ТАЛ-150 НПЗ дивилися в нього діпскаі, планети Сонце і Місяць.
Записаний
Астрономія корисна, бо показує нам, яка нікчемна люди­на тілом і яка велична вона духом, бо розум її в змозі осягнути сяючі безодні, де її тіло, лише темна точка, але вона у змозі насолоджуватися їхньою безмовною гармонією. А. Пуанкаре
Подякували

Вадим

« Відповідь #6 : 20 Січня 2022, 08:18:43 »
. - .

І в школі з астрономії лише одна книга була для позакласного читання. Це "Шкільна астрономічна обсерваторія", Андріанов Н.К., Марленський А.Д., 1977.
Як для школи, у нас солідна була бібліотека - ціла полиця, в тому ж числі деякі книжки з "Библиотека любителя астрономии". Після нашого випуску це потроху списали, декілька років назад заходив - нічого вже не залишилось... Солідна бібліотека була в лаборантській кабінета фізики, де відбувалися засідання гуртка. Але, ще раз повторюсь, це лише заслуга вчителя-ентузіаста.
Записаний
10" мобільний добсон; Coronado SolarMaxII 60mm filter unit + МШР; Celestron C8 "Orange tube"; Meade ETX-90.

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #7 : 20 Січня 2022, 11:11:41 »
. - .

Як для школи, у нас солідна була бібліотека - ціла полиця, в тому ж числі деякі книжки з "Библиотека любителя астрономии". Після нашого випуску це потроху списали, декілька років назад заходив - нічого вже не залишилось... Солідна бібліотека була в лаборантській кабінета фізики, де відбувалися засідання гуртка. Але, ще раз повторюсь, це лише заслуга вчителя-ентузіаста.
у нас в кабінеті фізики і астрономії було десь зо три сотні книг, і учні часто брали їх додому читати, але коли в 2020 р. померла вчитель астрономії, яка вела цей предмет то бібліотеку ледь не здали в макулатуру, мені на щастя вдалось її вчасно врятувати.
Той ТАЛ 150, в який я ще в 2003 р. спостерігав з однокласниками теж канув у лету, проте коли прийшов новий вчитель то школа купила новий Sky wather 200 Eq 5 і тепер школярі навіть можуть астрофото робити.
« Останнє редагування: 20 Січня 2022, 12:53:54 від SIDEROCRATOR »
Записаний
Астрономія корисна, бо показує нам, яка нікчемна люди­на тілом і яка велична вона духом, бо розум її в змозі осягнути сяючі безодні, де її тіло, лише темна точка, але вона у змозі насолоджуватися їхньою безмовною гармонією. А. Пуанкаре
Подякували

OlegAstroLviv

• Подяк: 5145
  • Головне бажання
« Відповідь #8 : 20 Січня 2022, 11:35:21 »
. - .

Блище до моря там краще з тим питанням і тд.
У Львові таким і непахне. :SLA:
Записаний
TS 150/900#AZ-EQ6-PRO#QHY 294mm-pro#Astronomik MaxFR 6 nm set+ LRGB Deep Sky set#Lunt 40/B600#AZ-EQ6-PRO#Apollo MaxM 432/429/462

Огарков Сергей

• Подяк: 231
« Відповідь #9 : 20 Січня 2022, 12:13:05 »
. - .

у нас в кабінеті фізики і астрономії було десь зо три сотні книг, і учні часто брали їх додому читати, але коли в 2020 р. померла вчитель астрономії, яка вела цей предмет то бібліотеку ледь не здали в макулатуру, мені на щастя вдалось її вчасно врятувати.
Той ТАЛ 150, в який я ще в 203 р. спостерігав з однокласниками теж канув у лету, проте коли прийшов новий вчитель то школа купила новий Sky wather 200 Eq 5 і тепер школярі навіть можуть астрофото робити.
В 203 году наблюдать в ТАЛ - это круто! Телескоп Галилея появится только через полтора тысячелетия.
Записаний
Инструменты - рефрактор 125/1080, "Мицар" на Еку-3-2, HEQ-5 Pro SynScan, МАК-127/1500, БПЦ20х60.

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #10 : 20 Січня 2022, 17:03:07 »
. - .

Блище до моря там краще з тим питанням і тд.
У Львові таким і непахне. :SLA:
яке ще море?  :hz:
Записаний

OlegAstroLviv

• Подяк: 5145
  • Головне бажання
« Відповідь #11 : 20 Січня 2022, 19:20:57 »
. - .

