Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
12 Вересня 2025, 09:55:13

Увійти

google

Автор Тема: Повторно-Нова Т Північної Корони  (Прочитано 10193 раз)

0 Користувачів і 2 Гостей дивляться цю тему.

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 7260
  • Omnes in astronomo continentur.
Re: Повторно-Нова Т Північної Корони
« Відповідь #40 : 11 Лютого 2025, 07:19:10 »
. - .

Щось тема притихла, треба освіжить

Tautenburger Wissenschaftler beobachten auffällige Veränderung im Spektrum der wiederkehrenden Nova T CrB
Вчені з Таутенбергської обсерваторії побачили разючі зміни в спектрі Т Північної Корони
https://www.tls-tautenburg.de/de/news/tautenburger-wissenschaftler-beobachten-auffaellige-veraenderung-im-spektrum-der-wiederkehrenden-nova-t-crb-und-bleiben-wachsam
"Під час нашої кампанії спостережень у TLS за повторюваною новою T CrB ( кампанія спостереження T CrB ) ми помітили значні зміни в спектрі T CrB за останні два тижні. Лінії випромінювання в спектрі різко зросли, що вказує на значно підвищену швидкість аккреції. Крім того, тепер можна побачити лінії випромінювання, які можуть виникнути лише при температурі щонайменше 40 000 K. Лінії різного кольору показують спектр, який спостерігався у вказаний час.  Це можуть бути перші ознаки того, що незабаром спалахне нова. Яскравість системи поки не змінюється. Ми продовжуємо нашу спостережну кампанію, щоб зафіксувати виверження нової".
« Останнє редагування: 11 Лютого 2025, 08:10:53 від SIDEROCRATOR »
Записаний
Астрономія корисна, бо показує нам, яка нікчемна люди­на тілом і яка велична вона духом, бо розум її в змозі осягнути сяючі безодні, де її тіло, лише темна точка, але вона у змозі насолоджуватися їхньою безмовною гармонією. А. Пуанкаре
Подякували

WEST

• Подяк: 398
« Відповідь #41 : 11 Лютого 2025, 10:22:54 »
. - .

Але у неї поки ще звичайна яскравість - менше 10m.
Записаний

Олександр_1990

• Подяк: 31
« Відповідь #42 : 12 Лютого 2025, 12:30:49 »
. - .

Надворі вже 2025 рік. Тепер із упевненістю можна сказати, що у 2024 році так і не стався спалах Т Північної Корони.  Шанси на спалах значно збільшуються цього року.  Хоча зізнатися, я очікував, що вона спалахне у вересні минулого року, принаймні мені моя інтуїція підказувала, але, на жаль, підвела, хоча зазвичай не підводить.  Але так добре... Взагалі, поки Т Північної Корони ще не спалахнула, у мене є кілька питань та й хотілося б написати дещо з приводу цієї події, але це буде трохи пізніше.  А поки що хотів ось що сказати.  Йдеться про розрахунок періоду між спалахами.  Всі ми знаємо, що приблизно кожні 80 років повторюється спалах цього повторного нового.  За логікою можна було б сказати, що після останнього спалаху в 1946 році, він повинен спалахнути рівно через 80 років, тобто в 2026 році.  Але це не так, думаю багато хто це знає.  Якщо брати до уваги три останні спалахи T CrB: приблизно 20 грудня 1787, 12 травня 1866 і 8/9 лютого 1946 маємо наступне.  Між спалахами 1787 і 1866 пройшов інтервал часу в 78 років і майже 5 місяців, а між спалахами 1866 і 1946 - інтервал в 79 років і 9 місяців.  Отже: спочатку від лютого 1946 року додаємо 78 років і 5 місяців - отримуємо липень 2024 року і від лютого 1946 року + 79 років і 9 місяців - отримуємо листопад 2025 року.  Але, як уже лютий 2025 року, залишилося 9 місяців.  Тобто протягом цих 9 місяців має відбутися спалах, питання лише коли... Така ось арифметика вийшла.  Не думаю, що вона спалахне у 2026 чи 2027 році.  Добре, щоб вона спалахнула не раніше весни, як мінімум з двох причин.  По-перше, саме сузір'я Північної Корони кульмінуватиме високо над горизонтом у нічний час, а по-друге, з весни вже налагоджуватиметься погода і стане більше ясних ночей, ніж зараз.
« Останнє редагування: 12 Лютого 2025, 12:37:04 від Олександр_1990 »
Записаний

Олександр_1990

« Відповідь #43 : 12 Лютого 2025, 12:39:20 »
. - .

