Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
10 Вересня 2025, 19:04:04

Увійти

google

Автор Тема: Vixen VMC110L  (Прочитано 6543 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Naboka Igor

• Подяк: 3912
    • Победитель конкурса "Лучшее астрофото" 2016 года
Re: Vixen VMC110L
« Відповідь #100 : 03 Травня 2016, 23:01:59 »
. - .

Vixen 110 важить 2.3 кг. Фокусне 1035.
МТО-1000 важить 2.8 кг. Фокусне 1100.

Пропоную зробити пряме порівняння, якщо в когось є вікзеновська труба в Києві.

Я в Києві живу і вона в мене тут. Пишіть в приват, можна якось здибатися порівняти :)
Я вот не пойму, как можно сравнивать фотообъектив в лин/мм под пленку с зерном 20-30мкм с астрономической оптикой?
Записаний
Hand Made: Обсерватория. Sky Stalker - Ньютон 406/4,7.
Sky Мак - Maksutov–Cassegrain 152/12.

cosmonaut

• Подяк: 21
« Відповідь #101 : 03 Травня 2016, 23:06:03 »
. - .

... ви просто заблукали... ;D

Та, тут уже всі заблукали  :rofl:

До речі, коли купував трубу - обійшлася мені в ~6300 нова, якщо що (а було це минулого літа) :)
« Останнє редагування: 03 Травня 2016, 23:11:25 від cosmonaut »
Записаний
SW 200/1000@heq5, Vixen VMC110L@eq3-1

cosmonaut

• Подяк: 21
« Відповідь #102 : 03 Травня 2016, 23:18:22 »
. - .

Я про це багато писав: до подорожчання VMC110L, його ціна практично не відрізнялась від МАК 102 мм (а в даній категорії за ці 10 мм МАК би коштував вже значно дорожче). Це тепер він коштує як ED80, і тому звичайно нікому вже не буде потрібний. А чому так подорожчав? Щось там таки є не зовсім дешевим в його виробництві.

Є підозри, що його таки купують на ринках, де SW не є дуже популярним, а в людей більше грошей  ;D Себто, США/Європа/... Хоча, казати не берусь, детально з цим не розбирався..
Записаний
SW 200/1000@heq5, Vixen VMC110L@eq3-1

Edward

• Подяк: 2070
  • Be free!
« Відповідь #103 : 04 Травня 2016, 05:05:58 »
. - .

Vixen 110 важить 2.3 кг. Фокусне 1035.
МТО-1000 важить 2.8 кг. Фокусне 1100.

Пропоную зробити пряме порівняння, якщо в когось є вікзеновська труба в Києві.

Я в Києві живу і вона в мене тут. Пишіть в приват, можна якось здибатися порівняти :)
Я вот не пойму, как можно сравнивать фотообъектив в лин/мм под пленку с зерном 20-30мкм с астрономической оптикой?
Iгор, незважаючи на багато недoлiкiв(ну не долiчили трохи "МэТэО" ;D ) десь 30 вiдсоткiв з них прохiднi, ocoбливо экземпляри старих випускiв. Тянуть вони на чверть хвилi, та крашi за аналогiчнi китайськi "телескопи".
« Останнє редагування: 04 Травня 2016, 06:07:11 від Edward »
Записаний
"Запалiть факела, все закiнчено…"(с)

Naboka Igor

« Відповідь #104 : 04 Травня 2016, 10:03:33 »
. - .

30% прохідні завдяки системі Максутова, а не ТЗ заводу виробника. У ці 30, ще потрапити потрібно. Якщо порівнювати, то телескопи, в документації на які у всіх є збільшення в 2Д.
Записаний

Edward

• Be free!
« Відповідь #105 : 05 Травня 2016, 00:09:16 »
. - .

30% прохідні завдяки системі Максутова, а не ТЗ заводу виробника. У ці 30, ще потрапити потрібно. Якщо порівнювати, то телескопи, в документації на які у всіх є збільшення в 2Д.
На оси расчетное качество у МТО - дифракционное при сферических поверхностях. А вот 30 лин/мм получается уже при изготовлении. Т.е. примерно в три раза хуже чем в теории. Согласен, это как раз говорит об уровне производства. Покраска в первую очередь... ;D
Записаний
Подякували

Квазар 3C 273

• Подяк: 144
« Відповідь #106 : 05 Травня 2016, 17:32:28 »
. - .