Українське :starrynight:
Ясно що там де моря є астро гуртки і в школи вивчають астрономію. :bigidea:
Записаний
TS 150/900#AZ-EQ6-PRO#QHY 294mm-pro#Astronomik MaxFR 6 nm set+ LRGB Deep Sky set#Lunt 40/B600#AZ-EQ6-PRO#Apollo MaxM 432/429/462

Вадим

« Відповідь #12 : 20 Січня 2022, 20:49:10 »
. - .

Українське :starrynight:
Ясно що там де моря є астро гуртки і в школи вивчають астрономію. :bigidea:
Доволі спірне твердження.
Моє суб'єктивне уявлення - більше можливостей для дітей у великих містах, де є профільні навчальні заклади, планетарії таке інше (Київ, Харків, Львів, Одеса, Дніпропетровськ). Наприклад, для мене дивно, що у Львові із матеріальними можливостями займатись астрономією проблеми.
Записаний

Tryam

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 2272
  • Адмін, але не тут :-)))
    • Астрономы. Любители и профессионалы.
« Відповідь #13 : 20 Січня 2022, 22:53:38 »
. - .

О! Прогресс. У нас кроме учебника астрономии ничего не было. А учитель физики поручил мне своему классу  читать астрономии. Ну я и читал в несколько расширенном варианте.
Знайома ситуація. Теж цим займався в своєму 10-му (11-х тоді ще не було). Тільки в мене молода вчителька була, а не вчитель, яка швидко вкурила, що я можу більше розповісти, ніж підручник. Я ще "зенітом" всякі фоточки зоряних полів робив, сузір'їв і на уроках це показував. Ну і Місяця, ясно, в свій Алькор, який мені на початку 7 класу подарували батьки.
Телескоп в школі теж був - БШР. Але тупо стояв в підсобці.
Записаний
SW 25012P BD; SW 1206A; SW EQ-6; Orion StarShoot
Подякували

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #14 : 21 Січня 2022, 00:56:27 »
. - .

Зараз з технічним забезпеченням шкіл набагато краща ситуація, аніж 20 років тому, у нас на уроках ще показували слайди через діапроектор, особливо мені запамятався набір слайдів Images of comet Halley
а з інструментів був зачуханий БШР і ТАЛ,

Зараз в моій школі в кабінетах проектори і смарт дошки

Записаний

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #15 : 21 Січня 2022, 01:37:35 »
. - .

я ще з 95 по 98 р. ходив в астрономічний гурток при школі, хоча астрономії, як предмета не було
коли в травні 97 пролітала комета Хейла Боппа то нас керівник гуртка (вона ж і вчитель фізики і астрономії) зводила на екскурсію в КАО тоді я вперше побачив комету в здоровенний рефракор і вживу побачив Чурюмова, який про комету розповідав

обєктом "заздрощів" в гуртку був 8 класник Олексій (прізвище не памятаю) в нього тоді був справжній 140 мм Ньютон на  чугунній колоні, ще якось довоєнного напівкустарного виробництва
жив він недалеко в селі Троєщина  і я та ще 3 гуртківців,  вечорами ходили до його додому подивитися на комету, та інші обєкти
дзеркало телескопа було ще сріблене, бо виглядало трохи сіруватим, а по краях були чорні плями окислу, і через те, що срібло було покрите якимсь захисним лаком, він з часом пожовтів і давав легке лампове забарвлення, але комету та все інше було видно досить добре
Записаний
Подякували

rgb

• Подяк: 150
« Відповідь #16 : 21 Січня 2022, 12:46:47 »
. - .

Може це 140 мм Ньютон, що Максутов намагався випускати.
Записаний
Подякували

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #17 : 21 Січня 2022, 13:31:18 »
. - .

Хтозна, хоча може буть шо хоч
Але він дійсно був дуже давній
Все може бути
« Останнє редагування: 21 Січня 2022, 14:22:53 від SIDEROCRATOR »
Записаний

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #18 : 21 Січня 2022, 15:55:02 »
. - .

а фото того Максутовського телескопа є?
Той в який ми спостерігали виглядав отак
« Останнє редагування: 21 Січня 2022, 16:03:44 від SIDEROCRATOR »
Записаний
Подякували

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #19 : 21 Січня 2022, 16:22:54 »
. - .

Треба в Едварда питати, він навєрняка той телескоп бачив, то зразу пізнає
« Останнє редагування: 21 Січня 2022, 20:24:31 від SIDEROCRATOR »
Записаний