9 лютого, а точніше в ніч з 8 на 9 лютого минуло 79 років з моменту останнього спалаху t CrB у 1946 році.  Якщо бути ще більш точним, то спалах був помічений увечері 8 лютого в 1900 за світовим часом.  А ось чи буде пройдено рубіж у 80 років – це вже велике питання.  Напевно, швидше ні, ніж так, але все може бути.  У ніч із 8 на 9 лютого зробив знімок сузір'я Північної Корони.  Саме в цей момент 79 років тому було видно Т Північної Корони під час спалаху.  Тепер ми всі чекаємо чергового спалаху з дня на день.  Вчора вранці дивився в зорову трубу 30х50 T CrB, ледь-ледь була видна бічним зором, щоправда спостерігав її з рук без штатива.  Блиск її явно трохи слабший за 10m, я б навіть сказав щось близько 10.5m.  У Вікіпедії з'явилася така інформація:

Цитувати
За початковими розрахунками спалах очікувався в проміжку з лютого по вересень 2024 року, однак у цей період він так і не стався.  Згідно з останнім прогнозом кінця 2024 року, в якому також за основу взяли ослаблення і посилення яскравості зірки, передбачається, що спалах, швидше за все, відбудеться в 2025 році.  А відповідно до раннього прогнозу, зробленому чи Н.Ф.Х.  Найтому, чи У.М.  Ліндлі ще 1946 року, спалах має відбутися лише у 2026—2027 роках.
« Останнє редагування: 12 Лютого 2025, 12:46:31 від Олександр_1990 »
Записаний

Олександр_1990

« Відповідь #44 : 16 Лютого 2025, 01:29:47 »
. - .

Всі, хто хоче не пропустити максимум спалаху, а точніше початок підвищення блиску T CrB, якщо буде хороша погода, рекомендую проводити її спостереження бажано вдвічі, а краще тричі за ніч.  Зрозуміло, що не будете сидіти всю ніч і безперервно дивитися на зірку.  На кожній широті сузір'я Північної Корони сходить зараз по-різному, але з кожним днем все раніше і раніше.  Чим на північ - тим раніше, чим на південь - тим пізніше.  Наприклад, на моїй 48-й широті зараз сузір'я Північної Корони сходить близько 22 години вечора і видно приблизно до 6 ранку, тобто протягом 8 годин.  Оскільки останнім часом у мережі вже почали частіше знову з'являтися повідомлення про очікуваний спалах T CrB, ніби передчуючи ось-ось, незалежно від погоди, я вирішив для себе моніторити T CrB три рази протягом ночі.  Допустимо перший раз о 23:00, коли сузір'я Північна Корона вже трохи підніметься над горизонтом, якщо в цей момент за вікном у мене буде похмуро, то заводжу будильник на 2 години ночі.  По будильнику встаю і дивлюся у вікно.  Якщо бачу, що небо прояснилося, то одразу оглядаю Північну Корону, а точніше спостерігаю T CrB, щоб зрозуміти як вона виглядає зараз.  І завершальну спробу роблю вже безпосередньо перед світанком о 5-й годині ранку.  Чому саме тричі бажано переглядати?  Тому що, коли до Землі дійде світло від спалаху T CrB - блиск її зросте з 10 до 2 зоряної величини всього за пару годин, досить швидко.  Тому між трьома цими спробами з різницею в три години, якщо почне збільшуватись яскравість T CrB – це буде одразу помітно.  Рекомендую всім, хто хоче не пропустити спалах робити так, починаючи з сьогоднішнього дня.  Все-таки, як-не-як, подія ця досить рідкісна!  На цей момент у мене похмуро, о 2-й ночі, якщо буде небо чисте, обов'язково поспостерігав T CrB, і перед світанком.  Роблю це не для того, щоб виявитися одним з перших любителів Астрономії, хто зможе зафіксувати момент початку спалаху (така ймовірність у мене 1 з 100%, як в іншому у кожного ЛА, хоча, звичайно, приємно було б бути в числі перших), а більше для того, щоб не пропустити максимум спалаху, яка продовжується .  Все залежить від наявності хорошої погоди і в який час почнеться спалах повторної нової T CrB. На рахунок спалаху T CrB.  Є твердження, що цю подію можна спостерігати лише один раз у житті.  Але теоретично можна навіть двічі за все життя побачити спалах Т Північної Корони.  Є одна людина, Майкл Вудман астроном-аматор з Уельсу.  Він у віці 15 років спостерігав спалах T CrB у 1946 році.  Нині йому 96 років.  Якщо T CrB спалахне все ж таки цього року і Майкл Вудман зможе дожити до цієї події, він буде першою у світі людиною, яка змогла знову побачити спалах T CrB двічі за своє життя з різницею майже у 80 років.  Чесно кажучи, я думав, що ті, хто 1946 року бачили спалах T CrB - зараз їх вже немає, але я помилявся.
https://www.elobservador.com.uy/t-corona-borealis-el-raro-espectaculo-cosmico-descubierto-un-adolescente-aficionado-que-80-anos-despues-suena-volver-verlo-n5977755
Записаний
Подякували

Олександр_1990

« Відповідь #45 : 16 Лютого 2025, 06:55:32 »
. - .

