Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
29 Липня 2025, 14:01:08

Увійти

google

Автор Тема: Проблемы гидирования и их устранение.  (Прочитано 14006 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

KMM

• Подяк: 55
Re: Проблемы гидирования и их устранение.
« Відповідь #340 : 19 Серпня 2017, 21:06:38 »
. - .

ask76,
- Так вы меняли в настройках размер пикселя или нет при смене разрешения? Кстати, какое вообще разрешение у гида при 1290х960 (сколько там получается сек.дуги на пиксель)? На скринах у вас 0,21" = 0,05 пикселя и это для 1290х960. Всего-то! Простите, о какой серьёзности сравнения верности задания масштаба гида может идти речь, если сравнивать графики Dec для обоих разрешений?! Вы ожидаете, что PHD2 сможет достоверно различить реальное смещения звезды на 0,035 пикселя, а не влияние шума камеры на изображение звезды?? :rotate: Я думаю, тут упёрлось всё просто в пределы точности измерения положения звезды на снимке. Насколько я помню, писали знающие люди о смещениях в 0,1-0,15 пикселя как о таких, которым уже можно верить.

- Отлично, если калибровка была сделана заново. Тогда ряд возможных глюков остался "за бортом", но остался некорректным масштаб графиков в сек.дуги, а так же значения ошибок ведения в сек.дуги.

- На счёт вытянутости у меня была мысль, что дело в настройках гидирования, где гид гоняется за атмосферой и/или шумами изображения с гида (всё-таки шумов на усреднённых 30 кадрах поменьше, чем на 15, тем более, что каждый пиксель при разрешении вдвое меньшем уже сам по себе является усреднением 4 пикселей матрицы). Ну и ещё я бы обратил внимание на такой параметр как "минимальное движение".
На графиках же видно, что при 1290х960 коррекций гида очень много, в то время как при 640х480 их ощутимо меньше. При этом вся механика одна и та же, а вот контроль ведения отличается, значит, надо с последним для начала и разобраться.
Но вот на счёт механики я не совсем уверен тоже, потому что скрины, как я понял, приведены для разных ночей и разных областей неба (высота над горизонтом и азимут).
У себя вот на ХЕКе я заметил, что есть область на червячном колесе, где ведение гораздо лучше, чем на другой его стороне.

- Говорить о причинах в разнице качества гидирования при разном разрешении гида можно только после того, как всё будет сделано аккуратно (т.е. как можно больше одинаковых условий - одна и та же область, графики снять один за другим для обоих разрешений, труба должна смотреть подальше от зенита, гидирующая звезда далеко от пересвета (чтоб из-за мерцания она ни на одном кадре не уходила в насыщение); ну и корректно введённые данные в софт). Ну, это если есть желание в самом деле разобраться и понять что да как и почему. :)
Записаний

bigol

• Подяк: 1174
  • Разам і назаўжды!
« Відповідь #341 : 20 Серпня 2017, 00:54:42 »
. - .

Цитувати
Так вы меняли в настройках размер пикселя или нет при смене разрешения?
А с чего бы меняться размеру пикселя при смене разрешения? Размер пикселя меняется только при использовании биннинга, но как раз об этом и должен сообщить программе драйвер при выборе такой опции. И пользователь менять вручную ничего не должен. Помню, на ASI у меня был такой же глюк, когда все ошибки занижались в 2 раза. Писал на форуме асишном про это, потом вроде исправили.
Записаний
Не знаю насчет лучшего, но худшее точно впереди.

angelsky

• Подяк: 3676
  • "Астродес", Одеса
    • astrodes.com
« Відповідь #342 : 20 Серпня 2017, 01:07:20 »
. - .

Возникает, как я понял, периодически проблема.  :hz: в общем вот прямо сейчас снимаю, и вижу звезды чуть чуть потянуты слегка по диагонали. График гидирования отличный. Гид параллельный, до этого снимал было нормально, труба сейчас около зенита. Как стала мередиан пересекать проблема ушла.... отбалансировано все . Может прогиб трубы? Но почему диагональ тянет?
Записаний
СЛАВА УКРАИНЕ!
Астрономія не понад усе.

KMM

• Подяк: 55
« Відповідь #343 : 20 Серпня 2017, 08:11:20 »
. - .

Цитувати
Так вы меняли в настройках размер пикселя или нет при смене разрешения?
А с чего бы меняться размеру пикселя при смене разрешения? Размер пикселя меняется только при использовании биннинга, но как раз об этом и должен сообщить программе драйвер при выборе такой опции. И пользователь менять вручную ничего не должен. Помню, на ASI у меня был такой же глюк, когда все ошибки занижались в 2 раза. Писал на форуме асишном про это, потом вроде исправили.
Простите, но в моём сообщении на предыдущей странице я уже разжевал почему.
Да, по сути в данном случае был софтовый биннинг, если вам так легче понять. Но это не такой биннинг, о котором обязательно драйвер сообщил гидирующей программе (иначе зачем вообще ask76 меняет не выдержку на отдельный кадр, а фпс и сколько кадров складывается на лету? для меня это свидетельство того, что к PHD2 камера подключена не напрямую, а через DirectShow). Более того, даже оригинальный размер пикселя ему пришлось вводить изначально вручную, а не драйвер сообщил, насколько я понял.
Проверить надо бы каждый шаг, чтобы разобраться, найти причину разного поведения гида, а не гадать.
Записаний

Лікар Григорій Хата

• Подяк: 4099
  • З повагою Олександр.
« Відповідь #344 : 25 Серпня 2017, 20:38:32 »
. - .

