Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
14 Вересня 2025, 18:54:35

Увійти

google

Автор Тема: Допоможіть з вибором компактного телескопу  (Прочитано 8672 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Dm

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 17
Re: Допоможіть з вибором компактного телескопу
« Відповідь #80 : 12 Березня 2016, 16:14:26 »
. - .

130-ка мені особисто сподобалась. Перевозити її все одно, що перевозити пляшку з водою 5л, а можливості досить пристойні. А ось в цьому оголошенні  її дуже цікаво покращили: [/img]
Цікаво, я пронюхаю. Але може краще доплатити і взяти щось одне, чи на окуляри витратитися кращі. У нас на барахолці Доб6 менше на 300 грн коштує, чекаю, коли віддадуть майже даром.  :) За мобільність треба платити.  :(
Записаний
Orion EON 120ED + вилка від Celestron 8 ST на дерев'яному штативі; Celestron C80ED + AZ3.

Yvk

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 476
    • Не адмін на деякий час
« Відповідь #81 : 12 Березня 2016, 16:21:57 »
. - .

130-ка мені особисто сподобалась. Перевозити її все одно, що перевозити пляшку з водою 5л, а можливості досить пристойні. А ось в цьому оголошенні  її дуже цікаво покращили: http://olx.ua/uk/obyavlenie/teleskop-sky-watcher-bk-dob-130-iya-IDhjBYO.html#ca0cb75eeb
Якщо придбати такий скоп та дослідити можливість випиляти другий комплект дошок для монтування добсона й можливість перевішувати трубу... для варіанту поїздок місто-село це буде майже бомба! :bigidea:
Але такий ньютон до більшого габариту по діаметру додасть питання юстування та, взагалі, необхідності конструячити щось.
« Останнє редагування: 12 Березня 2016, 16:29:36 від Yvk »
Записаний

tlgleonid

• Клуб Астрополіс, Модератор
  • Подяк: 862
« Відповідь #82 : 12 Березня 2016, 16:36:59 »
. - .

Можна піти далі і возити з собою упакований комплект дзеркал, скажімо 8"-10" (головне у оправі та вторинне дзеркало з павуком), а на місці розкроїти шматок фанери і мати гарний добсон (свого часу так робив), але щоб нічого не хиталося, треба ще мати дриль, еклектролобзик, плоскогубці, викрутки і вміти з ними працювати. Тим паче, що людина їздить на 5-10 днів і витратити на збирання і юстування півгодини зможе.
Записаний
Задокументировано наблюдение  >1500 Deepsky объектов.
ТАЛ75R, GSO 8" 1:4 +HEQ5Pro SynScan+ZWO ASI183MM+ZWO ASI178MM+PlayerOne Uranus C+фильтры R,V, 265мм и 415 мм Добсоны HandMade+o3+hb+uhc+...
FAQ по любительской астрономии

Dm

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #83 : 12 Березня 2016, 16:38:25 »
. - .

Маякніть, коли набридне Вам трубочка ES 127 мм. ;-)

Навряд чи набридне, хіба що стану корупціонером\олігархом\багатієм і тоді зроблю upgrade до справжнього апохромата.

До того ж - 5" це максимум з огляду на портабельність, 4 дюйми оптимальніше.
Я піджартував, але маєте дуже гарний скоп, у Вас чудовий смак. :) Якщо набридне, то ясно, що не скоро. А там і вимоги мобільності може не бути.  ;)
Записаний
Orion EON 120ED + вилка від Celestron 8 ST на дерев'яному штативі; Celestron C80ED + AZ3.
Подякували

Dm

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #84 : 12 Березня 2016, 16:50:41 »
. - .

:help:
Якщо придбати такий скоп та дослідити можливість випиляти другий комплект дошок для монтування добсона й можливість перевішувати трубу... для варіанту поїздок місто-село це буде майже бомба! :bigidea:
Але такий ньютон до більшого габариту по діаметру додасть питання юстування та, взагалі, необхідності конструячити щось.
Треба поміркувати над цим. Монтувань має бути два. Труба менша і легша, ніж наприклад 130/650 PDS, з об'ємом можу змиритися. Випиляти дошки, думаю, реально, або можна купити інше монтування (або у полі треба підставку під доб, слабо уявляю, що це може бути), напр. люди вішали її на Vixen Porta, але то дорого. На юстування витратити час зможу. Тільки непокоїть, чи добре Ньютон переносить подорожі і часті юстування, рефрактор у цьому плані виглядає стійкіший до вібрацій.
« Останнє редагування: 12 Березня 2016, 16:56:31 від Dm »
Записаний

tlgleonid

• Клуб Астрополіс, Модератор
  • Подяк: 862
« Відповідь #85 : 12 Березня 2016, 17:01:58 »
. - .