Годину тому глянув у бінокль 7х50 сузір'я Північної Корони на світанку. Спалаху поки немає, персонально T CrB не спостерігав в оцінці її блиску на даний момент. Просто глянув на потрібну область, можна навіть було без бінокля.
Записаний

WEST

« Відповідь #46 : 17 Лютого 2025, 06:19:57 »
. - .

Ще в далекому 1969 році в совєцькому журналі "Земля и вселенная" в номері 3 була надрукована стаття П.Г.Куліковського під назвою "Вспыхнет ли в 1969-1970 году звезда Гевелия?". Зоря знаходилася в сузі ї Оріону  (альфа 5.57, дельта +20) і до цього спалахувала з періодом приблизно 75 років. Інша назва цієї зірки V529 Оріону. Автор радив взяти за правило дивитися в бінокль на область Оріону, де знаходилася ця зірка. Вірте не вірте, досі я патрулюю можливий спалах зорі Гевелія, а його нема. Вперше її заніс у свій знаменитий зоряний атлас не менш знаменитий польский астроном Ян Гевелій.
« Останнє редагування: 17 Лютого 2025, 06:27:08 від WEST »
Записаний
Подякували

Олександр_1990

« Відповідь #47 : 19 Лютого 2025, 00:52:06 »
. - .

Небо ясно, але мороз на вулиці. Щойно спостерігав візуально T CrB через зорову трубу 30х50. Там усе спокійно, світить рідна. Блиск в межах 10m, вона трохи слабша поряд зірок складаються з маленького квадрату. Вранці зроблю знімок.
Записаний
Подякували

WEST

« Відповідь #48 : 26 Лютого 2025, 11:13:43 »
. - .

https://www.aavso.org/blog/tcrb-blazed-and-confused
Короче, T CRB на межі спалаху!
Записаний
Подякували

Олександр_1990

« Відповідь #49 : 26 Лютого 2025, 18:45:05 »
. - .

Загалом, знаходимося напоготові. До речі, до кінця лютого лишилося два дні. Якщо T CrB спалахне в ці дні, то це може бути рідкісною нагодою, коли вона спалахнула двічі поспіль в тому самому місяці. Але така можливість хоч і є, але дуже невелика. Швидше за все спалахне вона вже в новому місяці, будь-якому. Тобто, не буде так, що спалах Т Північної Корони відбудеться в тому самому місяці (лютому) за останні майже 80 років.
Записаний
Подякували

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #50 : 26 Лютого 2025, 19:23:06 »
. - .

https://www.aavso.org/blog/tcrb-blazed-and-confused
Короче, T CRB на межі спалаху!
На межі вона може бути ще довгі місяці
Записаний
Астрономія корисна, бо показує нам, яка нікчемна люди­на тілом і яка велична вона духом, бо розум її в змозі осягнути сяючі безодні, де її тіло, лише темна точка, але вона у змозі насолоджуватися їхньою безмовною гармонією. А. Пуанкаре
Подякували

WEST

« Відповідь #51 : 26 Лютого 2025, 23:54:20 »
. - .

Якщо T CRB стрімко спалахне, то можна за цим явищем слідкувати без жодних приладів - неозброєним оком. Прокинувся - подивився і снову заснув, прокинувся - подивився і снову заснув і так далі. Розповім, як я  відкрив Нову Лебедя 30 серпня 1975 року, коли був в лавах радянської армії. В ніч з 29\30 серпня наша військова частина рухалася з-під Риги до Клайпеди і в машині, в якій я їхав, щось трапилося з двигуном. Поки водій робив свою справу, військові вийшли на свіже повітря. Небо було місячне і в сузір ї Лебедя (недалеко від Денеба) я побачив зірку другої зоряної величини, яку там ніколи не бачив. Вдень за допомогою одного офіцера дав телеграму в Пулковську обсерваторію і через деякий час отримав листа про моє незалежне відкриття Нової Лебедя, 1975.
« Останнє редагування: 27 Лютого 2025, 05:21:53 від WEST »
Записаний
Подякували

WEST

« Відповідь #52 : 27 Лютого 2025, 07:22:20 »
. - .