Я про це багато писав: до подорожчання VMC110L, його ціна практично не відрізнялась від МАК 102 мм (а в даній категорії за ці 10 мм МАК би коштував вже значно дорожче). Це тепер він коштує як ED80, і тому звичайно нікому вже не буде потрібний. А чому так подорожчав? Щось там таки є не зовсім дешевим в його виробництві.

Є підозри, що його таки купують на ринках, де SW не є дуже популярним, а в людей більше грошей  ;D Себто, США/Європа/... Хоча, казати не берусь, детально з цим не розбирався..
:up:

Думаю, що цілком справедливо навіть порівнювати Vixen з Apple.  :shuffle:
Майже все робиться в Китаї для того, щоб ціна була конкурентноздатна.  :beer:
Тільки Vixen від проектування до складання робиться за японськими технологіями, на відміну від Synta.  :super:
І можливо навіть оптику йому роблять в Японії (таке часто спостерігається з японськими брендами, але стверджувати не буду).  :hz:
А відмінність від Apple тільки в тому, що ціна на Vixen є більш адекватною.  :beer:

Правда навіть при такому розкладі, є маса користувачів даної моделі, які лізуть поправити юстування  :-\ не розуміючи як це правильно зробити.
А крім таких є ще більша маса неосвічених людей,  :-\ які лише вважають, що можна розібрати трубу, а потім просто зібрати,  :insane: і нічого з нею не станеться:
Только не понял, зачем его распотрошили. :-)
На самом деле большого значения потрошение не имеет, т.к. в трубе нет никаких юстируемых компонентов.
Але не все так просто - розібрав, значить юстування порушив. І потім потрібно проводити не простий процес юстування, а ніякий чешир тут вже не допоможе. Тому відгуки таких людей потрібно читати з розумінням, а купувати дану модель з обережністю (але при покупці на місці й не розберешся в якому він стані, хоча й видно все, що вже скручено не так як з заводу було).

PS: І скажіть мені в чому я тут не правий?  :shuffle:

PPS: cosmonaut напишіть вже нарешті якого результату вдалось отримати після юстування, це має вже реально про щось говорити.

PPPS: Не подумайте, що я просто ворушу тему.  :shuffle: Раз вже зачіпали глобальне порівняння з Synta, то чому б його саме так не сформулювати?  ;)
Записаний
DeepSky 150/990 refractor , Vixen VMC110L, Celestron 70/400, Nikon Aculon 10x50.

M_M

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 1094
« Відповідь #107 : 05 Травня 2016, 17:52:49 »
. - .

Які саме телескопи виробляє Apple?
Записаний

Квазар 3C 273

« Відповідь #108 : 05 Травня 2016, 18:34:55 »
. - .

Малося на увазі, що компанія, її продукти і навіть деякою мірою їх ціни відрізняються від конкурентів так же як і у Apple від великої кількості інших відомих чи просто китайських брендів.
Записаний
DeepSky 150/990 refractor , Vixen VMC110L, Celestron 70/400, Nikon Aculon 10x50.

Edward

• Be free!
« Відповідь #109 : 05 Травня 2016, 18:36:21 »
. - .

"Яблучнi" - весь свiт в экранах "эппл". А на початку 2000 майже не здохли!
"Доволi дивитись на свiт очами Apple!"  (c) :gigi:
Записаний

Yvk

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 476
    • Не адмін на деякий час
« Відповідь #110 : 05 Травня 2016, 18:49:36 »
. - .

Тільки Vixen від проектування до складання робиться за японськими технологіями, на відміну від Synta.  :super:
А в чому полягає саме японскість якоїсь технології, чи є якийсь приклад? Припустимо, японсько-віксенівська за рахунок якогось там покриття чогось додає +0.213m до проникної здатності або використання японських динамометричних викруток при зборці додає +3.7g до максимального прискорення, яке ще не призводить до роз'юстування при транспортуванні, і т.п. :)

Цитувати
PPPS: Не подумайте, що я просто ворушу тему. :shuffle: Раз вже зачіпали глобальне порівняння з Synta, то чому б його саме так не сформулювати?  ;)
Глобальне порівняння текстів з рекламних буклетів?
Всім відомо, що Synta в свій час придбала американський Celestron. Можна казати, що отримала доступ до американськіх технологій. Те, що Synta не пише на кожному стовпі про їх використання нічого не каже про те, чи застосовуються вони насправді при виготовленні скайвотчерів. ;D
Записаний

Квазар 3C 273

« Відповідь #111 : 05 Травня 2016, 19:26:25 »
. - .