Вчора нарешті вдалось зібрати докупи все обладнення для гідування. Камера ASI174MM, підключення через порт автогіду на камері і монтуванні.
Пробував розібратись з різними програмами - PHD1/2, MaximDL5, Metaguide. І тільки в останній вдалось розпізнати ZWO камеру, але з гідуванням щось явно не так, веде не туди куди треба, і явно швидше ніж потрібно. Підозрюю, що неправильно ввів параметри апертури/фокусної відстані(на скріншоті це вікно налаштувань). Гід зроблений з шукача 9Х50, тому вводив апертуру 50мм і світосилу 4(фокус 200мм). Не можу розібратись поки, що роблю не так... Можливо, проблема в якихось інших налаштуваннях. Буду вдячний за будь-яку пораду.
Записаний

Vladimirovich

• Подяк: 3174
  • Борис US5WU
« Відповідь #345 : 25 Серпня 2017, 22:08:28 »
. - .

Олександр, краще пробувати PHD2. Нові версії цієї програми мають пряме підключення до драйверу камер ASI. Не знаю в чому проблема з ASI174MM, але ASI120MM в мене підключається без проблем. Рекомендую встановити ASCOM платформу та встановити ASCOM драйвер з сайта ZWO, тоді камера зможе бути підключена в любій програмі. Наразі спробуйте налаштування з мого скріна.
Записаний

Лікар Григорій Хата

• З повагою Олександр.
« Відповідь #346 : 25 Серпня 2017, 23:40:21 »
. - .

Борис, пробував з точно такими самими налаштуваннями, версія 2.6.3, камеру ніби розпізнає(в даному віконечку показує як під"єднану) але по факту зображення нема.
А в MetaGuide хоча б картинка є...
« Останнє редагування: 25 Серпня 2017, 23:49:07 від Лікар Григорій Хата »
Записаний

Naboka Igor

• Подяк: 3893
    • Победитель конкурса "Лучшее астрофото" 2016 года
« Відповідь #347 : 25 Серпня 2017, 23:49:46 »
. - .

Борис, пробував з точно такими самими налаштуваннями, версія 2.6.3, камеру ніби розпізнає(в даному віконечку показує як під"єднану) але по факту зображення нема.
А в настройках камеры гейн проверить и здесь нажать :hz:
І ще. Моя 120МС, приблизно з чотирьох ЮСБ кабелів, приймає один, при цьому типу визначається і показує квадрат Малевича. На потрібному кабелі, працює.
« Останнє редагування: 26 Серпня 2017, 00:01:04 від Naboka Igor »
Записаний
Hand Made: Обсерватория. Sky Stalker - Ньютон 406/4,7.
Sky Мак - Maksutov–Cassegrain 152/12.

Vladimirovich

• Борис US5WU
« Відповідь #348 : 25 Серпня 2017, 23:54:05 »
. - .

Тоді жмем слідуючу пімпочку з стрілками і підуть кадри з витримкою, наприклад 1с, як на моєму скріні. Далі знаходим зірку, тиснем на неї мишею та тиснем слідуючу пімпочку з мішенью, почнеться калібрування та гідування. :)
P.S. "Монтировка" для Вас "On-camera"
« Останнє редагування: 26 Серпня 2017, 00:05:43 від Vladimirovich »
Записаний

Лікар Григорій Хата

• З повагою Олександр.
« Відповідь #349 : 26 Серпня 2017, 00:06:36 »
. - .

Я там виставляв і 10 сек, і не було різниці. А от стрілочки допомогли. Не думав, що вони мають таку важливу роль.
Прошу вибачення, аж соромно за такі дурні питання  :facepalm:
Записаний

Лікар Григорій Хата

• З повагою Олександр.
« Відповідь #350 : 26 Серпня 2017, 09:57:03 »
. - .

З"явилась нова проблема, коли вибираю зірку автоматично, і натискаю на мішень, по факту гідування  не іде, а відбувається зміщення зірки в одному напрямку. І це зміщення продовжується навіть якщо вимкнути гідування, потрібно хіба виключити і включити монтування, тоді воно пропадає.  ???
Записаний

Naboka Igor

• Подяк: 3893
    • Победитель конкурса "Лучшее астрофото" 2016 года
« Відповідь #351 : 26 Серпня 2017, 10:35:58 »
. - .