На місці можна вкопати колони підходячої висоти і встановлювати просте доб-альтазимутальне монтування на неї. Буде надійно і зручно.
Записаний
Задокументировано наблюдение  >1500 Deepsky объектов.
ТАЛ75R, GSO 8" 1:4 +HEQ5Pro SynScan+ZWO ASI183MM+ZWO ASI178MM+PlayerOne Uranus C+фильтры R,V, 265мм и 415 мм Добсоны HandMade+o3+hb+uhc+...
FAQ по любительской астрономии

Dm

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #86 : 12 Березня 2016, 17:14:32 »
. - .

На місці можна вкопати колони підходячої висоти і встановлювати просте доб-альтазимутальне монтування на неї. Буде надійно і зручно.
В принципі ідей мабуть можна придумати безліч: вкопати ящик, стіл, пеньок, наносити цеглин... Можна й дрова товсті підібрати. Ще там є бесідка зі столом у центрі і лавкою навколо, але доступно буде менше (зверху дах), ніж на поляні.
Записаний

ask76

• Подяк: 54
« Відповідь #87 : 12 Березня 2016, 17:18:43 »
. - .

Dm,после любой перевозки юстировка конечно понадобиться,и если не будет сильных толчков,ударов,то юстировать нужно только главное зеркало,по времени это 1-2 минуты(покрутить 3 болтика).А на коротком фокусе так вообще секунд 30.
Записаний
Забудьте Иисуса. Звёзды умирают, чтобы вы могли находиться здесь и сейчас.
Лоуренс Максвелл Краусс

Vadym

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 252
  • Киев, Подол
    • Звездное небо - моя фотогалерея
« Відповідь #88 : 12 Березня 2016, 18:06:10 »
. - .

у полі треба підставку під доб, слабо уявляю, що це може бути)

бетонный или кирпичный столбик подходящей высоты  :).
Записаний
Моя фотогалерея
МШР, ED-80, Бино 20x80, БПВ 7х15.

POL

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 737
  • Матченко Павел
« Відповідь #89 : 12 Березня 2016, 19:27:02 »
. - .

Цитувати
На юстування витратити час зможу. Тільки непокоїть, чи добре Ньютон переносить подорожі і часті юстування
Я возил трубу 130 доба обернутую в паралон в спортивной сумке. Отъюстировал 1 раз, сделал с ним штук 20 выездов и когда продавал - юстировка была точно на месте.
Записаний

Dm

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #90 : 12 Березня 2016, 19:41:59 »
. - .

у полі треба підставку під доб, слабо уявляю, що це може бути)

бетонный или кирпичный столбик подходящей высоты  :).
Так, це все реально. Тільки відчуваю, намучаюся я з точним веденням при великих збільшеннях, ретрофокусер ще й вгорі знаходиться, а не збоку. У AZ3 під SW 1025 є хоча б ручки тонких рухів. Ось знайшов фото на Vixen Porta II.

A проста дешевша азимуталка типу AZ3 потягне Celestron 80 ED ?
« Останнє редагування: 12 Березня 2016, 19:50:32 від Dm »
Записаний

Galexey

• Подяк: 64
« Відповідь #91 : 12 Березня 2016, 22:37:36 »
. - .

Самый лучший компактный телескоп - это бинокль  ;D, особенно для новичка, чтобы изучить небо и восхититься красотами млечного пути и многих рассеянок, а также нагулять аппетит на следующий инструмент. На год-два хватит, не надоест. Мне например до сих пор не надоело с 70мм периодически наблюдать, как с единственным инструментом. Мои самые результативные мини марафоны Месье получались как раз с бино 18х70. И это были одни из самых памятных наблюдательных ночей. Бинокль должен быть от 70 мм до 100 мм, чем качественнее - тем лучше.