А в чому полягає саме японскість якоїсь технології, чи є якийсь приклад? Припустимо, японсько-віксенівська за рахунок якогось там покриття чогось додає +0.213m до проникної здатності або використання японських динамометричних викруток при зборці додає +3.7g до максимального прискорення, яке ще не призводить до роз'юстування при транспортуванні, і т.п. :)
Звичайно дзеркальний телескоп дзеркальним і залишиться, і супер просвітлення мало що дає. Проте різниця в розробці трохи є. Хоча це мало що дає та ніхто не відмовився б замість Samsung мати Apple (хоча є й винятки - буває людям в Айфоні просто не вистачай кількості записів про останні дзвінки, через що беруть Samsung  :gigi: ). А комусь і більш якісний і красивий корпус має значення  :gigi: .

Цитувати
PPPS: Не подумайте, що я просто ворушу тему. :shuffle: Раз вже зачіпали глобальне порівняння з Synta, то чому б його саме так не сформулювати?  ;)
Всім відомо, що Synta в свій час придбала американський Celestron. Можна казати, що отримала доступ до американськіх технологій. Те, що Synta не пише на кожному стовпі про їх використання нічого не каже про те, чи застосовуються вони насправді при виготовленні скайвотчерів. ;D
Я б порівнював Celestron із Samsung - достойна якість за мінімальну ціну, що практично є золотою серединою. Хоча саме в їх дешевих телескопах багато пластику - краще вже Скайвотчер  :gigi: . Але з аксесуарами в Celestron діло покраще  :beer: .
Записаний

Квазар 3C 273

« Відповідь #112 : 05 Травня 2016, 19:31:13 »
. - .

В нас таких мало  :( , як і Віксен - скоріше рідкість :( .
« Останнє редагування: 05 Травня 2016, 19:35:22 від Квазар 3C 273 »
Записаний

Edward

• Be free!
« Відповідь #113 : 05 Травня 2016, 19:42:29 »
. - .

В нас таких мало  :( , як і Віксен - скоріше рідкість :( .
Сам нiколи не користувався нi iх компами("макiнтош" пам'ятаете? ;D) нi телефонами...хоча однi дитинi телефон подобаеться(але я вважаю це простими "понтами")
ПС. Давайте повернемося до "вiксена". Може хтось з наших рахував щось подiбне? Я дуже давно, ще в iнститутi( на двох лiзах у корректорi) в мене виходило не дуже. Великий астигматизм був. А в "вiксена" там 3 лiнзи кажись...? Хто що скаже?
« Останнє редагування: 05 Травня 2016, 20:13:13 від Edward »
Записаний
Подякували

Yvk

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 476
    • Не адмін на деякий час
« Відповідь #114 : 05 Травня 2016, 20:05:52 »
. - .

Звичайно дзеркальний телескоп дзеркальним і залишиться, і супер просвітлення мало що дає. Проте різниця в розробці трохи є. Хоча це мало що дає та ніхто не відмовився б замість Samsung мати Apple (хоча є й винятки - буває людям в Айфоні просто не вистачай кількості записів про останні дзвінки, через що беруть Samsung  :gigi: ). А комусь і більш якісний і красивий корпус має значення  :gigi:.
Питання японських технологій віксена залишилось нерозкритим. :hz: ;D

Цитувати
Я б порівнював Celestron із Samsung - достойна якість за мінімальну ціну, що практично є золотою серединою. Хоча саме в їх дешевих телескопах багато пластику - краще вже Скайвотчер  :gigi: . Але з аксесуарами в Celestron діло покраще  :beer: .
Розділ про телескопи, тема про віксен, зокрема про VMC110L, але знову випливає якийсь самсунг. І як тут не думати про "ворушіння"? :shuffle: :gigi:
Записаний

Квазар 3C 273

« Відповідь #115 : 06 Травня 2016, 07:53:35 »
. - .