З"явилась нова проблема, коли вибираю зірку автоматично, і натискаю на мішень, по факту гідування  не іде, а відбувається зміщення зірки в одному напрямку. І це зміщення продовжується навіть якщо вимкнути гідування, потрібно хіба виключити і включити монтування, тоді воно пропадає.  ???
Спочатку відбувається процес калібрування, та зірку зміщує по осях. Тільки після калібрування включиться гідування. Ви просто зриваєте цей процес.
Програма пише все що відбувається, придивіться. І ще, верхня остання кнопка, там повний хелп, повний опис її роботи.
« Останнє редагування: 26 Серпня 2017, 10:40:45 від Naboka Igor »
Записаний
Hand Made: Обсерватория. Sky Stalker - Ньютон 406/4,7.
Sky Мак - Maksutov–Cassegrain 152/12.

Лікар Григорій Хата

• З повагою Олександр.
« Відповідь #352 : 26 Серпня 2017, 12:08:34 »
. - .

Спочатку відбувається процес калібрування, та зірку зміщує по осях. Тільки після калібрування включиться гідування. Ви просто зриваєте цей процес.
Програма пише все що відбувається, придивіться. І ще, верхня остання кнопка, там повний хелп, повний опис її роботи.
Так в тому і справа, після проведення калібрації показує повідомлення, що калібрація невдала, і потім зміщення зірки по одній осі просто продовжується.
Записаний

Vladimirovich

• Борис US5WU
« Відповідь #353 : 26 Серпня 2017, 12:43:19 »
. - .

О, тут вже можлива проблема з портом ST-4 камери, або монтування, або шнурок поганий. Перевірте, чи управляється монтування в режимі ручного гідування (можна і вдень по звуку моторів). А взагалі, останній раз рекомендую, встановіть ASCOM платформу http://www.ascom-standards.org/ . Драйвер до монтувань Целестрона там є на цьому сайті і буде все грало, як треба. Та лишнього шнурка до ST-4 не треба буде.
Записаний

Лікар Григорій Хата

• З повагою Олександр.
« Відповідь #354 : 26 Серпня 2017, 13:03:30 »
. - .

ASCOM платформа в мене встановлена. Тобто буде можливість гідування без ST-4 шнурка?
Монтування до комп"ютера підключається тільки через RS-232, але в ноутбуку такого порта нема...
Записаний

Vladimirovich

• Борис US5WU
« Відповідь #355 : 26 Серпня 2017, 13:28:55 »
. - .

Потрібно буде придбати перехідник RS-232 на USB. Підключення через ST-4 тоді не потрібно. Буде тоді можливість управління Максимом, різними планетаріями тощо. Але ST-4 чому не працює, шукайте причину, у Вас є друга камера, спробуйте її, мусить бути відповідь. :hz:
Записаний

Лікар Григорій Хата

• З повагою Олександр.
« Відповідь #356 : 26 Серпня 2017, 14:38:57 »
. - .

Потрібно буде придбати перехідник RS-232 на USB. Підключення через ST-4 тоді не потрібно. Буде тоді можливість управління Максимом, різними планетаріями тощо.
З цим проблема, бо в ноуті тільки 2 usb порти. Хіба є якісь інші перехідники(HDMI чи E-sata)
Але ST-4 чому не працює, шукайте причину, у Вас є друга камера, спробуйте її, мусить бути відповідь. :hz:
В мене з цим  ST-4 вічно якісь проблеми... От зараз спробував підключити камеру гіда вдень, навіть не починав калібрування, а монтування далі почало вести в сторону, як і вчора ввечері. Можливо грає роль порядок дій - підключення живлення монтування - підключення камери, запуск PHD2 - підключення кабелю ST-4   :hz:
Записаний

Vladimirovich

• Борис US5WU
« Відповідь #357 : 26 Серпня 2017, 15:02:47 »
. - .

Всі проблеми вирішуються активним USB хабом. Програма драйвера ASI камер має тест ST-4 порта. Спробуйте з неї поуправляти монтуванням. Взагалі, судячи з діагнозу, глюк іде від камери, пробуйте послідовність включення. Такий глюк може виникати також від поганого з'єднання камери по USB. Пробуйте змінити трафік по USB в драйвері. :hz:
Записаний

Лікар Григорій Хата

• З повагою Олександр.
« Відповідь #358 : 26 Серпня 2017, 15:36:56 »
. - .

Треба спробувати, наразі хаба не маю.
Іще одна проблема, яка мене хвилює - коли одна камера під"єднана через PHD2, то друга зовсім не працює через FireCapture... А от через SharpCap все нормально...
Записаний

K@mera

• Подяк: 100
  • Живу, когда стремлюсь..
« Відповідь #359 : 03 Березня 2019, 12:33:01 »
. - .

Вопрос к гуру автогидирования. Смотрю у большинства на скринах графика гидирования в PHD надпись Откалибровано зеленого цвета. У меня желтого, когда подводишь курсор мышки пишет *Калибровка завершена, но вычисленные данные не используются* Что это может быть? Сам процесс калибровки в поле проходит штатно без каких либо глюков.
Записаний
Мой Ютуб
 & Мои фото
iOptron ZEQ-25 eqdrive, Newton 150/600,Touptek IMX571, Datyson 7TM, https://www.astrobin.com/users/justvolkov/