Это из опыта. Уверен, Вы не восользуетесь этим советом и правильно сделаете  ;D, но позже Вы все равно придете к такому выводу, с опытом :)

Еще из опыта я знаю, что пока через мои руки не прошла масса типоразмеров и систем телескопов, я не  понимал, что мне реально нужно. А советы на форумах в большинств случаев новичками игнорируются, такая природа человека, на пратике и на своих ошибках лучше получается учиться :)

Поэтому берите то, что нравиться, к чему душа лежит, но только не откровенный хлам конечно (тут как раз полезно мнение форумчан, от хлама сразу отговорят, и правильно сделают). Т.е. хочется ЕД-шку - берите ее, отличный вариант. Все равно со врменем появится у Вас и Доб и экваториал, и рефрактор, если хобби затянет всерьез и надолго. Инстрменты будут приходить, и уходить, а некоторые оставаться, те которые Вам придутся "ко двору".
Возьмете то, что Вам насоветовали, чисто с точки зрения технических характеристик, с большой вероятностью не принесет оно такой радости и положительных эмоций, как желанный инструмент. Мы же здесь хобби занимаемся, а не работу делаем :) Инструмент обязан нравиться во всех отношениях, это мое ИМХО. Удачи!
Записаний
Подякували

DAVID84

• Подяк: 279
  • Україна понад усе!
    • Огляд оптичних приладів з середини
« Відповідь #92 : 12 Березня 2016, 22:40:39 »
. - .

Там на фото хроматизму нема через те, що телескоп задіафрагмований до F7 ;)
Я ж і вказав, і фільтрів дорогих купувати не треба. А для глибокого космосу телескоп чудовий.
Ще є цікава порівняльна табличка.
И еще пару слов... Эта табличка, на которую Вы ориентируетесь, малость некорректна. Кроме голых цифр апертуры в ней ни слова про производителя, условий наблюдения, используемых аксессуаров. То есть это голая теория. Мне кажется что подбирать телескоп опираясь на это нельзя. Ну это как выбирать машину только по объему двигателя. Например Волга-21 с объемом 2,7л и свежая иномарка с тем же объемом наверно все таки разные машины.....  Телескоп от Такахаши и телескоп от какого то Штурмана с одинаковой апертурой и типом наверно все таки покажут разную картинку  :gigi:
Сергей, никогда не говорите, что на 21-ой волге двигатель 2,7... Это только выдаёт вашу некомпетентность в транспортных средствах :rofl: :shuffle:
« Останнє редагування: 12 Березня 2016, 23:05:32 від DAVID84 »
Записаний
Sky-Watcher DOB8 Retractable, Бинокуляр 12Х60, Meade 90/800, Sony DSLR A-100.  Лікую оптичні прилади.
Канал в youtube: https://www.youtube.com/channel/UCBwX0n1-ja2QCnrkYe20EpA
Группа в facebook: https://www.facebook.com/groups/587095921491868/?ref=bookmarks

DAVID84

• Україна понад усе!
« Відповідь #93 : 12 Березня 2016, 22:58:23 »
. - .

Начитавшись цієї теми, розумію одне: ТС потрібен апертурний легкий телескоп. Такого китайці ще не вигадали, тому потрібно робити телескоп під замовлення. В грошах він буде не дорожчим за 120/600 новий, але з більшою апертурою і 100% легший, та менший в об'ємі в транспортному стані. В цьому випадку може допомогти Сергій Огарков, або я з Андрієм ;).
Записаний
Sky-Watcher DOB8 Retractable, Бинокуляр 12Х60, Meade 90/800, Sony DSLR A-100.  Лікую оптичні прилади.
Группа в facebook: https://www.facebook.com/groups/587095921491868/?ref=bookmarks

Yvk

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 476
    • Не адмін на деякий час
« Відповідь #94 : 12 Березня 2016, 23:06:14 »
. - .

Начитавшись цієї теми, розумію одне: ТС потрібен апертурний легкий телескоп. Такого китайці ще не вигадали, тому потрібно робити телескоп під замовлення. В грошах він буде не дорожчим за 120/600 новий, але з більшою апертурою і 100% легший, та менший в об'ємі в транспортному стані. В цьому випадку може допомогти Сергій Огарков, або я з Андрієм ;).