Давайте повернемося до "вiксена". Може хтось з наших рахував щось подiбне? Я дуже давно, ще в iнститутi( на двох лiзах у корректорi) в мене виходило не дуже. Великий астигматизм був. А в "вiксена" там 3 лiнзи кажись...? Хто що скаже?
Кілька лінз як зроблено в загальних рисах визначити елементарно - подивитись кількість і розміщення бліків відбитих від їх поверхонь. Я вчора намагався роздивитись через окулярний вузол, але коректор далеко, бленди заважають, і вторинне дзеркало відбиває дуже багато світла - не дало роздивитись бліки. Але так як мій телескоп від'юстований дуже добре, я не ризикуватиму відкручувати вторинне дзеркало. Та й такий аналіз підтвердить лише загальні риси схеми, а для розрахунків доведеться ще й оптимізувати (а це вже чимало марної роботи).

Коли повернусь спробую визначити астигматизм експериментально. Щоб "ловти конкретних блох" потрібно тільки використати правильну методику - думаю доведеться короткофокусний окуляр якось переміщати по полю зору, а інші варіанти напевно не будуть настільки достовірними. Залишилось придумати як організувати таке переміщення, щоб якось фіксувати окуляр і при цьому без перекосів. А заодно можна буде оцінити і кривизну поля, якщо вона досить помітна буде.
(А поки що я буду в майже сірій зоні, і звичайно ж телескоп обов'язково з собою  :) ).
Записаний

fedoryshyn

• Подяк: 12
« Відповідь #116 : 06 Травня 2016, 20:47:14 »
. - .

А в "вiксена" там 3 лiнзи кажись...? Хто що скаже?
Линза там, скорее всего, одна. Рисунок с буклета VMC110L очень сильно похож на систему Попова/Филда.
Записаний
Celestron C8
Подякували

Galexey

• Подяк: 64
« Відповідь #117 : 07 Травня 2016, 00:14:49 »
. - .

Ого, сколько я за праздники пропустил  ;D

Даже задекларировали тут мою неспособность отъюстировать такого архисложного в юстировке флагмана телескопостроения, как виксен vmc110  8), и мою неспособность протестировать и отличить хорошую оптику от плохой  ;D Аминь!  :beer:

Вижу, и по такому ГУРУ, как Edward прошлись... Мне тогда вообще грех жаловаться ;D

Вообще прослеживается восхищенность одного из участников дискуссии компанией Виксен, и ее "японскостью". Я против Виксена ничего не имею против, и у них есть интересные цацки в хай-енд сегменте стоимостью под 10 килобаксов (монтировки), но их нет на рынке Украины, и даже в Штатах мало.. Также в прошлом у Виксена есть ряд достойных продуктов - например их флюоритовые дублеты, или же классика монтистроения - Vixen GPDX, которая мне всегда импонировала соотношением цены/надежности и качества.

НО! Здесь идет обсуждение продкутов эконом-сегмента, и Виксен всячески превозносится над той же Синтой. У меня только один вопрос к Квазару - Вы действительно верите, что виксеновский дешевый ширпотреб производится в Японии?? А знаете ли Вы, что многие модели рефракторов ахроматов для виксена делает та же Синта, только красит их в белый цвет и наносит лейбл Виксена?

Верьте дальше в настоящее японское качество :) Но реальность от этого не изменится - Виксену сложно выживать и конкурировать в сегменте недорогих астропринадлежностей с китайцами, поэтому у них один путь, и уже достаточно проторенный - размещать заказы у этих самых китайцев :)

Где делается хай-енд не знаю, надеюсь, что в Японии, ибо за такие бабки.., хотя ничему не удивлюсь.

ЗЫ.
Пошел я понаблюдаю со своего астро-балкона, с которого по словам Квазара:
"А більш нічого іншого не допоможе - можна 10 днів виходити на балкон і тільки одного з них буде видно хоч екваторіальні полоси на Юпітері."

После такого автритетного заявления меня берут сомнения, не снился ли  мне весь весенний сезон Юпитер с детализацией от которой в глазах рябит  8) Я то думал, это я наяву  вижу в свой 10" МАК.. ;D
Записаний

Naboka Igor

« Відповідь #118 : 07 Травня 2016, 00:43:04 »
. - .

Здається мені, не та модель для підйому була обрана. :shuffle: Скочування в теоретичні дослідження систем, нічого не дасть в плані практики. А то що фарбування гарне вірю. ;)
Записаний

Galexey

• Подяк: 64
« Відповідь #119 : 07 Травня 2016, 00:47:03 »
. - .

Здається мені, не та модель для підйому була обрана. :shuffle: Скочування в теоретичні дослідження систем, нічого не дасть в плані практики. А то що фарбування гарне вірю. ;)

Кратко и метко!  :up:  ;D
Записаний