В цю ніч вставав чотири рази і дивився на Північну Корону. Ще не спалахнула. Але спостереження відправлені в AAVSO. Так що, можна спостерігати і неозброєним оком, чекаючи спалаху.
« Останнє редагування: 27 Лютого 2025, 11:21:08 від WEST »
Записаний

Олександр_1990

« Відповідь #53 : 28 Лютого 2025, 19:59:09 »
. - .

Поки ми всі в очікуванні спалаху T CrB знайшов цікаву таблицю. Як відомо, у нашій галактиці Чумацький шлях відомі 10 повторно нових зірок. Так ось. Згідно з цією таблицею, окрім спалаху Т Північної Корони, зараз ми стоїмо на порозі чергового спалаху T Pyx (Компаса) та V394 Cor Aus (Південна Корона). Тобто найближчим часом можуть відбутися також спалахи цих нових повторних!
Записаний
Подякували

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #54 : 28 Лютого 2025, 22:41:38 »
. - .

Поки ми всі в очікуванні спалаху T CrB знайшов цікаву таблицю. Як відомо, у нашій галактиці Чумацький шлях відомі 10 повторно нових зірок. Так ось. Згідно з цією таблицею, окрім спалаху Т Північної Корони, зараз ми стоїмо на порозі чергового спалаху T Pyx (Компаса) та V394 Cor Aus (Південна Корона). Тобто найближчим часом можуть відбутися також спалахи цих нових повторних!
Тільки то треба в південні широти їхати
Записаний

WEST

« Відповідь #55 : 26 Березня 2025, 20:33:17 »
. - .

Кожну ясну ніч (а їх все більше, бо вже весна) по декілька разів патрулюю спалах T CRB неозброєним оком, в монокуляр 5\30 мм і в бінокль 8-16-24\50 мм. Поки що марно.
Записаний
Подякували

WEST

« Відповідь #56 : 12 Липня 2025, 13:34:01 »
. - .

Пройшли зима і весна, кінчається літо, а спалаху T CRB нема. Зірка, чим далі, все більше і більше схиляється до заходу. А потім вона буде з являтися перед ранком на східному небі. І, якщо відбудеться очикуваний спалах, мало людей побачить це незвичайне явище, бо під ранок добре спиться. Треба буде чекати 80 років на новий спалах.
Записаний

Олександр_1990

« Відповідь #57 : 18 Липня 2025, 14:16:49 »
. - .

Так, спалаху T CrB поки що все немає і немає. Найбільше чекаю та й не тільки я – сповіщення про спалах T CrB, як то кажуть, коли ж вже... Загалом, на все про все у всіх нас на появу спалаху залишилося не так багато часу, приблизно два з половиною місяці, до жовтня. Якщо до цього часу T CrB не спалахне, то багато хто пролетить зі спостереженнями спалаху. Чому саме до жовтня? Тому що в південній півкулі видимість Північної Корони повністю закінчиться у зв'язку з тим, що там сузір'я почне заходити за горизонт раніше за Сонце, ранкова видимість там почнеться аж у лютому. А ось у нас у середніх широтах північної півкулі хоч і триватиме вечірня видимість Північної Корони, але, як правило, починаючи з жовтня місяця почне часто псуватися погода і ставатиме все більше похмурих ночей. Звісно, рік у рік годі й говорити, проте. Якщо T CrB спалахне аж наприкінці року – це буде дуже несприятливо для всіх нас у плані погоди та видимості. Це, якщо спалах відбудеться все ж таки цього року. Тож чекаємо далі.
« Останнє редагування: 18 Липня 2025, 17:08:08 від Олександр_1990 »
Записаний

WEST

« Відповідь #58 : 30 Липня 2025, 02:53:10 »
. - .

Починається спалах Т Північної Корони? На сторінці спостережень T CRB на сайті AAVSO майже у всіх спостерігачів зірка яскравіша за 10m (9.5-9.9m), хоча нещодавно блиск був 10.1-10.5m. Моя оцінка на сьогодні 9.8.
Записаний
Подякували

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #59 : 30 Липня 2025, 12:22:39 »
. - .

Починається спалах Т Північної Корони? На сторінці спостережень T CRB на сайті AAVSO майже у всіх спостерігачів зірка яскравіша за 10m (9.5-9.9m), хоча нещодавно блиск був 10.1-10.5m. Моя оцінка на сьогодні 9.8.
Ну я б поки не поспішав з такими заявами про спалах
Змін в межах 0.1 -0,2 m ще замало
Записаний