Сергій вже якось торкався цієї теми, не знаю звернув автор топіку на це увагу чи ні. Але треба уточнювати питання бюджету. 

Посмотрите Равноденствие-2014, может БТР-150 устроит. Все-таки 4 кило веса телескопа с монтировкой...
Фото нашлись: http://www.astroclub.kiev.ua/forum/index.php?topic=35141.msg412868#msg412868
Не помню точно, есть ли видео. :hz:
Записаний

DAVID84

• Україна понад усе!
« Відповідь #95 : 12 Березня 2016, 23:41:20 »
. - .

Сергій вже якось торкався цієї теми, не знаю звернув автор топіку на це увагу чи ні. Але треба уточнювати питання бюджету. 

Посмотрите Равноденствие-2014, может БТР-150 устроит. Все-таки 4 кило веса телескопа с монтировкой...
Фото нашлись: http://www.astroclub.kiev.ua/forum/index.php?topic=35141.msg412868#msg412868
Не помню точно, есть ли видео. :hz:
При умові, що пан Dm придбає ГЗ та ДЗ зобов'язуюсь зробити прилад не дорожче SW1206 в сумарній витраті:clever:
Записаний

Огарков Сергей

• Подяк: 232
« Відповідь #96 : 12 Березня 2016, 23:51:25 »
. - .

Все китайским скопопромом было в свое время угнано. Наверное нужно дождаться, когда угонят идею Сергея. Раскрутят модель, продажи, потом отзывы на ненашинских ворумах. Получается, тогда и поговорим. А пока курите бамбук, типа коротких ахро.
Игорь, на этот счет волноваться не стоит, их алюминий - это пластилин, а у меня из нормального дюралюминия все равно дешевле получится.
Записаний
Инструменты - рефрактор 125/1080, "Мицар" на Еку-3-2, HEQ-5 Pro SynScan, МАК-127/1500, БПЦ20х60.

DAVID84

• Україна понад усе!
« Відповідь #97 : 12 Березня 2016, 23:52:24 »
. - .

Все китайским скопопромом было в свое время угнано. Наверное нужно дождаться, когда угонят идею Сергея. Раскрутят модель, продажи, потом отзывы на ненашинских ворумах. Получается, тогда и поговорим. А пока курите бамбук, типа коротких ахро.
Я очень уважаю Сергея как разработчика и конструктора, но его конструкция очень сложная для штучного изготовления. Посему и не пользуется спросом=цена за готовый скоп. Он всё проектирует с надёжностью кирпича, даже там где это не совсем уместно :shuffle: Я конструкцию Сергея и грамма не собираюсь копировать, свои решения есть. Нет заказчика, нет финвнсовой подпорки к реализации задуманого. Лично мне или Андрею, проект не нужен, та как есть во что смотреть и всё устраивает. А под заказ Мы из шкуры вылезем :rofl:
Записаний

DAVID84

• Україна понад усе!
« Відповідь #98 : 12 Березня 2016, 23:53:39 »
. - .

Игорь, на этот счет волноваться не стоит, их алюминий - это пластилин, а у меня из нормального дюралюминия все равно дешевле получится.
Пластилин 10000000000000%
Записаний

Огарков Сергей

• Подяк: 232
« Відповідь #99 : 13 Березня 2016, 00:05:37 »
. - .

Я очень уважаю Сергея как разработчика и конструктора, но его конструкция очень сложная для штучного изготовления. Посему и не пользуется спросом=цена за готовый скоп. Он всё проектирует с надёжностью кирпича, даже там где это не совсем уместно :shuffle: Я конструкцию Сергея и грамма не собираюсь копировать, свои решения есть. Нет заказчика, нет финвнсовой подпорки к реализации задуманого. Лично мне или Андрею, проект не нужен, та как есть во что смотреть и всё устраивает. А под заказ Мы из шкуры вылезем :rofl:
Сейчас практически ничто не пользуется спросом - время не подходящее для развития хобби. Достаточно посмотреть продажи на "Барахолке" и все станет ясно.
Записаний
Инструменты - рефрактор 125/1080, "Мицар" на Еку-3-2, HEQ-5 Pro SynScan, МАК-127/1500, БПЦ20х60.
Подякували